מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התיישנות בת 10 שנים לפי סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יתרה מכך, מוסיפה הנתבעת וטוענת, כי גם לו הוכיחה התובעת קיום תנאי סעיף 8 לחוק ההתיישנות, ממילא היתיישנה תביעתה לאור הוראת סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין הקובע תיקרת 10 שנים ממועד ארוע הנזק וזאת, אף אם טרם חלפו 7 שנים ממועד גילויו המאוחר בפועל.
קרי – בנגוד לכלל הגילוי הקבוע בסעיף 8 לחוק ההתיישנות, שאין בו מיגבלת זמן, קובע סעיף 89 למרוץ ההתיישנות, מיגבלת זמן בת 10 שנים ממועד הארוע.
לעניין זה, קבע בית המשפט העליון, כי על יסוד הקשר הסיבתי לא חל סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין אלא כלל הגילוי הקבוע בסעיף 8 לחוק ההתיישנות ולפיו, מרוץ ההתיישנות יפתח רק במועד הגילוי ותקופת ההתיישנות אינה מוגבלת לעשר שנים מיום ארוע הנזק.
...
לאחר שבחנתי טענותיה של הנתבעת אינני מוצאת לקבלן והנני מוצאת לאמץ את מסקנות המומחה כפי שהובאו על ידו במסגרת חוות דעתו.
יתרה מכך, מבלי לגרוע מן האמור ובהינתן טענה אפשרית ולפיה התביעה אינה מושתתת על חוק המכר(דירות) אלא על עוולת הרשלנות, הנני סבורה כי ממילא קיימת יריבות בין הדיירים והתובעת המייצגת אותם – לרבות ככל שחלקם דיירי משנה – וזאת, לאור קביעת הפסיקה ולפיה לקבלן חובת זהירות כלפי קונים וקוני משנה המזכה את האחרונים בפיצויים בגין הנזק הכלכלי שגרמה הבניה הרשלנית (ראו זמיר בעמודים 291-294 ובמיוחד האסמכתאות הנזכרות בה"ש 10 שם.), בצירוף חזקה אשר נקבעה בפסיקה ובהתאם לה - בנסיבות בהן לא הוגשה תביעה מטעם הקונים המקוריים ואין חשש לכפל פיצוי - הרי שחזקה היא כי עילת התביעה של הקונה הראשון הוקנתה לקונה המשנה ועומדת לו מול המוכר המקורי [ראו 4720/10 אקרילית השקעות 1997 בע"מ נ' נציגות הבית המשותף רח' נורית 19א (16/4/12)] לאור האמור הנני דוחה טענת העדר היריבות.
כיוון שכך, הנני דוחה רכיב הפיצוי בגין עוגמת הנפש.
סוף דבר בהינתן שמחד גיסא נדחו טענות הנתבעת הנוגעות להתיישנות, העדר יריבות ותיקון כתב התביעה ומאידך גיסא, נקבע כי הנתבעת התרשלה בביצוע חיפוי האריחים במעטפת החיצונית של הבניין נשוא התביעה ונקבע כי התובעת זכאית משכך- בעבור הדיירים- לפיצוי בהתאם לקביעת מומחה בית המשפט, קרי לסך 936,936 ₪ - הנני קובעת כי הנתבעת תשלם לתובעת סך 936,936 ₪ וזאת בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום חוות דעתו של מומחה בית המשפט (1/12/15) ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

ב) מועד בדיקת התובע ע"י מומחה רפואי אינו רלבאנטי למועד הולדת התביעה, ובודאי שאין למנות את תקופת ההתיישנות בהתאם למועד זה. ג) מבלי לגרוע מהאמור, פרשנות התובע לתקופת ההתיישנות הקבועה בסעיף 89 (2) לפקודת הנזיקין (לפיה תקופת ההתיישנות במקרה זה היא בת 10 שנים), הינה פרשנות שגויה.
לחלופין, התובע צריך היה לדעת על הנזק במועד הארוע או בסמוך לו. עפ"י סעיף 89 (2) רישא לפקודת הנזיקין מקום שעילת התובענה היא נזק שניגרם ע"י מעשה או מחדל, היום שבו נולדה עילת התביעה הוא יום ארוע הנזק, אולם אם לא נתגלה הנזק ביום שארע, אזי היום שבו נולדה עילת התביעה הוא יום גילוי הנזק, אלא שבמקרה כזה, תיתיישן התביעה אם לא הוגשה תוך עשר שנים מיום ארוע הנזק.
...
הנתבעים טוענים כי יש לדחות את התביעה נגדם מחמת התיישנותה.
התובע העלה טענה זו לראשונה במסגרת תגובתו לבקשת הנתבעים לסילוק התביעה על הסף, אך לא תמך את תגובתו כנדרש בתצהיר לאימות הטיעונים העובדתיים הנטענים בה, ודי בכך כדי להביא לדחיית טענותיו בנוגע לתחולת חריג זה. למעלה מן הדרוש אציין כי לא שוכנעתי שהחלטת מח"ש לסגור את תלונת התובע מהנימוק "אין עבירה" והעברתה להמשך בדיקת מחלקת משמעת במשטרת ישראל, כשלעצמה, נגועה בתרמית ו/או הונאה כלפיו.
שקלתי טענה זו ואני מחליט לדחות אותה.
סוף דבר אני מקבל את הבקשה, ומורה על דחיית התביעה מחמת התיישנות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע להתיישנות לפי חוק ההתיישנות, קבע בית המשפט כי יש למנות את תחילת תקופת ההתיישנות מחודש נובמבר בשנת 1998, בסמוך לאחר איכלוס הבניין.
על כן, ומכיוון שמאז אוכלס הבניין ועד להגשת התביעה חלפו למעלה מ- 10 שנים, תביעת המערערות היתיישנה גם לפי הוראת סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין.
היות ולשיטת בית המשפט קמא, הנזק הוא בניית הקיר, והוא היתרחש בשנת 1998, אזי שאף אם הנזק התגלה רק בשנת 2011 - חלפו יותר מעשר שנים ממועד "ארוע הנזק" ועד הגשת התביעה, ולכן – התביעה היתיישנה גם בהתייחס לתקופה היתיישנות בת 10 שנים.
...
עם זאת, לאחר בחינת הנתונים, שוכנעתי שלא להתערב בקביעה זו, מחמת כמה נימוקים.
תמר נאות פרי, שופטת אשר על כל האמור לעיל, הוחלט כדלקמן: (1) לקבל את הערעור, ולחייב את המשיבות, ביחד ולחוד, לשלם למערערת מס' 2 (נציגות הבית המשותף), באמצעות המערערת מס' 1 (הגב' כרמלה דרור) סך 949,373 ₪, כערכו בתאריך פסק דין זה. (2) לבטל את החיוב בהוצאות, אשר הושת על המערערות בבית משפט קמא.
בנוסף תשלמנה המשיבות, ביחד ולחוד, למערערות, שכ"ט עו"ד בשיעור 15% מסכום פסק הדין, בצירוף מע"מ כחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

על כן, בין אם נסתמך על חוק ההתיישנות, תשי"ח-1958 (להלן: חוק ההתיישנות) ובין אם על סעיף 89 (2) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: פקודת הנזיקין), עילת התביעה היתיישנה זה מכבר.
ודוק, גם אם נחיל בעניינינו את הוראות סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין, הרי שהתקופה בת 10 השנים לפי סעיף זה הסתיימה בשנת 2009.
...
יובהר מיד כי גם דין טענות אלה להידחות מכל וכל; בכל הקשור לזכאות הראשונה, הרי שמקום בו צורפה על ידי משרד השיכון במסגרת נספח 1 לתצהירה המשלים של טופז (תצהיר שהוגש ביום 16/6/21 בהמשך להודעה על הסכמה בנדון שהוגשה באותו מועד) "תעודת זכאות" (בתור יחיד חסר דירה בקבוצת "בודדים בגיל 27-35) שהונפקה ביום 8/7/1990 (ושתוקפה היה עד ליום 6/1/1992) – הרי שלמעשה נשמט הקרקע תחת הטענה לקיומו של רישום שגוי שמנע מהתובע אפשרות לרכישת דירה. כך או כך, מקום בו עולה מחומר הראיות כי בסמוך לאחר תעודה זו, כבר תועדה הפלישה מצד התובע ומשפחתו לדירה (מס' 5) (ור' בעניין זה האמור בסעיף 1 לפרטיכל מיום 18/7/1990; נספח ב' לתצהירו של אברמוביץ), הרי שככל שהיה קיים רישום כי התובע כ"מחזיק בדירה", הגדרה זו הייתה שיקפה למעשה את המצב לאשורו לאור הפלישה.
בכל הקשור לרישום השגוי הנטען כמונע הזכאות למשכנתא בסיסית, הרי שגם דינה של טענה זו להידחות.
סוף-דבר: לאור כל האמור, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

לטענתו, תנאי סעיף 8 לחוק ההתיישנות בצרוף סעיף 89 לפקודת הנזיקין, מתקיימים במקרה דנן ומאריכים את תקופת ההתיישנות ל-10 שנים במקרה של גילוי מאוחר של רכיב הנזק שהנו חלק מיסודו העוולה.
אולם, להבדיל מסעיף 8 לחוק ההתיישנות, הקובע את "כלל הגילוי המאוחר", תוחם סעיף 89(2) לפקודה את תקופת ההתיישנות לתקופה בת 10 שנים באופן הבא: מועד גילוי הנזק הוא מועד הווצרות העילה, אולם בכל מקרה התובענה תיתיישן אם לא הוגשה תוך עשר שנים מיום ארוע הנזק.
...
ב) התביעה הוגשה ביום 30/8/2020 בעוד שלראיות התביעה צורפו אסמכתאות על טיפולים שבוצעו בשנים 2012-2013 בלבד, ללא כל קצה ראיה לטענה לפיה התובע המשיך לעבור טיפולים במרפאה עד שנת 2015 כנטען על ידו, ומשכך ובחלוף למעלה משבע שנים בהתייחס לשנים 2012-2013, התביעה התיישנה ודינה להידחות גם מהטעם הזה.
בנסיבות אלו, באתי למסקנה כי לא התקיימו בעניינו של התובע התנאים שנקבעו בחוק ובפסיקה הנוהגת בכל הנוגע לתחולת כלל "הגילוי המאוחר", אשר יש בכוחו להאריך את תקופת ההתיישנות.
סוף דבר לאור המקובץ לעיל, באתי למסקנה כי התובע לא צלח להוכיח את היריבות מול הנתבע דנן וגם אילו היה צולח להרים את נטל השכנוע בעניין זה, עדיין דין התביעה להידחות מחמת התיישנות ושיהוי ניכר.
לאור המסקנות אליהן הגעתי לעיל, הריני לקבוע כי דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו