מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הפחתת שעות עבודה בגין מצב רפואי אינה הליך חוקי לפיטורים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בתאריך 15/11/20 ביקר התובע אצל רופא (מתמחה) תעסוקתי, ד"ר אורי עמית, מסקנותיו כדלקמן (נספח ה' לתצהיר התובע): "לאחר שבדקתי את העובד ועיינתי בחו"ד רפואיות הגעתי למסקנות כדלהלן: כשיר לעבודתו כירקן במיגבלות הבאות: עד 8 שעות עבודה ביום. אינו כשיר לעבודה הדורשת עמידה או הליכה ממושכים או הרמת משאות כבדים. יש לאפשר עמידה וישיבה לסירוגין לפי צורך. תוקף האישור חודשיים. מוזמן לבקורת לקראת תום התקופה..." למחרת היום בו ביקר אצל ד"ר עמית שב התובע לעבודתו.
האם ביולי 2020 הנתבע הפחית את שכר הבסיס של התובע, באופן חד צדדי ומבלי לקבל לכך את הסכמת התובע? האם התובע יצא לחופשה כפויה בחודשים יולי – אוגוסט 2020, בזמן שהוא רצה להמשיך לעבוד, והנתבע לא התיר לו? האם התובע זכאי להפרשי שכר בגין חודשים יולי עד ספטמבר 2020? האם התובע זכאי להפרשי שכר עבור הימים שבהם עבד בחודש אוקטובר 2020? מה היה יום העבודה האחרון של התובע בפועל? מה היו נסיבות סיום העסקת התובע? האם מצבו הבריאותי לא אפשר לו להמשיך לעבוד, כגירסת התובע, או שהתפטר ממניעים אחרים ונעלם (כגירסת הנתבע)? לנוכח מה שיקבע בעיניין נסיבות סיום עבודת התובע,האם הנתבע זכאי לתשלום הודעה מוקדמת מהתובע, בשל התפטרות התובע ללא מתן הודעה מוקדמת או שהתובע פוטר ואינו חייב בתשלום זה. לנוכח מה שיקבע בעיניין נסיבות סיום עבודת התובע האם התובע זכאי לפצויי פיטורים.
התובע הפנה להוראות חוק פצויי פיטורין ולגירסתו "מאחר ולא נערך לתובע הליך סיום העסקה מסודר ניתן לראות 2 תאריכים כמשמעותיים לעניין זמן סיום ההעסקה – דצמבר 2020, מועד שלאחריו התובע כבר לא עבד בפועל אצל הנתבע, ופברואר 21, כשרופא תעסוקתי קבע שהתובע לא יוכל להיות ירקן והורה על מיצוי זכויות". העדר הגדרה מדויקת מטעם התובע למועד הפיטורין או ההתפטרות, גם לאחר הגשת התביעה, מביא למסקנה שהתובע לא סבר שפוטר לא ידע מתי ולא הרים את הנטל המוטל על כתפיו .
בסעיף 20.6 לתביעה עתר התובע לחיוב הנתבע בפ"פ "לאור נסיבות סיום העסקה". בסעיף 16 לכתב התביעה טען התובע: "ברור כי בנסיבות אלה בהן התובע אינו יכול להמשיך לעבוד כירקן לפחות למשך מספר חודשים והנתבע לא משלם לתובע שכר ולא עבור ימי המחלה ולא מציע לו עבודה אחרת התואמת את מגבלותיו...הרי שמדובר על נסיבות בהן התובע זכאי לקבל פצויי פיטורים מלאים כמי שעבודתו הסתיימה בעקבות מצבו הרפואי לאור אישור של הרופא התעסוקתי...". (דגש ש.ש.) לאור לוח הזמנים של החישובים, העילות שצוינו בתביעה, כמו גם דרישת פצויי פיטורים , בוססה הטענה כי יחסי העבודה הסתיימו עם הגשת התביעה .מסיבות שונות, אי תשלום כדין ו/או מצב רפואי.
...
בנסיבות אלה יש לדחות את הבקשה וגם בהעדר ערך מוסף למה שממילא יכול היה להיות מוגש בזמן לגבי עצם הכספים.
התביעה להפרשי פיצויים וגמל נדחית.
הנתבע ישלם לתובע את הסכומים הבאים: בגין פגמים בתלושי שכר – 10,000 ₪.
נוכח שיעור הכולל של התביעה, מול תוצאתה ,וכעולה מההליך, והבקשות לאחר סיכומים ישלם הנתבע שכ"ט ב"כ התובע בסך של 10,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הכרעה לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, עדויותיהם והראיות שהוצגו לפנינו שוכנענו כי התובע פוטר מעבודתו עקב מצבו הרפואי ומבלי שנערך לו שימוע כדין, כפי שיפורט להלן.
המצב השלישי, כאשר כפות המאזניים בתום ההליך השפוטי נותרו מעוניינות בנוגע להתקיימות התנאי, קרי העבודה בשעות נוספות.
התובע הוסיף כי מחודש יוני 2017 סיים לעבוד בשעה 15:30 בשל מצבו הרפואי[footnoteRef:33].
מכאן, שבהתאם לגירסת התובע הוא עבד בשעות נוספות, שכן עבודה בין השעות 6:00 ל-15:30, חמישה ימים בשבוע, משמעותה עבודה בת 9.5 שעות ביום או 9 שעות ביום, אם נפחית חצי שעה בגין הפסקה.
...
אי לכך, הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בגין פגמים שנפלו בתלושי השכר בסכום של 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים: פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסכום של 20,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בשנת 2019, סמוך למועד סיום העסקתו, הגיש העובד תביעה כנגד המעסיקה לתשלום פיצוי בגין פיטורים שלא כדין, פדיון חופשה שנתית, גמול בעד עבודה בשעות נוספות, פיצוי בגין אי מתן הודעה לעובד על תנאי העסקתו ופצוי בגין אי מתן תלושי שכר כדין, בסך כולל של 846,214 ₪.
לטענתה, פסק הדין שגוי, שכן לא ניתן בו משקל למערכת היחסים המיוחדת בין הצדדים כפי שנכתב בפסק הדין: "מערכת יחסים מאוד קרובה... שחרגה ממערכת יחסים רגילה שבין עובד למעסיק"; פסק הדין שגוי שכן לא ניתן בו משקל הולם להתנהלותו הדיונית של העובד, חוסר תום ליבו והסתירות הרבות שבגירסתו; שגויה הקביעה שהעובד לא היה במשרת אמון וכי לא נדרשה ממנו מידה מיוחדת של אמון (והתימוכין לכך: הזיקה המיוחדת בין העובד למנהלת החברה, תפקידו המשמעותי בחברה ושכרו הגבוה); שגה בית הדין עת לא הביא בחשבון את טענת המעסיקה לפיה התחשיב שהוצג הוא תחשיב ברוטו שחושב על הצד המיטיב ביותר ללא ניכוי זמני הפסקה ארוכים וללא ניכוי זמני חסר משמעותיים; שגוי פסק הדין שעה שהתעלם מטענת המעסיקה בדבר קזוז שעות חסר משעות נוספות בהתאם להלכה שנפסקה בע"ע 52804-12-15 ינאי ריין – הומטקס ר. ע. ש (3.6.18); שגוי פסק הדין בכך שהפחית מתחשיב המבקשת סך של 3/4 שעה הפסקה ביום בלבד והיה מקום להפחית שעה לפחות נוכח עדות העובד בדבר ארוחות ארוכות עם גב' גייטס ונוכח עדות גב' גייטס כי היה אדון לזמנו ויכול היה לצאת במהלך העבודה לסידורים אישיים; שגוי פסק הדין בכך שלא הביא בחשבון את הגמול המיוחד שקבל העובד בחודשים שבהם עבד קשה יותר; שגויה הקביעה כי על המבקשת לפצות את העובד בגין הפרת חוק הגנת השכר ולמצער בהקף הפצוי שנקבע; שגויה ההחלטה לדחות את התביעה שכנגד; ושגויה השתת הוצאות ושכר טירחה על המבקשת.
אשר למאזן הנוחות טענה המעסיקה כי כפי שעלה מן הראיות בהליך ואף מעדותו, העובד הנו אדם מבוגר אשר פרש לגימלאות, ואף הודה כי מצבו הרפואי אינו תקין ובהתאם לאישור רופא תעסוקתי הוא אינו כשיר לעבודה.
...
יחד עם זאת אציין באשר לסיכויי הערעור ומבלי לקבוע מסמרות, כי מרבית טענות הנתבעת מתייחסות לקביעות עובדתיות של ביה"ד ומעבר לאמור אני סבור מטבע העניין, שפסק הדין מבוסס על קביעות עובדתיות וטיעונים משפטיים מוצקים".
לטעמינו דין הבקשה להתקבל בשל מאזן הנוחות, ומבלי שנדרש לסיכויי הערעור.
נוכח מובהקותו של מאזן הנוחות בנסיבות המקרה לא מצאנו מקום להידרש לסיכויי הערעור.
(ה) סוף דבר הבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין מתקבלת בכפוף להפקדת הסכום הפסוק כערכו היום בקופת בית הדין תוך 21 ימים ממועד המצאת ההחלטה למבקשת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע מפחית מתביעתו 311,000 ₪ כהפרשי שכר, זאת מששכר הבסיס הממוצע שלו אצל הנתבעת 2 עמד על סך של 10,995 ₪ ואילו שכר הבסיס הממוצע שהיה זכאי לו כעובד מדינה עמד על סך של 8,760 ₪.
סעיף 6 לחוק ההתיישנות קובע כי "תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה". בהקשר זה נפסק בע"א 9382/02 בולוס ובניו – חברה לאירוח ותיירות בע"מ – בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ (10.6.08) כי: "המבחן המקובל לגיבוש עילת תביעה לצורך היתיישנות הוא מועד קיומה של עילת תביעה קונקרטית בידי התובע, המקיימת בידיו מערכת עובדות חיוניות הנדרשות לביסוס תביעתו, שניתן להוכיחן ולזכות בסעד המבוקש." כמו כן, בע"א 10192/07 פיסגת אשדוד הנדסה אזרחית ותשתיות בע"מ – חן גל השקעות ומסחר בע"מ (24.5.10) ציין בית המשפט העליון בהקשר זה כי: "הכוונה היא למועד קונקריטי שבו אילו הגיש התובע את תביעתו לבית המשפט, והיה מוכיח את עובדותיה המהותיות, היה זוכה בסעד המבוקש; לצורך היוולדה של עילת התובענה נידרש, איפוא, כי יהא בידי התובע כוח תביעה מהותי המאפשר לו לפנות לערכאות, לזכות בבירור תביעתו, ולקבל את הסעד המבוקש. כח תביעה מהותי זה מותנה ביכולתו הממשית והדיונית של התובע להעמיד את המחלוקת להכרעה שיפוטית בלא תנאי מוקדם." בע"ע (ארצי) 1616/04 פיליפ טיברמן – מקורות חברת מים בע"מ (8.1.06) (להלן: עניין טיברמן) היתייחס בית הדין הארצי לשאלת היתיישנות תביעה על עצם קביעת סטאטוס של עובד וההשלכות הכספיות הנובעות מכך וציין: "תביעה על עצם קביעת הסטאטוס של עובד וההשלכות הכספיות הנובעות מכך ככלל, לא תדחה מפאת טענת ההתיישנות, גם אם מערכת היחסים בין העובד והמעביד החלה שנים רבות לפני הגשת התביעה. כללי ההתיישנות יבחנו לאור העילות הנובעות מיצירת הסטאטוס החדש. כך למשל: תביעה לפצויי פיטורים נוצרת עם סיום יחסי העבודה וכללי ההתיישנות יבחנו מאותו מועד. כך גם אם העובד היה זכאי לתוספת שכר כלשהיא כתוצאה מקביעת מעמדו כ"עובד", כי אז יחולו כללי ההתיישנות באופן שאותו עובד יהא זכאי לאותן תוספות שבע שנים לאחור ממועד הגשת התביעה" בפסק הדין בעיניין ע"ע (ארצי) 533/09 עופרה אילן ואח' – שרותי בריאות כללית (15.6.2011) (להלן: עניין עופרה אילן) עמד בית הדין הארצי על התכליות שביסוד מוסד ההתיישנות והאינטרסים שהוא מבקש לאזן ביניהם: "במערך האיזונים ניצבת מן הצד האחד זכותו המהותית של התובע, שיש לאפשר לו לממשה בערכאות השיפוטיות - בתהליך שעשוי לארוך זמן וכפוף לעלויות, אילוצים וקשיים שונים שיש לאפשר זמן סביר לצורך היתגברות עליהם ... זכות הגישה לערכאות אף הוכרה כזכות בעלת אופי חוקתי, תוך שהדבר מחייב "הצרה, ולא הרחבה, של המחסום הדיוני בגין היתיישנות, המונע הכרעה בתביעה לגופה"..
עיון בתצהירו של מר אלפי מעלה כי הצהיר ביחס לבחינת זכויותיו של התובע כדלקמן: "11. עם זאת, ועל אף האמור לעיל, בהנתן מצבו הבריאותי הקשה של התובע..., ובשל היותו עובד מסור ומוערך באירגון, הוחלט על ידי הגורמים המוסמכים במינהל התיכנון לפעול לבחון את זכאותו של התובע לתשלום עבור הפרישי שכר בגין התקופה שטרם היתיישנה, וזאת מתוך רצון להגיע להסכמות שיביאו לייתור ההליך המשפטי. במסגרת בדיקה זו, שתוצאותיה יפורטו מטה, התקבלו מהתובע אסמכתות, נערכה בחינה פנימית של חשבות השכר במשרד וגורמי המקצועי באגף הון אנושי ובהתאם גם נכללו בתחשיב הראשוני שערכנו. . העתק התחשיב שנערך, מצ"ב ומסומן כנספח 1. 12. .... מימצאי הבדיקה איששו את עמדתו הראשונית, והיא העדר קיומם של הפרישי שכר לטובת התובע, אלא ההפך הוא הנכון." עיון בתחשיב שצורף כנספח 1 לתצהירו של מר אלפי (להלן: תחשיב המדינה) מעלה כי כלולים בו הרכיבים הנתבעים שצוינו בסעיף ‎42 לעיל, למעט רכיב הפרישי שעות עבודה.
כמו כן, עיון מדגמי בתלושי שכרו של התובע בנתבעת 1 מעלה כי בנוסף לרכיב 'שכר יסוד משולב', שולמו לתובע גם סכומים שונים בגין עבודה בשעות נוספות לפי תעריפים של 125% ו- 150% ובהתאם למספר שעות נוספות אשר השתנה מחודש לחודש, להבדיל מתשלום קבוע בגין שעות נוספות גלובאליות - ר' למשל תלושי שכר בגין חודש דצמבר 2015, אפריל 2016, ספטמבר 2016, ינואר 2017, אוגוסט 2017, יוני 2018, יולי 2019.
...
שעה שתביעתו של התובע ביחס לרכיב זה נטענת באופן כללי, ללא הפנייה למקור סמכות כלשהו, ואף משקבענו כי לא עלה בידי התובע להוכיח כי נקלט בשירות המדינה ללא שנות הוותק שלו, וכי המדינה פגעה בזכויות המגיעות לו, ודחינו את מלוא רכיבי השכר אשר נתבעו על ידו – הרי שלא שוכנענו כי יש מקום לפסוק בענייננו פיצויים עונשים, ותביעתו של התובע ביחס לרכיב זה נדחית.
סוף דבר משכך התביעה נדחית.
בנסיבות העניין שוכנענו כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בבוקר אותו יום הגיש המערער תביעה (שהיא התביעה שהובילה לפסק הדין מושא העירעור שלפנינו) ועימה בקשה לצוו מניעה זמני לבית הדין האיזורי, ועתר להפסקת הליך הפיטורים ולשיבוצו במשרה התואמת את מגבלתו הרפואית.
למערער הייתה אם כך נכות רפואית לא זניחה בתקופה זו שהשפיעה במידה מסוימת על תיפקודו בעבודה (וניתן להניח שגם על תחומי חיים נוספים) אך לא שוכנענו, ולכל הפחות לא הוכח, כי הגיעה לכדי הגבלה מהותית או ניכרת על תיפקודו באופן המצדיק לראותו כ"אדם עם מוגבלות" לצורך החוק.
גם לא הוכח כי התפוקות אותן הזכיר מר רודיטי בחקירתו או דירוגו של המערער על ידי מנהליו קשורים לאי ביצוען של שעות עבודה נוספות על ידי המערער או לכל היבט אחר הקשור במישרין או בעקיפין למצבו הרפואי, כך שאין מדובר במצב בו הוחלט לצמצם דוקא את משרתו בשל מצב בריאותו או בין היתר בשל מצב בריאותו.
צודק המערער כי גם כאשר אין מדובר ב"אדם עם מוגבלות" צריכה המעסיקה לשקול את כלל נסיבותיו האישיות, לרבות מצבו הרפואי ומצבה הרפואי של רעייתו והקושי שעלול להווצר לו כתוצאה מכך בחיפוש עבודה חלופית, בין יתר השיקולים הרלוואנטיים בעת גיבוש רשימת מפוטרים מחמת צמצומים (עס"ק (ארצי) 1003/01 הסתדרות העובדים הכללית החדשה - אי.סי.איי טלקום בע"מ, פד"ע לו 289 (2001); ע"ע (ארצי) 133/09 פאטמה מלחם - מועצה מקומית ג'דידה מכר (22.1.12)).
לאור זאת, לא הובא טעם מספיק המצדיק היתערבות בקביעותיו של בית הדין האיזורי ביחס לרכיב השנ"ג, וזאת הן בקשר להפחתתו משכר המערער החל מחודש מרץ 2018 ואילך (בהיתחשב בקביעה הרפואית לפיה לא יוכל לבצע יותר מ-4 שעות עבודה ביום) והן בקשר לחובה להכלילו בשכר ממנו בוצעו הפקדות לפנסיה ולאובדן כושר עבודה.
...
אף לא מצאנו ממש בטענות הנוגעות להיכרות אישית בין האב"ד לגב' דשא, וזאת כבר מן הטעם שלא נתקפה בזמן אמת החלטת בית הדין האזורי שלא לפסול עצמו כתוצאה מכך.
סוף דבר - הערעור מתקבל בחלקו כמפורט לעיל.
המשיבה תשלם למערער פיצוי בסך של 50,000 ₪, לתשלום תוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו