מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השגה על שומת מס הכנסה ושומת ניכויים על ידי רשות המסים

בהליך ערעור מסים (ע"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

זוהי המחלוקת העומדת בעירעור זה על החלטת המשיב שדחה השגה שהגישה המערערת על שומות נכויים שהוצאו לה לשנים 2007 – 2008.
אין ערעור על השומות בגין הנושאים הנוספים ולכן לא אתייחס אליהם בפסק דין זה. עיקר הטענות המערערת טוענת כי מקור הפקת ההכנסה על ידי נפקו לא היה בישראל, אלא בשטחי עזה, מקום מושבה של נפקו.
. חשיבות מיוחדת נוגעת לחובת ניכוי המס במקור מתשלומים המשולמים לתושבי חוץ, שכן לרשויות המס בישראל קושי ברור לגביית מס מתושב זר (ראו א' רפאל, מס הכנסה כרך רביעי, 414 (1996); א' נוב ו-ג' ברכאל, ניכוי מס במקור מתשלומים לתושבי חוץ, שיקול דעת בעינו של פקיד השומה, מיסים כג/3, ה-52 (2009)).
...
סוף דבר בשים לב לכל האמור, יש לקבוע כי על המערערת היה לנכות מס במקור מהתקבולים ששילמה לנפקו.
הואיל וכך, דין הערעור להידחות.
המערערת תשלם למשיב הוצאות בסך של 8,000 ₪.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בפסק הדין שניתן ביום 24.8.2020 נקבע כי המוסד רשאי לסמוך ידיו על שומת הנכויים שנערכה על ידי מס הכנסה שהיא תוצאה של הסכם פשרה בין הצדדים, בבואו לקבוע מהו שיעור דמי הביטוח על תשלומם הוא עומד.
וכך נאמר: "... ועדת השומה – להבדיל מפקיד ההשגות שנוצר מכוחו של תיקון 187 לחוק – הנה גוף בעל סמכויות מעין שיפוטיות, והליך קביעת דמי הביטוח בפניה נושא מאפיינים מעין שפוטיים. מסקנה זו מבוססת על מספר טעמים מצטברים: ראשית, בחינת החלטת ועדת השומה בעיניינה של המשיבה וההליך שקדם לה – כעולה מנוסח ההחלטה – מעלה בבירור יחס משולש של שני צדדים מתדיינים (המוסד והמשיבה) וביניהם הועדה. במילים אחרות, המוסד (כמו המשיבה) היה בעל דין חצוני לועדה. מרכיב הסיכסוך (lis), שהוא מרכיב מהותי בהגדרת החלטה כמעין שיפוטית – להבדיל ממינהלית-ביצועית – מיתקיים אפוא בועדת השומה. אכן, מלשון ההחלטה עולה כי כך גם הועדה תפסה את תפקידה, כשלהחלטה מבנה של החלטה שיפוטית, והמשיבה בפנינו כונתה עוררת והמוסד משיב. שנית, המחוקק לא קבע בחוק את הרכבה של ועדת השומה, אך בפועל חברי הועדה שמונו- חצוניים למוסד, ובראשותה מכהנת שופטת בדימוס. העובדה שחבריה חצוניים למוסד מתיישבת עם היחס המשולש המאפיין גופים מעין שפוטיים, ולכן שיקול זה בעל רלבאנטיות בהערכת מידת המאפיינים המעין שפוטיים בועדת השומה. יחד עם זאת, נתון זה כשלעצמו אינו נתון מכריע ויש להדרש למכלול נסיבות הענין. שלישית, המחוקק העניק לועדה בסעיף 372(ד) לחוק את הסמכות לקבוע את סדרי הדין בפניה ולשקול לפי אומד דעתה את חומר הראיות שהובא בפניה, כשסממן זה גם מתיישב עם אופייה המעין שפוטי. רביעית, מינוי ועדת השומה נעשה כאמור בסעיף 372(ב) בידי מועצת המוסד, שהיא הרשות העליונה של המוסד כעולה מסעיף 1 יחד עם סעיף 8(ב) לחוק. כעולה מתקנות הביטוח הלאומי (מועצת המוסד), תשי"ח-1958, המועצה מורכבת מנציגים שונים- נציגי המעסיקים, נציגי העובדים, ומומחים מתחומים שונים. הרכבו המגוון של הגוף הממנה  מהוה חזוק מסוים למסקנה כי הועדה אינה זרועו הארוכה של המוסד. חמישית, המודל שאומץ בתיקון 187 לחוק הוא הכרעה בפני פקיד השגות, שהוא ללא ספק גוף מנהלי-ביצועי, קרי עובד מוסד הקובע את השומה. המעבר לגוף מנהלי טהור מכוחו של תיקון 187 לחוק מחזק את המסקנה כי המודל שקדם לו היה שונה ובעל מאפיינים מעין שפוטיים". כאמור, משך שנים ארוכות חדלה מועצת המוסד מלמנות את ועדת שומה, ורק בשנת 2015 בעקבות הגשת העתירה בענין נס טכנולוגיה כוננה הועדה.
עוד נקבע בענין מגן דוד אדום כי מאחר שהייתה קיימת אי בהירות רבתי בנושאים שנידונו שם, ומדובר היה בסוגיה שהועלתה לראשונה לדיון משפטי, ובשים לב לכך שמנגנון ההשגה לא כונן בחלק הארי של התקופה הרלוואנטית, הוטלו הפרישי ריבית והצמדה לפי חוק  פסיקת ריבית והצמדה, החל מהמועד בו קמה חובת תשלום דמי הביטוח (השלב הראשון), והחל ממועד עריכת השומה על ידי מס הכנסה (השלב השני) - חלף תשלום הקנס במלואו, עד לתשלומם של דמי הביטוח.
...
עוד נקבע בעניין מגן דוד אדום כי מאחר שלמעשה הקנס הניתן במסגרת הביטוח הלאומי כולל מעבר להיבט העונשי –הרתעתי אף את ההיבט של שמירה על ערכו הריאלי של הכסף, אין לאפשר מצב שבו לא ייקבעו קנסות בגין אי תשלום דמי ביטוח כל עוד נמצא העניין במחלוקת משפטית.
עם זאת, ובשים לב לאי הבהירות ששררה בנוגע לביטול הקנסות על ידי בית הדין, ובשים לב למשמעויות הכספיות שיש להותרת הקנס אין מקום לחסום את דרכה של החברה, שעה שלא קיימת הוראה המצמצמת או מסייגת זכות זאת, ומשבענין מגן דוד אדום הובהרה החשיבות של הבאת הענין להכרעת האורגן המוסמך – הרי שאין מנוס מקבלת ערעור המוסד.
סוף דבר – ערעור החברה נדחה, וערעור המוסד מתקבל כאמור בסעיף 73 לפסק הדין.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 14/10/18 היתקיימה ישיבת קד"מ בפני כב' השופטת מאירי, בסיומה הועבר התיק לשמיעת הוכחות על פי הפלוגתא: האם בדין דרש הנתבע מהתובע דמי ביטוח לשנת המס 2009-2010 בהתאם להסכם שומות נכויים של מס הכנסה, לאחר ביקורת, על פי קביעת דמי ביטוח שנעשתה על ידי הנתבע ביוני 2017, האם בדין נדחתה השגה שהוגשה, משהוגשה באיחור, והכול משטוען הנתבע כי שומות מס הכנסה נדונות הובאו לידיעתו ב – 25.8.13, ובהסתמך על פסק דין גדות, כאמור בסעיפים 344 ו-363 א רבתי.
בהחלטת הנתבע מיום 20/8/17 נקבע: ביקורת הנכויים שערך הנתבע התבססה על שומת נכויים, קודמת בזמן, של רשות המיסים.
הכנסת עבודה שנקבעה על ידי רשות המסים חייבת גם בדמי ביטוח, הכל בהתאם להילכת גדות, קביעת דמי הביטוח נעשתה על פי הסכם שומות נכויים של מס הכנסה.
...
כך נאמר בפסק הדין: "לדידנו, וכעניין של מדיניות שיפוטית, אין מקום להבחנה בין מקרים שבהם קביעת שומת הניכויים על ידי פקיד שומה היא תוצאה של הסכם פשרה כזה או אחר, או שמדובר בקביעה עצמאית של פקיד השומה. בקשר לכך מקובלת עלינו פסיקת בית הדין האזורי בעניין ממן (בסעיף 31) כי כשם שהמוסד יכול לקבוע שומה בניגוד לדו"ח שהוגש לו על ידי נישום ולגבות על הכנסה זו דמי ביטוח לאומי, קל וחומר, בעקבות הסכמה בעניין בין נישום למס הכנסה.
משכך טענות מי מהמשיבות ככל שמופנות לגבי עצם קביעת דמי הביטוח על ידי המוסד נדחות איפוא".
התובע לא עשה כן. לאור כל האמור, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לעומת זאת, רשות המסים היתנתה את מתן הטבת המעסיק באילת בגין השנים 2000 – 2003 בפתיחת שומת הנכויים ושומת ההכנסות של שופרסל לשנים הרלוונטיות – שומות סגורות אשר הוסכמו בין הצדדים בעקבות משא ומתן שנוהל ביניהם קודם למשלוח מכתב הדרישה (שומת הנכויים לשנים 1999 -2003 נחתמה בין נציגי הצדדים ביום 29.12.2004.
מהו הדין ביחס לתשלומי יתר שהועברו על ידי מנכה במקור לרשויות המס? שאלה זו הובאה להכרעתו של בית המשפט העליון בע"א 9670/05 גיל חברה לפיתוח ותעשיות בע"מ נ' פקיד השומה תל אביב (ניתן ב- 11.6.2008.
אינני סבור כי הדין עם שופרסל בעיניין זה. משלוח מכתב דרישה לרשות המסים, שלשיטתה של שופרסל עצמה אינו בגדר השגה על שומה, אינו מהוה "תובענה" כהגדרתה בסעיף 1 לחוק ההתיישנות (קרי, "הליך אזרחי לפני בית-משפט", כש"בית משפט" מוגדר כ"כל רשות שיפוטית או בורר, ולמעט בית-דין דתי"), ואין בו כדי לעצור את מירוץ ההתיישנות מכוח סעיף 15 לחוק.
רשות המסים טענה כי היכולת לתבוע השבת מס ששולם ביתר כפופה, בנסיבות בהן קיימת שומה סגורה, לאפשרות לפתוח את השומה בהתאם לסעיפים 147 ו- 167 לפקודת מס הכנסה, וכנגזר מכך צריכה להתבצע במסגרת לוחות הזמנים המוגדרים לפתיחת שומה (קרי, שלוש שנים מתום שנת המס, ובאשור המנהל בתוך ארבע שנים מתום שנת המס).
...
האם באפשרותה להפחית מכוח סעיף 12(ב) לחוק אסח"א את הסכומים הללו מהכספים שהיא אמורה לשלם לרשויות המס בעבור עובדיה בשנות מס מאוחרות? סבורני כי התשובה על כך שלילית.
ואולם, הפתרון מצוי במגרש המחוקק, היכול בנקל ליצור אחידות בעניין זה. יישום הלכת גיל על העניין שלפני משמיע לנו את המסקנה הבאה: שופרסל, שהיא בגדר מעסיק אשר העביר לרשויות המס מחמת טעות סכום העולה על זה שהיה עליו להעביר, זכאית לתבוע השבה בהתאם לעקרונות הכלליים של דיני עשיית עושר ולא במשפט.
סוף דבר מהטעמים שפורטו לעיל הגעתי למסקנה כי עומדת לשופרסל הזכות לתבוע השבה של הסכומים ששולמו על ידה ביתר לרשות המסים, המייצגים את ההטבה למעסיק באילת בגין השנים 2000 – 2003 אותה רשאית הייתה להפחית, אולם לא הפחיתה, מהסכומים שהעבירה לרשות המיסים.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקשת מעלה השגות על השומה שנקבעה לה על ידי רשות המסים, ולשיטתה יש מקום להורות על ביטולו של תיקון משנת 2009 לתקנות שווי השמוש – שבו נקבע הנוסח העדכני של תקנה 2 לתקנות אלו – מכיוון שהותקן עבור מטרות זרות ו"בשל חריגה ממסגרת החוק המסמיך".
להשלמת התמונה יצוין כי ביום 20.2.2022 הגישה המבקשת מיסמך שכותרתו "הודעה חשובה לבית המשפט ובקשה למתן צו על תנאי", ובה טענה כי ביום 26.1.2022 רשות מס הכנסה בחיפה "הפירה במשתמע" את חובותיה על פי הדין וכללי האתיקה, בכך שקבעה לה שומות נכויים לפי מיטב השפיטה לשנים 2020-2017 בשל אי-זקיפת שווי הרכב בתלושי השכר שלה, וכן חייבה את המבקשת בגין "הפרישי הצמדה וריבית ו/או קנס". לטענת המבקשת, החלטה זו של רשויות המס היא פסולה ופוגעת בה באופן קשה.
...
לאחר שעיינתי בבקשה ובמסמכים הנוספים שהגישה המבקשת, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה לדיון נוסף להידחות.
הבקשה נדחית, אפוא, ועמה נדחות הבקשות הנוספות שהעלתה המערערת בבקשתה מיום 20.2.2022.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו