מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרת זכויות פליטים אוקראינים בנתב"ג

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לדעתי, מנקודת המבט שלי, לא מדובר רק בהפרת פסק דין של בית המשפט בעיניין אזרחי אוקראינה, אלא בהפרת הוראות תקנות הכניסה לישראל שמאפשרות לפי סעיף 13 הגשת ערר כנגד החלטה על ההרחקה.
בלחיצת כפתור הם עושים את זה. פרק הזמן שהם מבקשים נועד בבירור לדחות את הקץ ולהמנע מיישום החלטת בית המשפט והתקנות שמבקשות לתת זכות גישה לערכאות למי שנמלט מאימת המילחמה באוקראינה שמדי יום אנו נחרדים ממימדי הזוועה שם. עניין הסוגיה שהצו התיר והדיון תאורטי: בית המשפט נתן החלטה בסוגיה זו, מדובר בסוגיה רוחבית שמסתמן כחוזרת על עצמה, ובהתאם לפסיקת העליון שהוזכרה בהחלטה, כמובן שיש סמכות לידון לגוף הסוגיה.
במקרה אותה עו"ד שוחחה עם עו"ד שלנו, שאמר לה לברר האם יש טיסה קרובה, היא הגיעה לנתב"ג, לא נתנו לה לראות את הלקוחה, היא ביקשה לראות אותה ואמרו לה : "מה פיתאום, את גם לא יודעת לכמה עורכי דין לא נתנו להכנס". הם רצו לתת ללקוחה יפוי כוח שתחתום עליו ותצהיר שלא לפני עוה"ד. בסופו של דבר היא הצליחה להגיש ערר בזמן.
כל עוד לא מוגשת בר"ע על המדינה לכל הפחות לעדכן את נציגיה בדבר הפסיקה או הגשת בר"ע מיד ובודאי כאשר מדובר בזכות הגישה לערכאות, לזכויותיהם של פליטים ובעיקר עיקרון אי ההרחקה ובשלטון החוק עצמו.
...
הרשות אמנם הצהירה בסעיף 12 כי עד אשר יינתן צו לעיכוב ביצוע ההחלטה, אם יינתן יש לפעול בהתאם לה. ואולם, בפועל לא עשתה כן. כפי שנאמר בתצהיר, הרשות טרם הגישה בקשת רשות ערעור ובקשה לעיכוב ביצוע לבית המשפט העליון, וכאמור בסעיף 13 לתצהיר: "עניין זה מצוי בבחינה", כלומר אין מדובר בבקשה שהוגשה ובית המשפט העליון טרם דן בה. גם היום 6.4.2022 עת חלפו כבר 10 ימים מיום שניתנה החלטתי בעניין אנסטסיה.
היום בדיון, חזרתי וביקשתי מב"כ המשיבה לומר מה נעשה בפועל והאם ניתנו הנחיות כלשהן לאנשי הרשות בנמל התעופה כדי ליישם החלטה זו. כאמור, חלפו מאז החלטתי כ-10 ימים.
לאור האמור, אני שבה וקובעת, כי הרשות תודיע היום לכל עובדיה בנמל התעופה על החלטתי בעניין אנסטסיה, כמו גם על החלטתי היום, ולא תרחיק אזרחי אוקראינה שכניסתם לישראל סורבה בטרם יידעה אותם על זכותם להגיש הליכים ובטרם חלפו 48 שעות במהלכם הם יוכלו לעשות כן. בנוסף, לגופו של הערעור שלפניי – אני מאפשרת לב"כ המערערות להגיש בתוך 7 ימים מהיום בקשה לתיקון כתב הערעור והרשות תוכל להגיב עליה בתוך 7 ימים נוספים.

בהליך רשות ערעור מנהלי (רע"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעת ההיא נותרו המבקשים במיתקן המסורבים יהלו"ם בנתב"ג. המבקשים לפניי, כמו גם בתיקים אחרים של אזרחי אוקראינה (ואף תיקים מינהליים אחרים בהם הועבר מתן ההחלטה לירושלים בשלב כלשהוא באופן לא עינייני), טוענים כי העברת הטיפול לראש הרשות לא נעשתה מטעמים עינייניים של רגישות העניין לאור המכסות שהיו בשעתו, כפי שכתבה השרה לשעבר שקד במכתבה, אלא כיון שמותב זה נתן מספר החלטות בעיניין אזרחי אוקראינה, שלא היו נוחות לרשות, כפי שאפרט בהמשך.
הגינות דיונית נבחנת באמצעות דיני ההליך עצמו, כדוגמת: זכות הטיעון, חובת בחינת התשתית העובדתית, זכות העיון וכיו"ב, ואילו ההגינות המהותית נבחנת באמצעות כללים רחבים כדוגמת הפעלת שיקול דעת בעת קבלת החלטות, והמנעות מניגוד עניינים ושקילת שיקולים זרים (וראו הרחבה גם בפסק דיני בעמ"נ 22493-02-20 רשידה מסימי נ' רשות האוכלוסין וההגירה - משרד הפנים (נבו, 26.09.2021)).
בנסיבות אלה ההנמקה לסרב את כניסתה "לא עומד בדרישות הסף זר מבקר זר" ותו לא – מלמדת כי חובת ההגינות הופרה וכי ההחלטה נחתמה על-ידי ראש הרשות אף כי לא הפעיל לצורך כך את שיקול דעתו, אלא אימץ את המלצת הגורם היושב בנתב"ג באופן טכני, דווקני, שנועד להקנות סמכות למותב שהרשות תופסת כנוח לה יותר מבית המשפט המינהלי בתל אביב.
יתרה מכך, אופיה הטכני הלאקוני של ההחלטה והיעדר נסיבות מיוחדות שהצדיקו העברתה לראש הרשות, מתחזק לאור התפתחות הדברים במקרה זה, בו כל שהצדדים נחלקו לגביו היה גובה הערבויות שיספקו את הרשות כדי להתיר את כניסת המבקשים, ולא נראה כי הוא מושפע מהמכסות הנזכרות במכתב השרה או מרגישות הנושא של כניסת פליטי המילחמה באוקראינה לישראל תחת קריטריון המכסות.
...
בנוסף, אישור המלצת הגורם הנמצא בנתב"ג כלשונה, תוך זמן קצר שספק אם הוא מספיק לבחינה מעמיקה של נסיבות המקרה ושל רגישות העניין, מחזק את המסקנה כי נחתמה על ידו מסיבות שאינן ענייניות, ורק לצורך הקניית סמכותה לבית הדין ולבית המשפט בירושלים.
סוף דבר ראוי כי שר הפנים הנכנס ישקול האם במצב העובדתי כיום, לאחר ביטול המכסות לכניסת אזרחי אוקראינה, יש עוד מקום כי כלל ההחלטות בעניין סירוב כניסה של אזרחי אוקראינה יתקבלו בידי ראש הרשות, ולא בנתב"ג, מקום בו מתקבלות ההחלטות בעניין סירובי כניסה לישראל ככלל, וכך היו פני הדברים עד להעברת העניין על ידי השרה לשעבר שקד.
לאור כל האמור לעיל בקשת רשות הערעור מתקבלת.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החלטה זו ניתנת במשותף לגבי שני מקרים שבהם נשים וילדים אזרחי אוקראינה ברחו מהמלחמה האיומה בארצם, וכשהגיעו לנתב"ג כניסתם סורבה ורשות האוכלוסין וההגירה (להלן: הרשות) ביקשה להרחיקם באופן מיידי, תוך הפרת זכויותיהם לייעוץ משפטי ולגישה לערכאות.
לפיכך נטען, כי צירוף היא"ס ישראל להליך יאפשר לאירגון להציג לבית המשפט שורה של שיקולים וטענות כדי להאיר על הנדבכים העקרוניים העולים מהערעור, והנוגעים במישרין להפרת שילטון החוק ובתוך כך להפרה של הדין המינהלי, זכויות האדם וזכויות פליטים, ובמיוחד לנוכח מצבן הייחודי של נשים וילדים בסכסוכים אלימים ובמצבי פליטות, בסכנות המוגברות שהם חשופים להן ובשיקולים הנובעים מכך (ס' 3 לבקשה מיום 5.4.22).
...
בתוך כך קבעתי כי: "במקרה שלפניי, דחה בית הדין את הבקשה לצו ביניים מבלי לקבל את תגובת הרשות, תוך הנחה שאמם של האחים נמצאת בישראל שלא כדין, כאשר לטענת המבקשים היא נמצאת בארץ כדין. הדיין לא איזן כראוי בין סיכויי הערר למאזן הנוחות שהוא השיקול המכריע במקרים מסוג זה. הרשות מיהרה וניסתה להרחיק את המבקשים כשעתיים לאחר מתן ההחלטה, כדי למנוע הגשת ערעור לבית המשפט. אין לעמוד מנגד ולאפשר המשך התנהלות זו". שנית, התבססה החלטתי גם על טובת הילד שלא נשקלה בהליך הנוכחי ולא מונה לו אפוטרופוס לדין, על אף שמדינת ישראל חתומה על האמנה בדבר זכויות הילד החלה על הקטין, שלפיה בדיון בו נקבע גורלם של ילדים, טובתם צריכה להיות השיקול הראשון במעלה, ועל אף פסיקת בית המשפט העליון בהקשר זה. לאור כל זאת קבעתי באופן רוחבי, כי: "יש לקבוע כללים שיבטיחו ייצוג משפטי וגישה לערכאות בכל המקרים של אזרחיות ואזרחי אוקראינה המגיעים בעקבות המלחמה הנמשכת, וכניסתם מסורבת. אדגיש, הכוונה לאפשר ייצוג משפטי לצורך ביקורת שיפוטית על החלטת הסירוב. יש לציין לשבח את עורכי הדין הרבים המסייעים לאותם מסורבי כניסה ללא עלות (פרו בונו) ועושים במלאכה לילות כימים, כפי שעולה מהבקשה שלפניי". על כן קבעתי כי החלטתו של בית הדין לעררים מבוטלת, ובקשת רשות הערעור מתקבלת במובנה הרחב, כך שיחולו ההוראות שלהלן, כדי לאפשר ביקורת שיפוטית יעילה על החלטות הרשות: על הרשות ליידע את כל מסורבי הכניסה, עם הסירוב כי יש להם זכות להיוועץ בעו"ד ולהגיש ערר על אותה החלטה.
אלא, שתחת ההתייחסות להפרת החלטתי בעניין אנסטסיה כאמור בהחלטתי לעיל, פירטה התגובה בקצרה וללא תצהיר, כי לאור הצו הארעי שנתן כב' השופט אטדגי ושהוארך על ידי, המבקשות שוחררו ממשמורת, ובמצב זה שבו הן שוהות בישראל, הרשות מסכימה לסעד הזמני מבלי לגרוע מטענה מטענות המדינה, ומבקשת לבטל את הדיון שהיה קבוע למחרת היום, בטענה שהסעד הזמני התייתר.
בעא 1535/13 מדינת ישראל נ' ציפורה איבי (נבו 03.09.15), בפסקה 6 לפסק דינה, קבעה כב' השופטת ד' ברק ארז בקשר למדינה כשחקן חוזר בהליכים מנהליים: המדינה כ"שחקן חוזר" וכנאמן הציבור: מעבר לשאלה האם קיים בענייננו מעשה בית-דין או תקדים מחייב, אני סבורה שמעמדה הציבורי של המדינה מחייב שלא לאפשר לה לנהוג באופן אסטרטגי – לטעון טענות שונות בהליכים המתנהלים מול בעלי דין שונים ולהציג את טענותיה "טיפין טיפין" בהליכים שונים כדי "לנסות" אותן.
נדחה הערעור שהגישה בבית המשפט העליון וניתן בעניין פסק דין – ניתן לצפות שהמדינה תקבל על עצמה לנהוג בהתאם לתקדים זה, ולא להעלות טענות הכופרות בו. מסקנה זו מתחייבת קודם כול מתפיסות יסוד של הגינות שלטונית, כפי שציינה חברתי, אך למעשה נובעת גם מחובתה של המדינה לנהוג בשוויון בכלל הניזוקים ממעשים שביצעה במסגרת תפקידה הציבורי (בענייננו, בתחום של בריאות הציבור).
סוף דבר לאור האמור לעיל הבקשות לפסיקת הוצאות לחובת הרשות מתקבלות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו