[ה] זכאות המשיבה 2 להשארת הערת האזהרה על כנה מכוח הוראות אחרות בהסכם השתוף, שאינן עוסקות בזכות הקדימה - לא נדונה בתובענה, ועפ"י ההסכמה הדיונית בתחילת ההליך לא נשמעו טיעוני המשיבה 2 בעיניין זה. בנסיבות אלה יש להותיר את הערת האזהרה על כנה בכפוף לזכותו של המבקש לנקוט בכל הליך בעתיד שימצא לנכון בעיניין זה.
[ו] המשיבים 2-5 ישלמו למבקש, ביחד ולחוד, הוצאות משפט בסך כולל של 15,000 ₪ .
...
בית המשפט הציע למשיבים 2-5 בתחילת ההליך להסדיר את עניין הייצוג, אולם המשיבה 2 הודיעה: " אני טוענת גם בשם ילדיי המשיבים 3-5 . לאחר ששקלנו החלטנו להופיע ללא ייצוג" [עמ' 3 שורה 26 עד עמ' 4 שורה 2].
פרופ' ויסמן בספרו "דיני קניין – זכויות קדימה ופרקי משכון" בעמ' 91 מדגיש: " זכות קדימה שהוסכם עליה בין בעלים משותפים מטילה מגבלה על זכותו של השותף להעביר את חלקו במקרקעין המשותפים. נראה על כן ... כי כוחה של זכות קדימה כזאת מוגבל ל-5 שנים עפ"י האמור בסעיף 34 לחוק המקרקעין ... זכות קדימה מכוח הסכם ... אכן מוגבלת לתקופה של 5 שנים".
מוטי בניאן בספרו "דיני מקרקעין – עקרונות והלכות" בעמ' 64 מציין: " לדעתנו יש לפרש את מתן זכות הקדימה בין השותפים, כך שהכוונה היא שלא תוגבל היכולת למכור ... ביותר מ-5 שנים , ולא ... ניתן יהיה לעקוף את הוראת סעיף 34 הנ"ל [סעיף 34 לחוק המקרקעין – י.ג.] ע"י זכות קדימה לתקופה ארוכה יותר מ-5 שנים ".
התוצאה היא, שמכוח הוראת סעיף 34 לחוק המקרקעין, בחלוף 5 שנים מחתימת ההסכם, בטלה הוראת סעיף 9ו' להסכם השיתוף האוסרת על שעבוד חלקו של המבקש במקרקעין, ובטלה ההוראה לעניין זכות קדימה לגבי עסקאות עתידיות של המבקש במקרקעין.
סוף דבר
[א] מוצהר בזה שניתנה הצעה כדין למשיבים 2-5, בעלי זכות הקדימה, לרכוש את זכויות המשיב 1 במקרקעין והצעה זו סורבה.