"זכרון הדברים להחלפת רכבים" שנחתם על ידי הצדדים היה חוזה אחיד, בו מולאו בכתב יד הפרטים הרלוואנטיים לעסקה, כאשר סעיף ההערות כולו נרשם בכתב-יד.
בסעיף 1 לזכרון הדברים נקבע כי התובעת מוסרת את הקורולה, שבמקור הייתה של חברת אלביט, ומקבלת מהנתבעת בתמורה את רכב הנתבעת ובנוסף סך של 39,000 ₪, וכי -
"בד בבד עם חתימת זכרון דברים זה משולם ע"ח סך של 15,000 ₪ שטר ביטחון ואת היתרה עם השלמת העסקה בפועל לא יאוחר מתאריך 26/1/09".
בסעיף 3 נכתב -
"שני הצדדים מצהירים כי בדקו את חרכב, את מצבו החצוני והמכאני, את טיבו, את מסמכיו ו/או את רשיונות הרכב וכי הם מוותרים על כל תביעה או טענה הנובעת מהגורמים הנזכרים האחד כלפי מישנהו".
בסעיף 5 נכתב -
"צד שיפר זכרון דברים זה, או יעשה מעשה או ימנע מעשית מעשה שיהיה בהם כדי לגרום לסיכול ההסכם, ישלם למישנהו פיצוי קבוע ומוסכם מראש של 15,000 ₪ ללא צורך בהוכחת נזקו הממשי, כמו כן תחולט המקדמה ע"ח הפצוי המוסכם".
בסעיף ההערות נכתב -
"העסקה מחייבת את שני הצדדים כמו כן סמכה סאלחה מצהירה כי הק"מ בטויוטה שהיא מוסרת מס' 61-683-19 נכון להיום הוא 122,000 ק"מ כמו כן הובהר מפורשות לרוכשת סאלחה כי הטויוטה מס' 74-955-59 היא אלביט מערכות בע"מ לשעבר והרכב שהיא מוסרת פרטי לשעבר".
טופס גילוי נאות - בטופס גילוי נאות, בחתימת הנתבעת, מולאו הפרטים הנוגעים לקורולה, לרבות ציון העובדה כי הבעלים הקורולה היא חברת אלביט, וכי אין בעלים קודמים נוספים.
לגירסת הנתבעת, סאלח דרש לתמחר את הרכב החדש על-ידי הפחתה של 11%-19% ממחירו במחירון רכב, אולם התובעת סירבה לבקשה ועמדה על קיום הסיכום המקורי.
לשיטת הנתבעת, לצורך חישוב התמורה המגיעה לה בעסקת החלפת כלי-הרכב התבססה התובעת על מחיר מחירון של הקורולה שהייתה בבעלות אלסינט, על אף שבמקומות אחרים נמכרים כלי רכב של אלסינט במחיר נמוך יותר, ונמנעה מלהודיע על כך לנתבעת בטרם החתימה על זכרון הדברים.
ככל שהשלכות הטעות על הצד ה"טועה" חמורות יותר, כך יהיה בית-המשפט נוטה לבטל את החוזה (ראו, ע"א 3972/00 שלזינגר נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ פ"ד נז(4) 817, 830 (2003); ע"א 5054/11 ספיר וברקת נדל"ן (הולילנד) בע"מ נ' עו"ד אמסטר, פס' 17-14 ו-31-30 לפסק דינו של השופט זילברטל (פורסם בנבו, 7.3.2013)).
בתצהירו אמר:
"מצידנו לא היה לדבר כל משמעות בעינינו ולא היה לנו שמץ של מידע כי הדבר אמור להתבטא במחיר הרכב הנ"ל".
כשנתבקש סאלח בחקירתו הנגדית להסביר באיזה אופן רומה על ידי התובעת, הוא אמר:
"באופן שהוא לא אמר מה שצריך להוריד ממחיר האוטו לפי מחיר מחירון" (עמ' 28).
הנחת המוצא של סאלח, לפיה התובעת תימחרה את עסקת החליפין על בסיס מחיר מחירון רכב של הקורולה ולא על פי פרמטרים אחרים, לא הוכחה.
דוד, מנהל התובעת, הסביר בחקירה הנגדית (בעמ' 13):
"בעסקת החלפה אנחנו לא מסתמכים במדויק על מחירון יצחק לוי. אנחנו מסתמכים על הידע של ביקוש והיצע ומצב הרכב הנמסר ומצב הרכב שאנו מקבלים".
הוא אישר כי רכבי אלביט, כדוגמת הקורולה, עשויים להמכר במקומות אחרים במחיר זול יותר מאשר אצל התובעת.
...
סעיף 15 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א – 1970 קובע כי אם הסכימו צדדים מראש על שיעור הפיצויים, יהיו הפיצויים כפי שהוסכם ביניהם, אולם במידה ובית המשפט מצא שהם נקבעו ללא יחס סביר לנזק שניתן היה לראותו מראש בעת כריתת ההסכם כתוצאה מסתברת של הפרתו, רשאי בית המשפט להפחית את שיעור הפיצויים המוסכמים.
התוצאה
משלא הוכיחה הנתבעת כי נפל פגם בעסקת היסוד, דין התביעה להתקבל.
אשר על כן, הנני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
(א) 15,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מיום 25.1.2009 ועד לתשלום המלא בפועל;
(ב) שכר טרחת עורך-דין והוצאות משפט בסך כולל של 3,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.