מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת חובת גילוי מידע במכירת רכב

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

התובעת עותרת לביטול והשבה בגין הטעה מכוח סעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג 1973 (הללן: חוק החוזים") והואיל והנתבעת הפרה את חובת הגילוי המוטלת עליה מכוח היותה עוסקת ברכב ומכוח סעיף 4 לחוק מכירת רכב (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח-2008 (להלן: "חוק מכירת רכב").
...
לפיכך, התביעה מתקבלת ברובה.
סוף דבר בנסיבות האמורות, התביעה מתקבלת ברובה.
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 62,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

לא הוכחה כל ידיעה שכזו כשהנטל הוא על העוסק בהתאם לסעיף 2 (א) לחוק הגנת הצרכן, ובשים לב לכך שאין חולק כי לא הונפק טופס גילוי כנדרש על פי חוק מכירת רכב משומש עת מדובר בחוק קוגניטי שלא ניתן להתנייה בין אם הנתבעים מפרשים זאת לטובתם כי אין חובת גילוי מידע שלא ידוע להם (אם כי יכולים היו לדעת מכוח תפקידם-א"מ), אולם בדיון לפניי הודו כי המידע כן היה ידוע להם ועל כן דורש החוק כי יש "לפרט במדויק" את הידוע להם – דבר שלא גולה.
בכל הנוגע להטעיה ואי גילוי לפי סעיף 15 לחוק החוזים הרי שגם בהטעיה לפי סעיף 15 לחוק החוזים הדבר מקים זכות לתובע לבטל את החוזה וזאת גם אם ההפרה איננה יסודית (בנגוד לזכות הביטול במקרה של טעות לפי סעיף 14 לחוק החוזים) כאשר אי גילוי עולה כדי הטעה רק במקום בו קיימת חובת גילוי והלה נגזר בין היתר מנסיבות העניין ובכלל זה מעמדם של המתקשרים בעיסקה: ספק –לקוח בכלל וסוחר רכבים בפרט, ומהות המידע שבו מדובר וישנה חשיבות לשאלה בידי מי מצוי המידע שלגביו נבחנת שאלת הגילוי (עניין מאיה טל דלעיל, ומפנה לע"א 7730/09 כהן נ' מבני גזית (2000) בע"מ (6.6.2011)).
...
השלישי, ביטול עסקה בדרך של קבלת הצעת הנתבע לפיה ירכוש את הרכב במחיר שמכר תוך הפחתת דמי שימוש ראויים עבור 26.5 חודשים היינו בסך של 20450 ₪ (באופן שדמי השימוש יעמדו על סך של 18550 ₪ לשנתיים ושלושה חודשים ולכל הפחות 15000 ₪ כאמת מידה שקיבלה עוגן בפסיקה עבור התקופה, כך שהנתבע ישלם 24000 ₪).
בשים לב לכל האמור לעיל, ובשקלול כלל הנסיבות, אני סבורה, כי בהינתן שהתובע אינו מעוניין לבטל את העסקה; ובשים לב לתשומות הכרוכות באפשרויות לפיהן התשלום שייצא מכיסם של הנתבעים (37500 ₪ או 32000 ₪ או 20450 ₪ או שווי למשל של הפחתה בגין אובדן להלכה שיכול להיות לצורך העניין כ-40% -30% משווי הרכב דאז שאם עמד על 48000 ₪ כי אז מסתכם ב-14400 ₪ או 19200 ₪ כשמתוכם ניתנה כבר הנחה של 9000 ₪ ועל כן מדובר בפער לתשלום של 5400-10200 ₪ ואם נפחית 1400 ₪ הרי שהסכום עומד על סך שבין 4000-8800 ש"ח); ובהתייחס למכלול הנסיבות שהוצגו בכל הנוגע לאחריות הנתבעים; כשביטול עסקה גורר הוצאות נוספות מלבד השבה; אל מול הצעות הנתבע לסיים את ההליך קודם להגשת התובענה בדרכים ראויות; ואל מול זאת אשם תורם של התובע; והתובע כאמור מסכים להשאיר את הרכב אצלו והדרך העדיפה היא אכיפת חוזה וקיומו, ולו בקירוב, ולא ביטולו – הרכב יישאר אצל התובע והנתבעים ביחד ולחוד ישלמו פיצוי בסך של 7000 ₪ (כך שההפחתה בכללותה ממחיר מחירון היא 16000 ₪ ומהסכום שהוצע למכירה 12000 ₪ כשדומה שבכל קונסטלציה שהיא מבין הפתרונות מגיעים לאותה תוצאה מספרית) ולסכום זה יתווספו הוצאות משפט ריאליות, בשים לב גם לאופי ההליך כתביעה קטנה וגם לניסיונות הנתבעים כאמור לסלק את התובענה – בסך של 600 ₪.
סך הכל ישלמו הנתבעים ביחד ולחוד לתובע סך של 7600 ₪ תוך 30 יום מהיום.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נקבע כי קיימת זכות ביטול ההסכם מחמת הטעה לפי סעיף 15 לחוק החוזים {חלק כללי} וכן הפרה של חובת הגילוי לפי סעיף 4 לחוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות) תשס"ח – 2008 (להלן: "חוק מכירת רכב").
...
לאחר עיון בטענות הצדדים מצאתי כי דין הערעור להידחות: א) עסקינן באופן מהותי בפסק דין המושתת על קביעות עובדתיות של הערכאה הדיונית, אשר בחנה את מכלול הראיות שבפניה והגיעה למסקנות העובדבתיות על בסיסן.
בית משפט בחן את ההתנהלות בין הצדדים לאורך כל הדרך והגיע למסקנה ולפיה הפרה המערערת את חובת הגילוי.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל נדחה הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה מוצבת לפניי אם כן שאלה כפולה: האם הנתבע הפר את חובת הגילוי הקבועה בסעיף 4 לחוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), תשס"ח-2008 (להלן: "חוק מכירת רכב משומש") והאם הנתבע הטעיה את התובע, בנגוד לסעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים")? ככל שתשובה למי מהשאלות הנ"ל חיובית, האם התובע זכאי לקבלת פיצוי ובאיזה גובה? אקדים את המאוחר ואומר כבר עתה - לאחר שעיינתי בכתבי הטענות על נספחיהם והקשבתי בקשב רב לעדי הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי התובע לא עמד בנטל להוכיח את הפרת חובת הגילוי.
...
סבורני כי בעלות קודמת של רכב מהווה פרט מהותי עליו מסתמכים רוכשי רכבים יד שניה, ופרסום מידע מוטעה מהווה הטעיה לפי סעיף 15 לחוק החוזים.
לאור האמור, אני קובעת כי הנתבע הטעה את התובע בניגוד לסעיף 15 לחוק החוזים ולסעיף 2 (א) לחוק הגנת הצרכן.
סוף דבר לאור המקובץ, אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובע סך של 10,056 ₪ בתוספת ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה ועד מועד התשלום בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בכלל זה טען המערער, כי המשיבה הפרה את הוראות הדין הבאות: סעיף 12(א) בחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן – חוק החוזים), באי ציון ירידת הערך, אף שזהו פרט מהותי שלגביו חלה חובת גילוי; סעיף 15 בחוק החוזים שהוראתו הופרה בשלב המשא ומתן ובעת חתימת ההסכם בכך שנציג המשיבה הציג מצג שוא כי לרכב אין ירידת ערך, אשר התבטא גם במחיקת המילים בעיניין זה מההסכם; סעיף 11 בחוק המכר, התשכ"ח-1968, בדבר אי התאמת הממכר למוסכם וזאת בייחוד בשל אי ההתאמה הנסתרת, בעוד שנקבע כי אחריות המוכר מתגבשת אפילו לא ידע על אי התאמה בפועל, אך היה עליו לדעת עליה (ע"א 8068/11 עיני נ' שיפריס (11.2.2024)); סעיף 4 בחוק מכירת רכב משומש (זכאות למידע וגילוי נאות), התשס"ח-2008, המחייב מסירת טופס גילוי נאות מאושר בחתימת הקונה; בנוסף לכך המשיבה התעשרה שלא כדין על חשבון המערער ולפיכך חבה בהשבה על-פי חוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979.
...
נקבע, כי גרסתו שלפיה נציג המשיבה אמר לו כי מחיקת המשפט האמור נבעה מכך ש"התבלבל" בין הרכב שרכש המערער לבין רכב אחר, היא גרסה לא ברורה ובכל מקרה, אין בה כדי לשנות מהמסקנה כי המשיבה בחרה באופן מודע שלא להתחייב בעניין ירידת ערך של הרכב.
הדברים תועדו בהתכתבות באמצעות וואטסאפ, אשר בית המשפט קמא מצא כי היא תומכת במסקנה שלפיה וכאמור, בעת חתימת ההסכם לא היה למשיבה מידע על דבר קיומה של ירידת ערך אשר לא גולה למערער.
לנוכח כל האמור ומשלא נמצאה כל טענות משפטית או אחרת בפסק-דינו של בית המשפט קמא, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו