מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השתתפות מפלגה בבחירות בבית ספר: חופש הביטוי והגבלות חוקיות

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

במובן זה, לחוק ההדחה נלווית באופן אנהרנטי פגיעה בזכות לבחור, בזכות להבחר ובחופש הביטוי הפוליטי של נבחרי ציבור (ראו והשוו: ע"ב 2/84 ניימן נ' יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לכנסת האחת-עשרה, פ"ד לט(2) 225, 265 (1985) (להלן: עניין ניימן א); ע"ב 1/88 ניימן נ' יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לכנסת השתים-עשרה, פ"ד מב(4) 177, 187 (1988) (להלן: עניין ניימן ב); א"ב 11280/02 ועדת הבחירות המרכזית לכנסת השש-עשרה נ' טיבי, פ"ד נז(4) 1, 17, 63 (2003) (להלן: עניין טיבי); ע"ב 561/09 בל"ד – המפלגה הלאומית הדמוקרטית נ' ועדת הבחירות המרכזית לכנסת השמונה-עשרה, פסקה 3 לפסק דינה של הנשיאה ד' ביניש (7.3.2011) (להלן: עניין בל"ד); א"ב 9255/12 ועדת הבחירות המרכזית לכנסת התשע-עשרה נ' זועבי, פסקה 7 לפסק דינו של הנשיא א' גרוניס (20.8.2013) (להלן: עניין זועבי א); א"ב 1095/15 ועדת הבחירות המרכזית לכנסת העשרים נ' זועבי, פסקה 5 לפסק דינה של הנשיאה מ' נאור (10.12.2015) (להלן: עניין זועבי ב)).
סעיף 7א לחוק היסוד מורה כי רשימת מועמדים או מועמד לא ישתתפו בבחירות לכנסת אם יש במעשיהם משום שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין נגד מדינת ישראל (ראו גם: סעיף 5 לחוק המפלגות, התשנ"ב-1992; סעיף 57(ט1) לחוק הבחירות לכנסת).
אולם, בסופו של יום, שמורה לבית משפט זה הסמכות לבקר את ההחלטה לגופה ולפקח על חוקיותה וסבירותה, לרבות בכל הנוגע לתשתית העובדתית.
האם היינו מעלים על דעתנו לומר, שהוספת מנגנון שיאפשר זאת – כשלעצמו, מבלי להדרש לאופיו – משנה את הקף הזכות לבחור ולהבחר? דומני שהמענה לכך פשוט וברור: לא. אכן, עיקר טענות העותרים מיתמקד באופן שבו תוטל מיגבלה זו על חבר הכנסת: לא רק בבחינה עתית, ערב הבחירות, על-ידי ועדת הבחירות – אלא גם תוך כדי כהונת הכנסת; העובדה שמדובר ב'שיפוט עמיתים', שבו חברי הכנסת מחליטים בעצמם על הדחתו של חברם; העובדה שניתן להגיש על כך ערעור לבית המשפט העליון, ולא נידרש – כפי שקבוע בהליך שלפני הבחירות – אישור בית המשפט העליון.
כן הועלו בספרות ובפסיקה גישות שונות, שאינן נטולות קשיים עיוניים, באשר לבסיס הרעיוני האפשרי להגבלת הכוח של הרשות המכוננת לתיקון החוקה (לסקירת המשפט המשווה ראו: א' ברק "תיקון של חוקה שאינו חוקתי", ספר גבריאל בך 361 (2011), להלן: ברק - תיקון של חוקה שאינו חוקתי והאסמכתאות הרבות הנזכרות שם; וכן הסקירה המקיפה אצל רוזנאי, לרבות גישתו באשר לבסיס העיוני לבקורת כזו; וראו גם הערות לגישתו של רוזנאי אצל עמרי בן-צבי, פורמליזם ומהותנות במשפט חוקתי, 9.9.2017 ICON-S-IL Blog בשולי הספרUnconstitutional Constitutional Amendments .
...
הניתוח לעיל מבסס את המסקנה כי רחוקים אנו מאד מהצורך להידרש לדוקטרינה זו כדי לדחות את העתירה – ובהעדר צורך, עדיף כי העניין הרגיש לא יידון.
אני מצטרף, אפוא, בהסכמה לפסק דינה של חברתי הנשיאה א' חיות כי דין העתירות להידחות.
נוכח כל האמור לעיל הנני תקווה שבצד דחיית העתירות – הערות כולנו תשמענה ולא נידרש להגיע למחוזות הללו.

בהליך עבח"י (עבח"י) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

התפישה לפיה החלטת יו"ר ועדת הבחירות מנחה את הועדה בכל הנוגע לאישור הרשימות באה לידי ביטוי גם באחת ההחלטות שהתקבלו על ידי יו"ר ועדת הבחירות לכנסת ה-24, השופט ע' פוגלמן, שעסקה בעיניין כינויה של רשימה, והסתיימה כך: "חוות דעתי זו וכתבי הטענות בבקשה יונחו לפני ועדת הבחירות המרכזית בעת שתידון באישור רשימות המועמדים לפי סעיף 63 לחוק הבחירות. עמדתי היא שאין בכינוי המבוקש כדי להטעות, ולכן ועדת הבחירות המרכזית רשאית לאשרו לפי סעיף 61(ו) לחוק הבחירות" (ה"ש 8/24 מפלגת הבית היהודי נ' רשימת הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ', פסקה 7 (16.2.2021)).
הזכות לבחור ולהבחר וסעיף 6א לחוק-יסוד: הכנסת על מנת להסביר את ההיתלבטות שליוותה את הכרעתי אני מבקשת לפתוח בהצגת ייחודו של סעיף 6א לחוק-יסוד: הכנסת (להלן: חוק היסוד), שמעגן את העקרון של הטלת מיגבלות על הישתתפות בבחירות של "חבר כנסת שפרש מסיעתו". זאת, בהתייחס לאפשרותו להיתמודד בבחירות הבאות ברשימתה של מפלגה שיוצגה על-ידי סיעה של הכנסת היוצאת.
הזכות להיתמודד בבחירות והגבלתה בסעיף 6א לחוק הזכות להיתמודד בבחירות, המעוגנת בסעיף 6(א) לחוק, תוארה על ידי הנשיא מ' שמגר בתור "[...] זכות יסוד מדינית, אשר בה באים לידי ביטוי רעיון השויון, חירות הביטוי וחופש ההיתאגדות, ומכאן כי זכות זו היא מן הסימנים המובהקים של חברה דמוקרטית" (ע"ב 2/84 ניימן נ' יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת האחת-עשרה, פ"ד לט(2) 225, 266 (1985); ראו גם: רע"א 7504/95 יאסין נ' רשם המפלגות, פ"ד נ(2) 45, 59 (1996); א"ב 1095/15 ועדת הבחירות המרכזית לכנסת העשרים נ' ח"כ חנין זועבי, פסקה 5 לחוות דעתה של הנשיאה מ' נאור (10.12.2015)).
אשר למקרה של מנהג הנוגד חוק, נכתב זה מכבר בספרות המשפטית: "[...] המשפט הישראלי מקנה גם לחקיקה מעמד עדיף על המנהג. כאשר קיים מנהג הנוגד חוק, הריהו נדחה מפני החוק, גם אם בפועל לא נעשה שימוש בחוק ואף אם המנהג מאוחר לחוק. הטעם העומד ביסוד השקפה זו הוא, כי נורמות משפטיות פרי יצירתו של הריבון עדיפות על פני כל מקור משפטי אחר" (שמעון שטרית "המנהג במשפט הצבורי" ספר קלינגהופר על המשפט הצבורי 375, 385 (יצחק זמיר עורך, 1993); ראו והשוו גם: בג"ץ 1179/90 סיעת ר"צ, התנועה לזכויות האזרח ולשלום נ' עובדיה עלי, ח"כ, ממלא-מקום יו"ר הכנסת, פ"ד מד(2) 031 (1990)).
חברתי הנשיאה מציינת כי הקף הבקורת השיפוטית על החלטתו של יו"ר ועדת הבחירות צריך להתבצע בהתאם להקף ההתערבות שמפעילה ערכאת העירעור על הערכאה המבררת בהקשר המנהלי, קרי כי התערבותנו שמורה אך למקרים שבהם מתעורר חשש כי נפל פגם בחוקיות ההחלטה או כי מדובר בהחלטה הנגועה בחוסר סבירות מהותי (ראו פסקה 18 לחוות דעתה של הנשיאה).
...
יו"ר ועדת הבחירות הוסיף וציין כי אין ממש בטענת המערער לפיה מרצ מתעברת על ריב לא לה, נוכח העובדה שלא ניתן למצוא בלשון החוק עיגון למסקנה לפיה פרישת חבר כנסת היא עניין שבינו לבין סיעתו בלבד.
במכלול הנסיבות הללו – דהיינו כאשר המצגים בערעור הם מצגים הנוגדים את תכלית החוק, שניתנו על ידי גורמים בלתי מוסמכים, שהבהירו בזמן אמת כי עמדתם אינה מחייבת את הגורם המוסמך לדון בסייג ההתפטרות (ועדת הבחירות) – סבורני כי לא ניתן לדחות הפעלה של הוראת חוק מפורשת, לא כל שכן הוראת חוק יסוד, בהתבסס על טענת ההסתמכות.
דא עקא, גם אם אקבל כי ניתן היה לייחס משקל שונה במידה כזו או אחרת לטענת חוסר הבהירות ולטענת ההסתמכות (וכיצד אוכל שלא לקבל אפשרות זו בהינתן עמדת חברותיי וחבריי, שופטי הרוב), עדיין על מנת שנתערב בהחלטת יו"ר ועדת הבחירות, נדרש שנגיע למסקנה כי החלטתו בעניינו של מר שיקלי מצדיקה התערבות על פי הסטנדרט האמור.
במצב דברים זה, אינני סבור כי היה מקום לקבוע שהחלטת יו"ר ועדת הבחירות לדבוק בהוראת סעיף 6א לחוק היסוד, ולא לאפשר התגברות עליה על בסיס הנסיבות הפרטניות שהציג מר שיקלי, הצדיקה התערבות של בית משפט זה. סוף דבר לאור כל האמור, סברתי בשעתו, ועודני סבור גם עתה, כי היה מקום לדחות את הערעור שהוגש בעניין מר שיקלי, ולאשר את החלטתו של יו"ר ועדת הבחירות כי מר שיקלי מנוע מלהתמודד בבחירות הקרובות ברשימת הליכוד.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 1996 בעליון נפסק כדקלמן:

על יסוד הפירוש המצמצם שיש ליתן, לדעת הרשם, לסעיף 5 לחוק המפלגות, וכן על יסוד השוואת המצע של מפלגת "ימין ישראל" לזה של רשימת "מולדת" (שלא נפסלה בבחירות לכנסת השתים-עשרה) ולזה של רשימת "כך" (שנפסלה בבחירות לכנסת השתים-עשרה), קובע רשם המפלגות כי אפשר לתת לאמור במצע מפלגת "ימין ישראל" פירוש כזה, שאין בו בהכרח כדי לעגן רעיון של "טרנספר" גזעני כולל, אלא כזה של "טרנספר מרצון", שאין בו כשלעצמו כדי לפסול את רשימת "ימין ישראל". רביעית, בהתייחסו לעילת העידר חוקיות על-פי סעיף 5(3) לחוק המפלגות, קובע הרשם, כי אין במטרותיה של המבקשת יסוד של "אי חוקיות". הרשם הבחין בין הצגת עמדות לא מעשיות ואזוטריות, בין קיום נתונים בדוקים ומשכנעים שיש בהם כדי לבסס רמה של "ודאות קרובה". רק בקטיגוריה האחרונה, אליבא דרשם, יש מקום לפסול מפלגה על בסיס יסוד סביר לחשש פעילות בלתי חוקית.
המגמה האחת, המונחת ביסוד סעיף 5 לחוק המפלגות, עניינה הרצון לתת ביטוי לחופש של הפרט להשתתף עם אחרים בייסוד גוף פוליטי אשר ייטול חלק בבחירות וישתתף כתוצאה מכך בחיים הפרלמנטריים.
.בתכנון הפוליטי ובעיצוב הפעילות המדינית החברתית" (י' ה' קלינגהופר, "המסגרת החוקית של מפלגות פוליטיות בישראל" ספר אורי ידין-מאמרים לזכרו (בורסי, כרך ב, בעריכת א' ברק ו-ט' שפניץ, תש"ן) 199, 202).
ביטוי מובהק לגישה זו ניתן למצוא בסעיף 21(2) לחוק היסוד (ה-‎(GRUNDGESETZ הגרמני, הקובע: "'מפלגות אשר לפי מטרתן או לפי התנהגות שוחריהן, מתכוונות להגביל סדרי היסוד של דמוקרטיה חפשית או לסכן קיומה של הרפובליקה הפדרלית הגרמנית, הן מנוגדות לחוקה'...
זאת ועוד: הן החלטותיו של רשם המפלגות לפי סעיף 5 לחוק המפלגות והן החלטותיה של ועדת הבחירות המרכזית לפי סעיף 7א לחוק היסוד נתונות לביקורתו השיפוטית של בית-משפט זה. חזקה על בית-משפט זה שיעמוד על כך שמפלגות ייפסלו אך ורק בהתאם לאמות מידה דווקניות אלה.
...
אימתי ניתן לומר, מבחינת המידע והקף הידיעה, שיש יסוד סביר למסקנה כאמור בסיפא לסעיף 3?.
יסוד סביר למסקנה מן הנכון שיעוגן בנתונים שאינם בגדר חשדות וספקולציות, אלא בנתונים בדוקים ומשכנעים, המגיעים, כאמור, אליבא דכל בעלי הדין, לרמת 'הוודאות הקרובה'".
עם זאת, נראה לי כי הפירוש הדווקני שעליו עמדתי לעיל שניתן למבחן הפסילה ולעילות הפסילה, והעמידה על כך שמפלגה לא תיפסל לרישום, כמו גם להשתתפות בבחירות לכנסת, אלא בהתקיים ראיות ברורות, חד-משמעיות ומשכנעות, מהווים ערובות מספקות לכך שמפלגות לא ייפסלו לרישום או להתמודדות אלא במקרים חריגים וקיצוניים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יוער - באשר לטענתה בתצהירה כי היא הזהירה את ד"ר ברוכין לחדול מפירסום של התבטאויות מהסוג שהוא מפרסם, כמו גם לעצם פנייתו של מר הופנברג אליה בעיניין זה, מספר חודשים לפני פיטוריו של ד"ר ברוכין - כי לא ברור הבסיס הפנייה בנוגע לתוכן הפרסומים, וחוקיות הפניה.
] רוב ההוראות הרלוואנטיות של משרד החינוך מעוגנות בחוזר מנכ"ל המשרד, במסגרתו קיימות הנחיות כלליות לגבי סייגים לפעילות פוליטית-מפלגתית של עובדי הוראה, כמו גם הנחיות ויעדים פדגוגיים לקראת בחירות ולקראת ביקור נבחרי ציבור בבתי-הספר.
האיסורים הכלליים החלים על עובדי הוראה, בהתאם להוראות הדין והחוזרים הנם: איסור להעביר ביקורת מעליבה או פוגעת, בפומבי, על הכנסת וועדותיה (ובכלל זה החלטות וחוקים שנתקבלו על-ידיהן), וכן על הממשלה ומשרדיה, במסיבת עיתונאים, בריאיון, בנאום במקום פומבי, בשידור, בעתון או בספר ; אסור לעובד הוראה להסכים לפירסום שמו בכתב או בעל-פה, בצרוף ובציון תוארו או תפקידו כעובד הוראה, מטעם מפלגה מסוימת, בזמן היותו עובד הוראה פעיל; איסור תעמולה; איסור הישתתפות באסיפה, בהפגנה, בתהלוכה, בכינוס או באירגון בעלי אופי פוליטי – מפלגתי; איסור קבלת כספים למטרות פוליטיות או מפלגתיות; הוראות בדבר מועמדות לכנסת, לראשות מועצה או לחברות במועצה ברשויות המקומיות.
נשוב בעיניין זה ונביא את דבריו של כב' הש' מינץ, במסגרת ת"א 10451/01 ישראל שירן נ' משרד החינוך, כפי שפורטו במסגרת הדו"ח של ועדת המחקר והמידע כאמור: "...אכן קיים איסור לערוך תעמולה בקרב תלמידים, אבל מעבר לכך, מורים הם גם אזרחים, והאיסור על הבעת דעתם הפוליטית מול תלמידיהם אינו דומה לאיסור להביע את דעתם בחדר המורים פנימה. בדומה לכך, יהא זה מרחיק לכת לאסור על מורה להביע את דעתו הפוליטית מחוץ לכותלי בית-הספר... מקומה של מדינת ישראל לא נפקד בין מקומן של המדינות הדמוקרטיות הנאורות בעולם, בהן חופש הביטוי הנו ערך כימעט מקודש. נהפוך הוא. מקום של כבוד יש לנו בהירארכיה של מדינות אלו. ואולם אין מדובר במקרה זה אך בהבעת דיעה או על שיח פוליטי חופשי בין מורים בחדר המורים הסגור. מדובר בשימוש בבית-הספר ובמערכת הפריסה של בתי-הספר בכל הארץ ככלי לקידום והפצה של רעיון פוליטי מובהק, כשרעיון זה, אף אם הוא לגיטימי כשלעצמו מבחינה ציבורית ואישית, הוא עומד בנגוד מוחלט לא רק לתוכנית הלימודים, אלא גם קורא לעבור על החוק. בכך עבר התובע את הגבול הדק הקיים בין חופש הביטוי המותר לבין זה האסור – בתוך מערכת החינוך". באופן דומה לקביעתנו במסגרת צו המניעה, בהעדר מיגבלות על חופש הביטוי של ציבור המורים מחוץ לכותלי בית הספר, בכל הנוגע להבעת דיעה אישית ופוליטית, כאשר אין מיגבלה על פעילות במסגרת רשתות חברתיות, כפי שהתברר במסגרת ההליך, למעט - המיגבלות המפורטות לעיל, הרי שיש בידינו לקבוע כי ד"ר ברוכין היה רשאי לפרסם את דעותיו במסגרת עמוד הפייסבוק הפרטי שלו.
