הינה כי כן, ההסדר ההומניטארי הייעודי מאפשר להאריך רישיונות ישיבה של מטפלים שאינם עומדים בתנאי ההסדר הבסיסי – אך זאת, רק לשם עבודה עם בני אדם שטרם הגיעו לגיל פרישת החובה ("גיל 67 לגבר ולאשה"; סעיף 4 לחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004), ונמנים על הקטגוריות המפורטות בחוק (להלן: זכאי קיצבאות ההסדר).
אכן, בנסיבות דומות עד מאוד, נקבע בעיניין גיל פרישת החובה, כי –
"'בעוד שבעבר רווחה התפיסה כי קיים קשר הדוק בין גיל לבין כושר ביצוע, כיום ברור כי המציאות מורכבת יותר וכי מידת השפעת הגיל על הגוף והנפש שונה אצל כל אחד ואחת' [...] בהקשר זה ידועה האמרה כי 'ההכללה היחידה שניתן לעשותה ביחס לזקנים היא שלא ניתן להכליל' [...] לפיכך, קבלת החלטות על בסיס שיוך לקבוצת המבוגרים עשויה כאמור לגרום עוול לפרט [...] אשר על כן, אני סבורה כי מדובר בפגיעה בשויון" (פסקות 32-33 לחוות דעת הנשיאה מ' נאור; ההדגשה אינה במקור).
כך לגבי גיל פרישת החובה, וכך לגבי הנגישות למטפל זר. לכן, השמוש במשתנה הגיל כתנאי סף לתחולת ההסדר ההומניטארי הייעודי אינו חסין ביקורת, למרות הלוז הרציונאלי שביסודו, ומכאן אני נכון לקבוע, לצורך הכרעה זו, כי הוא פוגע בזכות לשויון מחמת גיל.
למעשה, תיקון 32 צולח בקלות גם את מבחן התכלית הראויה – שמשמעותו היא כי החוק הפוגע נועד "להגן על זכויות אדם או להגשים מטרה ציבורית או חברתית חשובה, לצורך קיומה של תשתית לחיים בצוותא במסגרת חברתית המבקשת להגן על זכויות אדם ולקדמן" (עניין הפרטת בתי הסוהר, פסקה 45 לחוות דעת הנשיאה ד' ביניש).
...
על העובד להגיש את בקשת הארכה בטרם "חלפו למעלה מ-90 ימים מיום סיום תקופת העסקתו החוקית האחרונה" בישראל (אם כי, שר הפנים רשאי להיעתר לבקשה שהוגשה באיחור; עניין רשות האוכלוסין, פסקאות 6 ו-18), ואישורה כפוף לתנאים המצטברים הבאים:
"(א) בתקופת שהותו בישראל הועסק העובד הזר כדין אצל מטופל סיעודי מסוים 24 חודשים רצופים לפחות [...
נוכח כל האמור – סבורני כי התועלת שצומחת מההסדר אינה גוברת על פגיעתה בזכות לשוויון, ולפיכך ההסדר אינו צולח את מבחן המידתיות השלישי.
לעיתים, ניתן להפריד בין חלקיו של החוק ההופכים אותו לבלתי חוקתיים לחלקיו האחרים, ואולם במקרים אחרים אין מנוס מביטול ההסדר כולו ובכך לפגוע באפשרות של הקבוצה כולה לקבל את טובת ההנאה (אהרן ברק "על תורת הסעדים החוקתיים" משפט ועסקים כ 301, 346 (2017) (להלן: ברק); כן ראו והשוו במישור המנהלי: עע"ם 6186/17 ברקוביץ נ' המועצה המקומית מבשרת ציון, פסקה 21 (25.11.2018); בג"ץ 637/89 חוקה למדינת ישראל נ' שר האוצר, פ"ד מו(1) 191, 201-204 (1991) (להלן: עניין חוקה למדינת ישראל)).
בפרשה זו עמדתי על החשיבות שבמתן סעד חוקתי מקום שבו מצאנו כי הסדר פוגע פגיעה בזכות חוקתית שלא כדין:
"הסעד החוקתי נותן ביטוי ממשי לזכות החוקתית ומבטיח את ההגנה האפקטיבית עליה. במובן זה, הזכות החוקתית והסעד החוקתי כרוכים זה בזה, ואין האחד מתקיים בלי השני" (עניין ארד-פנקס, פסקה 32 לפסק דיני).