מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העמסת רכב עם מנוף בתאונת דרכים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

על פי הנטען בכתב התביעה, באותו יום, בשעה 10:00, במסגרת עבודתו בעבודות שיפוצים, משאית עם מנוף הגיעה כדי להרים מטבח לדירה בה עבד.
הצדדים חלוקים ביניהם בשאלה האם התובע נפגע עקב ניצול הכוח המכאני של רכב המנוף, ובשים לב למחלוקת זו קבעתי את התיק להיום לצורך שמיעת עדים בשאלה האם התובע נפגע בנסיבות המהוות תאונת דרכים כמשמעה בחוק הפיצויים.
בעדותו של הנתבע מס' 2 לפני טען כי בהתחלה סרב לבקשה להעמיס חומרים אחרים ורק לאחר מכן הסכים, בעוד שבתצהירו אין זכר לעניין זה. בעדותו לפני טען הנתבע מס' 2 כי את רגע הנפילה לא ראה וכי עמד רחוק מהתובע, ובתושבה לשאלה מה המרחק מסר 4 -5 מטר.
...
עוד אני מקבל את הטענה, שהתובע נפגע עקב ניצול הכוח המכני של הרכב, ועל כן יש להכיר בתאונה כתאונת דרכים כמשמעה בחוק הפיצויים.
לאור זאת הגעתי למסקנה כי עדות הנתבע מס' 2 אינה אמינה עליי.
כפועל יוצא מכך התביעה כנגד נ' 3 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת מדגישה את דברי התובע כי הוא "משער" שהמנוף הפך את הפלטה ומפנה לתאור שמסר התובע במישטרה ובמסמכי המוסד לביטוח לאומי בהם נכתב כי "בהעמסה בעת הוצאת הפינים מפלטת הבטון אשר היתה מורמת באויר עם המנוף של המשאית, כשמנוע המשאית עובד, ניתק אחד הפינים מהפלטה והפלטה היתהפכה על הרגל השמאלית שלי". לטענתה גרסה זו שנמסרה סמוך אחרי התאונה מלמדת שהתובע שיחרר את הבטונדה כשהייתה "תלויה באויר" ומכאן שהתאונה לא נגרמה בשל שימוש בכוחו המכאני של המנוף שהיה באותה עת פסיבי.
תאונה שאירעה כתוצאה מפעילות מנוף המורכב על משאית עשויה איפוא להוות תאונת דרכים, אולם "על מנת שארוע תאונתי יהיה כלול בגדרי החזקה המרבה הנדונה, צריכים להתקיים מספר תנאים: ראשית, החזקה רלבאנטית לתאונות בהן מעורב רכב רב-ייעודי (או רב-תכליתי, לרבות דו-תכליתי), שיש לו ייעוד נוסף על ייעודו התחבורתי, כאשר בעת התאונה על הרכב לפעול במסגרת הייעוד הלא-תחבורתי שלו. כמו כן, נידרש כי הייעוד הלא-תחבורתי יהיה ייעוד מקורי של הרכב, כך שהרכב אינו יכול לרכוש ייעודים זמניים המשתנים מעת לעת. שנית, על המאורע להתרחש עקב ניצול הכוח מכאני של הרכב. דרישה זו מחייבת קיומו של קשר סיבתי, משפטי ועובדתי, בין התאונה לבין הכוח המכאני שהפעיל הרכב במסגרת התכלית הלא-תחבורתית שלו. שלישית, על הרכב לשמור על ייעודו המקורי בעת היתרחשות התאונה" (רע"א 7254/12 ג'ברין נ' עיזבון ג'בארין (21/8/14); וראו גם רע"א 8061/95 עוזר נ' אררט, פ"ד נ(3) 532 (1996); ע"א 7481/00 פטאפטה נ' אבו עבד, פ"ד נו(3) 707, 714 (2002); פסקי הדין מנופי יהודה ומזרחי לעיל; אליעזר ריבלין, תאונת הדרכים – תחולת החוק, סדרי דין וחישוב פיצויים (מהדורה רביעית - 2012), 312-331; יצחק אנגלרד, פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (מהדורה רביעית, התשע"ג), 122-130)).
נקבע כי משאית-המנוף פעלה במסגרת ייעודה המקורי כשהטעינה את הבטונדות למרות ההגדרה "עגורן להעמסה עצמית". בנסיבות אלו נקבע כי התאונה היא תאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפלת"ד. התביעה נגד נתבעת 2 מתקבלת.
...
אני מקבל את טענת התובע והנתבעת 3 כי מדובר בהרחבת חזית שכן הטענה לא הועלתה בכתב ההגנה, ברם ממילא דין הטענה להדחות גם לגופה.
סוף דבר גרסתו העובדתית של התובע בנוגע לתאונה מתקבלת ונקבע כי התאונה ארעה כאשר המנוף משך את הבטונדה באמצעות כוחו המכני והפך אותה על רגלו.
התביעה נגד נתבעת 3 נדחית.

בהליך בקשה לביטול איסור שימוש ברכב (בא"ש) שהוגש בשנת 2018 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה המדובר ברכב משא כבד עם מנוף אשר נע בכביש 6 דרומה.
מטרת המחוקק בהוראת סעיף 57א בדבר איסור מינהלי של שימוש ברכב בעבירות מסוימות ובכלל זה בעבירה של העמסת יתר נועדה להרתיע הן את הפרט והן את הכלל.
המחוקק איזן בין הצורך להלחם בתאונות דרכים באמצעות אכיפה אפקטיבית והרתעתית לבין הפגיעה בזכות הקניין.
...
סוף דבר יש ראיות לכאורה גם אין חולק על שיעור המשקל החורג.
הבקשה לבטול השבתת הרכב, נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2000 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

השאלה השנויה במחלוקת בין הצדדים הינה, האם הארוע שבו נפגע התובע כתוצאה מנפילתו מהגרר שעליו עמד שעה שחיזק סלעים שהועמסו עליו באמצעות בומר ושרשראות, מהווה "תאונת דרכים", כמשמעות המושג בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975, (להלן: "חוק הפיצויים").
נטען ע"י התביעה שיש לסווג את האירוע כתאונת דרכים, משום (עמ' 7 לסיכומים): "הציוד (שרשראות ובומר) בו השתמש התובע הנו חלק מציוד המשאית, וציוד זה משמש להובלות מסוג זה, ולכן נזק שנגרם בקשר עם השמוש בציוד כזה מהוה שימוש במובן חוק הפיצויים". כידוע יש שפגיעה כתוצאה מציוד הנלווה לרכב מנועי, כגון מנוף, תחשב לתאונת דרכים, אלא שיש אז להוכיח שהיה "ניצול הכוח המכני של הרכב". בעניינינו לא כך היה.
...
לפיכך, איני מקבלת את הטענה שהתובע הזיז את משאיתו בטרם החל לקשור את הסלעים.
כב' השופט ברלינר העיר שאילו ביצע התובע את אותה פעולה באתר ההעמסה היה זה בגדר השלמת טעינה תוך שציין ש: "עשייה זו (כסוי המטען בברזנט ר.א.) במהלך ההובלה בדרך, שהמשא כבר מצוי כולו בארגז המשאית והובל כברת דרך אינה טעינה". עוד נאמר בהמשך: "אני סבור, כי ראוי לשים את הדגש על מהות הסיכון בעת הפעולה בדרך סיכון תחבורתי מובהק, להבדיל מסיכון הטעינה והפריקה לפני הנסיעה או בסיומה, אשר מסיבה כלשהיא חרגו מן השמוש. אין זה משנה שהצורך לכסות את המשא היה קיים קודם לכן, ואילו התובע היה עושה זאת במקום העמסה, היה הארוע יכול להיות מוגדר בענייננו באופן שונה" בע.א (ת"א-יפו) 128/96 המדובר היה בתובע שהובאו לביתו חביות זפת על גבי משאית, ולאחר שהחביות שהיו מיועדות עבורו נפרקו מהרכב נשארו על גבי המשאית חביות אחרות שיועדו לפריקה במקום אחר.
עצם השימוש בשרשראות ובבומר אין בהם כדי להוות "שימוש ברכב מנועי". אשר על כן, משלא עלה בידי התובע להוכיח שהתאונה שנגרמה לו הינה תאונת דרכים התביעה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 1996 בעליון נפסק כדקלמן:

כן לא הוגדרו הדיבור "עקב" ו-"שימוש". חוק הפיצויים הגדיר את הדיבור "נזק גוף" ("מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שיכלי") ואת הדיבור "רכב". מושג אחרון זה הוגדר כך, בסעיף 1 לחוק הפיצויים: "... רכב המונע בכוח מכאני לרבות אופנוע עם רכב צידי, תלת אופנוע, אופניים ותלת-אופן עם מנוע עזר ולרבות רכב הנגרר או נתמך על ידי רכב מנועי". עם חקיקתו של חוק הפיצויים ניצבו בתי המשפט בפני מערכת מורכבת ועניפה של בעיות משפטיות אשר הגדרת הדיבור "תאונת דרכים" הציבה לפניהם.
שלבים אלה הנם, בעיניין שלפנינו, שניים: הראשון, בחינת השאלה אם המאורע הנגרם על ידי טעינה באמצעות מנוף המותקן ברכב הנטען מהוה "תאונת דרכים" על פי ההגדרה הבסיסית? אם התשובה לשאלה זו היא בשלילה, יש לעבור לשלב השני, בו תבחן השאלה אם מתקיימים בעיניין שלפנינו היסודות הנדרשים על פי אחת החזקות החלוטות המרבות.
נראה לי כי נזק גוף הנגרם בשל טעינת מטען על רכב אשר נועדה להעמיס המטען לצורכי הובלתו ברכב הוא "לצורכי תחבורה". הוא הדין בנזק גוף הנגרם בשל פריקת מטען שהובל ברכב.
...
נמצא, כי חזקה חלוטה זו חלה, בין השאר, באותם מצבים בהם תחולתה של ההגדרה הבסיסית נמנעת משום שהמאורע נגרם תוך כדי הפעלת הרכב שלא "למטרות תחבורה". פרופ' אנגלרד ציין כי "זוהי מסקנה בלתי רצויה מבחינה שיטתית, אך דומה, כי לפי פשט לשון ההוראה אין מנוס מלהסיקה" (אנגלרד, בספרו הנ"ל, עדכון משולב, בעמוד 67).
גישה פרשנית זו אינה מקובלת עלינו.
מטעמים אלה אנו מקבלים הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו