התביעה הסתיימה בהסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין, שכלל את ההסכמות הבאות: התובעת מסכימה שהנתבע יבנה מרפסת צמודה לדירתו; גדר חצר הבניין הניצבת לאורך המדרכה של רח' ההסתדרות (להלן – "הגדר החזיתית") תישאר על כנה וגובהה לא יעלה על 1.40 מ'; התובעת תסיר על חשבונה את הגדר והשער הניצבים במקביל לשביל הכניסה לחצר הבניין (להלן – "הגדר והשער הצידיים"); "בחצר בקדמת הבניין, ובשטחי החצר שהנם רכוש משותף לדיירי הבניין לא תהיה לנתבע חזקה ייחודית; והנתבע מתחייב לא לבנות עליהם שום מבנה ולא להניח עליהם חפצים ו/או מיטלטלין, ולאפשר בהם שימוש ומעבר חופשיים לכל דיירי הבניין" (להלן – "הסכם הפשרה").
המערער טען בתביעתו הנוכחית כי המשיבים הסיגו גבול והשתלטו על החצר המשותפת של הבית המשותף על ידי גידורה, נעלו אותה בשער, הניחו בה חפצים ומיטלטלין פרטיים, בנו בה מחסן, הגביהו את הגדר החזיתית, וכך הם עושים בשטח הרכוש המשותף שימוש ייחודי, בנגוד לדין ובנגוד להסכם הפשרה.
אך כידוע, סמכות מוסדות התיכנון מוגבלת לדיון בשאלות תכנוניות, ואין הם מוסמכים לידון בשאלות קנייניות (בג"צ 1578/90 אייזן נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ת"א (24.10.90)), כך שאין די בקיומו של היתר הבנייה בלבד כדי לדחות את העירעור בעיניין זה.
הסוגיה הקניינית של הרחבת דירה של בעל דירה בבית משותף, על חשבון הרכוש המשותף, מוסדרת בסעיף 71ב', שכותרתו "שינויים ברכוש המשותף ובזכויות הבנייה".
סעיף 71ב(א) קובע: " על אף הוראות סעיף 62(א) סיפה, או סעיף 12(ב) לתקנון המצוי שבתוספת, רשאים מי שבבעלותם שלושה רבעים מהדירות ושני שלישים מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם, להחליט בדבר הוצאה של חלקים מסויימים מהרכוש המשותף והצמדתם לדירה פלונית, לשם בניה שמטרתה הרחבת אותה דירה, וכן להחליט בדבר חלוקת זכויות הבניה הנדרשות לצורך זה, ואולם, היה נושא ההחלטה כאמור הרחבת דירה פלונית אחת או יותר לשם בניית מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי, רשאים להחליט על כך מי שבבעלותם שישים אחוזים מהדירות".
סעיף זה הוסף לחוק המקרקעין בתיקון מס' 18 לחוק, מיום 4.4.1995 (להלן – "תיקון 18"), והוא שינה באופן משמעותי את המצב החוקי שקדם לתיקון, לפיו הייתה לכל בעל דירה זכות וטו לאישור הרחבת דירה בבית המשותף על ידי דייר אחר, לאור סעיף 62 לחוק, לפיו נדרשה הסכמת כל בעלי הדירות להוצאת חלק מהרכוש המשותף והצמדתו לדירה פלונית.
...
שלומית יעקובוביץ, שופטת
התוצאה
הערעור נדחה בכל הנוגע להרחבת הדירה, פריצת קיר הבית, התקנת הדלת בקיר, והגבהת הגדר החזיתית.
הערעור מתקבל בשני נושאים: ניתן בזאת צו לפיו על המשיבים להסיר את הגדר והשער הצדיים בתוך 30 יום על חשבונם, וכן צו האוסר על המשיבים להשאיר מיטלטלין בחצר הבית בתום השימוש בהם, שתחילתו החל מ-30 יום מהיום.
המערער ישלם למשיבים הוצאות ושכ"ט בערעור בסך כולל של 10,000 ₪ בערכי היום.