"
בחקירה הנגדית הרחיב התובע את התאור:
"פרקתי. במשטח האחרון, העשירי, הורדתי לרצפה, התחילה האזעקה, הורדתי לרצפה,... יש ארבע חגורות וארבע לולאות ששמים... זה שטח פתוח ואין איפה להסתתר כי בונים שם הרחבה, שמתי את המשטח אמרתי רק רציתי לשחרר את המשטח מהמנוף, הורדתי שתי רצועות, שתי לולאות מתוך הארבע, והם נתפסו במשטח למטה, אני הייתי עם הגב, הוא אמר לי להזהר אני קפצתי... באתי להחזיר את המנוף, אבל החגורות כנראה תפסו את המשטח..." (עמ' 4 ש' 13 – עמ' 5 ש' 1)
במהלך החקירה הנגדית הציג ב"כ הנתבעת לתובע שתי הודעות שמסר למל"ל. הראשונה, נ/1, היא "הודעה על פגיעה בפעולת איבה", ובה נכתב כי "תוך כדי פריקה, נשמעה אזעקה. הורדתי במהירות את משטח השיש והטעות הגדולה מאוד שהיה מתוך לחץ הורדתי את משטח השיש על רגל שמאל." הגרסה השנייה נימסרה לועדה רפואית של המל"ל והיא ש"תוך כדי אזעקה נפל משטח על רגל שמאל.
יחד עם זאת התיקון בכללותו נועד לצמצם את תחולת חוק הפלת"ד ולהביא לפיזור גדול יותר של הנזק הנגרם עקב פעולות האיבה, כך שיישא בו הציבור הישראלי בכללותו, ולא רק ציבור הנהגים, המשלמים את פרמיות ביטוח החובה:
"אין ספק כי צדק בית-המשפט המחוזי בתארו את תכליתו של תיקון מס' 8 לחוק הפיצויים כמכוונת לשחרר את ציבור הנהגים מנשיאת העול הכספי של פגיעות איבה שאינן קשורות לסיכון תחבורתי." (ע"א 2856/00 שקווי נ' הדר חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נ"ו(2) 518, להלן: "פס"ד שקווי")
הינה כי כן, נראה כי מטרת החוק ברורה, ועל פי לשונו הפשוטה, אם נזק גוף נגרם מפגיעה איבה, הניזוק יהיה זכאי לפצוי רק מכח חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970 (להלן: "חוק התגמולים"), ואם הנזק נגרם מארוע שאינו פעולת איבה, הרי שהנפגע לא יהיה זכאי מכח חוק התגמולים, אלא רק מכח חוק הפלת"ד. ההפניה המצויה בחוק הפלת"ד להגדרת פעולת איבה בחוק התגמולים מונעת (לכאורה) את האפשרות שארוע אחד יסווג באופנים שונים לצורך יישום כל אחד מהחוקים.
...
הצדדים הסכימו שאם ייקבע שחל על האירוע חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ד – 1975 (להלן "חוק הפלת"ד"), תשלם הנתבעת לתובע פיצוי בסך 120,000 ₪, מעבר לתגמולי המל"ל. הנתבעת חולקת על חבותה לפצות את התובע בשתי טענות עיקריות, הראשונה נוגעת להיות האירוע "תאונת דרכים" כהגדרתה בחוק, והשנייה נוגעת להיות התובע "נפגע" כהגדרת מונח זה בחוק.
שנית, ואף שכאמור לעיל אני סבורה שהתאונה שבפני היא תאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפלת"ד, ההחלטה בעניין חממי עוסקת בנזק גוף שנגרם עקב התהפכות רכב.
במצב דברים זה, ואף שכאמור ייתכנו מצבים נדירים בהם אדם יהיה זכאי לפיצוי על פי שני החוקים, אני סבורה שכיוון שהתובע קיבל תגמולים על פי חוק התגמולים, יש לשלול את תחולת חוק הפלת"ד עליו.
תוצאה זו מונעת גם את תחושת אי הנוחות הנוצרת מהעובדה שהתובע הצהיר בפני המוסד לביטוח לאומי שהוא נפגע מפעולת איבה וקיבל פיצוי על סמך הצהרתו זו. ר' לעניין זה בפס"ד אילוז שנזכר לעיל:
"יש לדעתי לייחס חשיבות ומשקל לעובדה שהמבקש הגיש תביעה לביטוח הלאומי כנפגע איבה; כשלעצמי סבורני, כי ככלל אין אדם בהצהרותיו יכול לאחוז בחבל בשני קצותיו.... לדידי יתכן לומר, שיש בנסיבות, במובן הרחב, מצב הקרוב להשתק שיפוטי (ראו רע"א 4224/04 בית ששון נ' שיכון עובדים, פ"ד נט(6) 625) בכל הנוגע לדרך שבה נקט המבקש."
לסיכום
במהלך פריקת לוח שיש ממשאית באמצעות מנוף שמותקן עליה, נשמעה אזעקת צבע אדום, התובע נבהל, טעה באשר לאופן הפעלת המנוף, ולוח השיש נפל על רגלו.
לפיכך, דין התביעה להידחות.