ההוראות בעיניין הפקעה נימצאות בסעיפים 196-188 לחוק התיכנון והבניה, המצויים בפרק ח' לחוק התיכנון והבניה, שכותרתו "הפקעות". בהתאם נקבע בעע"מ 5839/06 בראון נ' יו"ר הועדה המחוזית לתיכנון ובניה, מחוז מרכז [פורסם בנבו] (25.9.2008) (פסקה 13 לפסק דינה של כב' השופטת (בדימוס) מ' נאור), כי הפרשת קרקעות לצרכי ציבור במסגרת תכנית לאיחוד וחלוקה דינה כדין הפקעה:
"לדעתי נכון יותר, ובפרט לאור עליית קרנה של זכות הקניין, לראות בנטילת קרקעות במסגרת תכנית איחוד וחלוקה כהפקעה. כזכור, המקום היחיד בחוק התיכנון והבניה המאפשר נטילה לצרכי ציבור וקובע הוראות בעיניין זה, הוא הפרק הדן בהפקעה, פרק ח'. בלא שימוש בהוראותיו של פרק זה לא ניתן לדעתי להפקיע או להקצות קרקעות וזאת גם לא במסגרת של איחוד וחלוקה. בלא שימוש בהוראות בעיניין הפקעה לא ניתן ליטול מבעל המקרקעין גם פחות מ-40% משטח הקרקע. ואולם, גם אם נראה את הקצאת הקרקעות בתכנית כ'דרך אחרת', שאינה הפקעה, כאמור בפסיקה שקדמה לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, סבורה אני כי ראוי להחיל את המיגבלות החלות על פי דיני ההפקעה שבחוק התיכנון והבניה גם על הדרך האחרת. אי החלת המיגבלות האמורות הינה, לטעמי, פגיעה בלתי מידתית בזכות הקניין, וממילא פגיעה בלתי סבירה" (ההדגשות שלי- מ' ר').
...
אין בידי לקבל כלשונה אף אחת מחוות הדעת השמאיות.
על כן, אני קובע את שיעור ההיוון ל- 3%.
סוף דבר
על פי כל האמור לעיל, אני מקבל את התביעה ומחייב את הנתבעת לשלם לתובעת 593,560 ₪, אגרת בית המשפט, ועוד הוצאות משפט אחרות כולל שכר טירחת עו"ד בסך 46,800 ₪, כשהם נושאים הפרשי הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והפרשי הצמדה.