בתשובתו להשגה, מיום 25.10.11, ציין מנהל הארנונה כי שינוי סיווג הנכס נעשה בעקבות ביקורת, שבה נמצא כי השמוש בדירה הוא לצרכי משרד עורכי-דין; כי "שטח הדירה עודכן לחיוב על-פי 92 מ"ר החל מיום 01.01.11", זאת בעקבות חיוב המחסן במלוא שיטחו, היות שאין מדובר במחסן דירתי; וכי "מדובר בתיקון השומה לשנת המס הנוכחית ועל כן תוקן הסווג החל מיום 01.01.11". בהמשך ציין מנהל הארנונה – "לאור האמור אני דוחה את ההשגה על כל פרטיה וחלקיה".
כאן המקום להדגיש, כי למעשה לא נדחתה ההשגה על כל חלקיה, שכן בכל הנוגע לטענות בדבר הרטרואקטיביות, הדגיש מנהל הארנונה, במפורש, כי שינוי החיוב נעשה לשנת המס הנוכחית, ועל-כן בוצע השינוי והתיקון החל מיום 01.01.11 (זאת כאשר בהודעת החיוב המקורית שבעניינה הוגשה ההשגה צוין, כי מועד ההחלה הרטרואקטיבי יהיה 16.4.10).
המשיבה גם מציינת את היתנהגות המערערים, אשר על-פי הנטען, ידעו שהם מחויבים בחסר בגין שטח הנכס, ולא דאגו לדיווח לעירייה עד למועד הבקורת, כי הם מפעילים בדירה משרד עורכי-דין.
עם זאת, הפסיקה יישמה הלכה זו בצמצום, וקבעה כי אין לפצל נכס בעל מהות אחת לנתחים קטנים וטפלים למהות העיקרית; וזאת משני טעמים עקריים: האחד – למנוע מצבים אבסורדים, כמו למשל מצבים שבהם יסווגו באופן שונה הארכיון והשירותים של אותו משרד; והשני – כדי למנוע הרחבת סכסוכים בין הפרט לבין הרשות במצב שבו הרשות תצטרך לעקוב אחרי השמוש בכל יחידה ויחידה בנכס (ע"א 8838/02 גולדהמר נ' עריית חיפה (20.9.06)).
לפיכך, משאין מדובר במחסן של דירת מגורים, לא נפל פגם בהחלטת המשיבה לסווג את מלוא שטח המחסן לצרכי ארנונה, ולא לחשב את הארנונה על-פי מחצית שטח המחסן, כאשר מדובר במחסן המשמש דירת מגורים.
...
בבואי להחיל בענייננו את המבחן הראשון – מבחן הסמכות, סבורני כי במקרה שלפנינו קיימות נסיבות הסותרות את החזקה נגד תחולה למפרע, בזיקה לעקרונות שהובאו בסקירה המשפטית שלעיל; זאת, הואיל וההחלה הרטרואקטיבית בענייננו – נועדה לאפשר לעיריית ירושלים לאכוף חיובי ארנונה מנישום בהתאם לשימוש בפועל שהוא מבצע בנכס וכן לשטח העדכני, לצורך גביית מס אמת, ובאופן המקדם נשיאה שוויונית בנטל בין כלל הנישומים; ובכך להגשים את עקרונות דיני המס, כפי שנסקרו לעיל.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, הערעור נדחה.
המערערים ישלמו למשיבה הוצאות בסך 8,000 ש"ח.
מזכירות בית-המשפט תעביר למשיבה, עיריית ירושלים, את הפיקדון שהפקידו המערערים בערעור, על חשבון החיוב ההוצאות.