"
ביום 10.6.2023, נוכח בקשת התובעת, השיבה המומחית הרפואית לשאלות בית הדין מיום 17.5.2023 כדלקמן:
האם נכון שהתובעת קיבלה המלצה לשמירת הריון עקב כאבי בטן תחתונה, סימפיזיוליזיס, צירים מוקדמים, קיצור צואר עד 22 מ"מ ובירור נורולוגי? האם נתת לכך ביטוי בחוות דעתך מעבר לרישום רפואי 22.3.2022 בעמ' 2 לחוות דעתך?
תשובה: מיסמך הבקשה לשמירת היריון וכן תגובת ב"ל לא היו לפניי.
האם נכון שהצטברות הגורמים לעיל יש בהם להצדיק סיווג ההיריון כהריון בסיכון גבוה? האין הדבר מעיד על הריון בסיכון הדורשת המצאות בשמירת הריון?
תשובה: ההמלצה להיריון בסיכון גבוה קשורה בעיקר לגורמי סיכון הדורשים הערכה ומעקב בשל היותם יכולים לסכן את האשה ו/או את עוברה, ולא למספרם.
כפי שכתבתי בחוות דעתי הפנייתה לרופא תעסוקתי הייתה יכולה ללמדנו על הקשר בין התעוררות התקפי המגרנה לעבודתה.
ביום 8.7.2023 נוכח בקשת הנתבע, השיבה המומחית הרפואית לשאלת בית הדין מיום 25.6.2023 כדלקמן:
האם מצבה הרפואי של התובעת עלול להגיע לכל הפחות כדי סיכון לתחלואה גופנית להבדיל מאי נוחות או כאב, הנובעים משינויים פזיולוגיים טבעיים הכרוכים בהריון ועתידים לחלוף פרק זמן סביר לאחר הלידה מבלי להטביע חותם תחלואתי בגוף התובעת או העובר?
תשובה: לאחר עיון מעמיק בתיקה הרפואי של התובעת הגעתי למסקנה כי התחלואה ממנה סבלה הייתה מעבר לשינויים פיזיולוגיים צפויים בהריון.
...
לטענת הנתבע, בשים לב לקביעות המומחית הרפואית הרי שדין התביעה להידחות, שכן לתובעת ו/או לעוברה לא נשקפה כל סכנה כתוצאה ממצבה הרפואי.
שנית, בשים לב לעובדה כי מדובר בשיקול דעת רפואי, לא מצאנו טעם מבורר בנימוקי הנתבע, אשר מצדיק קביעה הפוכה מזו הסופית שהופיעה בתשובותיה של המומחית הרפואית לשאלות הבהרה.
שלישית, אכן, בסיפא לחוות דעתה הבהירה והמפורטת, ציינה המומחית הרפואית כי "מצבה הרפואי הוחמר בהריון. מצב זה אינו מסכן את האישה או את עוברה, אולם אינו מאפשר/מקשה על תפקודה... למעט התקף משמעותי אחד שבגינו אושפזה לא מצאתי עדות לכך כי ההתקפים המיגרנוטים היו בלתי נשלטים בתקופה שבמחלוקת." עם זאת, בסיפא לתשובותיה לשאלות הבהרה (סבב ראשון) נקבע על ידה כי "מצבה הרפואי של התובעת החמיר עם התקדמות ההיריון, אולם לא נשקפה לתובעת או לעוברה סכנה. יחד עם זאת (ולמרות תשובותיי לשאלות ההבהרה), בקוראי שוב את תיקה הרפואי אני מתרשמת כי ההחמרה במצבה הרפואי של התובעת עם התקדמות ההריון גרם לקושי משמעותי בתפקוד מעבר להערכתי הראשונית, ועל כן אני משנה את חוות דעתי, וממליצה על שמירת היריון החל מ-23/3/2022, מועד בדיקת הנוירולוג והמלצתו לשמירת היריון" – מסקנה עליה חזרה בתשובתה לשאלת הבהרה (סבב שני) כי "לאחר עיון מעמיק בתיקה הרפואי של התובעת הגעתי למסקנה כי התחלואה ממנה סבלה הייתה מעבר לשינויים פיזיולוגיים צפויים בהריון. ההחמרה במיגרנה/מיגרנה חדשה מתרחשת בהיריון במיעוט המקרים. לעיתים, ההחמרה בהיריון אינה מאפשרת תפקוד. ההחמרה במצבה הרפואי של התובעת ניכרת עם התקדמות ההיריון. הנוירולוג לאחר בדיקה מפורטת ו-MRI המליץ על שמירת היריון. לאחר בחינה תיקה הרפואי של התובעת (ובשונה מחוות דעתי הראשונית) סברתי כי נקודת הזמן בה יש לאשר את שמירת ההיריון היא החל מ-23/3/2022."
הנה כי כן, המומחית הרפואית, לאחר שעיינה פעם נוספת בתיקה הרפואי של התובעת, תוך הסתמכותה על מסמך מעקב נוירולוגי (לאחר בדיקה קלינית שערך לתובעת), הגיעה לכלל מסקנה כי יש לאשר שמירת הריון החל מיום 23.3.2022 (ולא כפי שנתבקש על ידי התובעת מיום 7.2.2022) שכן ההתקפים המיגרונטיים הביאו לקושי משמעותי בתפקוד.
אשר על כן, התביעה מתקבלת.