מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת חוזה מכר עקב אי רישום הערת אזהרה בזמן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

קביעה זו של בית המשפט המחוזי ניתנה על בסיס הראיות והעדויות שהובאו בפניו ולאחר שבית המשפט מצא כי אין לתת אמון בגירסאות הן של התובע והן של המוכר (המנוח), אשר היו שתיהן מגמתיות ובלתי אמינות לפי הקביעות בפסה"ד. נוכח זאת, ובהעדר תום לב מטעם הקונה המאוחר בזמן (התובע) נקבע כי יש עדיפות לעסקה הראשונה חרף אי-רישום הערת אזהרה ע"י הקונים הראשונים בזמן.
לטענתו, המנוח התחייב כלפיו למכור לו את המקרקעין ומשהדבר לא יצא אל הפועל נוכח העדפת זכויות הקונים הראשונים בזמן, זכאי הוא לתשלום פיצויים בגין הפרת ההסכם עמו.
וכך נפסק, מפי כב' השופטת פרוקצ'יה: "נקודת הזמן שממנה ואילך נמצא כח תביעה ממשי בידי המערערת לתבוע השבה מהמשיבות 1 ו-2 היא הנקודה בה ניתן פסק הדין ההצהרתי הסופי, אשר קבע באופן חלוט מהו הקף זכויות העמותה במקרקעין נשוא המחלוקת. עד לאותה נקודה, סוגיית הקף זכויותיה של העמותה היתה לוטה בערפל. העמותה טענה לכאן, והמערערת טענה לכאן. על רקע חילוקי דיעות שורשיים אלה, ובטרם נתקבלה הכרעה שיפוטית מחייבת בדבר הקף זכויותיה של העמותה, לא בשלה עילת תביעה בידי המערערת לידרוש מהמשיבות 1 ו-2 השבת כספי התמורה ששלמה לידיהן ביתר. בלא ביסוס העובדה המהותית הנוגעת לזכויותיה של העמותה בשטח של 4,140 מ"ר במקרקעין, בהבדל מ-690 מ"ר, כפי שנטען על ידי המערערת, לא הונח בסיס לדרישת המערערת מהמשיבות 1 ו-2 להחזיר לה את עודפי כספי התמורה ששלמה עבור המקרקעין שרכשה על פי חוזה המכר. עד להכרעה בזכויותיה של העמותה, היה כח התביעה של המערערת בעילת השבה כלפי המשיבות 1 ו-2 חלקי ובלתי בשל, ולא היה ניתן להפעלה וליישום קונקריטי בערכאות המשפט. הוא היה מותנה באופן הדוק בהכרעה מוקדמת שתתקבל בהליך לסעד הצהרתי." פסיקה זו התבססה על שיקולים הנעוצים בדיני ההתיישנות, המבקשים להגן על נתבע פוטנציאלי מפני תובע הישן על זכויותיו, דבר שאיננו מיתקיים בסיטואציה מעין זו, בפרט כאשר אף המוכר הוא צד להתדיינות הקניינית, וכן על שיקול מערכתי שלא לעודד הגשת "תביעות בוסר" לבית המשפט, במובן זה שאין הן בשלות להכרעה במועד בו הוגשו אלא תלויות בתוצאות היתדיינות אחרת.
...
הגדיל הנתבע לעשות ולסיכומיו צירף מסמכים שכלל לא הוגשו כראיות, דבר שברי שאין בידיו לעשות ומשכך אין כלל להידרש למסמכים הנ"ל. נוכח זאת, דין הטענות בעניין זה להידחות.
המסקנה הינה כי הנתבע לא עמד בנטל להוכיח את היקף העיזבון ואת שוויו.
נוכח המסקנה שלעיל, אין צורך להכריע פוזיטיבית בראיות שצירף התובע בעניין זה אשר כללו חוו"ד של שמאי בדבר ערך החנויות ודירת הנתבע שבחלקה 2 הנזכרת לעיל, לפיה ערך כלל הנכסים מגיע לסך של מעל שני מיליון ₪ (כאשר הנתבע לא עמד על חקירתו של השמאי הנ"ל), כמו-גם לטענות התובע בעניין העסקאות במקרקעין שנערכו משך השנים בין המנוח ובני משפחתו, אשר לטענת התובע נערכו בנסיבות מפוקפקות ומלמדות על קיום זכויות נוספות של המנוח בחלקה 2 הנ"ל. סיכומם של דברים: התביעה מתקבלת חלקית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הפרות הנתבע את הסכם המכר הנתבע הפר את ההיתחייבות לרישום המקרקעין על שם התובעים בתוך 6 חודשים בסעיף 3.1 להסכם המכר הצהיר והתחייב הנתבע כי: "אין מניעה על פי הדין ו/או הסכם להעברת זכות הבעלות בקרקע משמו לשם הקונה בלישכת רישום המקרקעין ולמסירת החזקה הבלעדית בקרקע לקונה כי לא נידרשת הסכמת הצד האחר, כלומר הסכמת רויטל חצור קרמר, לבניה במיגרש ולבצוע כל פעולות במיגרש, לרבות העברת זכויות, למעט כל אישור הנידרש לבניה ע"פ כל דין". עוד התחייב הנתבע כי: "המוכר מתחייב להסיר כל מניעה הרלוואנטית לזכויותיו בקרקע עד להעברת הזכויות על שם הקונה, תוך 30 ימים מהיום שנודע לו על המניעה וכי ככל שלא תוסר המניעה יחשב הדבר כהפרה יסודית מצד המוכר ...". ובסעיף 5.1 להסכם המכר התחייב הנתבע לענין הרישום ומסירת החזקה כי: "המוכר מצהיר ומתחייב בזה כלפי הקונה כי הבעלות בקרקע תועבר משם המוכר על שם הקונה כחוק בלישכת רישום המקרקעין, כשהקרקע חופשיה מכל עיקול, שעבוד, משכנתא למעט זכויות רויטל ע"פ הערת אזהרה שנרשמה לטובתה וזאת בכפוף לקיום כל התחייבויות הקונה ע"פ הסכם זה , וזאת לא יאוחר מ-6 חדשים ממועד חתימת הסכם זה. עיכוב ברשום עקב סיבה שאינה תלויה במוכר לא יחשב כהפרה מצד המוכר". משביקשו התובעים לרשום את זכויותיהם מכח הסכם המכר בלישכת רישום המקרקעין, הרישום לא התאפשר לנוכח סרוב הנתבעת לחתום על המסמכים הנדרשים לצורך רישום והעברת הזכויות על שם התובעים.
התובעים שלחו לנתבע ביום 2.2.14 התראה על הפרת הסכם המכר עקב אי רישום המקרקעין על שמם במועד החוזי (נספח ח' לתצהיר התובע).
...
כך גם עולה מתצהירו של הנתבע שצורף להליך המרצת הפתיחה, שם טען כי "בהתנהגותה ובמחדליה גורמת המשיבה 1 ביודעין, להפרת ההסכם דואני בכך שנבצר מן המבקש לרשום את עסקת דואני אלא אם יינתן צו בית המשפט על פי הנדרש בסעיף 127 א לחוק המקרקעין. בהתעקשותה לא לתת הסכמה לרישום עסקת דואני על פי הסכם מחייב שנערך כדין ושאינו פוגע בזכויותיה היא מפרה את חובת תום הלב [...] המשיבה 1 יודעת כי התנהגותה גורמת להפרת הסכם דואני ובלי צידוק כדין [...] מצוי המבקש בסכנה מוחשית ומיידית של תביעה מצד ה"ה דואני [...] בשל כך שלא השלים העברת הזכויות על שמם בתוך פרק הזמן הנקוב בהסכם [...] ובשל נזקים נטענים על ידי ה"ה דואני עקב העיכוב בהעברת הזכויות [...] אין מנוס מפניה לבית משפט זה לתת פסק דין כמבוקש" הנתבע טען כי אי סיום רישום הזכויות לא מעכב דבר בקשר להגשת תוכניות, ובקשר לבנק ולבניה עצמה, כך שלתובעים לא נגרם כל עיכוב ונזק.
אני סבורה כי יש לקבל את ההודעה לצד שלישי.
על כן, אני מקבלת את ההודעה לצד שלישי כאמור לעיל בפרק זה. סוף דבר הנתבע חב בפיצוי התובעים בסך של 100,000 ש"ח (הפיצוי המוסכם) וכן חב בפיצוי בגין עיכוב בהגשת שינוי התב"ע בסך של 44,000 ש"ח. כמו כן, הנתבעים חייבים ביחד ולחוד בפיצוי התובעים בסך של 79,200 ש"ח (עיכוב בגין רישום הזכויות).
על כן, בבחינת סכום ההוצאות הראוי בנסיבות העניין, אני פוסקת כי הנתבעים ישלמו לתובעים אגרת משפט, וכן שכ"ט עו"ד בסך של 35,000 ש"ח. הנתבעים יחובו יחד ולחוד בחיוב זה. אני מקבלת את ההודעה לצד ג' ומורה כי על הנתבעת לשלם לנתבע סך של 50,000 ₪ (בגין תשלום הפיצוי המוסכם כאמור לעיל), וכן כל סכום נוסף שיחוב בו הנתבע מתוך הסך של 79,200 ₪ כלפי התובעים (יובהר כי בכל מקרה הנתבעת לא תשא בפיצוי העולה על הסכום של 129,200 ₪ כלפי התובעים והנתבע למעט הוצאות משפט).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי הנתבעת הפֵרה הפָרה יסודית את הסכם המכר בשל אי קיום הוראת סע' 8 (א) להסכם המכר בכך שעד היום לא מסרה לתובעים מיפרט טכני של דירותיהם והבניין נושא סע' 6 להסכם המכר (סע' 15 לכתב התביעה המתוקן) ובשל אי קיום הוראת סע' 2 (ג) להסכם המכר בשל אי תשלום כל חיובי המיסים וההערות והשעבודים והעיקולים החלים על בעלי הקרקע הרשומים בנסח המקרקעין מיום 21.5.20 (נספח א 1 לכתב התביעה).
לגופם של דברים - אין אפשרות למשכן מספר דירות מסוים מתוך מאגר מתוכנן של דירות עתידיות, סע' 7 ד (1) להסכם המכר נותן רק בידי הנתבעת זכות למשכן דירות/ מיגרש וכי הבנק המלווה יתחייב כי "לא ירשה משיכת כספים מחשבון הלווי אלא לצרכי הקמת הפרויקט בחלקה זו בלבד", יתר על כן – משכון לטובת התובעים יטרפד את רישום הערת האזהרה לטובת רוכשי הדירות וימנע את קבלת הלווי.
לקבוע שהנתבעת הפרה את התחיבויותיה על פי הסכם והמכר בשל חידלות פרעונה ובשל אי מסירת מיפרט לתובעים עד היום בנגוד להתחייבותה על פי סע' 8 (א) להסכם המכר ובשל אי תשלום חיובי המסים כנדרש בסע' 2 (ג) להסכם המכר, ובשל הפרת קיום התחייבויותיה ע"פ סע' 5 (ו) (1) להסכם המכר, וכן בנסיונה להוציא שוברי תשלום להיטל מס השבחה בשומה בלתי תקיפה בסכום מופקע תוך נסיון לחיוב התובעים בסך מופקע זה. כך הפרה הנתבעת את התחיבויותיה ע"פ סע' 8 (א) להסכם המכר בכך שעד היום לא מסרה מיפרט טכני של הדירות המגיעות לתובעים.
פרשנות הסכם המכר התובעים טוענים כי יש לפרש את הסכם המכר באופן בו הוסכם בין הצדדים כי דוקא הטבה ותוספת בהקף יחידות הבנייה המותרות מכוח תקנת שבס אינה מזכה את התובעים בתוספת תמורה, לא כן כאשר עסקינן בתוספת בהקף הבנייה המותר שהורתו בשינוי תב"ע – זו לטענתם תוספת מהותית ושונה אליה לא כיוונו הצדדים כלל וכלל בעת חתימתם על הסכם המכר.
...
אני דוחה, אפוא, את טענות התובעים אף לעניין זה. טענות התובעים לביטול ההסכם מחמת הפרות שונות הנטענות על ידם אודה ואומר כי טענות אלו של התובעים לביטול ההסכם אינן מובנות לי כלל ועיקר.
מניעתם של הנתבעים מהתובעים לשלם את היטל ההשבחה המתאים בחוסר תום לב. לא שוכנעתי כי הנתבעים הם אלו שמנעו מהתובעים לשלם את היטל ההשבחה במועד.
סוף דבר מכלל האמור התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יישום העקרונות האמורים לעיל על ענייננו מצביע לעמדתי על כך שהתרשלות המנוח או מי מטעמו הוותה בנסיבות הענין חוסר תום לב. על גרסת התובעת באשר לסיבות בגינן לא נרשמה הערת אזהרה לטובת המנוח בסמוך למועד הנטען של הסכם המכר (1.8.2007) אנו למדים מתצהיר עדות ראשית של נג'יב שהוגש ביום 23.8.17 ולפיו על אף העובדה שבמועד החתימה על הסכם המכר, נחתם גם טופס הצהרה לרשויות המס, העסקה לא דווחה וטופס ההצהרה לא הוגש לפי בקשת הנתבע 2 "שבקש להמתין עם הדיווח עד להסדרת עניינים הקשורים בנתבעת". כן טען נג'יב, כי".
כפי שנקבע ב"ענין גנז" לעיל, על הקונה הראשון חלה החובה לפעול ככל יכולתו לרשום הערת אזהרה לטובתו על מנת למנוע אפשרות התרחשותה של "תאונה משפטית" ודומה כי אין צורך להכביר במילים על כך שהמנוח או מי מטעמו לא עשו את מירב המאמצים או אף קרוב לכך בכדי לרשום הערת אזהרה לטובתם, ובכך הפרו את חובת תום הלב ובטיעוניהם או סיכומיהם גם לא הצביעו על עילה כלשהיא מדוע אין להחיל עליהם במקרה את זה את הכלל שנקבע בענין "גנז" בדבר שלילת מעמדה העדיף של העסקה על פי הסכם המכר גם בהנחה שהיא זו שהייתה העסקה הראשונה, בשל אי רישום הערת האזהרה על ידי המנוח.
...
לאור החלטתי עתרו ה"ה חביש בבקשה לתיקון כתב ההגנה וכתב התביעה שכנגד שבה נטען כי לאחר שנחסמה דרכם לטעון לזכויות קנייניות או זכויות לרכישת המקרקעין, הם יטענו כי הם בגדר נושה מובטח במקרקעין וכי הם זכאים להיפרע מהמקרקעין עד לגובה הפיצוי הכספי שמגיע להם מחאקא בסכום של 185,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק משנת 2005 וזאת בהתאם לסעיף 7.5 לפסק הדין בתיק האחר שבו נקבע כי לה"ה חביש זכות להיפרע בחלקה 1 "כדי הפיצוי הכספי שהם סבורים שמגיע להם". עוד נטען בבקשה כי אין מקום למחיקת הערת אזהרה חביש כל עוד לא שולם להם הפיצוי לו הם זכאים במיוחד בנסיבות בהן הערת אזהרה חביש נרשמה לטובתם 9 חודשים לפני שנרשמה הערת האזהרה לטובת המנוח.
כמו כן ניתן בזאת צו הצהרתי המורה כי הערת אזהרה חביש שנרשמה ביום 28.8.08 על פי שטר 19024/2008/1 (להלן- "הערת אזהרה חביש"), על זכויות חאקא בחלקה 1 בגוש 19027 (להלן –"חלקה 1"), לא תבוטל ולא תימחק עד שישולם הסך האמור בסעיף א' לעיל לה"ה חביש, ובהתאם אני מורה גם לרשם המקרקעין מכח הוראות סעיף 127(א) לחוק המקרקעין שלא לרשום עסקה כלשהי בזכויות חאקא כל עוד לא תימחק הערת אזהרה חביש מכח צו שיפוטי או מסמך אחר שיאשר את ביצוע תשלום הסך האמור בסעיף א' לעיל לה"ה חביש.
לאור קבלת חלקה העיקרי של התביעה שכנגד המתוקנת והתניית זכות המנוח לרישום המבוקש בתביעה העיקרית, בתשלום הפיצוי המגיע לה"ה חביש ולאור התנהלות התובעת ובא כחה אשר צירפו לסיכומים ללא רשות מסמכים שלא ניתן היה לצרפם (תצהיר עמאד עטאללה והעתק חתום של הסכם המכר), ומאידך לאור דחיית טענות ה"ה חביש כנד התובעת לפיהן אין תוקף לעסקה על פי הסכם המכר, אני מחייב את התובעת לשלם לה"ה חביש הוצאות משפט כולל שכ"ט עו"ד בשיעור מתון בסכום של 12,000 ₪ עד ליום 20.9.23.
כמו כן אני מחייב את חאקא והנתבע 2 לשלם לתובעת ולה"ה חביש הוצאות משפט כולל שכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪ לכל אחד מהם דהיינו סה"כ 30,000 ₪ עד ליום 20.9.23.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

רקע כללי: עניין לנו בעתירת התובע לפינוי וסלוק יד וכן לסעדים כספיים על רקע הטענה להפרת הסכם מכר מקרקעין (להלן – ההסכם).
בסעיף 7 להסכם נקבע, כי התמורה תשולם במועדים ובשיעורים הבאים: סך של 350,000 ₪ במעמד חתימת ההסכם, כשבהתאם לכך היתה אמורה להיחתם באותו מעמד בקשה לרישום הערת אזהרה בהסכמת כל הצדדים; סך של 150,000 ₪ בתוך 14 יום מיום חתימת ההסכם; סך של 1.7 מיליון ₪ לא יאוחר מיום 15.8.20; יתרת התמורה בסך 175,000 ₪ יאוחר מיום 15.8.20 בכפוף להמצאת כל המסמכים הנדרשים לצורך רישום העברת הזכויות בדירה על שמם של הנתבעים, וזאת בהתאם לפירוט שבסעיף 7(ד) להסכם.
בסעיף 14(א) להסכם נקבע, כי במקרה של הפרת הוראה יסודית של הוראות ההסכם על-ידי צד לו, יהיה הצד השני רשאי לבטל את ההסכם או לידרוש את אכיפתו ו/או כל סעד נוסף, שיעמדו לו לפי כל דין באותה עת. בסעיף 14(ב) להסכם נקבע, כי במקרה של הפרה יסודית של ההסכם יהיה רשאי הצד המקיים לבטל את ההסכם רק לאחר שנתן לצד המפר התראה או הודעה בכתב על דבר ההפרה והצד המפר לא תיקן את ההפרה בתוך 14 יום מקבלת ההודעה או ההתראה.
בתגובה לכך, הנתבע 1 התחנן בפני התובע להיתחשב בו ובנתבעת בטענה, כי התשלום לרוני ז"ל וכניסתם לדירה בוצעו על ידם בתום לב, מאחר שלא עלה כלל על דעתם, שאבי התובע פעל מולם בכל הנוגע לדירה ללא ידיעתו וללא הסכמתו של התובע.
...
משעה שנקבע, כי הוראות חוזיות אלו אכן הופרו, הרי שקמה לו הזכאות לסעד זה. אין בידי לקבל את טענת הנתבעים בסעיף 26 לכתב סיכום טענותיהם אודות הצדקה קיימת להתערבות בשיעור הפיצוי.
סבורני, כי ניסוחה הגורף של הוראת סעיף 13(א) להסכם, ולפיה עקב כל איחור בתשלום כלשהו, וללא כל הבחנה בין תשלום בסכום נמוך או תשלום בסכום גבוה, ישולם סכום קבוע מראש בגין כל יום של איחור, מחייב בחינה של פיצוי מוסכם שכזה, האם הוא אמנם מבטא את ציפיות הצדדים בעת כריתת ההסכם בנוגע לנזק שייגרם בעטיה של אותה הפרה.
סוף-דבר: סיכומם של דברים: 42.1 על הנתבעים לפנות את הדירה ולהשיב את החזקה בה לידי התובע, כשהיא פנויה מכל אדם וחפץ, וזאת בתוך 60 יום ממועד קבלת פסק דין זה; 42.2 על התובע להשיב לנתבעים כתנאי לפנוי הדירה ע"י הנתבעים סך של 350,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 18.6.20 ועד התשלום המלא בפועל, ובקיזוז סך של 237,500 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה, 31.12.20, ועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו