ביום 21.7.10 הגישו הרוכשים בקשה להיתר בנייה לבית מגורים על המקרקעין, הכולל 25 יחידות דיור, בן שמונה קומות מעל שני מרתפי חניה בניצול של 2,700 שטח עקרי ובשטח בנייה כולל של 4,705 מ"ר. כפועל יוצא, שלחה המשיבה ביום 6.1.11 דרישה לתשלום היטל השבחה על סך של 5,437,864 ₪, אשר התבססה על שומת היטל ההשבחה שערך שמאי המקרקעין אהרון בוץ (נספח 3 לערעור).
השמאי המכריע קבע כי "אין להתבסס על עסקת המכר בלבד כמבטאת את השווי. מחיר העסקה ראוי שייבחן יחד עם יתר עיסקאות השוואה נוספות[...] לאחר שבחנתי את נתוני העסקה (התאמה לזמן בתוספת שיעור של כ-10%[...] אני מגיע למסקנה שהעסקה הנדונה אינה חורגת בצורה קיצונית מיתר עיסקאות ההשוואה אך הנה על הצד הנמוך, אף למועד מוקדם יותר. נערך שימוש בעיסקה זו כעיסקת השוואה תוך ביצוע התאמות ותוך מתן משקל נמוך יחסית מיתר העיסקאות". במאמר מוסגר יצוין, כי על פי השומה מטעם המערער, היטל ההשבחה צריך להיסתכם ב-365,000 ₪, בלבד.
עוד נטען, כי גם אם נלך לשיטת המערער, לפיה לועדת הערר סמכות לפסוק על דרך האומדנה, אין היא חייבת לפסוק כך והיא רשאית להעביר את העניין לשמאי מכריע (או מייעץ).
סבורתני, כי ההחלטה למנות שמאי מכריע אחר, ולהתחיל בהליכי ההשגה על שומת המשיבה מבראשית, אינה סבירה בנסיבותיו המיוחדות של מקרה זה עת העסקה בוצעה לפני כעשור וההליכים נמשכו זמן רב מאוד.
...
דיון
בפתח הדיון יאמר, כי לא מצאתי שיש לדחות את הערעור על הסף.
אני סבורה כי סעיף 12ח לחוק התכנון והבנייה אשר קובע כי "הוראות סעיפים 12א(ב1), 12ב(ב), (ג) ו-(ד)(1), 12ד ו-12ה(א) יחולו על ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה, בשינויים המחויבים" מאפשר לוועדת ערר למנות שמאי שייעץ לה וזאת בהתאם לסעיף 12ב(ב) לחוק הקובע כי "ועדת הערר רשאית לקבל חוות דעת של מומחה בכל ענין הנדון בפניה, בין ביוזמתה ובין ביוזמת הצדדים הנוגעים לענין; שר האוצר רשאי להתקין תקנות לעניין סעיף קטן זה". לפיכך, נמצא לנכון להחזיר את הדיון לוועדת הערר כדי שתמנה שמאי שייעץ לה, אשר ייתן את חוות דעתו בתוך 30 יום ממועד מינויו בשאלות שיוגדרו על ידי הוועדה ואשר יסייעו בידה ליתן החלטה סופית בערר לגופו של עניין.
סוף דבר
הדיון מוחזר לוועדת הערר על מנת שתפעל בהתאם לקבוע לעיל ותיתן דעתה גם לעניין ההוצאות.