בתמצית נטען כי ועדה מקומית אינה רשאית להפקיע מקרקעין לפי פרק ח' לחוק התיכנון והבניה, אלא אם יועדו מקרקעין אלה למטרה ציבורית מוגדרת וברורה, הכלולה בהגדרה של "צרכי ציבור" שבסעיף 188 לחוק או "למטרה ציבורית", בהתאם לסעיף 189 לחוק.
ביחס לסוגיה האם מדובר במקרה המצדיק מתן סעד של ביטול הפקעה, נקבע כי יש לבחון מספר שיקולים: משך הזמן שחלף מאז ביצוע ההפקעה וגובה הנזק שניגרם לבעל החלקה המופקעת בעקבות השהוי; דרך היתנהלותה של הרשות המפקיעה; הסיבות בעטיין מתעכב מימוש יעדי ההפקעה; הקף השטח המופקע; מידת המורכבות והקשיים הכרוכים בהליכי התיכנון; וכן קצב היתקדמות יישומן של מטרות ההפקעה בחלקות אחרות המצויות במיתחם של המקרקעין המופקעים (עע"מ 7946/16 הרץ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקווה, פסקה 23 (28/01/18) (להלן: "עניין הרץ"); עניין בן ציון, פסקה 11).
מאידך, לא ניתן להיתעלם מהנזק שניגרם לעותר אשר מקרקעיו הופקעו מידיו ללא כל פיצוי, בעוד הוא צופה בהם עומדים בשיממונם משך שנים אורכות, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה רגשית כפי שהטיב לעמוד על כך במסגרת העתירה.
...
בעניין הלביץ התייחס כב' השופט דנציגר לעניין התקופה שבה היתה הקרקע "מוקפאת" וקבע כי:
"נשאלת השאלה מהו המועד שממנו והלאה ייקבע כי היה שיהוי במימוש מטרת ההפקעה. בדנג"ץ נוסייבה ציין כבוד השופט גולדברג (סעיף 9 לפסק דינו) כי 'המועד לבדיקת הטענה בדבר זניחת מטרת ההפקעה הוא יום הגשת העתירה. אם נסתכל בענייננו אחורה ממועד זה, כי אז ישנן שתי תקופות רלוואנטיות: מיום ההפקעה ועד לאישור התכנית, ומיום אישור התכנית ועד להגשת העתירה'. בענייננו, התהליך היה הפוך, כיוון שאישור התכנית קדם לפרסום ההודעה בעניין ההפקעה. בנסיבות אלה, נראה לי כי נכון יותר יהיה לאמץ את דעתו של כבוד השופט ד' לוין בעתירה המקורית בפרשת נוסייבה..., אשר ציין כי 'המבחן לאורכה של התקופה הינו הזמן בו היתה הקרקע מוקפאת. לכן, בענייננו המועד הרלבנטי לצורך חישוב תקופת ההשהייה הוא המועד בו נעשתה הודעת ההפקעה'.
יישום האמור לענייננו מוביל למסקנה כי בנסיבות העניין "חרב ההפקעה" הונפה מעל למקרקעין עם מתן תוקף לתכנית ש/286 החלה על המקרקעין, אשר ייעדה את המקרקעין לצרכי ציבור ולהפקעה, בשנת 1984, כפי שמפורט בסעיף 9 לתקנון התכנית שכותרתו "רישום והפקעות": "הועדה המקומית תהה מוסמכת להוציא היתר בניה, על פי הוראות תכנית זאת, לאחר אשר השטח יחולק בהתאם לתכנית ותשריט המצורף ויובטח רישום החלוקה במשרדי ספרי האחוזה. שטחי הרחבת הדרכים, והשטח המיועד לבניני ציבור – ירשמו ע"ש המועצה המקומית פרדס חנה - כרכור, ויהיו מיועדים להפקעה בהתאם לחוק" (ראו נספח 6 לעתירה).
סוף דבר:
נוכח האמור, ולאור כל המפורט לעיל, לא קמה בעת הזאת בענייננו עילה המצדיקה ביטול ההפקעה, ולפיכך אין מנוס מלהורות על דחיית העתירה.