בית העותרים ניבנה במקור כבית בן קומה אחת, ובשנת 1984 ניתן לעותרים היתר לבניית קומה נוספת (קומה שנייה), ועליה למרפסת גג (בהקלה במספר הקומות) הכוללת מדרגות ושטחי שירות למחסן כלים ומערכות טכניות.
בהחלטה צוין כי מביקור מפקח בניה בבית העותרים כמו גם מתמונות מתוך אתרי תיירות נפוצים שהוצגו לחברי הועדה נראה כי הנכס כבר חולק לשלוש יחידות משנה, היחידה הקיימת בקומה הראשונה של המבנה אינה תואמת את ההיתר המבוקש, והבקשה להיתר נועדה להסדיר את קיומה של יחידה שלישית ואילו "התיקון לחוק התיכנון והבניה המאפשר פיצול יחידות דיור נועד לאפשר פיצול יחידת דיור קיימת בהיתר ולא על מנת להכשיר בדיעבד תוספת בנייה בלתי חוקית".
העותרים עררו על ההחלטה בפני ועדת הערר המחוזית וטענו כי החלטת הוועדה המקומית התקבלה בחוסר סמכות שכן סעיף 147(י) לחוק התיכנון והבניה (בו הוטמע תיקון 117 לחוק) מורה לועדה המקומית , באופן פוזיטיבי לאשר הקלה כאשר אין היתנגדות.
המדריגות החיצוניות שניבנו מעידות על כך שלא מדובר בהרחבה מינורית של קומה אלא על ניסיון ליצור יחידת דיור עצמאית ונפרדת, הדורשת תוספת שטח משמעותית, של למעלה מ-60 מ"ר.
הוועדה המקומית לא שוכנעה כי יש צורך מיוחד המצדיק חריגה ממדיניות הוועדה המקומית על ידי אישור חריגת הבנייה באמצעות הקלה ל"שיפור דיור", מעבר לשתי הקומות הקיימות כעת, במיוחד לאור העובדה כי מדובר בעבריינות בנייה חוזרת שכנגדה הוצאו מספר צוי הריסה שפוטיים שלא כובדו על ידי העותרים.
הכוח והאחריות בעיניין שכזה נתונים לגופי התיכנון וביהמ"ש לא ימהר להתערב בהחלטותיהם ולא יחליף את שיקול דעתם המקצועי בשקול דעתו (ראו עע"ם 8445/06 זלצמן נ' ועדת הערר לתיכנון ולבניה מחוז תל אביב, (פורסם בנבו, 28.10.2010); עת"מ (מרכז) 47095-07-19 שפיר מגורים ובניין בע"מ נ' ועדת הערר המחוזית לתיכנון ובניה- מחוז מרכז (פורסם בנבו, 24.02.2020))
תיקון 117 נועד כדי להתגבר על המחסור בדירות קטנות ולאפשר הפיכת "שטחי שירות" לשטח מגורים לצורך מגורי קרוב ביחידה נפרדת על ידי מתן הקלות מתכנית בנין עיר.
...
בפניי עתירה המכוונת כנגד החלטת המשיבה 1, ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה במחוז מרכז (להלן "ועדת הערר"), מיום 07.03.2021, בה נדחה הערר שהגישו העותרים על החלטת המשיבה 2, הועדה המקומית לתכנון ולבניה גני תקווה מיום 20.11.2019, שדחתה את בקשתם להיתר להרחבת הקומה העליונה בביתם ולפיצול הבית לשתי יחידות דיור.
העותרים הגישו ערר לוועדת הערר המחוזית (ערר 294/13), וביום 12.5.2014 נדחה הערר (בדעת רוב).
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את החלטת ועדת הערר עליה נסובה העתירה, עיינתי בכתבי הטענות ושמעתי את טיעוני הצדדים, עמדתי היא כי אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הערר.
העתירה נדחית.
העותרים ישלמו לכל אחד מהמשיבים את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪.