משנדחתה התביעה להחזר הוצאות ההשתלה על ידי המשיבה 2, הגיש העותר תביעה לבית הדין האיזורי לעבודה, ורק לאחר מכן הגיש ערר על החלטת המשיבה 2 לוועדת ערר במשרד הבריאות.
במקרה כגון דא "אפילו היתה הקופה מתחייבת, ולוא לפנים משורת הדין, לשאת בתשלום הוצאות המערער בגין ההשתלה בגובה עלות השתלת כליה בארץ - נוכח תקנת הציבור היה ראוי לבטל היתחייבותה זו".
העתירה
בעתירה נטען, כי הנוהג ששרר במועד הרלבנטי לתביעה ובמסגרתו שילמו קופות החולים הוצאות ניתוח השתלת כליה בעבור חולים שעברו השתלת כליה בחו"ל, לא היה מותנה בהצגת פרטים על אודות התורם, ואילו ידע העותר שהחזר ההוצאות מותנה במסירת פרטי התורם, היתנהלותו לפני האישפוז ובמהלכו היתה שונה; נטען לפגיעה באנטרס ההסתמכות ולהפליה.
אשר להחזר הכספי לו התחייבה המשיבה 2 לפנים משורת הדין, בדין קבע בית הדין הארצי שאפילו התחייבה המשיבה 2, אין מקום לקיים את ההיתחייבות במצב המשפטי הנוכחי (בג"צ 5413/07 פלונית נ' משרד הבריאות (לא פורסם) (להלן עניין פלונית)) מטעמים הנוגעים לתקנת הציבור; נטעים כי בעובדה שבעבר שרר נוהג למתן החזר הוצאות בלא שנמסרו פרטים על אודות התורם וחרף החשש לסחר באיברים, אין כשלעצמה כדי להצדיק פעולה בנגוד לאנטרס הצבורי ולתקנת הציבור:
"בגדרי תקנת הציבור, איני רואה מניעה, כי ממשלת ישראל, שמדיניותה - כעולה מן הנעשה לגבי השתלת איברים בארץ - מיתנגדת לסחר באיברים, שיזמה חקיקה בעיניין זה, ושגישתה לכך עקבית, עקבית בארץ פנימה ועקבית בין הארץ לחו"ל, תימנע העברת כספים על-ידי קופת החולים ליעדים החשודים בסחר באיברים. כל המידות הטובות שנימנו מעלה בתקנת הציבור מתקיימות בעניינינו: מדובר ב'אני מאמין' חברתי שמצא ביטויו גם בבית משפט זה בפסיקות שצוטטו, גם בעמדות הממשלה בהצעות החוק ובפורומים שונים, וגם בסיכום ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת שהובא בעקרו לעיל; לכך בסיס מוסרי - ואיני בוש לעשות שימוש במלה זו כאן - ועל כן משתקפת בחוזר גישה ראויה" (עניין פלונית, פסקה ט"ו).
...
הודגש, כי אילו היתה המשיבה 2 משתתפת במימון הניתוח כדרישת העותר, היתה נחשבת כמי שעצמה את עיניה מול האיסור על סחר באיברים, וכמפרה את פסיקתו של בית משפט זה. לטענת המשיבה 3, דין העתירה להידחות על הסף משאינה מגלה טעות משפטית, לא כל שכן כזו שהצדק דורש את תיקונה, וכן אינה מעלה כל סוגיה משפטית עקרונית הדורשת התערבות, על פי כללי ההתערבות הנוהגים לעניין בית הדין הארצי לעבודה.
הכרעה
אין בידינו להיעתר למבוקש.
בתי הדין בחנו את המסמכים והראיות בדבר מצבו הרפואי של העותר, ובאו למסקנה כי הוא לא עמד בתנאי החוק והתקנות לעניין המימון.
אין בידינו איפוא להיעתר למבוקש.