מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפסקת ביטוח בריאות לישראלים בחו"ל

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה הוגשה יחד עם תביעה (של המבקש ושל אישתו נטליה שנגליה) כנגד ההחלטה של המשיב מיום 18.4.17 לפיה "אין שינוי בהחלטה לראותך ואת בני משפחתך כמי שאינם תושבי ישראל". נימוקי דחיית התושבות בהתאם למכתב הדחיה היו כי המבקש לא המציא כל אסמכתא לכוונתו להשתקע בארץ וכי מצבו הרפואי נבחן ולא נמצאה הצדקה לטפול הרפואי בחו"ל. המבקש ובני משפחתו שוהים מרבית זמנם בחו"ל ולא נמצאה זיקה לארץ.
צוין כי אי המצאת המסמכים הנדרשים עד ליום 15.9.17 תגרור הפסקת ביטוח הבריאות, אף טרם מתן החלטה בנושא תושבות.
ב"כ המשיב עמדה על כך שלפי סעיף 3 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 מגיש הבקשה זכאי להחזר בשל תשלום ששילם תמורת שירותי בריאות שניתנו לו בישראל בתקופה המתחילה ביום שקדם בשישה חודשים למועד הגשת הבקשה לקביעת תושבות, או מיום תחילת התושבות.
...
לסיכום בהתחשב בראיות לכאוריות ובעיקר במאזן הנוחות, אנו קובעים כי יש לראות במבקש תושב לצורך קבלת ביטוח רפואי בלבד עד למתן פסק דין בתיק העיקרי.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

יוער כי הפסקת ביטוחו של עובד זר יכולה להעשות באופן חד צדדי על ידי המעביד מבלי שהעובד ידע על כך שהוא נותר ללא כסוי בטוחי עד לעת בה הוא יזדקק לו. בדו"ח השני של הועדה הומלץ על מנת להיתמודד עם בעיה זו לחייב ביטוח חלופי או מקביל על ידי הלשכות הפרטיות האמונות על הבאת עובדים בתחום הסיעוד לישראל.
נראה כי המשיבים ידרשו לגבש הסדרים משלימים הנוגעים להארכת אשרות השהייה ו/או למתן טפול נאות והולם מחוץ לישראל, וזאת בהתאם להסדר הכללי שייבחר (החלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי או תיקון צו עובדים זרים).
...
המסקנה היא איפוא כי החלטת המשיבים שלא לעשות כל שימוש בסמכותם לפי סעיף 56 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, בנוגע לעובדי סיעוד בעלי זיקה חזקה לישראל, אינה סבירה ואינה מידתית.
באופן יותר ספציפי, אני סבורה שראוי להתייחס בהקשר הנוכחי הן לפגיעה בזכות לבריאות כנגזרת מן הזכות לכבוד האדם והן לפגיעה עצמאית בזכות לכבוד האדם.
אין צריך לומר כי הדרך שינקטו המשיבים בסופו של דבר תהא נתונה לביקורת שיפוטית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרים סבורים כי כל מבחני המשנה של המידתיות אינם מתקיימים בהקשר זה. לשיטתם, ספק אם הרכיב המנהלי עומד במבחן הקשר הרציונאלי, שכן אף אם מדובר באמצעי אשר יסייע לקידום התכלית בדבר הבטחת יציאתו של המסתנן בתום תקופת השהייה שנקבעה בעיניינו, הרי שבמקביל הוא יפגע בתכליות אחרות של הסדר הפקדון – הבטחת הזכויות הסוציאליות של העובדים המסתננים ויצירת "נקודת פתיחה" ראויה לחייהם מחוץ לישראל.
בפנינו נטען כי הירידה בשכר הביאה, בין היתר, לקיצוץ ברכישת מזון ותרופות, להפסקת תשלום ביטוח רפואי, למעבר לדירות צפופות יותר עם דיירים נוספים, להשארת ילדים לבדם או ב"מחסני הילדים" בדרום תל אביב שעות רבות יותר, כדי לעבוד שעות נוספות או עבודה נוספת במטרה להשלים את ההכנסה שאבדה.
זאת ביתר שאת בשים לב לכך שהם, כמו רוב בני קהילתם, אינם יכולים ליהנות מקצבאות ביטוח לאומי, שירותי רווחה או ביטוח בריאות ממלכתי, ועל כן שכרם מהוה מקור תמיכה גם לקרוביהם שחיים בישראל ואינם יכולים לעבוד.
...
לאחר שעיינתי בכתבי יתר חבריי – אני אף מסכים להערותיו של חברי, השופט ע' פוגלמן.
עמדה זו של הצדדים – ביחס לפגיעה שיש במרכיב העובד בהסדר הפיקדון – מקובלת גם על כל שופטי ההרכב, ואפילו דעת המיעוט מפי חברי, השופט נ' סולברג צידדה במסקנה כי: "הפגיעה בקניינם של המסתננים מעיקה". יתר על כן – פגיעה זו נוגסת גם בכבוד האדם, שהרי היא: מביאה את מרבית העובדים המשתייכים לקטגוריה זו אל מתחת לשכר המינימום, מקשה ביותר על קיומם הכלכלי ומסכלת את אפשרויות שיקומם כדי כך שהם נצרכים לידי מתנת בשר ודם על מנת לשרוד.
בהתחשב במבואר לעיל – נשאלת עדיין השאלה האם החוק המתקן הולם את ערכיה של מדינת ישראל במשמעות סעיף 8 הנ"ל. קושיה דומה העליתי בשעתו בחוות דעתי ב-בג"ץ 8665/15 דסטה נ' הכנסת (11.08.2015) (להלן: עניין דסטה), ועתה חברי, השופט י' עמית דן בכך כאן – בראי ההסדר המדובר – ומגיע למסקנה שהתשובה בספק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

שערי בית משפט פתוחים בפני האזרח גם אם אין ידו משגת לשלם את ההוצאות שיוטלו עליו אם תדחה תביעתו (ראה בר"ע 1207/04 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' ש.ר.י.ב. שירותי רפואה ישראליים בחו"ל בע"מ (בפרוק), פדאור (לא פורסם) 04 (8) 468).
כך נקבע ברע"א 6787/99 חאתם עאשור נ' מדינת ישראל, תק-על 99(3), 825: "על פי הפסיקה, היותו של התובע תושב חוץ שגביית הוצאות ממנו אם תפסקנה כנגדו תהיה בלתי אפשרית או קשה, מהוה טעם מוצדק לחייב בהפקדת ערובה. אמנם אין זה השיקול היחיד ובית המשפט ישקול בכל מקרה לפי נסיבותיו אם ראוי להורות על הפקדת ערובה ואם כן איזה סוג ערובה ומה גובהה". המבחן המקובל לקיומו של אותו קושי לגבות הוצאות משפט, הנו קיומם של נכסים או כספים של התובע הנמצאים בארץ, מהם ניתן יהיה להפרע.
...
לטענת הנתבעת 1 , בשל היות התובעים שותפים בהפקה ובניהול של הפרויקט, הם היו זכאים לקבל תמורה בסיום הפרויקט, בכפוף לביצוע התחייבויותיהם , ובין היתר כנגזרת מהצלחתו, אולם הואיל ובפועל לא ביצעו התובעים חלק גדול ומשמעותי מהתחייבויותיהם לפי ההסכם - הרי שאינם זכאים לתשלום כלשהו מכוחו , ודין תביעתם להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אשר לטענת הויתור- נוכח העדר חתימת התובעות על המסמכים שהציג הנתבע כהסכמי הפסקת ההעסקה שלו אצל התובעות, הכוללים גם את סעיף הויתור - אין בידי לקבוע, בשלב זה , כי מדובר במסמך מחייב החוסם את התובעות מלתבוע את תביעתן.
העקרון המונח בבסיסו של כלל זה הנו ההכרה בזכות הגישה לבית המשפט כזכות חוקתית מהותית, ובהתאם לה, על דרך כלל, אין בית המשפט מחייב תובע במתן ערובה להוצאות מחמת עוניו בלבד, ושערי בית משפט פתוחים בפני האזרח גם אם אין ידו משגת לשלם את ההוצאות שיוטלו עליו אם תדחה תביעתו (ראה בר"ע 1207/04 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' ש.ר.י.ב. שירותי רפואה ישראליים בחו"ל בע"מ (בפרוק).
...
אשר לטענת הוויתור- נוכח היעדר חתימת התובעות על המסמכים שהציג הנתבע כהסכמי הפסקת ההעסקה שלו אצל התובעות, הכוללים גם את סעיף הוויתור - אין בידי לקבוע, בשלב זה , כי מדובר במסמך מחייב החוסם את התובעות מלתבוע את תביעתן.
אשר לבקשה לחיוב התובעות בהפקדת ערובה לאחר שבחנתי את כל טענות הצדדים , הגעתי למסקנה כי בנסיבות העניין, על אף היותן של התובעות בפירוק - דין הבקשה להידחות.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל , אני קובעת כדלקמן : הבקשות לסילוק התביעה על הסף וכן לחיוב התובעות בהפקדת ערובה – נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו