השניים לא התגוררו בדירה, אלא ביחידת דיור שבבעלות אם האישה, נפרדו כארבע שנים מתחילת הקשר על רקע משבר אמון שהתעורר ביניהם, ואז עבר האיש להתגורר בדירה.
המדובר איפוא במקרה ייחודי ונסיבתי, הנסמך על ההלכות הנוגעות לשיתוף בנכס ספציפי בין בני זוג והפרת הבטחת נישואין.
בית המשפט המחוזי (כב' השופט (כתוארו אז) ר' סוקול בהסכמת השופטים מ' רניאל וי' קראי-גירון) התערב בקביעותיו של בית משפט השלום בשלושה עניינים: האחד, נקבע כי התובע לא הוכיח שאי-אפשר לחלק את החלקה בעין, ולכן יש להחזיר את העניין לבירור משלים בסוגיה זו; השני, נקבע כי בכל מקרה לא היה מקום לכפות מכירה בין הצדדים, אלא להורות על היתמחרות חיצונית; השלישי, הרלוואנטי לענייננו, נוגע לתחולת סעיף 33 לחוק הגנת הדייר.
...
כתב ההגנה המתוקן
הנתבעת טוענת שיש לדחות את התביעה מטעמי שיהוי, מניעות, חוסר תום לב ונזק ראייתי.
לא הובאה כל ראיה מזמן אמת למתן רשות בלתי הדירה לשימוש בלעדי בחלקה כולה זולת גרסתה של הנתבעת בעל פה, ובה אין די.
המסקנה העולה מן האמור היא שלא עלה בידי הנתבעת להוכיח הסכמה בלתי חוזרת מצד ויולט לרשות שימוש בלתי הדירה של יחזקאל בשטח החלקה כולה, לא כל שכן הסכמה של ויולט לרשות שימוש בלתי הדירה לנתבעת עצמה.
משלא עלה בידי הנתבעת להוכיח תנאי מהותי זה של הלכת מובאריכי, התוצאה היא שלא עומדת לנתבעת הגנת סעיף 33 לחוק הגנת הדייר, ושיש להורות על מכירת הנכס כפנוי.
חריג לכלל, המאפשר להתנות פינוי בפיצוי, חל במקום ששיקולי צדק מטים את הכף בבירור לעשות כן, בעיקר שהמחזיק עלול להיוותר ללא קורת גג. בענייננו החריג לא נטען, לא הוכח, והמסקנה המסתברת היא אחרת: הנתבעת תקבל מחצית משווי הזכויות במכירה, ולטענתה היא יש לה זכויות גם בדירה בבת ים כך שיש לה מקור הכנסה נוסף, ויש באפשרותה גם לעתור לפירוק השיתוף בזכויות באותה דירה ולקבל את חלקה מהמכירה גם שם.
סוף דבר
מכל המקובץ לעיל, דין התביעה לפירוק שיתוף להתקבל במובן זה שיש להורות על מכירת הזכויות של התובעת והנתבעת בחלקה, המתבטאות, מעבר לזכויות הרשומות, גם בזכות להחזיק באופן ייחודי בחלק של החלקה שהנתבעת מחזיקה בו (יתרת החלקה מוחזקת באופן ייחודי על ידי סליטרניק) לכל המרבה במחיר ועל חלוקת הפדיון בין התובעת והנתבעת.