מומלץ לבצע" אצלן "מעקב הריון מולטידיסיפלינרי (רב תחומי) הכולל בין היתר, אחות הריון בר סיכון, רופא גניקולוג המומחה להיריון בסיכון, עובדת סוציאלית, וכן יועץ פסיכולוגי במקרה הצורך כבר מתחילת ההריון, במסגרת שתיתן מענה לסיכונים ולבעיות הייחודיות של הריונות כאלו, כולל טפול צמוד של עובדת סוציאלית", כל זאת במשנה תוקף בעיניינה של התובעת נוכח נסיבות חייה באותה עת ובכללם צריכת "אלכוהול וסמים", המגבירים את "הסכנה ... להופעת מומי לב מולדים לפני הלידה", כביטוי או "סממן למום כרומוזומלי אצל העובר", שיכול וידרשו "המשך בירור והפניה ליעוץ גנטי ובצוע בדיקות נוספות בהתאם".
7.2 השני - אי ביצועה של "בדיקת אולטרהסאונד לסקירת מומים לעובר, אשר נידרשת ומומלצת לבצוע בכל הריון, קל וחומר אצל נערות – עקב הסיכון המוגבר הנובע מהפרעות וחוסרים תזונתיים, עשון, וחשיפה לאלכוהול וסמים בהריונות אלו".
7.3 השלישי - בהנתן גילה הצעיר של התובעת תכיפות המעקב אצל רופא הנשים צריכה הייתה "להיות גבוהה יותר בשליש השני והשלישי של ההריון, עקב הסיכון לפיגור בצמיחה התוך רחמית ולידה מוקדמת".
חרף זאת התובעת "היתה במעקב רק 3 פעמים בתקופה זו של הריונה (!!), ולא תועד בשום מקום שהומלץ לה להגיע למעקב הריון בתכיפות גדולה יותר כנדרש, ואת החשיבות" במעקב כאמור, "דבר אשר מהוה חריגה מסטאנדארט של רופא סביר ורפואה סבירה ומקובלת".
7.4 הרביעי - הרשומה הרפואית חסרה, מש"אין" בה "תעוד כי הוסברה" לתובעת "המשמעות או החשיבות של הבדיקות במיוחד בהיתחשב בגילה הצעיר". הרופא המטפל נידרש "לפעול בכל דרך ולהסביר בפרוטרוט (ולתעד זאת) על החשיבות הרבה של ביצוע סקירת מערכות... תוך מתן הסברים שהעובר שלה בעל סיכון מוגבר למומים, ואלו מומים קיימים עקב היותה נערה בהריון, וכן לדיווח במקביל לגורמים המתאימים בשרותי הרווחה או לערב עובדת סוציאלית – דבר מכל אלה לא נעשה במקרה דנן".
7.5 עוד הוסיף וציין כי בנתוניה האישיים של התובעת - גילה הצעיר, אורח חייה החילוני, "העובדה שאינה משולבת במסגרת חינוכית במשך תקופה של כשנה וחצי, וכן מעשנת", היה משום הנפת ""דגל אדום" אל מול עיני הרופא", אשר חייב אותו ל"היתנהלות רפואית אחרת", הכוללת מתן "הסברים מפורטים", עירובם של גורמי טפול מוסמכים נוספים ותעוד מדוקדק של הדברים ברשומה הרפואית.
ניהול מעקב ההיריון כהיריון בסיכון גבוה מפאת גילה הצעיר של התובעת
המומחה מטעם התובעים, פרופ' כהן, בחוות הדעת שערך קבע כי היה מקום להפנות את התובעת למעקב היריון במרפאת היריון בסיכון (ראו עמ' 6 ל- ת/1) ומשהדבר לא נעשה מבקשת התובעת לראות בכך משום התרשלות.
...
אי-הרישום פועל לחובתו של ד"ר אבני (ראו לשם הדוגמה: ע"א 5049/91 קופת חולים של ההסתדרות הכללית נ' רחמן (1995)), ומשאין בידי לקבוע מיהו אותו 'מלווה', שדחה גם הוא את ההצעה לבצע בדיקות "מטעמי אמונה" (בשל כך היה מקום לתעד זהותו בכתובים), מקבלת אני את עדותה של התובעת לפיה רישום זה משקף את עמדתה של האם, כפי שהובעה על ידה בביקור הראשון והתקבעה במוחו של ד"ר אבני -
"לא שאל אותי שאלות פשוט "קבע" עלי והניח, מתוך דעה קדומה או סיבה אחרת, כי אני אבחר שלא לבצע הבדיקות, רק משום שאני הבת של אימי וכי באתי מצפת.
בהינתן כל האמור לעיל, סבורני כי שיתוף התובעת במידע בסיסי וחיוני (בדיקות שיש/ניתן לבצען) וקבלת עמדתה (שיתוף פעולה/סירוב) לקו בחסר, באופן שהופרו הנורמה שנקבעה בסעיף 13 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו - 1996 - חובתו של הרופא המטפל למסור למטופל את המידע הדרוש לו בנוגע לטיפול המוצע לו ולתוצאותיו באופן "שיאפשר למטופל מידה מרבית של הבנת המידע לשם קבלת החלטה בדרך של בחירה מרצון ואי תלות" (סעיף 13(ג) לחוק זכויות החולה), זכות הנגזרת מהזכות לאוטונומיה על הגוף; "חובת הגילוי" ה"כוללת מתן מידע בדבר סקר ואבחון שונות – על תועלותיהן המסתברות ומגבלותיהן" (ע"א 8710/17 פלונית נ' שירותי בריאות כללית (6.8.2019)); החובה לוודא שההסבר שניתן הובן והחובה להוסיף ולהסביר גם "את הסיכונים הכרוכים בדחיית" ההמלצה הרפואית (ע"א 7416/12 קופת חולים מאוחדת נ' פלוני (4.11.2014)).
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי התובעת השכילה להוכיח טענתה לפיה ד"ר אבני התרשל בניהול מעקב ההיריון.