מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפרה יסודית המקנה זכות ביטול חוזה

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

משבמועד משלוח הודעת הביטול על ידי הנתבע לתובעת התובעת לא דרשה רישום זכויותיה, הרי שאין ולא היה קיים חיוב שהופר על ידה, כל שכן, לא הפרה יסודית המקנה זכות לביטול החוזה.
...
אשר על כן התביעה למזונות משקמים, נדחית.
לשם כך אני מורה על קבלת חוות דעת משלימה מאת המומחה, השמאי מהנדס מר ברלינר.
בתמ"ש 53820-03-15 , תביעה למזונות משקמים, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

הראשונה היא כי הדינים החלים על מערכות היחסים בין הצדדים לערעורים הם דיני החוזים [ס' 24 לפסק הדין]: "עוד בפתח הדברים ראוי לסווג את מערכת הדינים החולשת על שתי מערכות היחסים שנדונות במסגרת הערעורים דנא, דיני החוזים או דיני הנזיקין. הצדדים ובתי המשפט המחוזיים לא עמדו על שאלה זו במסגרת ההליכים שהתנהלו לפניהם. כפי שנראה בהמשך, לסיווג זה השפעה מכרעת על גורלם של הערעורים שלפנינו. עיון במסכת הראייתית, כתבי הטענות וההיסטוריה הדיונית הכוללת, מגלה כי בין המשיבים לבין הלווים בתכנית הפנסיה נכרתו חוזים. במסגרת חוזים אלו התחייבו המשיבים, באמצעות הבנקים המלווים, לספק למצטרפים לתכנית הפנסיה הלוואה לטובת תשלום הפנסיות הרטרואקטיביות. הלווים, ובעניינינו המערערות, התחייבו בתמורה להחזיר את ההלוואה, בתוספת ריבית מתוך כספי הפנסיה המשתלמים להן. בנוסף, כחלק מתנאי החוזה ולמען הבטחת כסוי ההלוואה גם במקרה של פטירה לפני פרעונה במלואה, נדרשו המצטרפים לרכוש ביטוח חיים חצוני, כאשר אף התשלום בעבורו התבצע מתוך כספי הפנסיה. על כן, דיני החוזים חולשים על מערכות היחסים בין המשיבים לבין המערערות, והם הפריזמה העיקרית דרכה יש לבחון את הערעורים שלפנינו. ועתה לנפקות של ההבחנה האמורה." השנייה – כי המשיבים הפרו את החוזים הפרה יסודית המקנה את הזכות לביטול החוזה והחוזה אכן בוטל על ידי המערערות [ס' 28 לפסק הדין]: "אם כן, ביסוד החוזה שנכרת בין הצדדים עמדה התחייבות המשיבים שהכספים שנגבו כפרמיות יועברו לחברת ביטוח חיצונית. לו ידעו המערערות על כך שהכספים יישארו בידיהם של המשיבים, הן לא היו מתקשרות בחוזה. משכך, לא יכול להיות מקום לספק לטעמי כי מעשי המשיבים עולים כדי הפרה יסודית, אשר הקימה למערערות זכות לביטול החוזה. לא זו אף זו, המערערות אכן מימשו זכותן לבטל את החוזה בעקבות ההפרה היסודית. הן הגישו את התביעות נגד המשיבים מושא הערעורים שלפנינו, ואין ספק כי תביעות אלה מהוות הודעת ביטול כדין (ראו למשל: ע"א 557/75 אגקי נ' כהן, פ"ד ל(2) 64, 73 (1976)). " הקביעה השלישית היא שמרגע שבוטלו החוזים, קמה חובת ההשבה ההדדית [ס' 29 לפסק הדין]: "אם כן, המשיבים הפרו את החוזה הפרה יסודית, והמערערות מימשו את זכותן לבטל את החוזה. כידוע, כפועל יוצא מביטול החוזה, הצדדים משתחררים מחובתם לבצע את חיוביהם על פיו וחלה עליהם חובת השבה." וכן- "30. בעניינינו, בעקבות ביטולם של החוזים קמה לשני הצדדים חובת השבה, ככל שהדבר נוגע לביטוח החיים שרכשו המערערות..." בהתאם לעקרונות הנ"ל, קבע בית המשפט העליון את האופן שבו יש לבצע את ההשבה ההדדית.
...
הנתבעים הגישו ערעור על פסק הדין וביום 27.6.2019 קבע בית המשפט המחוזי כי: "לנוכח פסק הדין של בית המשפט העליון מיום 27/02/19 בע"א 909/16, וע"א 5303/17, אין מנוס, וכך גם מסכימים הצדדים, להחזיר את התיק לבית המשפט קמא כדי שיבחן ויישם את העקרונות שנקבעו בפסק הדין של בית המשפט העליון.
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את הדברים, הגעתי למסקנה כי המקרים שנדונו בבית המשפט העליון והעקרונות שנקבעו באותם מקרים פרטניים, כלל אינם ישימים במקרה שלפניי ואסביר: בניגוד למקרה שנדון בבית המשפט העליון, במקרה שלפניי אין כלל דרישה לביטול החוזה מכוח הפרה יסודית שלו ולא דרישה להשבה לאחר הביטול.
אני סבור, כי אין זה מתפקידו של בית המשפט לקבוע לצדדים מהן הטענות ההדדיות שיטענו זה כלפי זה ואף אין זה תפקידו ליצור סעדים שכלל לא התבקשו על ידי הצדדים.
לאור האמור לעיל, אני סבור כי אין בפסק הדין שניתן בע"א 909/16 ו- 5303/17 כדי להשפיע על תוצאת פסק הדין שניתן בתיק זה ביום 6.5.2015 או לשנות אותו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מדובר בהפרה שניתן להניח לגביה שהנתבעת לא הייתה מתקשרת עם התובעת באותו הסכם לקוח, אילו ידעה לגביה מראש, וככזו היא מהוה הפרה יסודית המקנה לנתבעת זכות לביטול החוזה, מכוח סעיפים 6-7 לחוק התרופות.
...
סוף דבר התובעת הפרה את ההסכמים שנכרתו בינה לבין הנתבעת, שעה שניתקה קשר עם הנתבעת וחדלה מלעבוד במשך מספר ימים, ולאחר מכן הודיעה על הפרה צפויה של ההסכמים, על דרך בקשה לדחיית התשלום לנתבעת ב-14 ימים.
התובעת תשלם לנתבעת סך של 111,158 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, ממנו יקוזז סך של 10,000 ₪.
התובעים ישלמו לנתבעת, ביחד ולחוד, הוצאות משפט בסך של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

טענות התובעים להפרות נוספות של ההסכם מצד הנתבעים התובעים העלו טענות להפרות נוספות של ההסכם מצד הנתבעים לרבות חיוב ב"קנסות" שלא כדין, אספקת מוצרים ללא היתר יצרן, העידר פירסום, העידר תעודת כשרות, נזילות מים לארון החשמל וכיוצ"ב. הטענות הללו לא הוכחו כדבעי, ובכל מקרה לא השתכנעתי כי מדובר בהפרות יסודיות, אשר היקנו לתובעים זכות ביטול.
...
לפיכך, אני סבורה כי בנסיבות הענין אין מקום לאפשר לתובעים לחמוק מההסכמים באמצעות העלאת טענות לאי חוקיות, שככל שהיתה כזו התובע היה מודע לה ושותף לה. טענה לחוזה אחיד מקפח - התובעים לא הצביעו על סעיפים ספציפיים אשר מהווים תנאי מקפח לטענתם.
אינני מקבלת את הטענה.
על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לפיכך טענות הנתבעים להפרה יסודית המקנה זכות לביטול ההסכם (והשבה) נדחות ואני קובעת כי הפסקת התשלומים מצד התובעים, גם אם יש בה הפרת ההסכם אינה מהוה הפרה יסודית.
...
אולם מאחר וקיים מסמך בכתב, הרי שלא נטען לטעון כנגדו ואני דוחה את הטענה שמדובר ב- 3,000 ₪.
עם זאת, ביחס לסכום של 5,500 $ ששולמו על ידו לטענתו ישירות למוכר הדירה בXXX, הגם שהסכם המכר של הדירה אכן מעלה כי במעמד החתימה שולם סכום זה, אין כל ראיה המלמדת על כך שהתובע הוא ששלמו ולפיכך נדחית טענתו לעניין זה. אשר לסכומים הנוספים שמבקש הוא לקזז: תשלומים לבעלת הבית ותשלומי חשמל וכיוצ"ב לא מצאתי להתייחס אליהם כלל הן מטעם שלא ניתן לקזזם ללא הסכמה והן מן הטעם, שחרף כל האמור, וקבלת הטענה ששילם 4,000 $ (ביחד שני התשלומים) משקבעתי שההחזר הכולל ששילם/ישלם עבור המשכנתא נמוך משמעותית מהסכום שנלקח, וזאת לנוכח היעדר החבות להחזיר את תשלומי המענקים, לא מצאתי להביא בחשבון סכומים אלו (4,000 $) שכן בתחשיב הכולל, מצאתי שהנאתו של התובע מהמענקים (אשר הנתבעים היו אמורים ליהנות מהם לכאורה) גבוהה בהרבה מחסרונו בשל אי קיזוז הסכום של 4,000 $.
לפיכך טענות הנתבעים להפרה יסודית המקנה זכות לביטול ההסכם (והשבה) נדחות ואני קובעת כי הפסקת התשלומים מצד התובעים, גם אם יש בה הפרת ההסכם אינה מהווה הפרה יסודית.
לטענתי לא מוצדק הביטול במקרה זה. סעיף 4 לחוק החוזים תרופות (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 קובע: "בית המשפט רשאי להתנות את אכיפת החוזה בקיום חיוביו של הנפגע או בהבטחת קיומם או בתנאים אחרים המתחייבים מן החוזה לפי נסיבות העניין." לנוכח כל האמור מצאתי לקבוע כי החוזים תקפים ויש לקיימם באופן הבא: התובעים ימשיכו בתשלום תשלומי המשכנתא בהתאם לחוזה הלוואת המשכנתא ביחס לנתבעים 1 ו-2 במלוא ההחזר עד לפירעון מלא של הלוואת המשכנתא וביחס לנתבעים 3 ו-4 בשיעור החזר של 35% מסך כל תשלום החזר חודשי.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה באופן שאני קובעת שההסכמים תקפים ויש לקיימם בהתאם להוראות פסק הדין.
עם זאת נדחית טענת התובעים כי מילאו את מלוא התחייבויותיהם על פי ההסכם ולפיכך נדחית טענתם כי על הנתבעים להעביר לתובעים כעת את זכויותיהם בנכס בYYY.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו