ביחס לעותר 1 נרשם בפרוטוקול מיום 24.2.19, מפי ב"כ המאשימה כי "... הוסכם במסגרת הסדר הטיעון, כי שירות הבטחון הכללי יתמוך בשינוי סיווג הנאשם מאסיר בטחוני לאסיר פלילי על כל המשתמע מכך, וזאת בחלוף 12 חודשים מיום מעצרו, דהיינו החל מיום 24.4.19. כאשר לצד תמיכת שירות הבטחון הכללי תהיה גם תמיכת ב"כ המאשימה, ואולם מובהר, כי ההחלטה הנה בידי שב"ס".
הסכמה זו בין הצדדים נזכרת גם בסוף גזר הדין במילים הבאות: "נרשמה ההסכמה של ב"כ המאשימה ביחס לעמדה של שב"כ כמו גם של ב"כ המאשימה, לשינוי הסווג, במסגרת שב"ס, בעיניינו של הנאשם, מביטחוני לפלילי, החל מיום 24.4.19".
ביחס לעותר 2, בא כוחו מסר בדיון מיום 2.4.19, שבו הודיעו הצדדים לבית המשפט על קיומו של הסדר טיעון ביניהם, כי עו"ד קישון הסמיך אותו "להודיע לבית המשפט שיש הסכמה של השב"כ לסווג את הנאשם כעצור פלילי ולא בטחוני והסניגורים רשאים להתחיל בהליכים מהיום". הסכמת הצדדים בעיניין זה אמנם לא נזכרה בגזר הדין, שניתן ע"י כב' השופט ביתן ביום 16.4.19, אולם ניתן לה תוקף של החלטה, בהחלטתו של כב' השופט אבו-טהה מיום 3.4.19, בתיק המ"ת של העותר (37754-05-18), וההסכמה אף נזכרה במפורש בהודעה כתובה על הסדר הטיעון, בחתימת שני הצדדים, אשר הוגשה לבית המשפט במועד מתן גזר הדין, ובסעיף ה' שבה נרשם כי "הוסכם בין הצדדים כי שירות הבטחון הכללי לא יתנגד לשינוי סיווגו של הנאשם מביטחוני לפלילי, דבר הנתון להחלטת שירות בתי הסוהר".
במאמר מוסגר אציין כי למרות הבדלי הניסוח בדברים שמסרו ב"כ שני העותרים במהלך הדיון בבית המשפט, כל אחד במשפטו, בתאור ההסכמה ביחס לשינוי הסווג מביטחוני לפלילי, אני סבור כי מדובר בהבדלים סמנטיים בלבד, ואין בהבדלי הנוסח הללו כדי ללמד על שוני מהותי בין שני העותרים באשר למהות ההסכמה בהסדרי הטיעון בנושא זה.
שני השופטים שגזרו את דינם של שני העותרים לא חסכו במילים, כל אחד בסגנונו, כדי לתאר את מידת החומרה היתירה במעשיהם של העותרים ויתר הנאשמים בפרשה.
להשלמת התמונה אוסיף עוד כי סעיף 6(א) לפקודה האמורה קובע את העקרון כי "ניתן לשנות הגדרת אסיר פלילי ולהגדירו כביטחוני או להיפך", וסעיף 6(ב) קובע כי ההחלטה בעיניין זה תיתקבל ע"י רמ"ח האסיר, לאחר היתייעצות עם גורמים שונים, ובכללם רח"ט מודיעין בשב"ס וכן שירות הבטחון הכללי.
בעיניין זה קיימות לעתים, מטבע הדברים, מספר אפשרויות, ועל הרשות השלטונית להפעיל את שיקול דעתה בסבירות.
בית המשפט העליון קבע כי באיזון בין האינטרסים השונים, החלטת התביעה להעדיף את האנטרס של אמינות השילטון, על פני אינטרס הציפייה של העותרת שניפגע באופן מינימלי, סבירה ואין מקום להתערב בה.
לעומת זאת, במקרה אחר שבו בקשה התביעה לחזור בה מהסדר טיעון, בלא שינוי נסיבות כלשהוא, רק בשל הערכה מחודשת של מדיניות התביעה, נעתר בג"ץ לעתירה שהוגשה בעיניין זה, וקבע כי התביעה אינה רשאית לחזור בה מן ההסכם.
מדובר בפרשת טורק (בג"ץ 492/11 יחיא טורק נ' פרקליט המדינה (פורסם בנבו, 27.3.2011)), שבה הואשם העותר מלכתחילה בעבירות חמורות ביותר של רצח וניסיון לרצח, והתביעה הסכימה להמיר את פרטי האישום הללו בפרטי אישום קלים יותר, ואף הושגה הסכמה על העונש שייגזר על הנאשם – 15 שנות מאסר בפועל.
...
סוף דבר
אין חולק כי בקשת העותרים לשינוי סיווג מביטחוני לפלילי, נסמכת על התחייבות המדינה במסגרת הסדרי טיעון שנחתמו בינה, באמצעות פרקליטות מחוז דרום, ובין העותרים, בהליך הפלילי שהתנהל נגדם בבית משפט זה, שבעקבותיו הודו העותרים במיוחס להם, והורשעו על פי הודאתם, כאשר גם הפרקליטות וגם השב"כ הודיעו כי יתמכו בשינוי הסיווג, כעבור תקופה מסוימת שהוסכמה בין הצדדים, שבה העותרים יסווגו כאסירים ביטחוניים.
בנסיבות אלה, אני סבור כי החלטת המשיב לדחות את בקשת העותרים לשינוי סיווגם מאסירים ביטחוניים לאסירים פליליים, כמוה כהחלטה שלא לכבד הסדרי טיעון, בלא שהתקיימו נסיבות שיכולות להצדיק זאת, ולכן מדובר בהחלטה שחורגת ממתחם הסבירות במידה שמצדיקה את התערבותו של בית המשפט.
נוכח האמור, אני נעתר לבקשת העותרים בשתי העתירות, ומורה למשיבים לשנות את סיווגם של העותרים מאסירים ביטחוניים לאסירים פליליים, וזאת בתוך 7 ימים מיום מתן פסק הדין.