כמו כן, התחייבות זו אינה עומדת בתנאי סעיף 6 ו-7 לחוק המקרקעין, תשכ"ה- 1965, הקובעים מהי עסקת מקרקעין ומתי היא נגמרת, או בתנאי סעיף 16 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג – 1963, המתנה את תוקפה של עסקה בדווח ותשלום מס בגינה ושולל כל זכות בהוראה, הגוברת על הוראת כל דין אחר.
גם אם התחייבויות הקונים היו נחשבות כצוואה, הרי שצוואה שכזו הייתה נפסלת מניה וביה בשל השפעה בלתי הוגנת (סעיף 30 לחוק הירושה) שהשפיע התובע בעצמו, או באמצעות עו"ד סולומון, על הרוכשים, פנסיונרים תמימים, עולים חדשים, אנשים פשוטים שמעולם לא דיברו, קראו או הבינו עברית.
יכול וניתן היה לבחור בטכניקה אחרת, כדוגמת רישום שיעבוד, רישום הערת אזהרה, הסכם מותנה או בכל דרך משפטית אחרת, אך הדבר אינו גורע מהעובדה שזה היה רצונם של המנוחים כפי שהתבטא בהסכם.
סעיף 8 לחוק הירושה נועד למעשה להבטיח, כי כל "עסקה" בירושתו של אדם, תהא בצוואה ולא בדרך של הסכם שנועד ליישום לאחר מות המוריש.
על האבחנה בין התחייבות פסולה הנוגדת את סעיף 8(א) לחוק הירושה, לבין עריכת צוואה תקפה התואמת את אותה התחייבות, ראה עמש (חי') 34987-10-16 ש' ט' נ' ה' ט' ר' (31.12.19):
"ויודגש, הסעיף אינו מתייחס לשאלת תוקפה של צוואה, אלא לשאלת תוקפו של ההסכם או הויתור בעיניין ירושה עתידה. כפי שקבע בית המשפט העליון בד"נ 39/80 ברדיגו נ' פדרליין לה(4) 197 (1981): "דיני הירושה אינם אוסרים על עשיית פעולות משפטיות בנכסי העזבון, אלא שוללים הסכם, שיש בו היתערבות בסדר הירושה שלא בדרך של צוואה.
אף אם אקבל את מלוא טענות הנתבעת באשר לשווי הדירה כיום והוא יועמד על סך של 490,000 ₪ וכן אקבל את מלוא טענותיה לזכות קזוז בסך כולל של 104,355.22 ₪ (למרות שחלק משמעותי מסכום זה כלל לא הוכח), עדיין תיתקבל יתרה העולה בהרבה על החוב של המנוחים כלפי התובע, כפי שנקבע על ידי כאמור.
...
משקבעתי כי המנוחים הבינו והסכימו להתחייבותם כאמור, יש לדחות את טענות הנתבעת כנגד צד ג' בעניין זה.
אף אם הייתה מתקבלת מסקנה אחרת ולפיה בעת החתימה על הסכם המכר, בשנת 1992, המנוחים לא ידעו או לא הבינו את מהות התחייבותם בשל מחדלי צד ג', הרי שבכל מקרה עילת התביעה בעניין זה כנגד צד ג', התגבשה לכל המאוחר בשנת 2009 , ומשכך התיישנה בעת הוגשה תביעה זו בשנת 2017.
אף אם הייתה נרשמת הערת אזהרה הרי שלא היה בכך כדי לשנות מסקנתי באשר לבטלות ההתחייבות בהיעדר חוקיותה, ולכל היותר הצדדים היו נדרשים לנהל הליך משפטי לשם ביטול הערת האזהרה מאותם הנימוקים שנידונו בהליך זה.
סוף דבר
הנני מקבלת את התביעה בחלקה וקובעת כי על הנתבעת לשלם לתובע סך של 70,293 ₪.
בשים לב לסכום התביעה בהשוואה לסכום שנפסק בפועל לטובת התובע, הנני מורה לנתבעת לשלם לתובע הוצאות משפט בסך של 1,800 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪ כולל מע"מ.
כמו כן, הנני דוחה את ההודעה לצד ג' ומורה לנתבעת לשלם לצד ג' הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪ כולל מע"מ.
סכומים אלו ישולמו תוך 30 יום מיום קבלת פסה"ד בידי הנתבעת, שאם לא כן הם יישאו תוספת הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.