...
קיווינו שבנסיבות אלו, לאור התמונה המשפטית שעלתה מן המסמכים ומן העדויות, ניתן יהיה להגיע להסכמות לטובת כלל המעורבים, אך לצערנו לא הצלחנו לגשר על הפערים על אף מאמצים רבים שהושקעו לצורך כך. לפיכך, בנסיבות העניין, לאור הפגמים המהותיים שנפלו בהליך הפיטורים, אנו קובעים כי יש להורות על השבתו של ד"ר ברוכין לעבודתו בבית הספר שמיר.
[2: נספח 5 לנספח 10 לתצהיר גב' מזרחי] לאור כל אלו ולאור קביעתו כאמור לעיל וכמפורט להלן, אנו מבקשים כי העירייה ונציגיה יפעלו בנסיבות אלו, באחריות הנדרשת ובטוחים כי יפעלו כן. בהקשר זה נבקש להביא מעט מהעקרונות העולים מן החוזר ללמידה משמעותית, אליו הפנתה העירייה: "מערכת החינוך מעוניינת לחנך את תלמידיה לשיקול דעת ערכי, לתודעה ציבורית פוליטית, למעורבות חברתית ופוליטית ולנקיטת עמדה, ועל כן היא מבקשת לעודד את השיח הערכי והביקורתי ואת ריבוי העמדות בכיתה במסגרת חינוך אזרחי משותף לכל מגזרי החברה, לצד חיזוק המכנה המשותף לכולם. קיים מתח מובנה בין חינוך אידיאולוגי, או חינוך להשקפת עולם או לערכים מסוימים, לבין חינוך לביקורתיות. מתח זה בא לידי ביטוי לעתים גם במערכת החינוך בישראל. בתוך המתח הזה מצופה מהמורים לחשוף את תלמידיהם לסוגיות הנמצאות על סדר היום הציבורי ולהציג ולהבין את הדעות השונות לגבי סוגיות אלו ואת הנימוקים לכל אחת מהן, וזאת במטרה לאפשר לתלמידים לנהל שיח ביקורתי ולגבש את זהותם ואת עמדתם האישית באופן מבוסס, מתוך היכרות עם מגוון רחב של דעות. מדיניות הלמידה המשמעותית והשינויים שחלו בעקבותיה בתכניות הלימודים ובתפיסה החינוכית מפנים זמן ללמידה חווייתית, מעמיקה ומשמעותית, ומעודדים קיום שיח, לרבות שיח בנושאים שנויים במחלוקת, בכיתה ותרבות של חקר והעמקה לעידוד חשיבה ולגיבוש עמדות".[footnoteRef:3] [3: התכנית הלאומית ללמידה משמעותית – השיח החינוכי על נושאים השנויים במחלוקת ] בשולי הדברים נוסיף, כי לאור הזמן הקצר שנקצב לנו לכתיבת פסק הדין, ומאחר שמצאנו כי בנסיבות פסק הדין אנו נדרשים לגעת ברוב טענות הצדדים ולהסביר את עמדתנו, המבוססת על המסמכים והעדויות, אין מדובר בפסק דין קצר.
אנו מורים כי על העירייה לפעול להשבתו של ד"ר ברוכין לעבודתו באופן פרונטלי, בהקדם האפשרי.
על מנת לאפשר לבית הספר להתארגן, לאור חופשת הפסח הקרבה, אנו קובעים כי על העירייה לפעול בהתאם, בשים לב להלך הרוחות בבית הספר לאחר ההחלטה בסעד הזמני - על מנת שד"ר ברוכין יוכל לשוב ללמד בכיתות באופן פרונטלי, לא יאוחר מהיום בו שבים התלמידים לבית הספר לאחר חופשת הפסח, דהיינו, יום שלישי 30.4.2024.
התביעה כנגד משרד החינוך נדחית, בהיותה מוקדמת, לאור הצהרתה לעיל, בתצהיריה ובסיכומיה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו