המבקשת מפנה למבחנים שנקבעו בבג"ץ 1195/10 מרכז השילטון המקומי נ' הרשות הממשלתית למים ולביוב (13.11.2014) וטוענת כי במקרה שלפנינו רכישת הערכה נכפית על הנישום ועל כן התשלום בגינה מהוה מס.
לטענת המבקשת, גם אם מחיר הערכה שנקבע על ידי הגורמים המאשרים (הדאופול בלשון המבקשת), מהוה 'מחיר' כטענת המשיבים, אין כל סיבה כי הנישום הוא שישלם מחיר זה במקום רשות המסים ואין נפקות לגוף הקובע את מחיר הערכה.
נטען כי רשות המסים לא הייתה מוסמכת להחמיר בנוהלי הדיווח תוך הטלת העלויות הכרוכות בכך על החייבים בדווח.
כך למשל הביע הנשיא ברק את דעתו כי תשלום בגין הישתתפות בקורס הישתלמות בנהיגה, אשר חלה לגביו חובת הישתתפות המוטלת על פי דין ומהוה בנסיבות מסוימות תנאי לחידוש רישיון נהיגה, אינו בגדר מחיר, שכן "מחיר" וכפייה אינם דרים בכפיפה אחת (רע"א 2701/97 מדינת ישראל נ' צ'רטוק, פ"ד נו (2) 876, 886 (2002)).
לעניין זה נאמרו הדברים הבאים:
"כאשר פועלת הרשות לתימחור שירות שהיא נותנת בעל מקבילה בשוק החופשי, הרי שהפיקוח הנידרש הוא מצומצם שכן כוחות השוק יצרו את הפיקוח הדרוש, או שבחינת סבירות גובהו של המחיר והיעדר שרירות בקביעתו תהיה פשוטה שכן הוא ניתן להשוואה עם המחיר בשוק החופשי. בהתאם לרציונאל זה נראה כי ניתן להבחין בין שירות מונופוליסטי שמספקת הרשות ואשר לא ניתן להשוות את מחירו לשוק החופשי, שאז ניטה לראות בתשלום משום אגרה או תשלום חובה אחר; לבין שירות שהאזרח מחויב לקבלו מהרשות, אך הוא מהוה רק כלי עזר להפעלת הסמכות השלטונית, והתשלום עבורו ניתן להשוואה ברורה עם השוק החופשי. כך למשל, דרישת תשלום עבור צלום מיסמך המצוי באופן בלעדי בידי הרשות הציבורית תוכל להכנס להגדרת מחיר, כל עוד הזיקה בין גובה התשלום למחירו של צלום מיסמך בשוק החופשי היא מובהקת (ראו למשל עניין אגמון, פסקה 8 לפסק דינו של השופט גל). אמנם האזרח לא יכול לפנות לקבלת אותו שירות מגורם אחר, אך מנגד מדובר בסמכות עזר בלבד ובמחיר הניתן להשוואה למחירו של צלום מיסמך בשוק החופשי. זאת, בנגוד לתשלום עבור עיון במסמך עצמו שייחשב תשלום חובה הדורש הסמיכה חוקית (ראו בש"א(ת"א) 31042/08 איתן נ' מכון התקנים הישראלי (1.4.09) (להלן: 'עניין איתן')). מבחן נוסף לאבחנה בין אגרה למחיר כאשר השרות שניתן על ידי הרשות הוא מונופוליסטי מציע פרופ' נמדר, על בסיס, כך נראה, אותו רציונל שהוזכר לעיל: 'כשהרשות פועלת כגוף מונופוליסטי בהגשת שירות מסוים, לפעמים יהיה קשה לקבוע אם התשלום שהיא גובה הנו מחיר או אגרה. במקרה כזה יש להזקק למבחן השרות שאינו ניתן בדרך כלל על ידי השילטון, המקובל כשירות מסחרי אזרחי" (נמדר, בעמ' 40) (עניין מנירב, פסקה 17).
...
לאור המסקנה אליה הגעתי, כאמור לעיל, אינני מוצא מקום לדון במחלוקת שנפלה בין הצדדים, האם קיימת עילת תביעה אישית למבקשת, אשר לא רכשה את הכרטיס החכם, נוכח העדר חובת דיווח מצידה ביחס לשנת 2016.
התוצאה היא, כי יש מקום לדחיית הבקשה, מן הטעם שלא מתקיים התנאי לפיו יש סיכוי שהתובענה תוכרע לטובת הקבוצה, הקבוע בסעיף 8(א)(1) לחוק תובענות ייצוגיות.
סוף דבר
אשר על כן, הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, נדחית.