גם בחוות דעת זו היה המומחה נחרץ וקבע כי "לצפות ממנו שיפנה לצה"ל בתביעת גמלה- זה אבסורד". הגם שלא מונה למערער אפוטרופוס, קובע המומחה, תנאי אפוטרופסות היתקיימו בפועל: המנוח ניהל את כספיו של מהערער ואת עינייני גופו, יזם אבחונים וטיפולים וארגן את כל היתנהלותו של המערער "ברור כי היוזמות של שי עצמו היו בטווח הליקויים ושי לא היה יכול לנהל את עצמו באופן פורמאלי".
המומחה מכביר וכותב "ההפרעה החמורה תועדה במסמכים הרפואיים מ-2004 אך לא ביום אחד היא התפתחה. גם לפני וגם אחרי שנת 2000 (מות אביו) סבל מליקויים קוגניטיביים כי מעולם לא היה אדם 'רגיל' ".
המומחה סיכם דבריו וקבע כי "אין כל ספק, כי לשאלת בית המשפט, באשר למסוגלותו של שי להגיש התביעה במועד הקבוע בחוק, דהיינו, לאחר פטירת אביו, ביום 17.1.2000, התשובה היא כי שי לא היה מסוגל להגיש תביעה, וכלל לא הבין את משמעות מצבו, את משמעות התביעה או הדרישה ממשרד הבטחון ולא את הליקויים מהם סבל וסובל".
בתגובה לחוות הדעת הנ"ל, הגיש המשיב חוות דעת ערוכה על ידי ד"ר איגור ברש[footnoteRef:12] אשר נערכה ללא בדיקת המערער אך על סמך תעוד בעיניינו, ונועדה להערכת "מצבו הנפשי ותפקודו של התובע בתאריך 17.1.2000-מועד פטירת אבי המנוח". [12: רופא מומחה לפסיכיאטריה.
תיקון זה נעשה בעקבות ההלכה שנקבעה בע"א 139/66 139 בנבנישתי נ' קצין התגמולים, פ"ד כ(3) 256 (1966) לפיה לא יתכן לקבוע כי אדם שמסוגל לדאוג לענייניו יכנס לתחולת הסעיף, שכן אדם כזה, גם אם סובל הוא מליקוי נפשי או שיכלי, לא ימונה לו אפוטרופוס וכך תביעתו לעולם לא תיתיישן (ראו סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 (להלן: חוק הכשרות); כן ראו דברי ההסבר להצעת חוק ההתיישנות (תיקון מס' 3) (חישוב תקופת ההתיישנות לתובע עם ליקוי נפשי או שיכלי), התשס"ד-2004, ה"ח 85)" (הדגשה הוספה – י"ע).
...
שומה היה על מומחה המשיב לבדוק את המערער בצורה יסודית ועל פי בדיקתו להגיע למסקנה אם הפרופיל הקוגנטיבי היום, כולו או חלקו, מתאים למחלת הנפש או ללקות הלמידה הנרחבת כפי שאובחנה בגיל הצעיר ובשנת 1999 חודשיים לפני מות האב.
מכל האמור לעיל, הננו קובעים כי המערער הרים את הנטל לרמה של "מתקבל מאוד על הדעת" כי התפקוד הקוגנטיבי עובר למות אביו של המערער כמו גם בשנתיים לאחריו היה פגום הן ברובד של היעדר מודעות למצבו והן ברובד של היעדר מסוגלות לדאוג לעינייניו ,ליזום פעולות, לא כל שכן לבצע מטלות עצמאית .בכל אלה היה כדי לקפד את החוליה המרכזית במסוגלות, יכולתו ואפשרותו להגיש את תביעתו במועד.
___________________________
צפורת בלאושטיין, עו"ד , חברת וועדה
סוף דבר:
המערער נכנס בגדר סיפת סעיף 57 לחוק והאיחור בהגשת הבקשה לקצבת השאירים חל מסיבות שלמערער לא היתה שליטה עליהן.