מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות והעדר עילה בתביעה ייצוגית נגד המדינה ובזק

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

. ברע"א 5154/08 קוסט פורר גבאי את קסירר רו"ח נ' קדמי, בפיסקה 5 (2.4.2009) פירט השופט מלצר את הנסיבות בהן יש להורות על סילוקה של בקשת אישור על הסף: "... כאשר קריאה פשוטה של הדברים, על פניהם, מלמדת לכאורה כי המדובר בבקשת סרק, ודיון בבקשה לסילוקה של בקשת האישור על הסף הוא פשוט, מהיר ויכול להוביל למסקנה ברורה וחד-משמעית, אזי יש בסיס לעריכת דיון כאמור". וברע"א 2022/07 הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' אר-און השקעות בע"מ, בפסקות 4 ו-6 (13.8.07) נקבע: "4. ... ואכן, בית משפט זה הורה בעבר על סילוק על הסף של בקשה לאישור תובענה ייצוגית, כאשר נמצא לו טעם שהשמיט את הקרקע תחת הבקשה כולה. כך למשל, הורה בית המשפט על סילוקה על הסף של בקשה לאישור תובענה ייצוגית מקום בו הוגשה בקשת האישור על ידי ערייה (ע"א 1644/04 עריית רמלה נ' מרכז סליקה בנקאית בע"מ (טרם פורסם, 28.11.2005)), ומקום בו היתיישנה עילת התביעה של התובעים המייצגים (ראו, ע"א 5187/01 ברנע נ' מדינת ישראל, פ"ד נז(1) 545 (2002)).
ככל שלמבקשים ולחברי הקבוצה עומדת עילת תביעה אישית להשבת היטלי ההשבחה ששלמו בתקופה העולה על 24 החודשים, יוכלו לעמוד על זכותם במסגרת תביעות אישיות, כפי שציין בית המשפט בעיניין מנירב: "הסיפא לסעיף 21 לחוק מחזקת גם היא את המסקנה לפיה יש להגביל את תקופת ההשבה ל-24 חודשים בלבד.... באמצעות הסיפא, מבקש המחוקק לאותת כי הגם שסעיף 21 מגביל את יכולתו של אדם להגיש תביעת השבה במסגרת הליך ייצוגי נגד המדינה ל-24 החודשים שקדמו למועד הגשת בקשת האישור בלבד, הוא אינו חוסם את דרכו מלהגיש תביעה אישית נגד המדינה לגבי תקופות אחרות, הכוללת גם את התקופה שחלה ממועד הגשת הבקשה לאישור ועד למועד אישורה" (ההדגשות במקור) (שם, בס' 46).
השאלה מתי העדר אחידות בין חברי הקבוצה יביא לדחיית הבקשה לאישור תובענה ייצוגית היא שאלה קשה ומורכבת, שדומה כי עד כה טרם זכתה לעיון ממצה בפסיקת בית משפט זה. במספר מקרים נדחו בקשות לאישור תובענה ייצוגית, בין היתר על רקע קיומם של רכיבים אינדיוידואליים (ראו למשל, עניין אזוב, עמ' 807, מול האותיות ג-ד; ע"א 4831/07 מזרחי נ' מנהל מקרקעי ישראל (3.3.10); ע"א 458/06 שטנדל נ' חברת בזק בנלאומי בע"מ (השופט ס' ג'ובראן) (6.5.09); רע"א 8851/02 ישרכרט בע"מ נ' שלומוביץ, פ"ד נט(3) 422, 429-428, 432 (השופטת מ' נאור) (2004)).
...
עם זאת, קביעה זו היא בהתייחס לשונות "בנוגע לנתונים שאינם מהותיים להכרעה בשאלת האחריות" בעוד שהובהר שם כי "שונות בין חברי הקבוצה, המחייבת בירור אינדיבידואלי של אחריות הנתבע לנזק שנגרם לכל אחד מחברי הקבוצה, עשויה, אמנם, להוביל לעיתים למסקנה כי התביעה איננה מתאימה להתברר בדרך ייצוגית". (ההדגשה שלי – מ' נ') (שם, בפסקה 70).
נוכח האמור לעיל אני סבורה כי בענייננו, על פני הבקשה והתובענה עולה כי לא מתקיימים בהם התנאים שבסעיפים 8(א) ו-(ב) שבחוק תובענות ייצוגיות.
לא נעלמו מעיניי טענותיה המנומקות של המשיבה כי התובענה אינה נכנסת בגדר פרט 6 בתוספת השנייה בחוק תובענות ייצוגיות, ואולם נוכח מסקנתי כי יש לדחות על הסף את בקשת האישור מהטעמים שהובאו לעיל לא מצאתי להכריע בטענה זו. סוף דבר הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית על הסף.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2002 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת ט' שטרסברג-כהן: זהו ערעור על פסק דינו בית המשפט המחוזי בירושלים (סגן הנשיא, ד"ר צ. כהן) בו נמחקה על הסף בשל היתיישנות והיעדר עילה, תביעתם של המערערים נגד מדינת ישראל (להלן: המדינה) וחברת "בזק" – החברה הישראלית לתקשורת (להלן: בזק) (שתיהן, להלן: המשיבות).
כשלא נענו, הגישו המערערים בפברואר 2000 תביעה ייצוגית לבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד בזק וכנגד מדינת ישראל.
...
ת השופט י' אנגלרד: מסכים אני לתוצאה אליה הגיעה חברתי השופטת ט' שטרסברג-כהן לפיה יש לדחות את הערעור.
לכן, קיים קושי מבחינה דיונית לבסס מסקנה של דחיית התביעה בשל העדר עילה.
אי לכך, אף אנוכי בדעה שדין הערעור להידחות.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2008 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי חזר ואישר את הילכת תדיראן: "המגמה החקיקתית בנושא התובענה הייצוגית מצאה ביטוי בתשעת החוקים הספציפיים בהם נקבעו הוראות מיוחדות, שבסיסן העקרי הוא אחיד. עם זאת, לא בוטלו ההוראות הכלליות בנושא זה, שמצאו ביטוי בתקנה 29 לתקנות סדר הדין האזרחי, ובעקבותיהם בתקנה 21 לתקנות סדר הדין. אנו סבורים, כי עצם החקיקה הספציפית בעיניין התובענה הייצוגית, והזהירות שבה נקטה הפסיקה לגבי חקיקה זו עד היום (ראה גם רע"א 6567/97 בזק – החברה הישראלית לתקשורת בע"מ נ' עיזבון המנוח אליהו גת ז"ל). אין בהם, כיום, כדי להצביע על מגמה ברורה המשליכה אף לגבי שינוי קצוני של דרך הפרשנות של תקנה 21. מאידך, אין להיתעלם מהתנאים החדשניים שנקבעו בחקיקה הספציפית בנושא התובענה הייצוגית והשאיפה לאחידות בתחום זה. במצב דברים זה, נראה לנו כי יהא זה נכון שבית-הדין לעבודה, יגלה איפוק ולא ישנה או יחדש הילכות בנושא התובענה הייצוגית בבתי הדין לעבודה, שבסיסו הוא בתקנה 29 לתקנות סדר הדין האזרחי. על כן אנו מוצאים כי עלינו לפסוק בהליך העירעור שבפנינו על-פי העקרונות והשיקולים שהותוו בהילכת תדיראן, תוך שאנו מביאים בחשבון את המיוחד למשפט העבודה ואת מהות נושא תביעתם של המשיבים שהיא תוכנו של הסכם רותם 1, שהוא הסכם קבוצי". יחד עם זאת, בפרשת ביברינג#_ftn13 הלך בית הדין צעד אחד קדימה.
וכדברי בית המשפט העליון "בתובענה הייצוגית היתהפכו היוצרות. אין לאיש זכות להגיש תובענה כזו, אלא עליו לקבל רשות מבית המשפט לעשות כן... דרישת אישור בית המשפט להגשת תובענה ייצוגית מגלמת בתוכה הפעלת שיקול דעת היכול להיות מופעל רק אם בית המשפט יכנס לעובי הקורה... הסתפקות במילים הכתובות בתובענה ללא בדיקת ממשותן אינה מאפשרת לקבל החלטה מושכלת אם לתת את הרשות או להמנע מלתיתה". מכאן, שעל התובעת המייצגת לשכנע את בית הדין במידת הסבירות הראויה כי קמה לה לכאורה עילת תביעה אישית נגד המשיבה.
הסעד הנתבע במסגרת הבקשה הנו הסעד המקסימלי היכול להיפסק לזכות כל אחד מחברי הקבוצה, בשל תקופת ההתיישנות החלה על תביעות מסוג זה, ולפיכך ניהול התובענה בדרך של תובענה ייצוגית לא יפגע בזכויותיהם של מי מחברי הקבוצה.
כמו כן, אף אם אניח כי עילת התביעה של המבקשת קמה בגין אי ביצוע בעבר של אותן ההפרשות לקופת הפיצויים, הרי שבהיעדר הוכחה לכאורה כי המבקשת פוטרה (ולכן זכאית לכספים שנצברו) לא ניתן לקבוע כי נגרם לה נזק, אשר הנו תנאי חיוני לאישור התובענה כייצוגית בהתאם לסעיף 4(ב)(1) לחוק.
המדובר בדיון בבקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי לאשר הגשת תובענה ייצוגית נגד המדינה מכוח תקנה 29 לתקסד"א, בשל הדרישה לפיה יש להפקיד ערבויות כתנאי לקבלת אשרות כניסה לעובדים זרים.
...
[א2] טענות הצדדים: המשיבה טענה, כי יש לדחות את הבקשה לאישור התובענה הייצוגית מכוח הוראת פריט 10(3) לתוספת השניה לחוק.
הבקשה לקביעת הסעד שעניינו גילום הסכומים שהיה על המשיבה להפריש מכוח צו ההרחבה כסעד בהליך של תובענה ייצוגית – נדחית.
בשלב זה אני מחייב את המשיבה לשלם לבאי כח המבקשת שכר טרחה חלקי, על חשבון שכר הטרחה בתובענה הייצוגית, בסך של 25,000 ₪ בתוספת מע"מ, וזאת בשים לב להליכים ולמשכם עד כה. התיק יובא לעיוני ביום 10.10.08.
חרף האמור בסעיף 8 (ד) לחוק, אני מחליט להותיר את ההכרעה בשאלה האם ליתן רשות ערעור על החלטה זו לבית הדין הארצי לעבודה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2002 בעליון נפסק כדקלמן:

זהו ערעור על פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי בירושלים (סגן הנשיא ד"ר צ' כהן) שבו נמחקה על הסף בשל התיישנות והיעדר עילה, תביעתם של המערערים נגד מדינת ישראל (להלן-המדינה) וחברת "בזק" החברה הישראלית לתקשורת בע"מ (להלן-בזק) (שתיהן, להלן-המשיבות).
כשלא נענו הגישו המערערים בפברואר 2000 תביעה ייצוגית לבית-המשפט המחוזי בירושלים כנגד בזק וכנגד מדינת ישראל.
...
אשר-על-כן אני מציעה לדחות את הערעור ולחייב את המערערים לשלם לכל אחת מן המשיבות הוצאות ושכר טירחת עורך-דין בסך 15,000 ש"ח. השופט י' אנגלרד מסכים אני לתוצאה שהגיעה אליה חברתי השופטת שטרסברג-כהן, ולפיה יש לדחות את הערעור, עם זאת מאחר שגישתי עשויה להיות שונה בנקודות מסוימות מגישתה, איחזור בפירוט מה על עובדות המקרה.
לכן קיים קושי מבחינה דיונית לבסס מסקנה של דחיית התביעה בשל היעדר עילה.
אי לכך אף אנוכי בדעה שדין הערעור להדחות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

לעניין זה סומכת המבקשת ידיה על פסיקתו של בית משפט זה ברע"א 729/04 מדינת ישראל נ' קו מחשבה בע"מ (2010) (להלן עניין קו מחשבה), שם נתקבל ערעור על החלטה לאישור תובענה ייצוגית כנגד חברת בזק, אשר נסבה על תעריף שירותי טלפון בנלאומיים, בנימוק כי אלה נקבעו על יסוד תקנות שר התיקשורת, ולא נמצאה עילה להכריז על בטלותן.
במסגרת זו משיגה הבקשה על מניין מירוץ ההתישנות על-ידי בית המשפט המחוזי, בטענה כי עילת התביעה התגבשה כבר בשנת 2002-קרי, המועד שבו נקבע התעריף-בעוד שטענות המשיבים נסמכות במהותן על מידע שכבר היה ידוע בשנת 1999, עם פירסומו של דו"ח מבקר המדינה.
ויוטעם, כי הטעמת הפן הצבורי של התביעה מתחייבת בעניינינו ביתר שאת ולא כעקרון כללי בלבד, בהיתחשב באופיין של העוולות הנטענות, וכן במיהותה של הנתבעת, חברה ממשלתית שכמעט כל אדם בארץ נזקק לשירותיה-"יצרנית על". עילת תביעה אישית מז. מושכלות יסוד הן, כי קיומה של עילת תביעה אישית מהווה תנאי ראשון לאישורה של תובענה ייצוגית (דנ"א 5712/01 ברזני נ' בזק, חברה ישראלית לתקשורת בע"מ, פ"ד נז(6) 385, 434 (2003), להלן דנ"א ברזני), שכן "תביעה ייצוגית היא מנוף הטעון בסיס ארכימדי", ובהעדר עילה אישית תהא זו "תלויה...
...
משכך הגעתי לכלל מסקנה, כי התובענה הייצוגית אכן מהוה הדרך היעילה וההוגנת ביותר לפתרון הסכסוך שלפנינו, על מגוון היבטיו הציבוריים.
סוף דבר פ. אם תישמע דעתי, הערעור יתקבל בחלקו, כך שתיותר בעינה החלטתו של בית המשפט המחוזי לאשר את התובענה כייצוגית בכל הנוגע להטבות השכר, אולם יבוטל ראש התביעה שעניינו הטעות האקטוארית.
כן סבורני, כי על המערערת לשלם למשיב 1 הוצאות משפט ושכר טרחה בגין ההליך הנוכחי, בסך 50,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו