הוראות המפקח על הבנקים בעיניין "ניהול מסגרות אשראי בחשבונות עובר ושב" (ת/3, להלן – נב"ת 325) קובעות, שתאגיד בנקאי לא יאפשר יתרת חובה בחשבון עובר ושב, העולה על מסגרת האשראי שאושרה והוסכמה, אלא במקרים ובתנאים הקבועים בסעיף 4 להוראה זו: בקשת לקוח לכבד חיוב מסוים, העמדה חד צדדית של מסגרת אשראי, כאשר החריגה מתגלית לאחר שנוצרה או אי יכולת למנוע את החריגה.
מר אלוני אישר בחקירתו הנגדית, בעמוד 64 (שורה 3), שהיו במהלך השנים מאות הלוואות און קול (בעקבות חריגות ממסגרת האשראי).
מכל מקום, "... זכותו של לקוח, הפועל בחריגה ממסגרת האשראי המאושרת, נופלת מזכותו החוזית על פי הסכם המסגרת להקצאת אשראי. העובדה, שהבנק הסכים בעבר לסטייה מעבר לאשראי המאושר אינה מלמדת, כשלעצמה, על חובה להמשיך לעשות כן בעתיד ולתמיד. אין בה, כשלעצמה, כדי לשמש בסיס לקיומו של יסוד סביר להניח, שהיתה חובה על הבנק לפרוע שיקים, גם כאשר יש חריגה ממסגרת האשראי..." (רע"א 10683/07 הנ"ל, ציטוט בהסכמה של כבוד השופט א' רובינשטיין ממאמרו של כבוד השופט יצחק עמית, "חוק שיקים ללא כסוי, התשמ"א - 1981" הפרקליט מ"ד (1998) 449, עמוד 468, הדגשה הוספה).
מנגד, לא ניתן להיתעלם מהעובדה, שהבנק שיתף פעולה עם היתנהלות זו בחשבון התובעת, שהיה החשבון העיסקי "הכי חורג בסניף. הקבוצה הובילה בגדול בכמות החריגות בסניף, לא היה אף לקוח דומה לזה בכלל" (מר אלוני, עמוד 64 לפרוטוקול, שורות 27-26).
נוכח האמור, טענת התובעים להפרת הסכם בעל פה, המתיר להם לפעול מחוץ למסגרות האשראי, בנגוד להסכם בכתב ובנגוד להוראות המפקח על הבנקים, נדחית.
העילות הנוספות
התובעים טוענים נגד הבנק להפרות חובות בנקאיות קוגנטיות, לעשיית עושר ולא במשפט ועיכוב נכס שלא כדין, גזל, פירסום לשון הרע, פגיעה בשמה הטוב של התובעת ובמוניטין שלה, פגיעה בשמם הטוב של תובעים 2-5, הפרת חובות אמון, הפרת חובת תום הלב וקיזוז.
...
מאחר שהכלל הוא, שהמוציא מחברו עליו הראיה, התובענה ביחס לרכיב זה – נדחית.
נוכח המסקנה, שלא ניתן לקבוע ממצאים על בסיס חוות דעתו של מר מילר, לא הוכחה עילת עשיית העושר ולא במשפט.
סוף דבר
נוכח כל האמור, התובענה נדחית במלואה.