מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

השבה של תפוס על פי סעיף 192 (א)(1) לפקודת המכס

בהליך החזרה/טיפול בתפוס שהוגש בשנת 2017 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

לפני בקשה להחזרת תפוס אשר הגיש המבקש בהתאם לסעיף 192(א)(1) לפקודת המכס (נוסח חדש).
הבקשה הוגשה ביום 18.12.17 וביום 20.12.17 ניתנה החלטה המורה על קיום דיון ביום 25.12.17, כפי שלטעמי יש לפעול כאשר מדובר בבקשה להחזרת תפוס בדמות מכונית, אשר על פי הבקשה נטען כי נידרשת לצורך הסעת אם חולה לטיפוליה.
...
ברי הוא כי ככל שיחולט הרכב ובסופו של דבר יימכר, על המדינה להעביר למימון ישיר את חלקה בשווי הרכב.
טענת המבקש כי היה על המשיבה 1 להודיע דבר החילוט לבעל זכות השעבוד "מימון ישיר", דינה להידחות, סעיף 190 קובע מפורשות כי יש למסור הודעה לבעלים.
לפיכך הנני קובעת כי יש לדחות את בקשת המבקש להחזרת התפוסים ויש לראות את התפוסים, רכב סקודה מ.ר. 66-601-53 וטבק במשקל של 163 ק"ג, כמוחרמים בכפוף לאמור להלן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בנוסף, הוציאה המשיבה ביום 31.3.16 הודעת חילוט לרכב, במסגרתה היא הודיעה למבקש, כי הרכב אשר שימש להברחת הזהב חולט לטובת המדינה מכוח סעיף 203(ג) לפקודת המכס, וכי במידה ויש למבקש השגות כלשהן, הוא מתבקש להגיש תביעה אזרחית להחזרת הרכב התפוס לפי סעיף 192(א)(1) לפקודת המכס.
ביום 14.6.16 היתנהל דיון בפניי שבמהלכו נחקר המבקש על תצהירו, ושני הצדדים סיכמו את טיעוניהם בעל פה. המסגרת הנורמאטיבית – כללי: כאמור מדובר בבקשה למתן סעד זמני – צו עשה, וזאת במסגרת תביעה להחזרת תפוס על פי פקודת המכס.
...
שיקולים של צדק ויושר: בנוסף, לא שוכנעתי כי מתן צו עשה זמני הינו צודק וראוי בנסיבות המקרה שלפנינו.
בהקשר זה יפים הדברים שנאמרו ברע"א 3887/09 חיחינאשווילי נ' מדינת ישראל (6.7.09): "לפנינו נושא בעל אופי נורמטיבי.....על בית המשפט, כמוקד נורמטיבי, לדבוק בנורמות המחייבות, כדי שלא יהא מרחם על העבריינים ואכזר כלפי החברה והאינטרס הציבורי" ובבג"צ 335/82 למדן נ' מנהל אגף המכס והלו, פ"ד לו (4) 785 (1982): "הרעיון שמאחורי חילוטם של טובין כולל אלמנט של הרתעה הן כלפי בעל טובין והן כלפי אחרים. על בעליהם של טובין לדעת ועל-ידי כך להיות מורתעים שכל טובין, שנעברה בהם או ביחס אליהם עבירה, ודינם כמחולטים לפי סעיף 204 לפקודה, צפויים לתפיסה ולהחרמה." לא אסיים לפני שאציין, כי כידוע צו עשה זמני הינו צו אשר אינו ניתן כדבר שבשגרה, אלא רק במקרים חריגים, שכן מעצם טבעו הוא צו אשר משנה את המצב הקיים, וכפי שנאמר ברע"א 5843/05 איגוד ערים לאיכות הסביבה דרום יהודה נ' שרון דן השקעות בע"מ (13.12.2005): "הלכה היא, כי על בית המשפט לנקוט משנה זהירות טרם שיצווה על צו עשה זמני המשנה את המצב הקיים, עוד לפני שניתנה ההכרעה הסופית בתובענה. צו עשה זמני המשנה מצב קיים ראוי שיינתן במקרים חריגים, אך כאשר נוכח בית המשפט כי התערבותו הינה חיונית בכדי למנוע תוצאה קשה ביותר וכאשר הנזק שעלול להיגרם אינו ניתן לתיקון באמצעות פיצוי כספי הולם" לאור כל המקובץ, לא שוכנעתי כי מדובר במקרה חריג אשר מצדיק התערבות בית המשפט והחזרת הרכב לידי המבקש טרם הוכרעה התביעה.
סיכום: אשר-על-כן, דין הבקשה להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1980 בעליון נפסק כדקלמן:

אין חולקים על כך, כי על תפיסת הטובין ועל חילוטם מכוח סעיף 204(1) כטובין מוברחים הודע למערער עוד ביום 3.5.73 (מוצג 1) והוא הוזמן על-פי סעיף 192(א)(1) לפקודת המכס [נוסח חדש] להגיש תביעה להחזרת התפוס.
...
אלא שבין אם תבע המערער סעד הצהרתי ובין אם תבע סעד כספי, לא יכול היה בית המשפט להעתר למבוקשו, אם הודעת הבקשה לא גילתה עילה.
בנסיבות אלה יכול היה המערער להוושע, רק אם שכנע את הרשות להיעתר לו לפי סעיף 237 לפקודה.
ועדה זו החליטה ביום 11.1.74 לסרב לבקשתו של המערער, לאחר שדחתה המלצה מסוייגת של "הממונה על התפישות" להיעתר למבוקשו (ראה מוצג 11).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה להשבת טובין מיום 5.12.2016 על פי הוראת סעיף 192(א)(1) לפקודת המכס.
הנתבעת מדגישה ומציינת כי בשל חומרת המעשים אשר נתגלעה מצדו של מר שטיינברג הוצע לתובעת לסיים את ההליך תמורת תשלום שווי הטובין (17,000 ₪) ברם התובעת נימנעה מלהתייחס להצעה זו ומשכך אין לה אלא להלין על עצמה משום שעלויות אלו אינן מקנות לנתבעת רווח כספי אלא משקפות את עלות השבתן של הוצאות איחסון הטובין.
משמעות החילוט הנה תפיסת רכושו של אדם לפי סעיף 204 לפקודת המכס וזאת עד להחלטת ביהמ"ש באחת משתי החלופות הקבועות בסעיף 192 לפקודת המכס, דהיינו, דרישה המופנית כלפי בית המכס להחתים את התובע על גבי הודעה בכתב המיידעת אותו על זכותו להגשת תובענה אזרחית לבית המשפט לצורך החזרת תפוס או לחילופין הגשת תובענה ביוזמת המדינה לצורך החרמת התפוס.
...
יתירה מכך, אני סבור כי ההחלטה המנהלית המועלית, בדרישת תשלום חלף חילוט, בנוסף לכל ההוצאות (תוספת דמי אחסנה, כופר) מביאה את התוצאה הסופית לתוצאה לא פרופורציונלית, מופרזת על פי כל קנה מידה, ובהתאם חוסר הפרופורציה מביא את התוצאה הסופית לתוצאה שאינה שייכת אל תוככי מתחם הסבירות.
אשר על כן, התובענה מתקבלת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1976 בעליון נפסק כדקלמן:

העותר הגיש לנו תצהיר נוסף, בו הוא כפר בכל האשמות שהועלו נגדו על-ידי שילטונות המכס ובו הוא גילה את העובדה שבבית-המשפט המחוזי בחיפה מתבררת תביעתו שאותה הוא הגיש ביולי 1975 על-פי סעיף 192(א)(1) לפקודת המכס ושמתייחסת לאחד המשלוחים הקודמים אשר נתפסו על-ידי המכס וכי המשך הדיון באותה תביעה נקבע לימים 22.3.1976 ו-30.3.1976.
בסעיפים אלה נקבעו הוראות מפורטות על זכות המכס לתפוס טובין, שלגביהם יש יסוד סביר לחשוב שם מחולטים ועל ההליכים המשפטיים שזכאי המכס או בעל הטובין לנקוט בפני בית-משפט מוסמך שהוא במקרה זה בית-המשפט המחוזי, כדי לברר אם יש לראות את התפוס כמוחרם.
אין בא-כוח העותר חולק על כך, שהמחלוקת האמיתית בין בעלי-הדין והיא-האם הצהיר העותר על-סמך חשבונות כוזבים על מחיר שהוא נמוך מהמחיר האמיתי של הסחורה, יכולה לבוא על פתרונה בבית-המשפט המחוזי וכי למעשה בירור באותה שאלה כבר מתקיים שם, אך לטענתו מצוקתו של העותר מצדיקה את התערבותו של בית-משפט זה לטובתו.
במקרה דנא זכותו של העותר היא להגיש את התביעה להחזרת התפוס ללא כל תנאי מוקדם של תשלום איזה שהוא.
...
יתר-על-כן, לא מצאנו בעתירה כל דבר ברור ומפורש שאין ביכלתו של העותר לתת ערובה בנקאית להבטחת תשלום מחיר הטובין למכס, אם הם יחולטו.
נאמר לנו על-ידי נציגת המשיבים, שסכום הערובה צריך להיות בקירבת 75,000 לירות ומהאמור בעתירה ובתצהיר הנוסף שהגיש העותר לא מתגלה כלל, שהעותר אינו מסוגל להשיג ערובה בנקאית בסכום זה. לאור מסקנתנו הנ"ל אין אנו רואים תועלת לדון בשאלה אם המשיבים פעלו בזריזות מספיקה, עד שהגיעו לידי מסקנה שיש לנקוט לגבי הטובין הנדונים בהליכים לפי סעיפים 188 ואילך, אולם מכיון שעד הגשת העתירה לא נקטו המשיבים עמדה ברורה בענין זה, נראה לנו כי סכום ההוצאות שבו יש לחייב את העותר צריך להיות נמוך מההוצאות שהיינו פוסקים באופן רגיל.
אנו דוחים את העתירה, מבטלים את הצוו-על-תנאי ואת צו-המניעה הזמני.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו