בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 66951-11-20 שילה גרופ בע"מ נ' אחים סבירסקי
תיק חצוני:
לפני
כבוד השופטים יהודית שבח, סג"נ, יונה אטדגי, שלומית יעקובוביץ
מערערת
שילה גרופ בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד דרור נאור אוהד אלגרסי וצבי הר נבו
משיבה
אחים סבירסקי, שותפות רשומה
ע"י ב"כ עוה"ד רועי אברהם ורועי סלוקי
פסק דין
ההסכם בינה לבין סבירסקי בוטל בפסק דין מוסכם מיום 06.09.2019 (ה"פ 1463-12-18 מחוזי ת"א), גם בהסדר גישור מיום 18.11.2021, שקבל תוקף של פסק-דין בתיק 59198-04-19 והוגש כראיה נוספת בעירעור.
יתרה מכך, הסכם הגישור שהושג בתביעת סבירסקי נגד בולווארד, שהוגש כראיה נוספת בעירעור לבקשת סבירסקי, עליו חתום בא-כוחה של סבירסקי, קובע בהאי לישנא: "כל צד מהצדדים הודיע למישנהו על ביטולו של ההסכם עליו חתמו ביניהם ביום 11.72013 בקשר לזכויותיה של סבירסקי, המהוות 2597/2799 חלקים בלתי מסויימים במקרקעין הידועים כגוש 7083 חלקה 173 (להלן: 'המקרקעין') ובין היתר אימץ את הוראות הסכם המכר מיום 20.8.2008 בקשר למקרקעין, שנכרת בן סבירסקי לחברת מגדל גבולות בע"מ (להלן:'ההסכם' ו-'הודעות הביטול', בהתאמה)" (ההדגשה בקוו של הח"מ), וזאת שלא בהלימה להצהרתו המסתייגת של עו"ד סלוקי בדיון בעירעור לפיה "אכן אומצו [רק] עקרי ההסכם".
סבירסקי מנועה איפוא מלהתכחש לכך שבולווארד באה בנעליה של DGR.
בהנתן שהפרוייקט לא מומש, לא ניבנה ביניין ולא התקבלה תמורה מקונים, אכן לא מגיעה לשילה כל עמלה מתמורה שהיתה אמורה להשתלם ע"י הקונים, כך שבהקשר זה סבירסקי מתפרצת לדלת פתוחה.
...
מערכת היחסים המיוחדת הוכחה אפוא בכל הנוגע להתקשרות עם D.G.R
ומה באשר להתקשרות עם בולווארד?
ברוח הפסיקה השמה את הדגש על חובת תום הלב המוטלת על מקבל שירותי התיווך שלא לפעול באופן השולל ממי שביצע פעולות תיווך את שכרו, והמכירה בזכאותו לשכר של המתווך ששימש הגורם היעיל בה גם בהתקיים שינויים אלו ואחרים בעסקה שיצאה לפועל (ע"א 5786/15 אזורים חברה להשקעות בפיתוח ובבנין בע"מ נ' חסן, פסקה 22, ניתן ב-03.09.2017) - אני סבורה כי ההתחייבות חולשת גם על ההתקשרות עם בולווארד, עת הוברר כי זו נכנסה בנעליה של DGR בהתאם למתווה שהוגש ע"י כונס הנכסים עו"ד טל בננסון לאישור בית המשפט.
נותר לבחון אם ההלוואות, שאין חולק שסבירסקי קיבלה, גם מ DGR וגם מבולוורד, אם כי לא הוברר שיעורן ומספרו - הוחזרו במלואן – כפי שנטען, שהרי ב"כ שילה מסכים כי "ככל שהתקבלו כספים כלשהם והוחזרו ברור שאני לא רוצה את הכסף, אם מחזירים אני לא רוצה את הכסף".
ב"כ סבירקי מאשר קבלת הלוואות מ DGR אך טוען כי "לגבי ההלוואות לדי.גי. – הן הוחזרו במסגרת הליך הכינוס, הוחזרו עד השקל האחרון בהליך הכינוס... מי שהחזיר את ההלוואות בפועל הייתה החברה שרכשה את הזכויות, קרי בולוורד היא החזירה את הכספים"
לשאלת בית המשפט לפיה "אם סבירסקי קיבלה כספים [מ DGR] ואם מי שהחזירה את הכספים זו בולוורד, אז המסקנה היא שסבירסקי נותרה עם כספים" השיב ב"כ סבירסקי "זו אכן המסקנה. ההלוואות נרשמו כך שבמקום סבירסקי תהיה חייבת את ההלוואות לדי.גי.אר. – מי שהיה זכאי להחזר ההלוואות הפכה בולוורד. מי שאמור לקבל את ההלוואה בחזרה זו בולוורד. די.גי.אר קיבלה את הכספים וכרגע יש נושה חדשה שזו מי ששילמה את הכספים במקום בולוורד".
שילה זכאית לברר אם נותרו ברשות סבירסקי כספים מההלוואות שקיבלה מ DGR .
שלומית יעקובוביץ, שופטת
התוצאה
הערעור מתקבל.
המשיבה תשלם למערערת את הוצאותיה בערעור ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪, אף תשיב לה את הסך של 4,000 ₪ בהן נשאה המערערת, אם נשאה, מכוח ההחלטה בבקשה להגדלת העירבון.