מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת צו הגנה והתעללות נפשית בבן זוג

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

ראו: יובל סיני ובנימין שמואלי "'הגיעו מים עד נפש' – דרכי היתמודדות עם היתעללות בבן-זוג בדיני הנזיקין, בדין הפלילי ובדיני המשפחה: הצעת מודל חדש-ישן" מאזני משפט ו 273 (2007);Yuval Sinai & Benjamin Shmueli, Changing the Current Policy Towards Spousal Abuse: A Proposal for a New Model Inspired by Jewish Law, 32 Hastings Int'l & Comp.
סעיף 5א(ב) לחוק מיפרט שלושה מקרים שבהם רשאי בית המשפט להפעיל סמכות זו: "ניתן כלפי בן הזוג של המבקש המבקש צו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991, צו לפי חוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001, או צו הרחקה להבטחת מדור שקט" (סעיף-משנה (1)); "הוגש כתב אישום נגד בן הזוג של המבקש הכולל אישום בעבירת אלימות שבוצעה במבקש או בילדו" (סעיף-משנה (2)); או שניתן צו המורה "על מעצרו של בן הזוג של המבקש לאחר ששוכנע כי קיים חשד סביר שהוא עבר עבירת אלימות שבוצעה במבקש או בילדו וכי קיים יסוד סביר לחשש שהוא יסכן את בטחונם", ובכלל זה צו לשיחרור ממעצר בתנאים שנקבעו כדי "להגן על המבקש או על הילד" (סעיף-משנה (3)).
על פי פרשנות רחבה זו – בגדר הנסיבות הרלבנטיות, שמעבר לאלו המנויות בסעיפים 6 (ג') ו-(ד') בחוק יחסי ממון (בהן כלולה אף: פגיעה בצבירת הזכויות הסוציאליות של אחד מבני הזוג) ניתן להכיל אף הפרה של איסורים פליליים מצד בן הזוג שהורשע באלה.
...
הטעם לכך נעוץ בעובדה שבעשותו כן עבר המורשע על איסור פלילי (בשונה מהתנהלות לא-מוסרית בעיני החברה, או חלקים הימנה, גרידא, וניאוף איננו בגדר איסור פלילי בדין הקיים).
בנסיבות שלפנינו הנני מסכים כאמור לתוצאה ולהנמקה שלה "במקרה הפרטי המיוחד", אף שאראה מיד בהמשך כי ניתן לבסס את המסקנה הנ"ל גם על יסודות משפטיים אחרים וכפועל יוצא מכך אף להרחיב את המקרים הנופלים בגדר קטגוריה זו. הנני סבור כי הרשעה של בן הזוג באלימות קשה, או מתמשכת בבן זוגו האחר יכולה להכנס למסגרת הנסיבות המיוחדות המצדיקות סטיה מכלל האיזון במשמעות סעיף 8 לחוק יחסי ממון – בהתבסס על העוגנים החלופיים הבאים: א) פרשנות מתוך חוק יחסי ממון גופו ומתן מלוא המשמעות לשיקול הדעת הנתון לבית המשפט, או לבית הדין – מכח סעיף 8 לחוק האמור.
זהו ה"מקרה הפרטי המיוחד" וניתן להחילו בעניין שלפנינו כדי למנוע מצב של: "רשע וטוב לו". בצד כל האמור לעיל מוצא אני לנכון להוסיף עוד שלוש הערות: א) המערערת והמשיב כאחד זכו בנכס "בית ההרחבה" בחלקים שווים ביניהם, אף כי פעלו בניגוד להחלטות המינהל לגביו ורשמו אותו למראית עין על שם הבת.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

עוד טען המערער מכל מקום כי אף משהתקיים הדיון האמור החטיא את כוונת המחוקק והצו ניתן והוארך שלא בהתאם להוראותיו, לשם כך שב והביא מפסק הדין האמור כי: צו הגנה יוצא רק אם "בסמוך לפני בקשת הבקשה נהג באלימות בבן משפחתו" (סעיף 3(1) לחוק) ולחילופין "היתנהגותו נותנת בסיס סביר להניח כי הוא מהוה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו" (סעיף 3(2) לחוק) או בשל "היתעללות נפשית מתמשכת בבן מישפחה" (סעיף 3(3) לחוק).
סמכותו של בית הדין להורות על הרחקה של בני זוג גרושים זה מזה או על איסור כניסת האחד בית חברו אינה מושתתת ישירות על האיסורים האמורים, אלא שאם אחד מבני הזוג מתקרב לחברו שלא לרצונו קמה לעיתים עילה חוקית להרחקתו בצו הגנה ולרבות בצו הרחקה מפני הטרדה מאיימת.
את הכניסה של אחד מבני הזוג לביתו של האחר, העשויה להצריך גט נוסף, יכול בית הדין לאסור לדעתנו גם מכוח פסק הדין לגירושין שניתן בעיניינם של הצדדים, שכן יש מקום לקבוע שמעשה העשוי לאיין את הגט כמוהו כמעשה של הפרת פסק הדין שהורה על מתן הגט, שהוא בבחינת ביזיון בית הדין.
...
(זאת אף שהאמת ניתנה להיאמר כי גם מי שהורחק כדין בשל חשש לאלימות זכאי בסופו של דבר לתבוע את פירוק השיתוף וזכאי לדמי שימוש בגין התקופה שבה רק רעהו משתמש בנכס המשותף, לפחות מאותה עת שבה אכן היה השימוש המשותף נמנע גם לולי האלימות, בשל הגירושין.
המערער אומנם טען בנושא זה, אך המשיבה לא השיבה – ואף שראוי היה שתשיב גם בנקודה זו למרות הנחתה כי אין מקום לפסיקת דמי השימוש מכל וכול, אין אנו סבורים כי יש לקבל את עמדת המערער כמו שהיא "בהעדר תגובה", שעה שנראה כי מדובר בחוסר שימת לב לצורך להגיב גם בנקודה זו. (ג) ניכוי חיובו של המערער במדור ילדיו בהתאם לאמור מצריך פסיקה של דמי המדור על בסיס טענות הצדדים וההכרעה בתיק מזונות הילדים, שאומנם מונח אף הוא לפנינו אך טרם הוכרע, ושתביא בחשבון כמובן גם את שומת השכירות הראויה.
בשולי הדברים נאמר כי סבורים אנו כי טוב יעשו הצדדים – ולאחר ניקוי שמו של המערער יקל עליו להסכין ולהסכים לכך – אם יגיעו להסכמות בנושאים אלה, ואולי אף בנושאים אחרים התלויים עדיין לפנינו, ויורידו את מפלס האיבה והחשדנות.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2013 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

השפיל אותה בדברים לעיני הילדים כך שגם הם חווים פגיעה נפשית קשה מכך.
..הבעל קמצן, לא כלכל אותי והילדים, והרעיב אותנו, וכן היה אונס אותי במשך 12 שנים, ועברתי היתעללות כל הזמן ממנו והשפלות, אף אלימות פיזית, .
לאחר מכן התקבלה חוות דעתה השנייה של יחידת הסיוע ביום כ"ה תשרי תשע"ג (11/10/2012) לאחר כשלון ניסיון הגישור ובה חזרו על עמדתם ביתר תוקף: "מדובר בזוג שמערכת היחסים ביניהם עכורה וקונפליקטואלית עם חשש לאלימות...ממליצה לעזור לבני הזוג להפרד במהירות האפשרית." דיון נוסף היתקיים בין הצדדים ביום י"ב בסיון התשע"ג (21/05/2013).
אמנם הרמ"א היתנה את דין הכפייה בכך שהבעל הותרה תחלה "פעם אחת או שתים כי אינו מדרך בני ישראל להכות נשותיהם, ומעשה עובד כוכבים הוא". בביאור הגר"א (שם ס"ק יא') כתב לבאר את הטעם שצריך התראה "דלא גרע מעוברת על דת". בנידון דידן, יש לראות את צו ההגנה כהתראה ואת הפרתו ותקיפת האישה שבגינה הורשע הבעל על פי הודאתו, כמי שעבר על ההתראה.
...
גם למקרא סיכומי הבעל תומכים במסקנה זו, ולא נכביר בציטוטים.
נוסף על כל האמור לעיל נחזור ונדגיש את שהובא בתוך הדברים דלעיל.
למרות זאת בפסקי דין רבניים חלק יא עמוד 328 בית הדין הרבני הגדול בפני כב' הדיינים: כ"ג הראשל"צ הרב הראשי לישראל, עובדיה יוסף, הרבנים בצלאל זולטי, שאול ישראלי, כתוב: "ואעפ"י שבלשון הרמ"א נאמרה ההלכה בלשון י"א, לפנינו פסקו של הרמב"ן, ולא מצאנו מי שחולק עליו. אי לזאת אנו פוסקים...הבעל חייב לגרש את אשתו." ועיין עוד בעניין זה בשו"ת רדב"ז חלק ד' סימן קנז' שלדעתו אין כופין ובשו"ת יביע אומר חלק ב אבן העזר סימן י ד"ה (ב) וסמוכין, והדברים צ"ב ואכמ"ל. בכל אופן גם לדעת רדב"ז ניתן לכפותו בדברים או באופן עקיף.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המשיב טען שהמבקשת הפרה הסכמה שהושגה ביניהם לפיה כספים שהיו אמורים להיתקבל בגין מכירת נכס מקרקעין, הרשום על שם המבקשת, היו אמורים להיות מופקדים בנאמנות.
עוד אוסיף שהתנהגותו של המשיב, שאין להצדיק אותה, התרחשה ברגעים של כעס, כאשר המשיב חש שעולמו חרב עליו או במילותיו הוא "באותו רגע שהעולם נפל עלי", "השמים נפלו עלי". ניכר שהמשיב מבין כי נהג בדרך לא ראויה בקטנוניות ובדיון חזר על כך שבמצב שנוצר הוא בחר להתנהג "כמבוגר אחראי". בטרם אסכם מצאתי לנכון לצטט מדברי עמיתי כב' השופט (בתוארו אז) ב.צ. גרינברגר בתמ"ש 1031/99 פלונים נ' אלמוני (12.12.99) אשר למרות הזמן הרב שחלף מאז נכתבו מתאימים ככפפה ליד במקרה דנן: "לא מצאתי כי העובדות של המקרה שבפנינו ממלאים את התנאים של סעיפי החוק האלו. לא היו מעשים אלימים ממש, ואף לא שוכנעתי כי היו איומים למעשים אלימים שיש להתייחס אליהם ליותר מאשר פליטות פה 'בעידנא דריתחא'. מטבע הדברים, כאשר קיים סיכסוך דוגמאת הסיכסוך שלפנינו שמביא למשבר בחיי בני הזוג, ובפרט כאשר מתנהלים הליכים משפטיים בין בני הזוג. ההימצאות והשהות של בן הזוג בחברת בן הזוג השני הופכת לבלתי נסבלת. כל ארוע, כל מילה או טענה שנאמרת על ידי מי מהצדדים, כל פעולה שעושה מי מהצדדים מתפרשת לעתים על ידי אחד מבני הזוג כהתנהגות 'מאיימת' שגורמת לשיבוש אורחות חיים בבית אשר אינה מאפשרת ניהול אורח חיים תקין וסביר של בן הזוג הנפגע. ברם, הגם שקיים מתח רב במשפחה, וסביר אף להניח כי מפלס המתח יעלה אם יחזור המשיב הביתה, הרי שהחוק למניעת אלימות במשפחה אינו מיועד למניעת כל סוגי המתח שהנן מנת חלקם של מישפחות בפרוק. העובדה שבני הזוג הנם מסוכסכים, שהם רבים ואף צועקים, או מתבטאים קשות אחד נגד השני, והעובדה שתופעות אלו אף משפיעות לרעה באופן הקשה ביותר בשלוותן הנפשית של בני הזוג אין בכל אלה כדי להוות עילה להתערבותו של בית המשפט במתן צו הגנה, תופעות מהסוג הזה מצערות כמובן, ומוטב היה אם בני הזוג היו נוקטים בצעדים קונסטרוקטיביים לקראת פירוד סופי, וכך להפסיק את ההשפעה ההרסנית גם על בני הזוג עצמם וגם על ילדיהם, של המשך המתחים שביניהם, אבל לא למניעת תופעות מהסוג הזה בא סעיף 3(3) לחוק, אם כך פני הדברים הרי שכל אימת שיתפרץ סיכסוך בין בני הזוג, שמטבע הדברים נוצר בעקבותיו אי נעימות, מתחים ואף סבל פסיכולוגי מעצם קיומו של הסיכסוך, הרי שניתן היה לצפות שהחוק יאפשר למי מבין הצדדים להוציא את השני מהבית על מנת 'להרגיע את הרוחות' וברור כי תוצאה כזו הנה אבסורדית בעליל.
רק במקרים חריגים ביותר, שלא הסיכסוך עצמו הוא אשר מביא להפרעה בחייהם התקינים של בני המשפחה, אלא היתנהגותו של אחד מהצדדים, המתעלל בבני מישפחה אחרים או מיתנהג באופן חריג וקיצוני (ודוק: באופן החורג מהתנהגותם של בני הזוג הרבים שנמצאים אף הם בסכסוכים ומתחים) באופן שהתנהגותו זו היא אשר מונעת ניהול חיים תקינים".
...
עוד אוסיף שהתנהגותו של המשיב, שאין להצדיק אותה, התרחשה ברגעים של כעס, כאשר המשיב חש שעולמו חרב עליו או במילותיו הוא "באותו רגע שהעולם נפל עלי", "השמים נפלו עלי". ניכר שהמשיב מבין כי נהג בדרך לא ראויה בקטנוניות ובדיון חזר על כך שבמצב שנוצר הוא בחר להתנהג "כמבוגר אחראי". בטרם אסכם מצאתי לנכון לצטט מדברי עמיתי כב' השופט (בתוארו אז) ב.צ. גרינברגר בתמ"ש 1031/99 פלונים נ' אלמוני (12.12.99) אשר למרות הזמן הרב שחלף מאז נכתבו מתאימים ככפפה ליד במקרה דנן: "לא מצאתי כי העובדות של המקרה שבפנינו ממלאים את התנאים של סעיפי החוק האלו. לא היו מעשים אלימים ממש, ואף לא שוכנעתי כי היו איומים למעשים אלימים שיש להתייחס אליהם ליותר מאשר פליטות פה 'בעידנא דריתחא'. מטבע הדברים, כאשר קיים סכסוך דוגמת הסכסוך שלפנינו שמביא למשבר בחיי בני הזוג, ובפרט כאשר מתנהלים הליכים משפטיים בין בני הזוג. ההימצאות והשהות של בן הזוג בחברת בן הזוג השני הופכת לבלתי נסבלת. כל אירוע, כל מילה או טענה שנאמרת על ידי מי מהצדדים, כל פעולה שעושה מי מהצדדים מתפרשת לעתים על ידי אחד מבני הזוג כהתנהגות 'מאיימת' שגורמת לשיבוש אורחות חיים בבית אשר אינה מאפשרת ניהול אורח חיים תקין וסביר של בן הזוג הנפגע. ברם, הגם שקיים מתח רב במשפחה, וסביר אף להניח כי מפלס המתח יעלה אם יחזור המשיב הביתה, הרי שהחוק למניעת אלימות במשפחה אינו מיועד למניעת כל סוגי המתח שהינן מנת חלקם של משפחות בפירוק. העובדה שבני הזוג הינם מסוכסכים, שהם רבים ואף צועקים, או מתבטאים קשות אחד נגד השני, והעובדה שתופעות אלו אף משפיעות לרעה באופן הקשה ביותר בשלוותן הנפשית של בני הזוג אין בכל אלה כדי להוות עילה להתערבותו של בית המשפט במתן צו הגנה, תופעות מהסוג הזה מצערות כמובן, ומוטב היה אם בני הזוג היו נוקטים בצעדים קונסטרוקטיביים לקראת פירוד סופי, וכך להפסיק את ההשפעה ההרסנית גם על בני הזוג עצמם וגם על ילדיהם, של המשך המתחים שביניהם, אבל לא למניעת תופעות מהסוג הזה בא סעיף 3(3) לחוק, אם כך פני הדברים הרי שכל אימת שיתפרץ סכסוך בין בני הזוג, שמטבע הדברים נוצר בעקבותיו אי נעימות, מתחים ואף סבל פסיכולוגי מעצם קיומו של הסכסוך, הרי שניתן היה לצפות שהחוק יאפשר למי מבין הצדדים להוציא את השני מהבית על מנת 'להרגיע את הרוחות' וברור כי תוצאה כזו הינה אבסורדית בעליל.
לאחר ששקלתי את כל השיקולים הרלבנטיים הגעתי למסקנה שיש לבטל את הצו הזמני שניתן ולאפשר למשיב לחזור ולהתגורר בדירת המגורים לאלתר.
במהלך הטיפול בבקשה שוכנעתי שהילדים נמצאים בתווך בין ההורים הנצים, כאשר כל אחד מההורים מנסה למשוך אותם למחנהו והדבר גורם להם סבל ונזקים.

בהליך בקשות שונות (ב"ש) שהוגש בשנת 2007 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

המבקשת מוסיפה כי לחובת המשיב רשומות הרשעות קודמות בגין עבירות אלימות כלפי בת זוג, איומים, הפרת צו הגנה ועוד וכי ריצה עונש מאסר בפועל לתקופה של 15 חודשים.
לעניין האופן שבו יש להתייחס למעשה אלימות כלפי בן זוג, ניתן ללמוד מהחלטות שניתנו בבית המשפט העליון בעיניין זה. כב' השופטת א' פרוקצ'יה קבעה ביחס לחלופת מעצר בתיק שבו נהג העורר באלימות חמורה כלפי בת זוגו: "מעשי האלימות המיוחסים לעורר כלפי בת זוגו הם חמורים ומסוכנים. הם מעידים על התעמרות של העורר בבת זוגו באורח שיטתי בדרך המסכנת באורח ישיר ומיידי את שלומה הגופני והנפשי. ריבויים של ארועי האלימות שהעורר נקט בהם כלפי בת זוגו מצביע גם על שיטת היתנהגות שהיקפה ותוצאותיה מי ישורם. על רקע זה, הסיכון שבשחרור העורר בחלופת מעצר עולה על פניו, ובכגון דא, קיום חלופה אף במרחק גיאוגרפי ממקום מגוריה של בת הזוג אינו עשוי לתת מענה מספק. שהרי בהתלהטות יצרים מסוג זו המאפיינת את היתנהגות העורר כלפי בת זוגו, המרחק הגיאוגרפי בין הנאשם לבין קרבן ההתעללות אינו מהווה מחסום יעיל, וחוסר הבטחון והוודאות ביחס לתגובותיו האפשריות של העורר כלפי בת זוגו אינו מצדיק את העמדתה במצב של סיכון וחרדה מתמידים." (בש"פ 5035/06 חאתם אבו חמיד נ' מדינת ישראל, (לא פורסם, ניתן ביום 25.7.06).
...
על רקע זה מצאתי כי חלופת המעצר שהוצעה, חזרת המשיב ללא תנאי לבית, אינה אפשרית בנסיבות אלה ואין מנוס מלהורות על מעצרו של המשיב עד תום ההליכים.
אני מקבל את הבקשה בב"ש 7589/07 ומורה על מעצרו של המשיב עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.
אני דוחה את הבקשה להורות על שחרורו לאלתר (ב"ש 8348/07).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו