לפניי תביעה כספית על סך 33,900 ₪, בגין הפרת חוזה מכר דירה (איחור במסירה).
בכתב התביעה נטען כי משפנו התובעים לנתבעת בדרישה לקבל את הפצוי הקבוע בסעיף 5א' לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973, דהיינו סכום השווה לדמי שכירות חודשיים עבור דירה בגודלה ובמיקומה של הדירה שנרכשה, כשהוא מוכפל ב-1.5, נענו כי בשל דרישתם לבצע שינויים בדירה, שעלותם כ-10,000 ₪, חתמו התובעים ביום 30.5.16, על מיסמך "חשבון שינויים מהדורה 1 – הצעת מחיר" (נספח 4 לכתב התביעה), במסגרתו פורטו השינויים שמבקשים התובעים לערוך בדירה ועלותם.
התובעים צרפו לכתב התביעה חוות דעת הנדסית מאת יליסייב איגור, מהנדס אזרחי, לפיה אף שהשינויים שבקשו התובעים לערוך בדירה כללו עבודות גבס, מיזוג אויר וגז, אלומיניום, ריצוף, חשמל ועבודות אינסטלאציה סניטרית, הרי שהשינויים, ככתוב במסמך עליו חתמו התובעים, התבצעו תוך כדי ביצוע העבודות הכלליות בבנין ועל כן, לא היתה נידרשת כל תוספת זמן לבצוע העבודות.
ראשית, התרשמתי שהתובע הוא אדם נבון, אשר גילה היתמצאות ובקיאות בהוראות הסכם המכר ואף התכתב עם עורכת הדין של הנתבעת, כשטיוטות הסכמים הועברו ביניהם, תוך דרישה שלו לשנות חלק מהסעיפים, כשהשינויים שהתבקשו על ידו העידו על כך שהכיר את חוק המכר (דירות) והוראותיו.
...
דיון והכרעה
לאחר שקראתי את כתבי הטענות ועיינתי בנספחים שצורפו להם ובמוצגים שהוגשו על ידי נציג הנתבעת, ולאחר ששמעתי את העדים והתרשמתי מהם, אני מחליט לדחות את התביעה.
בשולי הדברים מצא בית המשפט העליון להעיר לגבי תניות מן הסוג הראשון, הקוצבות את משך האיחור במסירה בזמן, אך עדיין עלולות שלא לעמוד בקנה אחד עם הוראות החוק ותכליותיו:
"בשולי הדברים, מצאתי לנכון לציין כי במקרה שבפני המחלוקת התמקדה רק בשאלה מהי קביעה של 'מועד חדש'. אולם, קביעתו של מועד חדש על רקע בקשתו של רוכש הדירה לבצע בה שינויים עשויה לעורר שאלות נוספות כאשר המועד שנקבע לשינוי נמצא ללא כל יחס סביר להיקף השינוי המבוקש".
כאמור, במקרה שלפניי, לא ניתן לומר כי התניה שהוספה לחוזה המכר לפיה ניתנת לנתבעת אפשרות לאחר במסירת הדירה ב-90 ימים נוספים בעקבות בקשת התובעים לשינויים בה, היא תניית פטור משקיימת התייחסות למועד מסירה קונקרטי חדש והוגדר משך זמן קצוב שבו נדחה המועד החוזי.