מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת חובת הגילוי של חברת ביטוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זאת ועוד , בשים לב לטענות התובעת ומעיון בחומר הראיות עולה כי בין מועד עריכת פוליסת הביטוח בשנת 2005 ועד למועד פטירת בעלה של התובעת והגשת התביעה מכוח פוליסת הביטוח לא היתקיים קשר בין חברת הביטוח לתובעת ובעלה .משכך אין לי אלא לקבוע כי במועד שנרכשה פוליסת הביטוח ובהתאם לתנאי הפוליסה המגדירים באופן ברור את סכום הביטוח ואת השינוי בסכום הביטוח מדי שנה, לא הופרה חובת הגילוי על ידי חברת הביטוח .
זאת תוך מתן הסבר לתובעת ולבעלה המנוח ובמטרה שלא ישולמו על ידי התובעת ובעלה המנוח תשלומי ביטוח מעבר ליתרת ההלוואה בספרי הבנק שכאמור קטנה מעת לעת בהתאם להלוואה בשיטת "שפיצר". בנוסף , העיד מר רבינוביץ כי בעת נטילת ההלוואה בשנת 2009, שימש רבינוביץ כיועץ משכנתות בלבד ולא כסוכן ביטוח .ומכאן שלא ניתן לחייב את חברת הביטוח בגין פעולותיו שכן הוא אינו בגדר שלוח של חברת הביטוח .זאת מבלי להכנס לטענות התובעת כנגד הייעוץ שנתן רבינוביץ לתובעת ובעלה המנוח בעת נטילת ההלוואה בשנת 2009 ואי הפנייתם לחברת הביטוח לצורך בדיקת התאמת הכסוי הבטוחי בפוליסת הביטוח שנרכשה בשנת 2005 להלוואה שהועמדה להם על ידי הבנק בשנת 2009.
...
לסיכום פרק זה לא מצאתי כי הוכחה עילת תביעה נגד הבנק משכוחה יש לחייב את הבנק להשיב לידי התובעת את יתרת ההלוואה ששולמה על ידי התובעת בהתאם לרישומים בספרי הבנק לאחר שהועברו כספי הביטוח לבנק מכוח פוליסת ביטוח החיים שרכשו התובעת ובעלה המנוח.
לאחר שבחנתי את טענות התובעת כנגד חברת הביטוח וכנגד הבנק לא מצאתי כי הוכחה הטעיה מצד הנתבעים כלפי התובעת או שמי מטעם הנתבעים פעל ברשלנות והפר את חובת הזהירות כלפי התובעת.
התוצאה היא שאני מורה על דחיית התביעה .

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

לכן במידה והחלטת אני צריך תהעלאה במשכורת אז לא להמציא לי כל מיני סיפורים של גיליתי משהו ולא יודע אם נמשיך יחד אז אתה יכול לפטר אם אתה רוצה כי לגנוב בחיים לא גנבתי וכל השאר לא מעניין אני כבר לא פונה אליך בעיניין הזה ותפסיק לזלזל בי ולסובב אותי בא לך תיתן לא בא לך תגיד לא רוצה וזהו שיהיה שבוע טוב.
על כן, מקום בו הנתבעת הפרה את חובת הגילוי די בכל על מנת שחברת הביטוח תידחה את התביעה, כפי שקרה בעיניינו של התובע.
...
מאשר? העד, מר נחמיאס: אני מאשר אבל, ש: מאשר, תודה.
בטרם סיום נציין כי הפוליסה הרלוונטית לענייננו היא הפוליסה שנערכה לתובע בחברת הפניקס, שכן הפוליסה המאוחרת בחברת כלל בה בוטח התובע בעודו שוהה בחופשת מחלה, הוקמה לאחר שהוגשה התביעה לחברת הפניקס, ואף התביעה לחברת כלל נדחתה על רקע קרות האירוע המזכה בטרם תחילת הכיסוי הביטוחי - ולכן היא אינה רלוונטית לענייננו וגם לא טענות התובע לאשר עשתה או לא עשתה הנתבעת בקשר לפוליסה זו. לנוכח כל האמור לעיל, נדחית תביעת התובע בגין רכיב זה. לסיכום- משקיבלנו את התביעה באופן חלקי ביותר , הרינו מחייבות את הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים: סכום של 26,275 ₪ בגין חלף הפקדות לקופת פיצויי פיטורים.
הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד - לנוכח התוצאה אליה הגענו, מקום בו התביעה נדחתה בחלקה הארי יש מקום לחייב את התובע בהוצאות משפט לטובת הנתבעת אלא שבשים לב לכך שהתקבלה טענתו בדבר ביצוע הפקדות בחסר לקרן פיצויי הפיטורים ובמיוחד בשים לב לאשר קבענו, בנוגע לנתבעת, עת דנו בסוגיית פיצויי הלנת פיצויי פיטורים, החלטנו לחייב את התובע ברף הנמוך ובהתאם לכך הרינו מורות לו לשלם לנתבעת את הסכומים הבאים: סכום של 1,000 ₪ בגין הוצאות משפט.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בקשת האישור מייחסת למשיבה את העילות הבאות: הפרת חוזה ביטוח; הפרת חובת גילוי המוטלת על חברות ביטוח; הפרת סעיף 6ב לתקנות הפיקוח על עסקי הביטוח (תנאים בחוזה הביטוח), התשמ"ב – 1981; הפרת הוראות המפקח על הביטוח; הטעה מהותית ואי-גילוי לפי סעיף 55(א) לחוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (ביטוח), תשמ"א – 1981; הפרת חוזה, חוסר תום לב במשא ומתן ובקיום חוזה והטעיה, לפי דיני החוזים; הפרת חובת זהירות; עשיית עושר שלא במשפט; תנאי מקפח בחוזה אחיד לפי חוק החוזים האחידים, התשמ"ג- 1982; הפרת חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, התשנ"ג – 1993; פגיעה באוטונומיה.
...
המבקש ובאי כוחו יוכלו להגיש בקשה מתאימה, לאחר שיוגש דו"ח המבקר ואז אשוב ואדרש לבקשה ביחס לגמול ושכ"ט. סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מאשרת את הסדר הפשרה ונותנת לו תוקף של פסק דין.
בשלב זה, המשיבה תשלם למבקש גמול בסך כולל של 25,000 ₪ וכן תשלם שכר טרחה לבאי כוח המבקש בסך של 150,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק.
בהתאם להוראת סעיף 25(א)(4) בחוק, אני מורה על פרסום הודעה על הסדר פשרה זה בשני עיתונים יומיים בעלי תפוצה רחבה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

למעשה, פסק הדין של בית המשפט המחוזי עצמו (בחוות הדעת של השופטת שבח; שאר שופטי ההרכב נקטו בדרך אחרת), נתן ביטוי מעשי להתנהלות נציגת חברת הביטוח, כאשר ביסס כאמור את שלילת השבת התגמולים שכבר שולמו על-ידי חברת הביטוח, על היותה 'בלתי צודקת' על-פי סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט; זאת, בשים לב לתרומתה שלה עצמה להפרת חובת הגילוי של המנוח.
...
זאת, הואיל והמנוח אמנם מסר תשובות שאינן מלאות וכנות, לגבי עניינים מהותיים בהתקשרות בינו לבין חברת הביטוח, ואולם לא מתקיים התנאי בדבר מודעותו של המבוטח לכך שמדובר ב'עניין מהותי': "אין חולק כי תשובותיו של המנוח על שאלת המחלות ושאלת המחלות הקשות, לא היו מלאות וכנות. כמו כן, אין חולק כי העניין הנוגע לשאלות שעסקו במחלות הוא עניין מהותי מנקודת מבטה של כל מבטחת סבירה, לרבות הנתבעת. מוכן אני גם לומר כי דרישת הכתב מולאה [...] אך לא ניתן לומר, שלאור הנסיבות בהן נכרת חוזה הביטוח, המנוח היה מודע, בידיעה של ממש, על אף שלא הוסבר לו כלל, כי השאלות אשר נשאל לעניין המחלות, מהוות עניין מהותי". לאחר מכן, ניגש בית משפט השלום לבחון האם תשובותיו של המנוח, שכאמור לא היו מלאות וכנות, ניתנו 'בכוונת מרמה', באופן השולל לחלוטין את זכאותו לתגמולי הביטוח, בהתאם לסעיף 7 לחוק, ואף מונע, בהתאם לסעיף 8 לחוק, את שלילת התרופות מחברת הביטוח, במקרים המיוחדים המנויים בו. בעניין זה, הסביר בית משפט השלום כי "בבסיסה של כוונת מרמה עומד מניע שלילי של המבוטח להשיג כיסוי ביטוחי, תוך הסתרת נתוניו האמיתיים, מתוך מודעותו לכך שאלמלא הסתירם, עלולה להידחות מועמדותו כמבוטח או קבלתו בעלות גבוהה יותר". בנוסף, הפנה בית משפט השלום לפסיקת בית משפט זה, לפיה הנטל להוכחת כוונת מרמה "מוטל על המבטח, וכרוכה בהוכחת יסודות סובייקטיביים, אשר הוכחתם קשה ביותר [...] ברמת הוכחה גבוהה מהנדרש במשפט אזרחי רגיל". בהמשך קבע בית משפט השלום, כי חברת הביטוח לא הצליחה להוכיח כוונת מרמה, וזאת בשים לב למסקנתו שלעיל, כי המנוח כלל לא ידע שהעניינים עליהם השיב באופן חסר ולא כן, הם אכן עניינים מהותיים.
בענייננו, בית המשפט המחוזי בא לכלל מסקנה כי המנוח הפר את חובת הגילוי, מתוך כוונת מרמה.
לא ניתן גם להתעלם מהתוצאה המאוזנת שאליה הגיע בית המשפט המחוזי, בסופו של דבר.
הבקשה נדחית אפוא בזאת.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

לנוכח האמור, נטען כי עומדת לגלי ולחברי הקבוצה עילת תביעה בגין הפרת חוזה ביטוח; ולחלופין בגין הפרת חובת הגילוי והוידוא המוטלת על חברות הביטוח להסביר את תנאי הפוליסות למבוטח בצורה שתהיה מובנת לו; וכן בעילה של התעשרות שלא כדין.
כן נקבע כי אין בהרחבות לפוליסות, המכסות ניתוחים מניעתיים בתוספת תשלום, כדי ללמד על אומד דעת הצדדים במועד כריתת הפוליסות, להבדיל מפרשנות בדיעבד של חברות הביטוח להוראות המצויות בהן; ואין בכך שגלי לא רכשה הרחבה כזו, שלא הייתה קיימת כלל במועד כריתת הפוליסות, כדי לשנות ממסקנה זו; ו"ממילא יש לבחון את הקצאת הסיכונים שנעשתה בין הצדדים במועד כריתת חוזה הביטוח ולא שנים מאוחר יותר".
...
בנסיבות אלה ממילא לא ניתן לשעות לטענה שהייתה ציפייה שהפוליסות לא יכללו כיסוי בגין ניתוח מניעתי, וכי המבוטח קיבל החלטה מושכלת שלא לרכוש כיסוי ביטוחי כזה כנגד תשלום נוסף; ואך מובן שאין בפרסומים הכלליים לציבור שפורסמו שנים רבות לאחר מכן, כדי לשנות ממסקנה זו. אכן, כפי שציין בית המשפט המחוזי קיים קושי באישור שניתן על ידי המאסדר בכל הקשור לשיווק ההרחבות לפוליסות הנדונות, המקנות כיסוי בגין ניתוחים מניעתיים תמורת תשלום נוסף – אך אין מדובר בקושי שמצדיק התערבות בהחלטת האישור.
מכל מקום, מקובלת עליי הערת בית המשפט שלפיה ככל שקיימת לחברות הביטוח טענת הסתמכות הרי שעניינה בשיווק אותן הרחבות ותוספות חדשות לפוליסות.
סוף דבר התוצאה היא שבקשות רשות הערעור שתיהן נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו