מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השעיית חוב הלוואת בעלים בחדלות פירעון של חברת אם ובת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

למעשה, מרגע שבית המשפט המוסמך הורה על פתיחת הליכי פירוק, היה הכרח לעכב את ההליכים כנגד הנתבעת 1, וככל שהדבר לא נעשה, ניתנת הוראה כאמור במסגרת פסק דין זה. נותר רק להכריע בעיניינו של הנתבע 2, מר קויפמן, לגביו נטען כי קמה עילה להרמת מסך ולחיובו האישי בחוב החברה, משזו הפכה לחדלת פירעון.
כב' השופטת פרוקצ'יה, בהסכמת כב' השופט ארבל, חלקה על עמיתה וקבעה כך: "המימון הדק, כשלעצמו, עשוי להצביע על חוסר תום לב בניהול עסקי החברה, ואין הכרח במציאות יסוד נוסף של אי-הגינות או חוסר תום לב כתנאי לשימוש באמצעי של הרמת המסך או השעיית פירעון הלוואות בעלים. מצב זה מתרחש כאשר למימון הדק נילווים סממנים של ניצול לרעה של יתרונות התאגיד ופגיעה בציפייתם של הנושים לקיום איתנות פינאנסית לתאגיד, וליכולתו לעמוד בהתחייבויותיו..."(שם,פסקות 74 75 לפסה"ד).
המועד הרלוואנטי לבחינת ההכרח בהרמת המסך בין החברה לבעל מניותיה ומנהלה קויפמן, הוא איפוא במהלך מועדים אלה – האם בעת שהחברה הזמינה וקיבלה מוצרי נקיון מהתובעת, עשה קויפמן שימוש באישיות המשפטית הנפרדת של החברה, באופן שיש בו כדי להונות או לקפח את התובעת, או באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, כקבוע בסעיף 6 לחוק.
ב"כ התובעת טען, ובצדק, כי תצהירו של קויפמן הוא "רזה". קויפמן לא פירט עובדות רלוואנטיות, כגון התליית הרשיון של החברה והדיונים בבתי המשפט, ולא פירט בתצהיר באופן ברור את פרטי העסקה עם ש. אור, במהלכה הועברה פעילות החברה לש. אור.
...
באשר להזמנות שיצאו עד לדיון ביום 15.12.16 – לאחר ששמעתי את מכלול הראיות שוכנעתי כי קויפמן האמין באמת ובתמים, כי יצליח לשקם את החברה.
סיכומו של דבר תיקון מספר 3 לס' 6 לחוק החברות, והפסיקה המצמצמת שבעקבותיו, קבעו רף גבוה של הוכחה על מנת לנקוט בסעד הקיצוני של הרמת מסך.
התובעת תשלם שכ"ט והוצאות הנתבע 2 בשיעור כולל בסך 6,000 ₪.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פניו – לא אמורה להיות מניעה לאשר לבני הזוג את ההלוואה השוטפת; עם זאת – הפעלת מנגנון איתור-ניטור,  מלמד כי בני הזוג מחזירים כבר הלוואה המובטחת במשכנתא בסכום חודשי בסכום של 6,000 ₪; וכן מחזירים של  2 הלוואות ("קטנות") קודמות בסכום חודשי של 3,000 ₪ (להלן: "ההלוואות הראשונות"), וזאת מבלי שנדרשנו לשאלת ההוצאות השוטפות בגין מחייה למשפחה בת 4 נפשות.
אכן, האחריות שהוטלה על הבנקים היא ביחס לפרטיים, אולם אני סבור שהרחבה מתבקשת גם בעת חידלות פרעון של יחיד, כאשר אל מול הפטרו של החייב מהחובות עומד הדילול בכספי כלל הנושים (פרטיים ומקצועיים כאחד), ואם נהג הנושה-המקצועי  באופן שיש בו כדי לשפר את מעמדו שלו (בין במעשה ובין במחדל) ביחס לנושים אחרים, ראוי להטיל עליו אחריות גם במקרה זה. במה דברים אמורים: במקרה שלפני – בחר הבנק למחזר ההלוואה, והפעם תוך שיפור מעמדו של הבנק בהוספת בטוחה בדמות ערבה להלוואה, כך שלמעשה הסיכון בדילול הוטל על כתפי הנושים כולם, כאשר מנגד מצבו של הבנק משתפר.
הסמיכה מפורשת להדחייה ניתן למצוא בסעיף 6 (ג) לפקודת החברות, תשנ"ט – 1999, המורה כי בעת הליכי פירוק של חברות: "בית המשפט רשאי להשעות זכותו של בעל מניה לפרעון חובות מאת החברה עד לאחר שהחברה פרעה במלואן את כל התחייבויותיה כלפי נושים אחרים של החברה, אם מצא כי היתקיימו התנאים לייחוס חוב של בעל מניה" עיקרון ההדחייה חל, דרך-כלל, על נשייה שמקורה בכספים שהזרימו בעלי המניות לחברה, בין אם על דרך של הלוואות בעלים, ובין אם בדרכים אחרות, כגון כניסת מישתתף שערב לחובות החברה בנעליו של נושה מכוח עיקרון הסברוגציה ומרבית המקרים בפסיקה אשר עסקו בהדחייה נסבו אודות הלוואות בעלים של המשתתפים כלפי החברה.
...
ככלל אני מקבל גישה זו שאף הובעה בדעת יחיד ב-ע"א 2223/99 ויטלי קריספי נ' ח. אלקטרוניקה (1988) בע"מ (פ"ד נז (5) 116).
סבורני שבנסיבות אלה כאשר הבנק נותן לחייב הלוואות בסכומים כה גבוהים ומשמעותיים, בפרק זמן קצרצר, כאשר סכומי ההחזר החודשיים עולים ומאמירים לאלפי שקלים, אל מול הכנסה חודשית שאינה גבוהה, המשך מתן אשראי שכזה, ללא כל בטחונות, גם אם הוא חלק ממערך הסיכונים של הבנק, מעורר קשיים.
לאור האמור, ושמצאתי עיגון לסטייה מעקרון השוויון, ובמכלול האיזונים ויישום האמור לעיל אני סבור שהמסקנה היא, שאין מנוס בנסיבות אלה אלא לתקן את העיוות החלוקתי שנגרם כתוצאה מהתנהגות הבנק כלפי הנושים האחרים, ובמצב דברים זה אני מורה כי החוב שמקורו בהלוואה האחרונה של בנק הפועלים, שהוא מלוא סכום תביעתו במקרה דנן, יידחה עד לאחר פירעון החוב ליתר הנושים (הן המקצועיים והן הפרטיים).

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

דברים אלה מתחזקים גם לנוכח העובדה שבמצב הדברים שבו עולים נכסי החברה על התחייבויותיה והחברה היא בעלת כושר פרעון מאזני, ייפרעו נושי החברה במלוא חובם גם בפרוק של החברה.
בית המשפט היטיב להגדיר את הדילמה במסגרת אי. די. בי. (פר"ק (ת"א) 366181-04-13 הרמטיק נאמנות (1975) בע"מ נ' אי. די. בי. חברה לפיתוח בע"מ (פורסם בנבו, 30.4.13)), באומרו: "עסקינן במחלוקת קוטבית, שבה, מחד גיסא, המבקשות טוענות כי החברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה לאורך זמן, ומאידך גיסא, טוענים החברה והמשיבים הפוכו של דבר, קרי, שהחברה סולבנטית, ואין כל חשש שלא תוכל לשרת את התחייבויותיה כלפי כלל נושיה. הכרעה זו אינה פשוטה כלל ועיקר, שכן קשה לסמן מהו קו פרשת המים בעניינינו, אשר מעבר לו, לא קיימת לחברה יכולת לפרוע חובותיה. נדרשים אנו לבחון על יסוד נתונים קיימים, בשיטות הערכה שונות, את מצב החברה, ועמידתה בהתחייבויותיה העתידיות. בכך שונה מקרה של קביעת חידלות פרעון, על סמך תחזית עתידית לפי נתונים קיימים, לבין מקרה שבו נידרש בית המשפט לקבוע ממצאים בנוגע להתרחשויות מהעבר". כדי ליפתור את הדילמה נזקק בית המשפט למבחני העזר הבאים: העידר אפשרות לגייס כספים או למחזר חובות; יתרות שליליות של רווחים לחלוקה; שווי החזקות החברה בחברות הבּנות נמוך מהתחייבויותיה; הורדת דרוג אגרות החוב; השעיית קובננט (עמידה במוסכם בין החברה והמוסדות הפיננסים לפיה ברשות החברה מזומנים ובטוחות סחירות לתשלום התחייבויותיה); קשיים במימוש נכסים; ומכירה בהפסד.
בעיניין זה כאמור, המבקשת תומכת את יתדותיה בדברים שקבלו לאחרונה ביטוי מפורש בדו"ח ועדת אנדורן, בו הומלץ לחלק את מצבן של חברות בקשיים כלכליים לשלוש קבוצות או שלבים במה שכינתה הועדה "חיי החברה": (א) השלב שבו החברה היא בת פרעון אך קיימת אפשרות פוטנציאלית של בעיה פינאנסית עתידית, שאז הפיתרון המוצע הוא שהחברה תגיע לפיתרון וולונטרי להבראתה תוך מינוי "נציג הסדר" שימונה על ידי הכנ"ר; (ב) השלב השני שבו החברה מצויה בקשיים שיוגדרו בתניה פינאנסית שתתבסס על פרמטרים כמותיים ברורים (כמו מרווח תשואה מסוים) שתקבע באיגרות החוב של החברה או בהסכם הלוואה, אך מוקדם מן המועד שבו החברה לא שילמה חוב במועדו.
...
ביום 1.5.14 הגיעו החברה, מצד אחד, והסתדרות העובדים הכללית החדשה וארגון עובדי החברה, מצד שני, לסיכום דברים לפיו יינקטו מספר צעדים ובהם מתן הלוואה בצורת הפחתת שכר רוחבית של 5% משכר הברוטו של העובדים עד סוף שנת 2014 והקפאת קידומי דרגות.
במצב דברים זה, אין לאפשר לנושים לקבל סעדים הפוגעים בממשל התאגידי התקין של החברה ואשר מכניסים אותה לפיקוח בעל תפקיד ללא הסכמתה לכך.
יש קושי עצום, אפוא, לראות מה מטרתה של הבקשה בסופו של דבר, למעט עצם מינוי המשקיף ויצירת הגבלות על החברה, מעבר לרצון של מחזיקי אגרות החוב לקבל בטוחות לחובם - הא ותו לא. יתר על כן, עצם הגשת הבקשה עלולה להוביל לנבואה המגשימה את עצמה ובכך להביא חברה פעילה ומתפקדת אל פי התהום ולשתק את פעילותה.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כאמור, במועד כניסת החברות להקפאת הליכים עמדה יתרת החוב של חברת הבת לחברת האם, בגין הלוואת הבעלים, בסכום של 89.7 מיליון ₪, והמפרקים, בכובעם כמפרקי חברת הבת, מבקשים להכיר בחוב זה כחוב שאינו מושעה ("עתירה א'").
חברת הבת פעלה, ככל הנראה, תחת ההנחה כי אם חברת האם לא תיענה לדרישת מחזיקי האג"ח ותפרע מוקדם את חובה כלפיהם (מהלך שנעשה בדרך של דרישה מחברת הבת להקדים את תשלומי פרעון הלוואת הבעלים), יוביל הדבר להעמדת האג"ח לפרעון מוקדם, ולקריסת שתי החברות.
כנ"ר הצטרף לעמדת המפרקים, והדגיש, כי חרף טענת סימיקום לקסיס בע"מ (הנושה בחברת הבת) דוקטרינת ההשעיה אינה מתאימה למצב שבו מדובר במבנה פירמידיאלי של תאגידים, ובעיקר למצב שבו החברות המרכיבות את המבנה נקלעו כולן להליכי חידלות פרעון, כאשר לא מיתקיים הראציונאל של ההשעייה המופנה נגד בעלי המניות (ולא נגד נושי חברת האם בעלת המניות).
...
אין בידי לקבל את טענות הנאמן למחזיקי האג"ח. מצווים אנו לפעול לפי פסיקתו המפורשת של בית המשפט העליון בעניין ליטו גרופ, שקבע בזו הלשון: "בהינתן העובדה שבמקרה דנן נרכשו אגרות-החוב על ידי המשיבה 1 בשנת 2008 ואילו סעיף 52יד1 לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968 נתווסף לחוק ונכנס לתוקף ביום 12.1.2011 ואין בו כל הוראה בדבר תחולה רטרוספקטיבית, אנו סבורים כי אין להחילו אלא באשר לתעודות התחייבות שנרכשו לאחר כניסתו של הסעיף האמור לתוקף וכי אין לו תחולה, כסעיף הפוגע בזכות הקניין, לגבי תעודות התחייבות שנרכשו קודם לכן". (עניין ליטו גרופ, ההדגשות הוספו) לפיכך יש לדחות גם טענות הנאמן לאג"ח ולהכיר בחוב חברת האם לחברת הבת כחוב שאינו מושעה.
התוצאה היא שהבקשה מתקבלת.
אני מורה למפרקים להכיר במלוא החובות ההדדיים שבין שתי החברות כחובות שאינם מושעים ולערוך קיזוז ביניהם.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בסעיף 4.8 בהסכם ההלוואה השניה נקבע כי "על אף האמור בסעיפים 4.2, 4.3 ו- 4.5 לעיל, ההלוואה תעמוד לפירעון מיידי וזאת – בדרישת אמד לכך, אשר תנתן בכתב לידי החברה לפחות 3 חודשים לפני המועד הנידרש לפירעון המיידי". לטענת הנאמנים, דן הפרה הוראה זו כאשר ביום 9.10.11 העמידה את החוב לפרעון מיידי, מבלי שהעבירה לחברה לניהול הודעה מוקדמת בת 3 חודשים בדבר כוונתה לעשות כן. לטענת הנאמנים, נוכח הפרת הוראות סעיפים 7.3 ו- 4.8 שבהסכם ההלוואה השניה – "הקונסטרוקציה המשפטית שבבסיס קזוז ההלוואה השנייה הנה חסרת בסיס, ועל דן להשיב למבקשת כל זכות שקיזזה בשל חוב של החברה לניהול כלפי אמד, בסך 674,869 ₪, נכון למועד הקזוז" (סעיף 48 בבקשה).
עיקר השאלות שבמחלוקת השאלות העיקריות הדורשות הכרעה בבקשה שלפני הנן אלו: האם פעולת הקזוז שביצעה דן ערב כניסת החברות להליכי חידלות פרעון יוצרת העדפת נושים פסולה לטובת דן ביחס ליתר נושיהן של חברות אלו? באשר לשאלה זו נידרשת הכרעה בשאלות המשנה הבאות: 1) האם זכות הקזוז שבנתה לעצמה דן באמצעות המחאת הזכויות של נהור (כלפי התמחת והחברה לניהול) לדן בעת שהתמחת נמצאה בקשיים הנה פעולה פסולה שנעשתה בחוסר תום לב – ולפיכך אין בה כדי לאפשר לדן לבצע קזוז אשר יקנה לה עדיפות בנשייה ביחס לנושים אחרים? 2) האם יש לראות את חובה של התמחת לדן עפ"י הסכם ההלוואה הראשונה, כחלק מהון החברה בשל העובדה שמקורו בהלוואת בעלים – ולפיכך אין בו כדי לאפשר לדן לבצע את הקזוז אשר יקנה לה עדיפות בנשייה ביחס לנושים אחרים? האם דן הייתה רשאית לקזז את דמי השכירות, אותם היא מחויבת להעביר על פי הסכם השכירות לתמחת, מחובה של החברה לניהול לדן בהתאם להסכם ההלוואה השניה? האם יש לראות את הסכם ההלוואה הראשונה כיוצר הסדר שלילי ביחס לזכותה של דן לבצע קזוז? האם יש לראות בהסכם ההלוואה הראשונה כהסכם קונסורציום, ולפיכך כל עוד לא החליט הקונסורציום להעמיד את ההלוואה לפרעון מיידי, לא קמה לדן זכות קזוז? האם סעיף 25 בחוק השכירות והשאילה יוצר הסדר שלילי אשר לפיו בהסכמי שכירות זכאים הצדדים להעלות טענת קזוז האחד כנגד מישנהו רק אם החוב אותו מעוניינים לקזז נובע מהסכם השכירות, וככל שהתשובה לכך חיובית – האם סעיף זה שבחוק השכירות והשאילה גובר על סעיף 53 בחוק החוזים הקובע זכות קזוז כללית בדין הישראלי? האם לניפ קיימת "המחאה על דרך שיעבוד" לגבי דמי השכירות, הגוברת על זכות הקזוז שבידי דן. סוגיה זו דורשת הכרעה בשאלות המשנה הבאות: 1) האם קיימת לנאמנים עילת תביעה כנגד דן מכוח טענה זו, שהנה לכאורה במישור היחסים שבין דן לבין ניפ? 2) מה מהות ה"המחאה על דרך שיעבוד" שבידי ניפ, האם ניפ מימשה אותה, וכנגזרת לכך – האם קיימת תחרות זכויות בין דן כחייב של התמחת, לבין ניפ כנמחה של התמחת? 3) במידה וקיימת תחרות זכויות כאמור בין דן כחייב לבין ניפ כנמחה – יש לקבוע ידה של מי מביניהן על העליונה? בהקשר זה יש לבחון האם הקזוז שנעשה ע"י דן נובע מעסקה אחת ולפיכך רשאית הייתה דן (החייבת) להעלותה כנגד ניפ (הנמחה) למרות שזכות הקזוז התגבשה לאחר שנודע לדן על המחאת הזכות לניפ.
בהקשר זה מפנים הנאמנים לע"א 2146/06 ברק נ' אבוקרט (פורסם בנבו, 18.11.2010) (להלן: "פסק דין ברק"), בו נקבע, בין היתר, כדלקמן: "קביעת מעמדו המשפטי של בעל המניות כנושה רגיל, כנושה מועדף (מכח זכות הקזוז) או כנושה נדחה (מכח השעיית נשייתו על פי סעיף 6 לחוק החברות) תלויה במידה רבה בבחינת אופי האשראי שנתן לחברה, והרקע והנסיבות לנתינתו ... ככל שחוב החברה כלפי בעל המניות צמח במסגרת פעילות עיסקית שוטפת ורגילה שהוא ניהל עם החברה, בהיותה יציבה וסולבנטית, מעמדו כנושה יוכר, ועשויה לעמוד לו אף זכות קזוז אם יוכח כי הוא עומד בכל תנאיה. אולם ככל שמתברר כי הלוואת הבעלים או הערבות הם תחליף להון עצמי, שהיה מקום להזרימו לחברה כדי לקיים את כרית הביטחון ההונית שלה לצורך הגנה על נושיה, כך עלול להיות כי מעמדו של בעל המניות כנושה רגיל לא יוכר, וגם אם לא יורם מסך ההיתאגדות, נשייתו עשויה להדחות עד לאחר פירעון חובות הנושים החיצוניים; ומכל מקום, לא תוכר עדיפותו על פני כלל הנושים באמצעות זכות הקזוז" (עמודים 25-26 בפסק הדין).
לטענת הנאמנים, הסכם ההלוואה הראשונה יוצר הסדר שלילי ביחס לזכותה של דן לקזז את חובותיה לתמחת כנגד הלוואת הבעלים שנטלה התמחת במסגרת הסכם זה. על ההסדר השלילי הנ"ל ניתן ללמוד, לגירסתם, מכך שבמסגרת הסכם ההלוואה השניה נקבע כי אמד תהיה זכאית לקבל מדן במישרין את תשלום דמי הניהול שדן חבה לחברה לניהול אם החברה לניהול לא תיפרע את הלוואת הבעלים שהיא חבה לאמד (סע' 4.6), וכי דמי הניהול שהחברה לניהול תהיה זכאית לקבל מדן ישועבדו לטובת אמד (סע' 4.7) – קביעות אשר לא נכללו במסגרת הסכם ההלוואה הראשונה.
...
לפיכך, בהתאם למבחן השליטה של הנושה בנכס המשועבד, ובפרט נוכח ההלכה שנקבעה בפסק דין Spectrum Plus - אני קובע כי ה"המחאה על דרך שעבוד" של דמי השכירות, שנרשמה על שם בנק דיסקונט והומחתה לניפ, על אף הגדרתה הפורמאלית באיגרת החוב כשעבוד קבוע, הינה במהותה "המחאה על דרך שעבוד צף", המתגבש רק עם מסירת הודעה ע"י הנושה המובטח לתמחת ולשוכרים.
לאור כל האמור, אני קובע כי טענת הנאמנים בדבר עדיפותה מבחינת הקדימות בנשייה של ה"המחאה על דרך שעבוד" שבידי ניפ על זכות הקיזוז שבידי דן – דינה להידחות.
סוף דבר לנוכח ההנמקה המפורטת לעיל בהחלטה זו אני קובע כי דין הבקשה למתן הוראות שהגישו הנאמנים להתקבל בחלקה, ולפיכך הנני קובע בזאת כדלקמן: דין הקיזוז על סך של 6,943,783 ₪ (נכון למועד הקיזוז ביום 9.10.2011) שביצעה דן מהתשלומים שהיא חבה לתמחת עפ"י הסכמי השכירות מחובה של התמחת עפ"י הסכם ההלוואה הראשונה– להיוותר על כנו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו