מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפקעה בתכנית איחוד וחלוקה ללא הסכמה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי עתירה לביטול הפקעה נטענת לצרכי ציבור במסגרת תוכנית איחוד וחלוקה ללא הסכמת בעלים משנת 2002, בשל טענות לאי מימוש מטרת ההקצאה.
...
עוד נטען כי יש לדחות את העתירה על הסף מטעמים של התיישנות, שיהוי ומניעות וחוסר ניקיון כפיים.
בנסיבות המתוארות, אין בידי לקבל את העתירה כפי שהוגשה והיא נדונה לדחייה.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לטענת המשיבה, טענת העותר ולפיה, שינוי ייעוד הקרקע מ"יעוד לצרכי ציבור" ל"ייעוד מגורים" מוכיח, כי אין צורך ותכלית בהפקעה, הנה טענה מופרכת ראשית מאחר ותכנית ג/16287 לא הושלמה, אין לראות בה תכנית המשנה את ייעוד המקרקעין ונכון להיום טרם הסתיים המהלך התיכנוני והתכנית התקפה היא תכנית המתאר המייעדת את המקרקעין לייעוד צבורי ושנית, לאור העובדה, כי המדובר בתוכנית איחוד וחלוקה ללא הסכמת בעלים.
...
וכך נאמר: "עמדתי היא, אפוא, כי אם בית המשפט הגיע למסקנה כי הרשות זנחה את מטרת ההפקעה, או אז שינוי ייעוד המקרקעין אינו תנאי להשבת המקרקעין לבעליהם המקוריים. ביטול ההפקעה הוא סעד שבית המשפט מוסמך לתת כאשר מוכחת לפניו זניחת מטרת ההפקעה. סעד זה הוא במישור הקנייני. על כן כאשר בית המשפט מורה על ביטול ההפקעה הוא אינו מתערב בשאלה התכנונית של ייעוד המקרקעין אלא בוחן את התנהלות הרשות שהפקיעה את המקרקעין, בהתאם לכללי המשפט המנהלי. השאלה המתעוררת, אפוא, בפני בית המשפט אינה השאלה התכנונית של קיום צורך במקרקעין המיועדים לשימוש מסוים במקום מסוים, אלא השאלה של תקינות פעולת הרשות ביחס למקרקעין שהופקעו. אכן, בנסיבות אלה, כאשר בית המשפט מגיע למסקנה כי יש להורות על ביטול ההפקעה, עלול להיווצר מצב בו מצויים בידי בעל המקרקעין שהופקעו מקרקעין שייעודם הוא ציבורי ואין באפשרותו לממש ייעוד זה בעצמו. מצב זה מגביל אמנם משמעותית את בעל המקרקעין במימוש זכויותיו הקנייניות, אך הוא מצמצם את עוצמת הפגיעה בזכות הקניין הכרוכה בהפקעה עצמה. למעשה, מצב דברים זה מחזיר את הגלגל אחורה לנסיבות ששררו לאחר קביעת ייעודם הציבורי של המקרקעין במישור התכנוני ובטרם בוצעה ההפקעה. בנסיבות אלה, ככל שעודנו ישנו צורך ציבורי במקרקעין עומדת בפני הרשות האפשרות להפקיעם מחדש, מטבע הדברים, כאשר עסקינן בהפקעה מחדש, לאחר שבית המשפט מצא כי הרשות זנחה את מטרת ההפקעה המקורית, הנטל המוטל על הרשות להצדיק את ההפקעה יהיה כבד יותר. כמו כן, אין בהכרח לשלול את האפשרות כי הבעלים הפרטי ישתמש במקרקעין לייעוד ציבורי, או ישכיר את המקרקעין לגוף ציבורי זה או אחר, כך שיתמלא הייעוד הציבורי...
סוף דבר העתירה מתקבלת.
אני מורה על ביטול ההפקעה ומחיקת הערת האזהרה שנרשמה בפנקסי המקרקעין בדבר ההפקעה בגוש 17502 חלקה 32 בישוב זרזיר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

איחוד וחלוקה ללא הסכמת הבעלים לפי סימן ז' פרק ג' לחוק התיכנון והבניה-תשב"ה" [נספח 6 לעתירה] יוצא איפוא כי התכנית האחרונה יצרה מיתחם לשימור ושקום חלק מהמבנים הישנים לאורך רחוב רוטשילד ורחוב המייסדים, ביניהם הרפת.
דא עקא שיתר בעלי הזכויות במקרקעין לא צורפו כצד לעתירה ולכן אין להעתר לסעד זה. בהלכה הפסוקה נקבע כי במקרים מסוימים נטילת קרקעות לצרכי ציבור במסגרת תכנית איחוד וחלוקה תיחשב כהפקעה דה-פאקטו [ראו: ע"א 6663/93 צאיג נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ראשון לציון, פ"ד נה(1) 49, 69-66 (2001); עע"ם 5839/06 בראון נ' יו"ר הועדה המחוזית לתיכנון ובניה, מחוז המיכרז (נבו, 25.09.2008); עע"ם 1370/07 קרמר נ' המועצה המקומית אבן יהודה, פסקות 30-26 (נבו, 28.12.2011)].
...
לפיכך דין העתירה להידחות.
לא מצאתי ממש ביתר טענות העותרים והן נדחות.
סוף דבר: העתירה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בס"ק 6.5(ה) צוין כי "זכויות הבניה יהיו סך הזכויות של שני המגרשים שיאוחדו ובנוסף התמרוץ אותו קובעת התכנית בהתאם לגודל הסופי המתקבל, הן לשטחי תעסוקה והן לשטחים למבנים ומוסדות ציבור". סעיף 6.12 לתכנית BBC: כותרתו – "תנאים למתן היתר בניה" קובע, בין היתר, בס"ק (20) כי "תנאי להיתר במיגרש שמאחד מספר חלקות הנו תשריט איחוד כדין לפי פרק ד' סעיף 137 לחוק התו"ב, או תכנית איחוד וחלוקה שלא בהסכמה לפי פרק ג' סימן ז' לחוק" (הוראה זהה מופיעה גם בסעיף 6.5(ה) לתכנית החדשה).
המומחה הסביר כי לאור הפקעה מתוכננת בחלקה 148, שטח החלקה שיוותר בידי הנתבעים לאחר ההפקעה קטן משטח מיגרש מינימאלי על פי התכנית (המומחה ציין כי שטח מיגרש מינימאלי הוא 700 מ"ר (סעיף 6.1 לחוות הדעת).
...
בתוך 30 יום ישלמו הנתבעים 1 ו-2, ביחד ולחוד, לתובעים 1 ו-2, ביחד ולחוד, הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד על-סך של 25,000 ₪ (שיעור ההוצאות מביא בחשבון את העובדה שהתביעה התקבלה ביחס לסעד החלופי).
הוראות אופרטיביות: אני מורה על פירוק השיתוף במקרקעין הידועים כחלקה 148 בגוש 6105 בעיר בני ברק.
אני מורה על מינויו של עו"ד רן ברא"ז (ממשרד לוי טירר, נרדיה, הר צבי, ברא"ז ושות' חברת עורכי דין, מדרך מנחם בגין 150, תל-אביב 6492105, טל: 03-5272164; פקס: 03-5272166) לכונס נכסים, בכפוף להסכמתו, לצורך פירוק השיתוף בחלקה, בדרך של מכירתם למרבה במחיר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

כעולה מפסק הדין בעיניין בהרי (הן בפני בית משפט השלום והן בפני בית המשפט המחוזי), בשל טעות שנפלה בתשריט התוכנית, בשוגג לא סומנה הפקעה בשטח של 169 מ"ר בתוכנית.
האם התובענה נעדרת עילה? עיקר טענות הנתבעים בהקשר זה הן כי על מנת שתב"ע תהווה גם תוכנית איחוד וחלוקה בלא הסכמת בעלים (לפי סעיף 122 לחוק התיכנון והבנייה), היא צריכה לכלול הוראות להקניית מגרשים לבעלים ספציפיים בהוראות התוכנית ובתשריט, ובהם נתונים מדויקים של המיגרש החדש עם טבלה הקובעת בעלי זכויות מסוימים באותו מיגרש (ר' סעיף 11 לסיכומי הנתבעים 49, 54, 56, 57 ו-58).
...
מסקנה זו עולה לדעתו מסעיף 38 לחוק המקרקעין תשכט-1969 ומסעיף 143 לחוק התכנון והבניה.
" ובהמשך נאמר: "יש להדגיש, כי אמנם כפי שצוין לעיל, הנטל להראות שהמקרקעין אינם ניתנים לחלוקה מוטל על אסתר, אך אין פירושו של דבר שעליה להוכיח את הנתון השלילי, כי לא ניתן אישור רשויות התכנון ע"י הגשת תשריט וצפיה לאי אישורו. זו היא בעליל דרישה אבסורדית. מכאן, שאי המצאותו של תשריט מאושר ע"י ועדות התכנון בפני ביהמ"ש, מהוה ראיה להוכחת העדר אפשרות החלוקה. ניתן לבטא רעיון זה גם בדרך אחרת. נטל השכנוע הסופי(The Burden of Proof) הוא כאמור על אסתר, אך הנטל הראייתי(The Burden of adducing evidence) הוא על חיים ומאחר וחיים נמנע מהבאת תשריט מאושר, רשאי ביהמ"ש להסיק מסקנה הגיונית מכך שכנראה לא ניתן לקבל אישור ועדת התכנון והבניה לחלוקה ולקבוע שנטל הכנוע הסופי המוטל כאמור על אסתר, בא לידי סיפוקו". בנסיבות אלו, הרי שאין מקום לטענה כי ניתן לפרק את המקרקעין בדרך של חלוקה בעין.
סוף דבר: מהטעמים המפורטים לעיל, ניתן בזאת צו לפירוק השיתוף במקרקעין באופן שנמכרים מקרקעין מעוקלים בהוצאה לפועל, בהתאם להוראות סעיף 40 לחוק המקרקעין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו