מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפקעה לצרכי ציבור פתח תקווה: סמכות הרשות המקומית

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אמות המידה הרלוואנטיות לשאלת ביטול הפקעה בשל אי ממושה פורטו בעע"ם 7946/16 שלומית הרץ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקווה, בפיסקה 23 לפסק דינה של כב' השופטת דפנה ברק-ארז, פורסם בנבו, 28.1.2018 (להלן: עניין הרץ), כדלקמן: משך הזמן שחלף מאז ביצוע ההפקעה וגובה הנזק שניגרם לבעל החלקה המופקעת בעקבות השהוי; דרך היתנהלותה של הרשות המפקיעה; הסיבות בעטיין מתעכב מימוש יעדי ההפקעה; הקף השטח המופקע; מידת המורכבות והקשיים הכרוכים בהליכי התיכנון, וכן קצב היתקדמות יישומן של מטרות ההפקעה בחלקות אחרות המצויות במיתחם של המקרקעין המופקעים.
בבית המשפט המחוזי טענה המשיבה (הועדה המקומית לתיכנון ובניה) להגנתה, כי השטח הצבורי המיועד להפקעה נחוץ ביותר לצרכי הציבור, וכי האיזור האמור של העיר פתח תקווה סובל ממחסור בשטחי ציבור הצפוי להחריף בעתיד.
אף על פי כן, בסופו של יום נדחתה העתירה שכן נקבע כי מאזן הנזקים נוטה לטובת הותרת סמכות ההפקעה בידי הרשות, וזאת משום שחלה התפתחות בסמוך להגשת העתירה ולפיה המועצה המקומית והועדה המקומית שינו עמדתן המקורית והגיעו למסקנה כי הקרקע נחוצה להן וזאת בשל מחסור חמור בשטחי ציבור ביישוב אבו גוש, אשר עשוי להחריף בעתיד נוכח הגידול באוכלוסייה, המציאו חוות דעת מומחים לתמיכה בעמדה זו, וכן הבהירו כי עתידה להתפרסם תוכנית מתאר חדשה שעתידה לחזור על יעודה של חלקה 63 לצורכי ציבור.
...
הציטוט במלואו הינו: "לעמדת היועץ המשפטי דין הערעור להתקבל.... לשיטת היועץ המשפטי, הדרך הראויה לפתוח בהליך השבת בעלות בקרקע שהופקעה על-ידי רשות, במסגרת הליכים תכנוניים, היא להגיש הצעה לשינוי ייעוד לרשות התכנון המוסמכת להורות על כך...". בסיום פסק הדין, בית המשפט הבהיר, וזאת במפורש, כי לאור הכרעתו בשאלות אחרות, לא מצא לנכון לדון בטענה זו של היועמ"ש. כב' השופט עוזי פוגלמן הדגיש בסיום פסק הדין (בפסקה 19 לפסק דינו): "נוכח מסקנתנו זו לא נדרשנו להכריע בסוגיות אחרות שהועלו ע"י הצדדים לערעור, וביניהן טענת היועץ המשפטי לממשלה כי על הפרט חלה, ככלל, החובה למצות את ההליך התכנוני טרם פנייה לבית המשפ בתביעה להשבת הקרקע". (הדגשה שלי – מ' א' ג') היינו, לא רק שבית המשפט לא אמר את הדברים במפורש, ולא מובאים דברים בשם אומרם, אלא שהציטוט הינו של עמדת היועמ"ש, כשבית המשפט בוחר להדגיש כי נמנע מלדון בטענה זו של היועמ"ש. לעניין זה, מבלי להוסיף דבר, אביא מדבריה של ד"ר לימור זר גוטמן במאמרה "חובת עורך הדין לא להטעות את בית המשפט", עיוני משפט, כרך כד, 413, 432 (תש"ס-תשס"א): "עורך דין מפר את חובתו לא להטעות כאשר הוא מציג רק את דעת המיעוט מתוך פסק דין מבלי לציין עובדה זו, ומבלי לציין כי היתה גם דעה אחרת שאף שהתקבלה לבסוף. טענה משפטית, להבדיל מטענה עובדתית, נתפסת בתחום מומחיותו ושליטתו הבלעדית של עורך הדין, כך שניתן להטיל לגביה חובה מוחלטת. כפי שנאמר בחלק קודם של המאמר, שעסק ביסוד הנפשי, עורך הדין מוחזק כמי שבדק ויודע את ההלכה המשפטית לאשורה, ולכן, כל הצגת טענה משפטית שגויה, קלה כחמורה, מהווה הפרה של החובה". (הדגשה שלי – מ' א' ג').
בעיקר, במקרה זה בו בית המשפט לא רק שאינו מאמץ עמדה זו, אלא מציין במפורש כי בחר שלא לדון בה. סוף דבר העתירה מתקבלת.
אני קובעת כי פקעה זכותן של המשיבות לבצע את ההפקעה מכח התוכניות החלות על הקרקע, ואני מורה כי על המשיבות להימנע מלנקוט בהליכי הפקעה ביחס לחלקה 4 בגוש 7131, ברח' יורדי הים בבת ים. למניעת כל ספק, בכפוף לאמור בדבר מניעת האפשרות לבצע הפקעה, אין בפסק דין זה כדי לשנות דבר מההוראות האחרות או מהייעוד שנקבע בתכניות התקפות, ובכלל זה ייעוד השטח לשצ"פ, וזאת כל עוד התוכניות לא שונו כדין על ידי גורמי התכנון המוסמכים בהליכים על פי דין.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים עש"א 8212-07-15 בר אילן נ' רשם המקרקעין פתח תקוה ואח' לפני כבוד השופטת יהודית שיצר המערערת: אוניברסיטת בר אילן ע"י ב"כ עו"ד דרור פרנקל ועוה"ד דורית יוסף נ ג ד המשיבים: 1. רשם המקרקעין פתח תקווה 2. עו"ד עליזה קן – הממונה על רישום המקרקעין ע"י ב"כ עו"ד עדי אברונין 3. שאול אריה וג ע"י ב"כ עו"ד אלי וייס 4. צה"ל ע"י ב"כ עו"ד עדי אברונין 5. עריית בני ברק 6. הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה עריית בני ברק ע"י ב"כ עו"ד אריאל יונגר ועו"ד אליהו וייס פסק דין
כמו כן נטען שההתייחסות לסוגיות הקנייניות והתכנוניות שהעלתה המערערת אינן בסמכותו העניינית של רשם המקרקעין, ולא בסמכות סגנית הממונה על המקרקעין במסגרת הערר שנידון לפניה בערכאה קמא, ולפיכך סוגיות אלה גם אינן בסמכות בימ"ש זה בשבתו כערכאת ערעור על רשויות המירשם.
זה המקום לציין שלוועדה המקומית היתה אופציה נוספת והיא עשיית שימוש בסמכותה לפי סעיף 188 לחוק התיכנון, המאפשר לה להפקיע מקרקעין שנועדו "לצורכי ציבור" ובכללם "מקלטים ומחסים צבוריים". הוועדה לא נקטה בדרך זו במשך כל השנים.
...
מסקנה מסוג זה היא מסקנה שיפוטית מובהקת המצריכה ראיות, דיון והפעלת שיקול דעת מנומק.
אינני מקבלת טענה זאת.
סיכום לאור האמור לעיל, במצטבר, הערעור מתקבל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכך נקבע לעניין זה, בה"פ (מרכז) 5174-06-08 חלקה 18 בגוש 6365 בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון פתח תקוה (28.6.12), לאמור: "12. עינינו הרואות כי סעיף 20 מגביל את סמכות הרשות להפקיע מקרקעין ללא פיצויים לצורך מטרות ספציפיות – להרחבת דרכים קיימות או לסלילת דרכים חדשות, להתקנת מיגרשי משחקים או נופש חדשים או הגדלת מגרשים קיימים. כמו כן הפקעה ללא תמורה תתכן רק כאשר גודל השטח המופקע אינו עולה על רבע מכלל שטח המיגרש שבו מבוצעת ההפקעה...
עוד יפים הדברים שנקבעו בהקשר זה בגדרי ה"פ (ב"ש) 34629-10-11 חברת המתנחלים במגדל אשקלון 52 בע"מ נ' עריית אשקלון (21.8.18) פסקה 26, לאמור: "אשר להתאמת מטרות ההפקעה, אין הבחינה נעשית על פי מטרת התכנית, כפי שהנה מוגדרת בתכנית, אלא על פי מטרת ההפקעה, דהיינו נבחן מהו היעוד הצבורי של המקרקעין מושא ההפקעה והאם יעודים אלה נכנסים תחת היעודים הפטורים הנמנים בפקודת הקרקעות – רכישה לצרכי ציבור ובחוק התיכנון והבניה". אציין כי על דרישת הגדרת הייעוד הפרטני שלשמו מבוצעת ההפקעה, ניתן ללמוד אף מהקביעות ב- עע"מ 2784/15 עריית פתח-תקוה נ' שמוחה (20.7.17) (להלן: "עניין שמוחה"), בזו הלשון: "21. בהיות ההפקעה פגיעה קשה בזכות הקניין של הפרט, הרי שהצדקתה תלויה בכך שהיא אכן משרתת צורך צבורי נידרש. בהקשר זה נוסחו שלושה תנאים, שבכוחם המצטבר לוודא קיומו של צורך צבורי כנדרש: "על שלושה תנאים להתקיים בטרם יחליט הגוף המפקיע על הפקעת מקרקעין: קיומו של צורך צבורי מסוים ומוגדר; זיקתו של הצורך הצבורי המסוים למקרקעין המסוימים המיועדים להפקעה; וקיום צורך בהפקעת המקרקעין המסוימים כדי לממש את הצורך הצבורי" (עע"מ 1369/06 הלביץ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבנייה חדרה, פ"ד סב(4) 634, 655 והאסמכתאות שם (2008) (להלן: עניין הלביץ)).
...
אף לא שוכנעתי כי ניתן להחיל את החריג לכלל האמור, שיסודו במהלך תכנוני רחב היקף (ראו פסקה 23 לפסק הדין בעניין שמוחה).
אין בידי לקבל טענה זו. המומחה הבהיר לעניין זה בתשובותיו לשאלות ההבהרה מיום 27.12.18, כי ביום 4.11.13, אושרה הודעת ההפקעה ביחס למקרקעין.
סוף דבר ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש ולאור המקובץ – אני מאמץ את מסקנות המומחה ביחס לאמדן שווי פיצויי ההפקעה המגיעים למבקשים וזאת כמפורט בסעיף 9 לחוות דעתו מיום 7.7.16, בחלופה של פיצוי ללא הפחתת 40% המותרים להפקעה ללא תמורה, בסכום של 2,748,560 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עריית פתח תקווה והועדה המקומית הלינו על המנגנון המסורבל בהליך ההפקעה - על פי הוראות התכנית במקרה של הפקעה על הרשות לחכור את השטח המופקע מרמ"י, אלא אם רמ"י תוותר על כך לאחר פניה מוקדמת של הועדה המקומית.
הוראת התכנית שמאפשרת הפקעה לצרכי ציבור של מקרקעי ישראל בתנאי שלא יוחכרו על ידי רמ"י ולאחר שתערך פניה מקדימה אליו, אושרה על ידי החוקר ואף מתיישבת עם הצורך בממשק בין הרשות המקומית לבין השילטון המרכזי.
בעניינינו, החלטת ועדת המשנה באשר לבחירה במסלול ההפקעה - חלף מסלול האיחוד והחלוקה עליו המליץ החוקר - נומקה כראוי והוסברה בעיקר בכך שהשימושים הציבוריים המיועדים ישרתו את כלל תושבי העיר פתח תקווה והמרחב הסמוך (לרבות ערים שכנות כדוגמת העיר אלעד).
ככל שחששן של עריית פתח תקווה והועדה המקומית נוגע לעול שעלול ליפול עליהן בנוגע לפצויי ההפקעה, אציין כי רכיב זה אינו חוסה תחת כנפיו של סעיף 197א לחוק התיכנון והבניה, שהרי סעיף 197 עצמו מעגן את זכאותו של בעל מקרקעין או בעל זכות אחרת בהם לקבל פיצויים מהועדה המקומית במקרה שבו "נפגעו על ידי תכנית, שלא בדרך הפקעה, מקרקעין הנמצאים בתחום התכנית או גובלים עמו". לפיכך, אין בחשש מפני תשלום פצויי ההפקעה כדי להצדיק את הפעלת סמכות מוסד התיכנון באשר לחיוב יזם התכנית בהפקדת כתב שיפוי.
...
לאחר ששקלתי את טענות קבוצת אבן עזרא, אני סבור כי אין עילה להתערב בהחלטת ועדת המשנה באשר לתכנון המתארי של תא שטח 524.
סיכומם של דברים הוא שהחלטת ועדת המשנה של הותמ"ל אשר עמדה ביסוד החלטת הותמ"ל לאשר את התכנית מבוססת על שיקולים ענייניים שהתקבלו במסגרת דל"ת אמות הסמכות שהמחוקק הפקיד בידי הותמ"ל. בהינתן שבית המשפט אינו פועל כ"מתכנן-על" ואינו ממיר את שיקול דעתו בשיקול דעת מוסדות התכנון, אזי אינני מוצא בעתירות שלפניי עילה להתערבות בית המשפט בהחלטות הותמ"ל. אני מורה אפוא, על דחיית העתירות.
בנסיבות העניין ומאחר שהעותרות העלו טענות כבדות משקל שהיו ראויות לליבון ולבחינה, אני קובע כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בת.א. (ת"א) 1764/04 יהונתן אשכול נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה רעננה מפי כבוד השופטת ענת ברון (פורסם בנבו, 9.11.2009) [ערעור שהוגש על פסק הדין (ע"א 10278/09 יונתן אשכול נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה – רעננה) נדחה (פורסם בנבו, 18.7.2011)] נפסק בהקשר זה: "יובהר כי אף על פי שלא ניתן למצוא בסימן ז' בפרק ג' לחוק התיכנון והבניה הוראה מפורשת בנוגע לסמכותה של הרשות התכנונית ליטול שטחים לצרכי ציבור – זה מכבר נקבע בפסיקה כי תכנית לאיחוד וחלוקה היא דרך לגיטימית ליטול מקרקעין הדרושים למימוש יעדים צבוריים [ראו: בג"צ 26/70 בר נ' שר הפנים, פ"ד כד(1) 645, 647-648 (1970)]." (הערה: כל ההדגשות בפסק דין זה הוספו, אלא אם יצוין אחרת – י.ש.).
מאחר וכפי שצוין לעיל, ההפרשה לצרכי ציבור מהוה הפקעה עליה חלות הוראות החוק לעניין הפקעה ומאחר והמועד הקובע לצורך קביעת טיב הזכויות במסגרת פצויי הפקעה, הוא מועד ההכרזה אודות אותה הפקעה, אזי, בהתאמה, בהליך של איחוד וחלוקה עסקינן במועד פירסום התכנית, הוא המועד שהחל ממנו יכלה הרשות לתפוס את המקרקעין, ובעניינינו – 14.2.2008.
בכל הנוגע לשאלת שוויה של קרקע ציבורית, מציין המלומד נמדר בספרו (נמדר, עמ' 571) כי: "לענין זה, ניתן לציין שתי גישות שונות: הגישה הראשונה אומרת כי קרקע ציבורית הנה חסרת ערך לחלוטין היות והשמוש בה מוגבל רק לצרכי ציבור והיא, לרוב, לא תעמוד לתחרות בין שתי רשויות שונות. לעומת זאת, הגישה האחרת, המקובלת יותר, אומרת כי גם לקרקע ציבורית יש ערך כלשהוא, למרות שערך זה נופל בהרבה משוויה של קרקע שנועדה לשימושים פרטיים, ולמרות שלא ניתן לקבוע את ערכה של קרקע ציבורית לפי שווי השוק. כך, נהוג לקבוע את שוויה של קרקע שנועדה לדרך כשווה ל-10% משוויה של קרקע שבסביבתה, ואת שוויו של שטח צבורי פתוח כשווה ל-30% משווי השוק של קרקע רגילה, ואת שוויו של שטח המיועד לבניני ציבור – כשווה ל-50% מהשווי של הקרקע בשוק החופשי.". אני סבור, כי יש להעדיף בהקשר זה את הגישה השנייה שצוינה לעיל, לפיה גם לקרקע ציבורית יש ערך כלשהוא, זאת כפי שקבעתי אך לאחרונה ביחס לשווי קרקע שנועדה לדרך, בעיניין ת.א. (מחוזי מרכז) 38004-03-16 יוסף הררי נ' עריית פתח תקווה (פורסם בנבו, 5.1.2021); וראה גם קביעותיה של כב' השופטת עירית הוד לאחרונה בת.א. (מחוזי נצ') 39758-03-16 יהודה שטרית נ' ועדה מקומית לתיכנון ובנייה אצבע הגליל (פורסם בנבו, 6.1.2021), פסקות 69-67 לפסק הדין.
...
לאור כל האמור לעיל, יש לקבל את שומת שמאי התובעת, לעניין שווי המקרקעין ביחס לשיעור של 13.893% מחלקה 226.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להתקבל בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובעת פיצויי הפקעה בסך של 1,234,934 ₪ בתוספת ריבית והפרשי הצמדה לפי סעיף 8 לחוק לתיקון דיני הרכישה לצרכי ציבור, תשכ"ד-1964 מיום 15.5.2011 ועד לתום 30 יום ממועד פסק דין זה וממועד זה ואילך יתווספו לסכום המצטבר לאותו יום הפרשי הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו