העובדות הצריכות לעניין
התובענה הוגשה על ידי יורשיה ותלוייה של המנוחה, ילידת 1959, אשר נפטרה בתאריך 17.05.2012, לדברי התובעים, כתוצאה מאיחור באיבחון סרטן השד בו לקתה.
ומן הכלל אל הפרט
אם ניישם את הכללים האמורים על המקרה אשר לפני נמצא, כי ניזקה של המנוחה התגלה, לכל המאוחר, בתאריך 23.03.2000, עת עברה ביופסיה לבדיקת הגוש בשדה ונימצא, כי מדובר בגוש סרטני וקשרי לימפה סרטניים, קרי: בשלב זה לא היה עוד ספק באשר לקיומה של המחלה אצל התובעת, וכמו כן, ממכתבו של רופא בית החולים "הדסה" עלה במפורש, כי מדובר במימצא חולני שלא אובחן במועד, והוא שגרם להחמרת מחלתה של התובעת, היא המחלה אשר כתוצאה ממנה נפטרה, לדאבון הלב, ודוק: אין צורך בידע רפואי על מנת לקבוע, כי החמרת מחלה, כתוצאה מאי איבחונה, מהוה נזק, אשר ניתן להגיש בגינו תביעה לבית המשפט, מה עוד, שכפי שהובהר מספר רב של פעמים, אל לו לתובע להמתין עד השתכללות מלוא ניזקו, אלא עליו להזדרז ולהגישה מיד עם גילוי "קצה חוט" לקיומו של נזק בשל התרשלות.
בית המשפט העליון דן בשאלה האם ניתן להחיל את סעיף 8 לחוק ההתיישנות גם על רכיב ההתרשלות, ונקבע:
"דומה, כי עלול לעלות קושי, במקרים מסויימים להגדיר את הגבול בין אותם מקרים בהם מדובר אכן בגילוי מאוחר של רכיב ההתרשלות ובין המקרים בהם מדובר אך בגילוי כי קיימת הזכות המשפטית, אשר אינו מצדיק על פי ההלכה הקיימת את השעיית ההתיישנות (ראו: ע"א 531/89 להבי נ' הוועדה המחוזית לתיכנון ולבניה, פ"ד מו (4) 719). אין בכך לדעתי בכדי להכריע את הכף. אמנם חשש זה מצדיק יתר זהירות בבחינת המקרה הקונקרטי המצוי לפנינו, אולם לא שוכנעתי כי כה רב הוא, עד כי עלינו לשלול לחלוטין את האפשרות שמוצדקת השעיית מרוץ ההתיישנות, אף במקרה בו העובדה שנעלמה מעיני התובע היא התרשלות המעוול. כך למשל, משנתגלה מיסמך לאחר חלוף תקופת ההתיישנות, ובמסמך זה נחשפת לראשונה וללא שהיו לה ראיות קודמות, התרשלותו של המעוול, דומה כי לא ניתן להשלים עם כך שתיחסם התביעה מפאת היתיישנות בלבד." (ע"א 2387/06 פלונית נ' טבע פרמצבטיות בע"מ (פורסם בנבו, 31.08.2008)).
...
ודוק: אף אם לא הייתה המנוחה מודעת לעובדה, כי המדובר באותו הגוש בדיוק, ואף אם לא הייתה מודעת להתפשטותה הגרורתית של המחלה, אין בכך כדי להביא למסקנה בדבר השעיית תקופת ההתיישנות, שכן, שכפי שהבהרתי, אין צורך בידיעה מלאה של העובדות, ודי ב"קצה חוט" בדבר קיומה של הרשלנות הנטענת, והרי ממכתבו של פרופ' אריה דורסט, מתאריך 20/3/00 עולה במפורש, כי מדובר ב"סיפור של שנתיים וחצי של סרטן שד שלא אובחן.
עוד יצוייין, כי בחוות דעתו של האונקולוג מטעם התובעים, דר' חיים בירן, נטען, כי הנתבעת התרשלה באי גילויו של הגוש, שלטענתו היה ממאיר כבר בשנת 1997, ועקב אי אבחונו בביופסיית FNA הוחמצה עובדת היותו שאתי, וכך התפשטה המחלה בגוף המנוחה, עד שהתגלתה בשלב שלוש בשנת 2000, כלומר, אף לגירסת התובעים אין מחלוקת בדבר מועד גילוי המחלה, בשנת 2000, וכי גילוי זה היה מאוחר וכרוך בהחמצת קיומה של המחלה למשך כשנתיים וחצי, ועל כן אין מנוס מהמסקנה, כי התובענה, שהוגשה על ידי עזבון המנוחה בשנת 2014, התיישנה במועד הגשתה, ומכל מקום, התובעים לא עמדו בנטל המוטל עליהם להוכחת קיומו של כלל הגילוי המאוחר, הדוחה את תחילת מירוץ ההתיישנות.
ודוק: ממקרא התחשיב עולה, כי נזקי התלויים הנתבעים במסגרת תביעה זאת רחוקים מאד מגדר סמכות בית המשפט המחוזי, ועל כן אין כל ספק, שיש להעביר את התביעה לבית משפט השלום, הוא בית המשפט המוסמך לדון בה.
סוף דבר
נוכח האמור הנני קובעת כדלקמן:
תביעת העזבון – התובע 1 - נדחית בזאת מחמת התיישנות.