מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות תביעה שטרית בגין הלוואה כספית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

התובע לא הסתפק בכך, והגיש נגד הנתבע תביעה שטרית בגין אותן ההלוואות והצ'קים שהגיעו לידיו.
פסקי הדין שניתנו בתביעה הכספית ובתביעה השטרית לא מותירים כל ספק בכך שעניין ההלוואות נדון והוכרע ולפיכך דרכו של התובע חסומה מלטעון את טענותיו במסגרת הליך זה. בתגובת התובע לבקשה נטען כך: בין הצדדים נחתמו מספר הסכמי הלוואה בתקופות שונות.
זאת ותו לא. המסקנה היא שתביעת התובע בעילה החוזית לפי הסכמי ההלוואה מהשנים 2010-2009 היתיישנה.
...
לטענת הנתבע יש לדחות את התביעה נגדו על הסף הן מחמת התיישנות לפי תקנה 101(א)(3) והן מחמת מעשה בית דין לפי תקנה 101(א)(1).
זאת ותו לא. המסקנה היא שתביעת התובע בעילה החוזית לפי הסכמי ההלוואה מהשנים 2010-2009 התיישנה.
אשר על כן, תביעת התובע נדחית על הסף הן מחמת התיישנות והן מחמת קיומו של מעשה בית דין.
התובע ישלם לנתבע הוצאות בסך של 6,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

רקע ביום 18.03.18, הגישו התובעים 1 ו-2, לבית משפט השלום בנצרת תביעה כספית- חוזית- שטרית נגד הנתבע בגין הלוואה שניתנה לו, לטענתם ,במהלך שנת 2008.
ומוסיף הנתבע כי גם אם נבחן את טענת ההתיישנות על פי דיני השיטריות, למרות שבפנינו תובענה הרי שהיה על התובעים להציג את השיקים לפרעון לכל המאוחר 12 חודשים ממועד הפרעון הנקוב בהם (קרי- שנת 2009)- וגם במקרה כאמור, התובענה היתיישנה זה מכבר.
...
פסק דין לפניי בקשה לדחיית התביעה על הסף מכוח תקנה 101 (א)(3) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות") שהגיש הנתבע (להלן: "המבקש") , כשלטענתו יש לדחות את תביעתם של התובעים 1 ו-2 (להלן: "המשיבים"), מחמת התיישנות.
משקבעתי שהתובענה התיישנה אני מורה על סילוקה של התובענה על הסף מחמת התיישנות.
סוף דבר: אני מקבל את הבקשה, ומורה על דחיית התביעה.
לאור התוצאה אליה הגעתי, התובעים ישלמו לנתבע הוצאות משפט בסך 2,500 ₪ אשר ישולמו על ידי התובעים לנתבע תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן, יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מהיום ועד יום התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מאחר שלטענתו, מועד פרעון ההלוואה חל לכל המאוחר סמוך ליום 10.5.2011 (חודש לאחר שניתנה) ומאחר שההלוואה לא ניפרעה, אזי אף מועד פרעון ההמחאה חל במועד סמוך לכך.
מסקנתו זו נומקה בטעמים הבאים: ראשית, דיני השיטריות יוצרים חציצה בין השטר ובין עסקת היסוד, כך שהשטר עומד בפני עצמו ומקים עילת תביעה חדשה; שנית, מדיני החוזים נובע כי המושך המחאה בלי שנכתב עליה מועד פרעון, רואים אותו כמי שהירשה לנפרע ולכל אוחז כשורה להשלים את מועד פרעון ההמחאה כרצונו; שלישית, על-פי דיני השיטריות, מאחר שההמחאה לא כללה מועד פרעון שנכתב בזמן אמת, הרי שבפועל ויתר המבקש על האפשרות להעלות טענת היתיישנות.
השני, כי יש להותיר על כנה את החלטת בית המשפט קמא, מאחר שהמבקש ניסה לקבל את כספי ההלוואה שהלווה בדרכי שלום ופשרה וכי הותיר את אפשרות פנייתו אל לישכת ההוצאה לפועל רק כמוצא אחרון.
דיון והכרעה התובענה הנדונה בבית המשפט קמא, היא תובענה לפרעון המחאה שהמבקש נתן למשיב בחודש אפריל 2011 כבטוחה להלוואה שהמשיב הלווה לצד שלישי, אשר אין מחלוקת בין הצדדים על כך שמועד פרעונה היה בחלוף חודש, בחודש מאי 2011.
...
לאחר עיון בהחלטת בית המשפט קמא, בבקשת רשות הערעור ובתגובת המשיב, החלטתי לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור לפי הרשות שניתנה (בהתאם לתקנה 149 (2)(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן – התקנות)).
לחלופין טען המבקש, כי יש לדחות את התביעה מחמת שיהוי כבד.
בתגובתו טען המשיב כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור משני טעמים.
בהתאם לאמור, הערעור מתקבל במובן זה שהחלטת בית המשפט קמא מבוטלת ובהתאם לכך, אף חיוב המבקש בתשלום הוצאות המשיב מבוטל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מתי מתיישנת תביעה כספית בגין הלוואה, כאשר התביעה מוגשת נגד יורשת של הערב להלוואה, ומתי מתיישנת תביעה שטרית בגין שיק שניתן להבטחת החזר ההלוואה, אם לא נרשם עליו מועד הפרעון? בשתי שאלות אלה יעסוק פסק הדין שלהלן.
...
כפי שקבעתי לעיל, אני סבורה שאף אם תתקבל גרסת התובע במלואה, המועד האחרון לפרעון ההלוואה היה, כפי שנרשם בהסכם ההלוואה, ביום 15.5.08, או למצער שנתיים לאחר מכן, דהיינו 15.5.10.
לסיכום אף התובע מסכים שדין התביעה נגד הנתבע 1 להידחות, וכך אני מורה.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה מחמת התיישנותה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

לטענתו, נוכח הכרות רבת שנים והאמונה כי הם ישיבו לו את כספי ההלוואה במלואם, הוא נעתר לבקשה זו. עוד נטען כי אף לאחר אותה פגישה, הוא סייע כלכלית לנתבעת ולמנוח ומעת לעת הלווה להם כספים בסך כולל של 8,000 ש"ח. לכן, לטענתו, החוב של הנתבעת ושל המנוח עומד על סך של 28,000 ש"ח סך הכל.
דיון והכרעה – השלמת שטר שניתן ללא מועד פרעון סעיף 96(א) לפקודת השיטריות [נוסח חדש] (להלן: פקודת השיטריות או הפקודה), המסדיר את נושא התיישנותן של תביעות שטריות, קובע כי תביעה שטרית נגד מי שהוא צד לשטר, שאינו מסב, מתיישנת בחלוף שבע שנים, זולת אם הוסכם במפורש אחרת בין על גוף השטר ובין במסמך נפרד בהתאם לתנאי הסעיף, כך: "96(א). אין להזקק לתובענה על פי שטר חליפין או צ'ק או שטר חוב כנגד מי שהוא צד להם ואינו מסב, לאחר שעברו שבע שנים, וכנגד מסב – לאחר שעברו שנתיים, מן הזמן שבו נולדה לראשונה לאוחז באותה שעה עילת התובענה כנגד אותו צד; ואולם צד לשטר חליפין, לצ'ק או לשטר חוב, יכול לוותר על טענת ההגנה שאין להזקק לתובענה נגדו על פי מיסמך כאמור, משום שעברה התקופה האמורה בסעיף קטן זה, ומותר לרשום את הויתור בין בגוף המסמך כאמור ובין בתעודה נפרדת, בין לפני תחילת התובענה ובין לאחריה, ואם נרשם הויתור בתעודה נפרדת לא יהיה מחייב, אלא אם האדם שרשם אותו בתעודה קיבל בעדו תמורה בת-ערך". הוראה משלימה לסעיף זה, המתייחסת למקרה שבו השטר ניתן ללא ציון מועד פרעון, ניתן למצוא בסעיף 19 לפקודה.
ראו לעניין זה הדברים שנאמרו בספרו של פרופ' שלום לרנר: "לפי האמור בסעיף, יש להשלים את המסמך תוך זמן סביר, ו'זמן סביר לענין זה הוא שאלה שבעובדה'. כל מקרה יש לבחון בהתאם לנסיבותיו המיוחדות, לאור סוגו של השטר, סוג העסקה והנוהג הקיים לגבי אותן עיסקאות. כך, למשל שטר שהוצא כדי להיטיב עם פלוני, שם משך הזמן למילויו קצר יחסית, אינו דומה לשטר המבטיח הלוואה שניתנה לטווח ארוך (שלום לרנר דיני שטרות 168 (מהדורה שניה, 2007)". בהתאם לכך, בנסיבות שונות נקבעו פרקי זמן שונים כ"זמן סביר" אשר שבמהלכו ניתן היה להשלים את פרטי השטר.
...
אני סבורה כי השלמת התאריך כ-10 שנים לאחר מתן הצ'ק ומספר שנים לאחר שלטענת התובע לא שולמו לו תשלומים לפירעון ההלוואה, אינם מהווים "זמן סביר" העומד בדרישות סעיף 19(ב) לפקודה, ולכן אני סבורה כי ההשלמה של התאריך נעשתה בניגוד להוראות הפקודה.
זאת ועוד, במהלך השיחה הנתבעת לא התחייבה לשלם את החוב הנטען, ולמעשה סירבה לתביעותיו של התובע לתשלום כספים וגם עניין זה מחזק את המסקנה כי היה על התובע לפעול למימוש הצ'ק לכל המאוחר בסמוך לקיומה של השיחה.
משכך, אין לי אלא לצאת מנקודת הנחה כי מדובר בשיחה ישנה, בגדרה הנתבעת סירבה לשלם לתובע את החוב הנטען, אשר רק מדגישה את החובה המוטלת לפתחו של התובע לפעול למימוש הצ'ק ואשר מחזקת את המסקנה כי הצ'ק מולא שלא תוך "זמן סביר". אם כן, המסקנה העולה מן האמור היא כי אף אם אאמץ את הגרסה העובדתית של התובע במלואה, הרי שהשלמת התאריך על-ידי התובע כ-10 שנים לאחר שניטלה ההלוואה (לשיטתו) וכמספר שנים לאחר שהנתבעת הפסיקה לפרוע את ההלוואה אינה עומדת בקנה אחד עם הוראות סעיף 19(ב) לפקודה, ולכן לא ניתן היה לממש את הצ'ק. סוף דבר, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו