מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות תביעות בענייני ירושה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הגשת תביעה על ידי יורש, לפיצויים, או לחלק בעזבון, עוצרת את מירוץ ההתיישנות לגבי התביעה שהוא הגיש, אך איננה עוצרת את מרוץ ההתיישנות לגבי תביעה של יורש אחר לאותו עזבון.
...
אולם, כל האמור לעיל כפוף לטענות העומדות לנתבע ואשר מצדיקות (ואף מחייבות) דחיית תובענה על הסף.
משהוכח כי תובע איחר את המועד להגשת התביעה, אשר התיישנה, אין מנוס מדחיית התביעה נגדו.
לפיכך, אני מקבלת את בקשת המדינה ודוחה את תביעת התובעים החדשים על הסף, מחמת התיישנות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המבקשות בבקשתן לרשות להגן טוענות את טענות ההגנה הבאות: כי הדירה ברחוב אבולעפיה רשומה על שם אמו של המנוח ומאשרות כי הוא התגורר בדירה זו עד לפטירתו, כי לאחר מות אמו של המנוח נוצר סיכסוך בינו ולבין אחיו לגבי הבעלות בדירה וכתוצאה מכך היא נותרה רשומה על שם האם ולא נמכרה עד היום, כי בעת מות המנוח הוא לא הותיר אחריו נכסים כלל ואף היה שקוע בחובות כל חייו ואף פנה להליכי פש"ר בסמוך למותו, כי מעולם לא הוצא צו קיום צוואה או צו ירושה ביחס למנוח ועל כן המבקשות אינן בגדר יורשות ודין התביעה להדחות ולו בשל כך, כי החוב ביחס לדירה ברחוב אבולעפיה התיישן עוד ביחס למנוח עצמו, למעט לגבי השנים 2009 ו-2010, כי ביחס לדירה ברחוב מעפילי אגוז, בה התגורר המנוח עד שנת 1996 בלבד, התביעה היתיישנה גם היא וזאת שעה שהמועד האחרון להגשת תביעה נגד המנוח בגין דירה זו חל בשנת 2004, כי גם התביעה כנגד המבקשות עצמן היתיישנה וזאת משנודע למשיבה כבר ביום 31.5.12, לא רק כי המנוח נפטר, אלא גם מי יורשיו הפוטנציאליות וחרף זאת לא הודיעה למבקשות על תביעת המשיבה דנא ועל כן משחלפו שנתיים מאז, אין המשיבה רשאית לתבוע עוד את המבקשות בגין חוב זה, כעולה מסעיף 132(ב) לחוק ולבסוף נטען כי התביעה הוגשה בשיהוי ניכר.
...
התביעה לגבי החוב ביחס לדירה ברחוב אבולעפיה נדחית מפאת התיישנות לתקופה עד 31.12.08.
אני דוחה את טענת ההתיישנות ביחס לחוב על נכס זה לשנים 2009 ו-2010.
בנסיבות שבהן התקבלה טענת ההתיישנות של המבקשות לגופו של עניין ונדחתה חלק מהתביעה באופן סופי, למעט לגבי התקופה שממילא צוין בבקשה כי אין התיישנות לגביה ושעה שגם התקבלה בקשת הרשות להגן לגבי החלק שלא התיישן בשל טענת הגנה אחרת, המשיבה תשלם לבקשות את הוצאות הדיון והבקשה בדמות שכר טרחת עו"ד בסך של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעים שכנגד מירוץ ההתיישנות כלפי היורשים של אדולף החל רק ביום 10.1.21 עם הגשת כתב ההגנה בתביעה שכנגד שכן רק אז ניתן לראות כפירה של הנתבעים שכנגד במעמדם כנאמנים.
נקבע כי תובענה שעילתה סיכסוך ירושה תבוא גם תובענה בדבר הקף העיזבון "ובילבד שהסכסוך הירושתי תרם תרומה ממשית ליצירתה של עילתה התביעה .....ככל שעילת הסיכסוך ומקורו בעניינים הקשורים בקשר הדוק יותר לעינייני ירושה , כך גובר הצידוק לרכז בבית המשפט לעינייני מישפחה את הדיון בתובענה זו יחד עם היבטים אחרים הקשורים לסכסוך בקשר לאותה ירושה. ככל שהיווצרותה של עילת התביעה נוגעת לאספקטים אזרחיים , שאינם קשורים לירושה ואינם במומחיותו של בית המשפט לעינייני מישפחה, כך פוחת הצידוק להכיר בסמכותו לידון בתובענה זו" (ראו סעיף 23 לפסק הדין).
...
במקרה דנן, אני סבורה כי אין כל תועלת בעיכוב ההליכים בתביעה לפירוק שיתוף ויש להורות על מחיקתה.
סיכום: אני מורה על מחיקת התביעה העיקרית שעניינה פירוק שיתוף.
בנסיבות אלה, ולנוכח קביעתי לעיל, אני מורה על החזר אגרה מלא גם בתביעה העיקרית וגם בתביעה שכנגד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

טענותיו העובדתיות אינן עולות בקנה אחד עם העובדות שהוכחו; עולה כי הוא שילם לעד על מנת שייתן עדות באחד הנושאים הקשורים בתובענה; ונראה כי הוא היה מעורב בניסיון להכין מיסמך נוסף בנוגע לעדותו של אותו עד. סיכום עדויות התובעים והכרעה בטענת ההתיישנות עדויות מהא ונאסר הותירו רושם עגום ביותר.
לעניין זה נקבע כי אופייה של ההחזקה יחתך על יסוד "טיב ההחזקה, על-פי היתנהגות הבעלים והמחזיק במשך תקופת ההחזקה ועל פי יתר נסיבות המקרה" (ע"א 3217/91 פלר נ' יורשי המנוח אקסלרוד, פ"ד מז(2) 281, 285; הילכת ג'אבר, שם).
...
לשאלה אם הזכות נרשמה גם בפנקסי השדה אם לאו אין השפעה על מסקנה זו. לפיכך לא מצאתי לנכון להתיר לתובעים לנסות ולברר מה נרשם בפנקסי השדה, מה גם שהם בחרו, משום מה, להתחיל בבירור זה רק לאחר תום שמיעת הראיות; שעה שהיה צורך בבירור ראייתי מורכב בנוגע לשאלה על יסוד מה נעשה אותו רישום והאם נערכה פנייה בהקשר זה למי מהמנוחים (שעל פי הטענן נערך בשנת 1967); וכאשר ממילא לא היה בכוחו של רישום נוסף מעין זה להטות את הכף.
המסקנה מכל אלה היא שיש לדחות גם את יתר טענות התובעים.
סוף דבר לנוכח כל האמור לעיל הגעתי למסקנה לפיה דין התביעה להידחות הן בשל התיישנות עילתה, הן לגופו של עניין.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

שלישית, למבקש נודע על קיום צו הירושה רק בשנת 2015, למעלה משלוש שנים לאחר שהצו ניתן, לאחר שפנה מיוזמתו לרשם הירושה וגילה כי הוא כלל לא אוזכר בבקשה לצוו ירושה כבנה של המנוחה (ר' היתייחסות בהרחבה בהמשך); ומכאן, חל בעניינינו סעיף 8 לחוק ההתיישנות הקובע את כלל "הגילוי המאוחר", לפיו: "נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה, מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה." תקופת ההתיישנות מתחילה ברגע שנוצרה עילת התביעה; "למונח "עילת תביעה" יש משמעויות שונות בהקשרים שונים.
...
עם זאת, אין בידי לקבוע, כקביעה משפטית, כי המדובר בע'.
מקובלת עליי עמדת האפוטרופוס הכללי, כי במועד פטירת המנוחה, התגבשה נפקדות ביחס ליורש פוטנציאלי נוסף ויש להחיל על חלקו בעיזבון המנוחה את חוק נכסי נפקדים [ע"א 5685/94 עמותת א.ל.ע.ד. אל עיר דוד נ' עזבון המנוחה אחמד חסין מוסא אלעבסי (2.9.1999)].
סוף דבר אשר על כן, אני קובעת כדלקמן: צו הירושה שניתן ביום 1.12.2011 יתוקן, כך שהמבקש ויורש פוטנציאלי נוסף של המנוחה יירשמו כיורשיה של המנוחה על פי דין, וחלקו של כל אחד מהם בעיזבון המנוחה יהא בשיעור של 1/10; חלקו של המשיב יהא בשיעור של 8/10.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו