מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הקצאת מניות והעדר קיפוח בהחלטה בתאגידים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רק לאחר שעומת הנתבע 3 עם השאלה מדוע לא עמד בהתחייבותו ולא הקצה מניות תמורת ההשקעה האמורה, הודה העד כי יחסי אמון בין המשקיעים הוסיפו להתקיים גם לאחר ייסודה של טרנספלנט, אך ניסה לתרץ זאת בכך שמדובר היה בשלב ראשוני של המיזם, שבו דברים נעשו בצורה לא מסודרת (פרוטוקול, עמ' 420-421): "ת. תראה, אה, כב' השופטת, יש בטכנולוגיה, הקמת חברות טכנולוגיה יש מה שנקרא סיווג של friends ו- family, אה, יש, בהתחלה דברים קורים בצורה, איך ששרון אמר מהירה, לפני 10 שנים, אז אני אומר שקורים מהר, 9 חודשים כל המהלך הזה דרך אגב. ועוד מגייסים כסף גם לעצמנו באופן פרטי, מה שיכלנו, וגם מ friends and family, הדוד של שרון, החבר של, החבר שלי, מין אנשים כאלה. ואכן יש יחסי אמון ואכן המסמכים יכול להיות שלא חד משמעיים מייצגים, או בכתב רשומים כל קשור. ברגע שניכנס משקיע שהוא לא friends and family, יחסי הכוחות, הדברים משתנים, אוקי? וחברה יש לה, כמו שאמרתי את זה גם לפני זה, חברה יש לה אבולוציה מסוימת. התחילה כרעיון שהיה, עלה במוחי, המשיכה ב-, ... וקוראים לזה, דרך אגב, בשפה המקצועית קוראים לזה friends family and fools. זה שלב שהוא מאוד התחלתי, ראשוני, לא היה לנו מוצר, לא היה לנו כלום, היה לנו רעיון ... ולאט לאט התגבש לכדי מוצר. זה הכל". הדעת נותנת, כי בשלב כלשהוא, ככל שהצטרפו משקיעים שלא נימנו על החוג המשפחתי והחברתי של התובעים והנתבע 3, הלך ופחת משקלם של יחסי האמון ואת מקומם תפס המשטר התאגידי שבא לידי ביטוי בהקמתן של הנתבעות.
לשיטתם, בנסיבות העניין יש לחייב את הנתבעים לרכוש את מניותיהם "מכוח דיני הקפוח" לפי סעיף 191 לחוק החברות, שכן "הפסיקה פירשה את הוראת סעיף 191 לחוק החברות באופן מרחיב, המשאיר שיקול דעת לביהמ"ש היושב על המדוכה בכל מקרה ומקרה, הן בהגדרת מושג השסתום 'קפוח' והן בסעדים לריפויו, לרבות רכישת מניות כפויה. הדחה מתפקיד ניהולי וכן ציפייה לגיטימית לניהול, גם כזו שלא מעוגנת במסמכי היסוד של התאגיד, הוכרו כנסיבות שיכולות להקים קפוח" (סיכומי התובעים, סעיף 70.8).
כב' השופט דנציגר קובע את המבחנים לסיווגה של חברה כ"מעין שותפות", ולאחר שהוא מיישם אותם על נסיבותיו של אותו מקרה, מבהיר כי יש ליתן את הדעת למערכת היחסים ששררה לאורך זמן, ולא רק בשלבי הקמתה של החברה, ולכך שמדובר בחריג ולא בכלל: "77. מהי אותה מעין-שותפות שבה אובדן האמון בין בעלי המניות (ה'שותפים') יכול, במקרים המתאימים, להצדיק סעד של הפרדת כוחות אף אם הטוען לקפוח לא עתר לסעד זה ואף בהעדר קפוח? סיווגה של חברה כמעין-שותפות לצורך הענקת סעד של הפרדת כוחות במקרים דנן צריך להעשות בזהירות, תוך מתן תשומת לב לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה. לצורך סיווג זה, ניתן להעזר בשורה של מבחני עזר, ובכללם: האם פעילות החברה מאופיינת ביחס אישי בין בעלי המניות, הכרוך באמון הדדי; האם יש הבנה בין בעלי המניות אודות ניהול משותף של עסקי החברה; האם בעלי המניות החליטו להטיל הגבלות על העברת המניות בחברה; מהו מספר בעלי המניות; ומהם יחסי אחזקותיהם ... ניתן כמובן להעלות על הדעת מבחני עזר נוספים – כגון: האם מדובר בחברה משפחתית; עד כמה ענפים ומגוונים עסקי של החברה; מהי מדיניות חלוקת הרווחים ונטילת הערבויות בחברה; וכיצד בחרו הצדדים להציג את עצמם בינם לבין עצמם ומול צדדים שלישיים – אם כי ניתן לסבור כי מבחנים אלו נותנים דגש רב מידי לצורת היחסים שבין בעלי המניות במקום להיתמקד במהותם. על כל פנים, ברי כי הבחינה צריכה להיות קפדנית וכין אין לתת לאף מבחן – כשהוא עומד בפני עצמו – משקל מכריע.
...
בקשתו היתה בכתב, הועלתה על הכתב, היה מכתב אופציה שיכל לממש אותו, ניסינו למצוא פתרון לזה, לא מצאנו לזה פתרון, בטח בתנאי השוק הקיימים שהיו, 12 יום אחר כך זה בכלל לא היה, אפילו היה לנו מאמץ הישרדות, .
המסקנה, כי תכליתו היחידה של המשא ומתן היתה להרגיע את הרוחות ולהניח את דעתם של התובעים, מתחזקת לנוכח העובדה שהנתבע 3 לא ציין, ולו שם אחד, של משקיע פוטנציאלי שעמו ניהל משא ומתן כלשהו בעניינם של התובעים, במהלך החודשים הרבים שבהם בא עמם בדברים במטרה לסכם את תנאי פרישתם מהחברה.
סוף דבר סיכומם של דברים הוא, כי התביעה נגד הנתבעות נדחית.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

החברה הוחזקה עד לתחילת שנת 2015 על ידי יהודה אסייג, יוסי יצחקי וסופרה שיווק בע"מ. ביום 29.1.2015 נחתם בין אילן אילוז ועובד אבוטבול מצד אחד ויהודה אסייג, יוסי יצחקי וסופרה שיווק בע"מ, ביו דיזל תעשיות מחזור (נכסים) ש.ק. בע"מ (להלן: "ביו דיזל מחזור") והחברה מצד שני הסכם שכונה בפי הצדדים "הסכם עקרונות מחייב". בהסכם העקרונות התחייבו אילוז ואבוטבול "לרכוש בהקצאה" 50% מהון המניות המונפק של ביו-דיזל וביו-דיזל מחזור במחיר של ערכן הנקוב של המניות של אותן חברות.
בהחלטתי בפר"ק (מחוזי י-ם) 9880-09-18 תכלת הים בע״מ נ' עו"ד יוסף ניר, מפרק ביו דיזל פ.ש. בע׳׳מ (11.05.2020) כי מהות העסקה בין תכלת הים וביו-דיזל היא עסקה של רכישת מניות בחברה, זאת בנגוד לטענה של תכלת הים שמהות העסקה היא רכישת הציוד והמכונות של המפעל.
באשר לנטל ההוכחה בעיניין סיווג האשראי שהעביר בעל מניות לחברה נקבע בעיניין אריה ברק שמימון דק בתאגיד שהוא חברת מעטים, בשילוב מתן הלוואות בעלים בתאגיד כזה עשוי בנסיבות מתאימות להקים הנחה לכאורה בדבר שימוש לא ראוי באישיות המשפטית הנפרדת של החברה ובעקרון הגבלת האחריות התאגידית, והדבר עשוי להעביר את נטל ההוכחה לבל המניות לשכנע מדוע אין לראות בהתנהלותו משום ניהול בלתי ראוי של עסקי התאגיד.
לאור נסיבות אלה, ולאור מעשיהם של אלקובי ואילוז שפעלו לריקון החברה מכל פעילות ותוכן, ונוכח העובדה שהאחים אילוז היא בעלת מניות ברם אל ואילוז הוא בעל מניות בה בעקיפין, יש מקום להפעיל את הוראות סעיף 6 לחוק החברות וסעיף 248 לפקודת החברות ולקבוע שנעשה שימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של החברה באופן שיש בו כדי להונות או לקפח נושה של החברה.
העובדה שקסוטו ואסייג הם בעלי מניות הן בביו-דיזל והן בהראל אינה פוסלת את עיסקאות ניכיון השיקים ואינה מצביעה על העדר תום לב מצד דרך הים.
...
לאחר שבחנתי את הסכם העקרונות שנחתם ביום 29.1.2015 ויתר הנסיבות של הערעור הגעתי למסקנה שיש לאמץ את קביעות המפרק בהכרעת החוב לפיהן האשראי שהועבר על ידי אילוז לחברה הוא בבחינת "השקעת בעלים" ולא "הלוואת בעלים". בחינת של הסכם העקרונות מלמדת שמאחורי הסכם זה קיימות שתי תכליות עיקריות: התכלית הראשונה והעיקרית היא גיוס מימון בסך 5.5 מיליון ₪ מתוך מטרה לפרוע חלק מחובותיה של ביו-דיזל לנושיה.
התוצאה היא שהחזקה הקבועה בסעיף 29(ב) לפקודת השטרות לפיה: "כל אוחז שטר, חזקה לכאורה שהוא אוחז כשורה" לא נסתרה בענייננו, ודרך הים נהנית ממעמד של "אוחז כשורה" ביחס לכל השטרות ועומדת לה הזכות לפירעונם.
לאור כל האמור לעיל, הערעור על הכרעת החוב מתקבל.
סוף דבר התוצאה היא כי חלק מהערעורים התקבלו וחלקם נדחו, כמפורט לעיל.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המפרק קבע עוד שבד בבד עם הגדלת הון המניות של החברה והקצאת המניות למערערת, פעלו מר אילן אילוז, הבעלים והמנהל של החברה ומר חיים אלקובי, הבעלים והמנהל של המערערת, להקים חברה חדשה, רם-אל, ולהעביר אליה באופן לא חוקי את הפעילות של החברה על מנת להבריח את נכסי החברה ולהתחמק מתשלום חובותיה.
נוכח העדרו של הסכם זה, המסקנה המתבקשת היא שהגירסה של המערערת בדבר העמדת השמוש במכונות והציוד לרשותה של החברה ללא כל תמורה – הנה בלתי סבירה בעליל.
נטען כי לאור נסיבות העניין ובעיקר פעולותיהם ומחדליהם של אילוז ואלקובי שפעלו לריקון החברה מכל פעילות ומשום שהמערערת היא בעלת מניות בחברה וברם-אל, יש מקום להפעיל את סעיף 6(ב) לחוק החברות וסעיף 248 לפקודת החברות, שכן ניסיון העתקת פעילות החברה לרם-אל והברחת הנכסים מהוים שימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של החברה באופן שיש בו להונות ולקפח את נושיה ולפגוע בתכליתה.
תקנה 96(ג) לתקנות פשיטת הרגל, התשמ"ה-1985 המתייחסת לערעור נושה על החלטת נאמן בענין תביעות חוב, קובעת כי "בית המשפט רשאי לדחות את העירעור, או לשנות את החלטת הנאמן או ליתן החלטה אחרת במקומה". מכח סמכותו הכללית של בית משפט מחוזי על פי סעיף 178 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 (להלן: הפקודה) רשאי בית המשפט להחליט בכל שאלה שבמשפט או בעובדה המתעוררת בענין פשיטת רגל למען "השלמות בעשיית צדק" (לוין, גרוניס, בעמ' 288).
בעוד שעניינו של סעיף קטן (א) ב"הרמת מסך" המאפשר הטלת מלוא חיובי התאגיד כלפי הנושים על בעלי המניות תוך ביטול מוחלט של ההפרדה בין התאגיד לבין בעלי המניות, עניינו של סעיף קטן (ג) בצעד מתון יותר (המכונה גם "הרמת מסך חלקית"), המאפשר הדחיית חובה של החברה כלפי בעלי המניות, עד אשר יושלם פרעון החובות לנושיה החיצוניים.
...
לאחר שבחנתי את הכרעת החוב של המפרק ואת טענות הצדדים בכתב ובמהלך הדיון, הגעתי למסקנה שבמקרה זה לא התקיימו נסיבות חריגות המצדיקות התערבות בהחלטתו וזאת בשל מספר נימוקים, שיפורטו להלן.
יחד עם זאת, בסופו של דבר הוקצו למערערת שליש ממניותיה בתמורה לסכום סימלי (500 ₪) ובד בבד עם הגדלת הון המניות והקצאת המניות למערערת, פעלו אילוז ואלקובי להקמת חברה חדשה, אליה הועתקה פעילות החברה (רם-אל) וכפי שנפסק בתיקי הפירוק של החברה ושל רם-אל, באופן מהותי מדובר באותו גוף.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הערעור על הכרעת המפרק נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם להסכמים שכרתה החברה, האחד עם ברטל (נספח ב' לבקשה) והאחר עם יתר המשיבים (נספח א' לבקשה), הוקצו לאלו מניות החברה כנגד מניותיהם שלהם בחברות שונות, ועל יסוד מצגיהם של המשיבים בקשר עם אותן אחזקות ושוויין.
המשיבים 3-2 הגיבו, בתמיכת קפלושניק לבדו: העדר סמכות עניינית; ניסיון לעקוף את החלטת רשות ני"ע במקום לפנות כנדרש למחלקה הכלכלית ולנסות לשכנע כי המשיבים נגועים ב"עניין אישי שלילי", דרך שהמבקשת עצמה ידעה לנקוט בעבר; אין יסוד למינוי כונס נכסים זמני; אין צורך במינוי כאמור; וכי הבקשה נגועה בשיהוי.
בפרט כך, ככל שהדברים נוגעים למינוי דרקטור חצוני: המדובר בפונקציה רבת חשיבות של שומר סף בחברה הציבורית (עיינו: ימין ווסרמן תאגידים וניירות ערך (2006) 118-116; דו"ח הועדה לבחינת קוד מימשל תאגידי בישראל (2006) (אתר רשות ניירות ערך)).
הכונסת – שב"כ המבקשת מסכים כי אין לה ניסיון וידע בתחום דיני החברות – אמורה מעתה (כך מוצע) להחליט כיצד להצביע במניות, אם לאשר מינוי דירקטורים חצוניים, אם לבקש לקבל את המידע המצומצם שבעלי מניות המיעוט זכאים לקבלו, אם לפעול לסיכול עיסקאות בעלי עניין ושליטה, אם לפעול להגשת תביעה נגזרת או תביעה בעילה של קפוח המיעוט, ועוד עניינים לרוב שבעלי מניות מיעוט יכולים להתחבט בהם.
...
אעמוד על עיקר הטעמים למסקנה זו. נפתח בבקשה לאיסור הדיספוזיציה במניות עד הכרעה בהליך העיקרי, סעד שאינו בלב הבקשה.
חמישית, ואם כהצעת המבקשת, כונסת הנכסים הזמנית תפנה לבית המשפט כל אימת שתזדקק להנחיות, או אם מנגד המשיבים יעתרו למתן הוראות כל אימת שיסברו שזכויותיהם נפגעות וכונסת הנכסים הזמנית אינה מצביעה כיאות, הרי שמצאנו כי בית המשפט יידרש להפעיל פיקוח רב במיוחד על הנעשה בחברה.
סוף דבר הבקשה לסעד זמני נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

באופן קונקריטי, קבוצת לוסקין עתרה לקבל מספר סעדים הצהרתיים, וביניהם: הצהרה כי החלטות האספה הכללית משנת 2016 – להקצאת מניות ובהמשך לשינוי התקנון – הן חסרות תוקף, מכיוון שהקצאת המניות נעשתה בחוסר סמכות, ובהתאם גם החלטת האספה הכללית לשינוי התקנון התקבלה ברוב הקטן מ-75%.
זאת, בעקרו של דבר, לנוכח קביעתה של חברתי כי חלק מהוראות התקנון, המעגנות את הסכם בעלי המניות – הפכו להיות בלתי-חוקיות, לאחר שנתקבל בכנסת תיקון מס' 5 לפקודת השותפויות [נוסח חדש], התשל"ה-1975, שמכוחו הוגבר הפיקוח על המימשל התאגידי בשותפויות מוגבלות ציבוריות, בין היתר באמצעות העצמאות הנתונה לחברי הדירקטוריון במלאכתם.
כך כתבה קבוצת לוסקין בתשובתה: "בנגוד לטענת [קבוצת בן דוד], 'אבדן אמון' בין הצדדים אינו מחייב את הפרדות הצדדים [...] 'אבדן אמון' אינו מונח קסם. בחברות רבות קיימות מחלוקות, עד כדי אובדן או העדר אמון בין בעלי מניותיהן, וברור כי אין בכך כדי להצדיק מתן סעד כה קצוני של הפרדות, אשר משמעותו סילוק של אחד הצדדים מהחברה. אבדן אמון המצדיק הפרדות הנו כזה המונע היתנהלות סדירה של החברה. לעומת זאת, ככל שמנגנוני ההכרעה של החברה פועלים, וניתן לקבל בה החלטות באופן סדיר אשר מאפשר את היתנהלותה, אין כל בסיס להורות על הפרדות". למען הסר ספק, הבהירה קבוצת לוסקין, כי בנסיבות העניין, מנגנוני ההכרעה בהחלט פועלים כסדרם, בשל העובדה שקבוצת בן דוד – "שולטים בשותפות שילטון ללא מצרים": "בנסיבות אלה, הטענה כי השותפות נימצאת במבוי סתום, היא מופרכת מיסודה, שכן למשיב אין כל השפעה על היתנהלות השותפות, והשותפות לא רק שאיננה נימצאת במבוי סתום, אלא – עובדתית – מתקבלות בדירקטוריון עשרות החלטות, המבוצעות על-ידי מנכ"ל השותפות ללא כל הפרעה". ודוק: אילו סעד ההפרדות היה בבחינת סעד 'ניטראלי' הנצרך כדי להגן על טובת השותפות, וציבור מחזיקי יחידות ההישתתפות, או סעד שמיועד לטובתה של קבוצת בן דוד, היתה אולי הצדקה לכפות את ההפרדות על קבוצת לוסקין חרף היתנגדותה הנמרצת; אך למקרא חוות דעתה של חברתי, ומדרך הנמקתה, עולה כי ההפרדות נגזרת מעילת הקפוח העומדת, לטענת חברתי, לקבוצת לוסקין, ותכליתה אחת – להגן על טובתה של קבוצת לוסקין.
...
בית המשפט המחוזי בחן את אפשרויות ההיפרדות השונות, ונותר איתן במסקנה כי היפרדות 'מוכתבת מלמעלה' – לא תסכון.
אף לדידי, בהתחשב במציאות הקשה שנוצרה בין הצדדים ובחוסר האמון העמוק ביניהם, התוצאה שאליה הגיע בית המשפט המחוזי – חסרה; ואין מנוס מהחזרת הדיון לפתחו, על-מנת שייתן הוראות מתאימות להיפרדות, כפי שהציעה חברתי.
כמו כן, קבוצת לוסקין עתרה לכך ש"לחלופי חלופין – ככל שעל אף כל האמור לעיל יחליט בית המשפט הנכבד להורות על היפרדות בין הצדדים על דרך של רכישת זכויות (ולאור האמור לעיל אין טעם טוב שכך יקרה), יש להורות על רכישת חלקו של המבקש בחברה על ידי המשיבים בהתאם להערכת שווי שתיערך על ידי גורם אובייקטיבי ובלתי תלוי" (שם, בפסקה 272; ההדגשה במקור).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו