בשל כך, הוציא המשיב את השומה בשלב א' בה נקבע כי אין מדובר בדירת מגורים מזכה, לפי סעיף 49(א) לחוק (ראו נספחים 6 ו-17 לכתב הערר).
העובדה כי סעיף 49ז'(א)(4) לחוק קובע כי יתרת סכום שווי המכירה, לאחר הפחתת הסכומים הפטורים ממס לפי ס"ק (1)-(3) לו (פטור דירת מגורים מזכה) – תיחשב כדמי מכר של זכות אחרת במקרקעין אשר שוויה הוא חלק יחסי מהשווי הכולל, הן לעניין שווי הרכישה והן לעניין שווי המכירה, וזאת לצרכי ייחוס הנכויים והתוספות – אינה יכולה בשום אופן להוביל למסקנה כי הערכת שווין של זכויות הבניה הנוספות נעשית בסוף, בנפרד ורק אם נותרת יתרת שווי מכירה.
השוו: ו"ע (תל אביב-יפו) 1270/01 מרים דורון נ' מנהל מסוי מקרקעין איזור נתניה (נבו 23.05.2005) (להלן – עניין מרים דורון), בפיסקה 25:
"ברי, כי ייחוס סך של 105,000$ בלבד לזכויות הבניה הבלתי מנוצלות כאשר ניתן לבנות על החלקה בית מגורים נוסף, עומדת בנגוד לכל הגיון כלכלי. לדעתי, צודק שמאי המשיב בציינו כי העובדה שהקונה הרס את המבנה הקיים ובנה מבנה שגודלו למעלה מפי 4 מן המבנה שהיה קיים על החלקה במועד המכירה, עשויה להעיד כי התמורה הושפעה באופן משמעותי מזכויות הבניה הבלתי מנוצלות."
ראו גם ע"א 8244/02 פאולה כרמל נ' מנהל מס שבח מקרקעין, נח(2) 931 (2003) (להלן – עניין פאולה כרמל), בפיסקה (ד) לפסק-דינו של כבוד השופט לוי:
"...כוונת הקונות להקים שתי יחידות דיור על הקרקע יכולה לשמש כאחד התבחינים לכך שפוטנציאל הבנייה בקרקע היה שיקול מרכזי בקביעת התמורה עבור הנכס...."
וכן ראו גם גם ו"ע 1357/09 מייבסקו ז"ל ואח' נ' מנהל מסוי מקרקעין תל אביב (19.6.2013):
"...ייתכן שהרוכשת בהיותה גורם עסקי מובהק הייתה מודעת לקיומן של זכויות בנייה נוספות צפויות לגבי הנכס שרכשה מתוקף עיסוקה ביזמות נדל"ן, ואולם המוכרים בהיותם אנשים פרטיים לא היו מודעים לזכויות אלו וסברו לתומם כי התמורה הגבוהה בהרבה מעבר למקובל ששולמה להם בעבור הנכס, נובעת אך מחשקה של הרוכשת לרכוש את הנכס שבבעלותם לו למשיב להלין על המוכרים ולפצל את התמורה הכוללת עקב מיקומו ואופיו המיוחד... טענה זו יכולה והייתה ראויה להיטען, ולו רק באופן תאורטי, באם גם הרוכשת הייתה אדם פרטי אשר הפרוטה מצויה בכיסו אשר רוכש דירת מגורים לצורך מגוריו מוכן לשלם גם מחיר מופקע ביחס לנכסים דומים בסביבה הקרובה למיקומו של הנכס עקב רצונו הרב בדירת המגורים המסוימת של מיקום, נוף, תיכנון ועיצוב ייחודיים וכדומה. כאמור, אין אלו העובדות בערר דנן אלא המדובר ברוכשת שהנה יזמית במקרקעין....
אדגיש, כי גם לאחר היתחשבות בגורמי ייחודיותו של הנכס – אין כל מקום להיתעלם מקיומן של זכויות הבנייה הנוספות, אשר ניכר כי הן הגורם המכריע לקביעת השווי המוצהר הנ"ל.
"שווי השוק של מקרקעין יכול להיות מושפע ממספר רב של גורמים, כמו מיקומם, טיבם ושטחם, אך לעתים נודעת השפעה לגורמים נוספים, כמו גורמים חברתיים, כלכליים, פוליטיים, מדיניים, דתיים ורבים אחרים. עם זאת, נדמה כי לגורמי התיכנון השפעה מכרעת, באשר אלה קובעים את פוטנציאל המקרקעין ואפשרויות הניצול הגלומות בהם."
[ע"א 4487/01 הועדה המקומית לתיכנון ובניה רחובות נ' מ. לוסטרניק ובנו חברה להנדסה ובניין בע"מ 22.06.2003), בפיסקה 7].
...
על כן, דרישת העוררים לנכות מן השבח את שכר טרחתו הרעיוני של עו"ד גליקמן משוללת כל יסוד, עומדת בניגוד להוראות סעיף 39 לחוק, ודינה להידחות.
באשר לדרישת העוררים לניכוי הוצאות תיווך – סבורני כי גם בעניין זה לא ניתן לקבל את טענת העוררים.
סוף דבר:
לאור כל האמור לעיל, עמדתי היא כי יש לדחות את הערר על כל חלקיו – וכך אמליץ לחבריי לוועדה.