לטענת הנתבעים, התובעת אינה זכאית לפצוי המוסכם מאחר שבפסק דינו, הטיל בית המשפט את אי מסירת החזקה במגרשים על שני הצדדים, תוך שקבע כי "נוכח הוראות ההסכם, אני סבורה שהצדדים גרמו למהומה רבה על לא כלום, בכל הקשור למסמך מסירת המיגרש או מיסמך השיפוי". כמו כן, בנסיבות בהן קבע בית המשפט כי "בעניינינו לא נקבעה הוראה בהסכם הקובעת מהן הוראות אשר הפרתן תיחשבנה הפרה יסודית", לא מובן ולא ברור כיצד קבע בית המשפט כי מדובר בהפרה יסודית.
בהתאם לפסיקה, ישנם מקרים שבהם ישנה הצדקה להפחית ואף לשלול פיצוי מוסכם למי מהצדדים, במקרה של הפרות יסודיות הדדיות של ההסכם.
במסגרת כתב התביעה שכנגד, אשר הוגש על ידי רמ"י נגד התובעת במסגרת ההליך במחוזי, הבהירה רמ"י כי חרף טענותיה בדבר הפרות יסודיות בוטות של הסכם החכירה מצד התובעת, אין בתביעה שכנגד עתירה לביטולו של הסכם החכירה, שכן לצד חומרת המעשים המיוחסים לתובעת, רמ"י צופה כי ביטול ההסכם בשלב זה יוביל לפגיעה קשה ואף בלתי הפיכה בחלק לא מבוטל מציבור רוכשי המגרשים (צדדי ג') (נספח ט' לתצהירו של אליעז).
...
מקובלת עליי טענת התובעת בסיכומיה המשלימים, כי מקום בו הנתבעים לא עשו המוטל עליהם, הרי שהשאלה עד מתי ניתן היה להנפיק היתרי בנייה היא שאלה תאורטית בלבד.
מעיון בסעיף 9.1 להסכם המכר עולה, כי סוכם בין הצדדים כי סכום התמורה בגין רכישת זכויות החכירה הינו 1,000,000 ₪ כולל מע"מ. עוד סוכם, כי הנתבעים ישלמו לתובעת סכום נוסף של 1,173,874 ₪ עבור "מלאכת ביצוע הפיתוח". כלומר, כפי שטוענת התובעת, סכום התמורה המלא כולל פיתוח, לפי ההסכם, עומד על 2,173,874 ₪.
לעניין זה יפים הדברים שנפסקו בע"א 126/84 דוד יצחקי נ' משה שור, פ"ד לח(3) 620:
"ויודגש, המבחן לא ייעשה על-פי הנזק, אשר נגרם בפועל ובדיעבד עקב ההפרה. ואין זה מעלה ואינו מוריד, אם בפועל לא נגרם כל נזק שהוא, או אם נגרם נזק, ששיעורו עולה מאה מונים על שיעור הפיצוי המוסכם. השאלה אינה, אם הפיצוי המוסכם גבוה או נמוך. השאלה היא, אם הוא נקבע תוך יחס סביר לנזק, שניתן היה לצפותו כתוצאה מהפרה כזו, שאירעה בפועל".
וראו גם תא (מחוזי - ת"א) 1642/97 ס.א.י. – ירק בניה והשקעות בע"מ נ' הרדופים יוזמה בבניה בע"מ.
סוף דבר
על יסוד האמור לעיל, הריני מקבל את התביעה ומורה כדלקמן:
על הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 217,387 ₪.