בית המשפט המחוזי קבע עוד כי היה על עורכי הדין בנמלך וקורב להגביל את ייצוג המבקשים להליך העירעור בלבד, וכי העברת התיק למותב אחר יביא לבזבוז זמן שפוטי יקר נוכח הצורך בלימוד חדש של התיק על-ידי המותב שייקבע.
דומני כי אף מדבריו של הנשיא אורנשטיין במסגרת ההחלטה ניתן ללמוד כי היא ניתנה מכוח סמכותו לפי סעיף 38 לחוק בתי המשפט:
"בשולי הדברים ולא בשולי החשיבות; מתוקף תפקידי וסמכותי כנשיא בית המשפט שאמון על הקצאת התיקים בין השופטים ומניעת ביזבוז זמן שפוטי יקר, נכללת החובה למנוע נתוב ההקצאה שלתיקים שנשמעו על-ידי שופט מסוים לשופט אחר שלא מכיר את התיק לשם השלמתו ושעה שאין צורך עניני להעביר את התיק לשופט אחר" (פסקה 9 להחלטה מיום 24.7.2019).
יפים לעניין זה, בשינויים המחויבים, דבריו של ד"ר מרזל בספרו פסלות שופט הנ"ל:
"תנאי שבלעדיו אין להגשת ערעור פסלות הוא קיומה של החלטת השופט בבקשת הפסלות. אכן, החלטת השופט בשאלת הפסלות היא חוליה הכרחית בדיני הפסלות. כך, שכן נימוקי ההחלטה מבססים חלק חשוב – ואף מכריע – של התשתית העובדתית ויש בהם כדי לכלול גם את עמדת השופט באשר לפסילתו שלו, עמדה בעלת משקל משל עצמה. בשל חשיבות זו של החלטת הפסלות נפסק כי בהעדר החלטת פסלות, אין מקום לערעור פסלות. זאת ועוד: הכרח הוא, כי יהיה מדובר בהחלטה במסגרת דיני הפסלות, כלומר, בהחלטה בה השופט פוסל את עצמו או דוחה בקשה לפסילתו. אין די בהחלטה על העברה מנהלית של תיק לסגן נשיא בית המשפט, לדוגמא, כדי להקים זכות לערעור פסלות עליה" (שם, בעמ' 335).
לפיכך, "ערעור פסלות שופט" מגיע כשלצידו סט של כללים מיוחדים ושונים מהליך ערעורי רגיל (להרחבה, ראו: מרזל, 334-329), ובין היתר: זהות המותב שדן בעירעור פסלות (נשיא בית המשפט העליון או מותב של שופטי בית המשפט העליון או שופט אחד, כפי שייקבע הנשיא); המועד הקצר למדי להגשת העירעור (חמישה ימים בהליכים פליליים ועשרה ימים בהליכים אזרחיים); והחובה הקבועה בתקנה 471ג(א) לתקנות סדר הדין האזרחי להודיע לבית המשפט על הגשת ערעור פסלות, כדלקמן:
"בעל דין שבדעתו לערער על החלטת שופט בעיניין טענת פסלות או בעיניין היתר ייצוג יודיע על כך לבית המשפט ומשהודיע כך, יימשך המשפט, זולת אם החליט השופט או המותב, לפי העניין, מנימוקים שיירשמו, שיש להפסיקו".
מהותו של הליך הפסלות מחייבת את בעלי הדין להבהיר מפורשות כי הבקשה שהגישו היא מכוח סעיף 77א לחוק בתי משפט, הן בערכה הדיונית והן בערכת העירעור.
...
סוף דבר: המבקשים רשאים להגיש, עד ליום 26.11.2019, בקשת רשות ערעור על ההחלטה מיום 24.7.2019.
בנסיבות העניין, המבקשים יישאו בהוצאות המשיבים בסך של 5,000 ש"ח.
החלטתי זו תצורף לבקשת רשות הערעור ככל שתוגש, והמזכירות תדאג לתייקה בתיק שייפתח ולהביאה לידיעת הגורם השיפוטי המטפל.
החלטתי זו תשוגר לצדדים לאלתר והמזכירות תוודא את הגעתה גם באמצעות הטלפון ותשיב למבקשים את "הודעת הערעור" שצורפה.