התובע הצהיר לגבי המצג שניתן לו עובר לחתימת ההסכם בזו הלשון: "הנתבעת 1 אמרה ואישרה כשהציגה את הדירה, שוב ושוב, כי לדירה צמודה הקרקע המהוה מחצית משטח הקרקע של כלל החלקה והבניין. היא אף סיפרה כי בדירה התגוררה אמה המנוחה. היא הוסיפה וסיפרה כי אמן המנוחה של המוכרות הגיעה להסדר שכנים עם לפיו האם (המנוחה) הסכימה לבקשת השכנים להרחבת דירתם והשמוש היחודי על ידם בגג ובתמורה תקבל (האם) מרפסת גדולה בשטח 30 מ"ר מרוצפת ומקורה, שתיבנה על ידי ועל חשבון השכנים מלמעלה. מדובר בשטח המקורה הנמצא מתחת להרחבת הדירה ותוספת הבניה של השכן. הוצג בפני כי בנוסף, סוכם כי האם תקבל לחזקתה ולשימושה הבלעדי והייחודי את כל שטח הקרקע והגינה שמסביב לדירתה" (ס' 12 לתצהירו).
ראו חקירת נתבעת 3 בעמ' 49 ש' 11-21: "ש. לא היה הבדל פיזי בין החצר של אימא שלך לחצר של השכנים. ת. הדיירת האחרונה החזיקה כלב וכדי שלא יטייל בכל החצר, החצר לא היתה מגודרת. הדיירת האחרונה מאחר והחזיקה כלב היא גידרה את החצר בהסכמת השכנים מלמעלה. ש. למה הם צריכים להסכים. ת. כי זה גם חצר שלהם. ש. היא שמה גדר רשת או בטון. ת. רשת. ש. האם היא ביקשה רשות מהשכנים הצמודים לקרקע. ת. לא צריך, יש קיר בנינו הם הוסיפו יותר מסוף הבית שלי, יש קיר, הם עשו פאטיו, זה קיר שהוא קיר משותף לשנינו. אצלנו רואים קיר אצלם זה קיר פנימי. הוא קיר הפרדה שהולך לכל האורך".
כן ראו חקירת נתבעת 1 בעמ' 55 ש' 9-21: "ש. זה נכון שהיה גבול פיזי של גדר בין החצר שמקיפה רק את החצי דירה של ההורים שלך לבין חצי גדר של הדירה הצמודה. ת. בצד ימין לא היה קו מפריד בצד שמאל היה קיר של השכנים מצד שמאל של שני הדיירים מישפחת קרסו שנפטרה ומשפחת ששון. למעלה קלאוזנר לא היה שום גדר הפרדה. ש. למה צריך גדר הפרדה בינך לבין קלאוזנר. ת. יש להם כלבים והם היו חופשיים. ש. את היית כאן ואחותך אמרה שהייתה גדר אך את הגדר עשתה השוכרת כי הכלבים היו שלה ולא של השכנים למעלה. ת. אני לא יודעת מה אחותי אמרה. היו כלבים למטה וגם וגם, היו כלבים בכל מקום. ש. היתה גדר שהפרידה בין החצר. ת. גדר רשת. ש. בחלק מימין. ת. כן. זה לא גדר מגודרת חשמלית" ).
מדברים שאמר עו"ד עמית בחקירתו הנגדית בעיניין זה, מתחזקת המסקנה כי אכן הוא לא סיפק לנתבעות הסבר כדרוש בנושא זה. לדידו, הוא לא הקנה לסעיף זה חשיבות ממשית, משסבר שאין להסדר שכנים בע"פ תוקף ועל כן, גם לא מצא לנכון להיתנגד להכנסת הסעיף (ראו עמ' 67, ש' 14 – 30: "ש. העיד התובע וגם כתב בתצהירו שנושא הסדר השכנים הוא קרא לזה עבר את ביקורתך. תאשר כשכהוא אומר שזה עבר את שלט [כך במקור – י.ד.] ביקורתך זה אומר שדיברתם על זה. התווכחתם. ת. הוא כתב את זה בטיוטה הנגדית שלו, נספח ה'. דברתי עם גילי היא אמרה הסכמה, לא שיניתי את המילה הסדר להסכמה, חוץ מאמרתי שזה לא שווה את הנייר שכתוב. זה בעיני חסר משמעות. כל עוד שההסכם בעל פה אפשר לחזור בו, לא מפורט מה, אי אפשר לרשום אותו בטבו, כיוון שצריך הסכמה של המנהל, הם בעלי הקרקע, צריך אישור של בעל הנכס המינהל לא נותן, צריך חתימה של כל ה-4 אחרת כולם שותפים במוש"ע זו הסיבה לדעתי שנרשמו הערות אזהרה ולא הסכם השתוף. הסכם שתוף שדורש חתימה של כולם אי אפשר לרשום. חוץ מזה פה לא נאמר שההסכם טוב ל-5 שנים אח"כ הוא בטל מעקרו, לא ראיתי חשיבות גדולה לנושא כמו שאמרתי שקלאוזנר יכל [כך במקור – י.ד.] למכור את הנכס, אז עם מי יש הסכם? עם אף אחד. ש. להבנתך המקצועית המילים האלה שהוא היתעקש להכניס הסדר שכנים כאות מתה בהסכם. ת. כן אורי מנשה שהתעסק בחוזה והתעסק עם אפריקה ישראל, אמר לי שאם הצד השני מבקש להכניס משהו ואם זה לא מפריע לך תעשה את זה. זה היה בשנת 73'. לאור זה כולנו למדנו ולומדים והחיים זה בית ספר, כמובן בחוזים אחרים.. "; וכן ראה עמ' 69, ש' 11 – 12: "ש. הסכם שתוף בעל פה יש תוקף כלשהוא. ת. לעניות דעתי לא. לכן לא הפריע לי שזה ייכתב").
...
הודעת צד ג'
על רקע דחיית התביעה, מובן שהודעת צד ג' שהגישה הנתבעת 3 כנגד עו"ד עמית, דינה להידחות אף היא.
מדברים שאמר עו"ד עמית בחקירתו הנגדית בעניין זה, מתחזקת המסקנה כי אכן הוא לא סיפק לנתבעות הסבר כדרוש בנושא זה. לדידו, הוא לא הקנה לסעיף זה חשיבות ממשית, משסבר שאין להסדר שכנים בע"פ תוקף ועל כן, גם לא מצא לנכון להתנגד להכנסת הסעיף (ראו עמ' 67, ש' 14 – 30: "ש. העיד התובע וגם כתב בתצהירו שנושא הסדר השכנים הוא קרא לזה עבר את ביקורתך. תאשר כשכהוא אומר שזה עבר את שלט [כך במקור – י.ד.] ביקורתך זה אומר שדיברתם על זה. התווכחתם. ת. הוא כתב את זה בטיוטה הנגדית שלו, נספח ה'. דיברתי עם גילי היא אמרה הסכמה, לא שיניתי את המילה הסדר להסכמה, חוץ מאמרתי שזה לא שווה את הנייר שכתוב. זה בעיני חסר משמעות. כל עוד שההסכם בעל פה אפשר לחזור בו, לא מפורט מה, אי אפשר לרשום אותו בטאבו, כיוון שצריך הסכמה של המנהל, הם בעלי הקרקע, צריך אישור של בעל הנכס המינהל לא נותן, צריך חתימה של כל ה-4 אחרת כולם שותפים במוש"ע זו הסיבה לדעתי שנרשמו הערות אזהרה ולא הסכם השיתוף. הסכם שיתוף שדורש חתימה של כולם אי אפשר לרשום. חוץ מזה פה לא נאמר שההסכם טוב ל-5 שנים אח"כ הוא בטל מעיקרו, לא ראיתי חשיבות גדולה לנושא כמו שאמרתי שקלאוזנר יכל [כך במקור – י.ד.] למכור את הנכס, אז עם מי יש הסכם? עם אף אחד. ש. להבנתך המקצועית המילים האלה שהוא התעקש להכניס הסדר שכנים כאות מתה בהסכם. ת. כן אורי מנשה שהתעסק בחוזה והתעסק עם אפריקה ישראל, אמר לי שאם הצד השני מבקש להכניס משהו ואם זה לא מפריע לך תעשה את זה. זה היה בשנת 73'. לאור זה כולנו למדנו ולומדים והחיים זה בית ספר, כמובן בחוזים אחרים.. "; וכן ראה עמ' 69, ש' 11 – 12: "ש. הסכם שיתוף בעל פה יש תוקף כלשהו. ת. לעניות דעתי לא. לכן לא הפריע לי שזה ייכתב").
סוף דבר
אשר על כן וכאמור לעיל, התביעה וההודעה נדחות בזה.