מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העברת שיקים מבוטלים לניכיון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

באותה עדות, העיד יוסף שהשתמש בחשבון "כמכבסה" לנכיון שיקים אישיים שלו ושל בני משפחתו, שלא היה להם כל קשר לפעילותה העסקית של החברה, ושהחברה כלל לא נהנתה מהכסף בחשבון, כי את רובו העביר הנתבע מיד לחשבון בבנק מרכנתיל, וכי הקף השיקים הפרטיים החוזרים הסתכם להערכתו בכ- 4 מיליון ₪ (בעמ' 7 לדיון בבקשת רשות להיתגונן).
לו היה נכתב מפורשות בהסכם, כי הבנק הביא לידיעתו של הנתבע, את העובדה שהחוב בחשבון נוצר עקב ניכיונות על שיקים פרטיים, שלא היתה מאחוריהם כל עסקה, ובטול של ניכיונות אלה, והוא מוותר על כל טענה בנידון, יתכן כי היה תוקף לויתור כזה, אך סעיפי הויתור הכללים המופיעים בסעיפים 2, 3 ו- 10 להסכם הפשרה הראשון, אין די בהם על מנת לקבוע כי הנתבע ידע על ניכיון השיקים שהיו שיקים טובה, שהתבצע בחשבון, על הקף התופעה, וויתר על כל טענותיו כלפי הבנק בנושא.
...
בהתחשב בנסיבות הכוללות ובשיקולים עליהם עמדתי לעיל, הגעתי למסקנה שאין לפטור את הנתבע כליל מחבותו, אלא להפחית מחבותו החוזית הנובעת מכתבי הערבות ומהסכמי הפשרה, סכום שיתן ביטוי להפרת חובת הזהירות מצד הבנק.
בהתחשב במכלול הטעמים עליהם עמדתי בהרחבה לעיל, הגעתי למסקנה, שיש לערוך חלוקת אחריות בין הבנק לנתבע, אשר תיתן ביטוי להתרשלותו של הבנק, אשר גרמה להגדלת החוב בחשבון הנערב.
בנוסף, ישלם הנתבע 4 לתובע שכר טרחת עו"ד בסך 45,000 ₪ והוצאות אגרה חלקיות בסך 10,000 ₪.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

בדיונים בבית המשפט המחוזי טען המשיב 1, כי שיקים שלא נתפסו על ידי המערערת והועברו לצדדים שלישיים (חברות נכיון שיקים) בוטלו על ידי מושכי השיקים; מכוח הסכם בין המשיב 1 לבין הצדדים השלישיים למקרה של חילול השיקים - נאלץ המשיב 1 להעביר במקומם, לאותם צדדים שלישיים, מזומן שוה ערך.
...
ההליכים הזמניים במקביל להגשת כתב האישום, הגישה המערערת בקשה למתן צו זמני ברכוש לפי סעיף 23 לחוק וסעיף 36ו(א) לפקודת הסמים המסוכנים, זאת לגבי רכוש שנתפס בשלב החקירה (מכוח צו תפיסה שניתן לפי סעיף 32 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 ביום 24.10.11; יכונה להלן הצו הראשון) ובאופן ספציפי, בין היתר, ביחס להמחאות הנזכרות; ביום 23.11.11 נעתר בית המשפט המחוזי לבקשה והוציא צו כמבוקש (להלן הצו השני) בו נקבע כי:"ניתן צו המורה על תפיסת המחאות מעותדות אשר נתפסו ביורו צ'יינג' כמפורט בסעיף א' לבקשה..." (פרוטוקול הדיון מיום 23.11.11).
כך אכן קבע בית המשפט המחוזי, בהתחשב ב-"היגיון של נכיון השיקים". ואולם, בהקשר זה מקובלת עלי עמדת המדינה, במידה הנדרשת בשלב דיוני זה (ראו לדוגמה בש"פ 6817/07 מדינת ישראל נ' סיטבון (לא פורסם)), כי בנסיבות דנא - בהן לכאורה עשה המשיב 2 שימוש במשיב 1 כמעין "בנק" ולא כמנגנון לנכיון שיקים בלבד - ספק אם היה מקום לבסס את ההכרעה על הגיון הדברים הרגיל בנכיון שיקים.
הערעור מתקבל איפוא, במובן זה שבית המשפט קמא ישלים בדיקתו העובדתית ויכריע בשאלה אם השיקים אכן נפרעו (השאלה השניה) - ככל שהמשיב יבקש לטעון בעניין זה; ואם ייקבע כי השיקים אכן נפרעו, ידון בשאלה האם בהתחשב במועד פרעונם חלים הצוים על תמורתם (השאלה הראשונה).
כאמור, מקובלת עלי עמדת המדינה, כי ככל שהשיקים אכן נפרעו לא הונחה בפנינו תשתית המצדיקה להניח כי תמורתם הועברה לידי המשיב 2 (השאלה השלישית).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

ביום 27.5.13 נכרת בין המשיבה למבקשת הסכם מסגרת, בערבות המבקש, למתן שירותי נכיון שיקים והלוואות.
עוד טענו כי הסכם הפשרה כלל לא הופר שכן עומד לזכות המשיבה פרק זמן לא מבוטל להעברת השיקים לבא כוחה אשר עתיד לבצעם בהוצאה לפועל ולגבות את הכספים ממושכי השיקים.
...
בסעיף 4.11 להסכם נקבע: "לאחר תשלום מלוא הסכום המופחת, תמחה החברה לנתבעים את מלוא הנשייה הנותרת ואת מעמד הזוכה בתיקי ההוצל"פ בקשר עם השיקים מושא תביעת ארליך (לרבות הבעלות בשיקים, ככל שניתן) ובכך תצא החברה מהתמונה והנתבעים יהיו הנושים הבלעדיים, ובלבד שהנתבעים ישלמו לחברה את מלוא האגרות וההוצאות ששילמה בגין יתרת השיקים מושא תביעת ארליך שהומחו לנתבעים..." תמצית טענות המבקשים המבקשים מתייחסים בבקשה לסעיף 4.7 להסכם וטוענים כי מאז שניתן פסק הדין, בראשית חודש ינואר 2019, המשיבה לא קיימה חיובה עפ"י סעיף 4.7 להסכם ומסרבת לקיימו.
מסקנה זו מתיישבת גם עם הוראות סעיף 41 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, הקובע: "חיוב שלא הוסכם על מועד קיומו, יש לקיים זמן סביר לאחר כריתת החוזה, במועד שעליו הודיע הנושה לחייב זמן סביר מראש". הלכה פסוקה היא כי יש לפרש את המונח "זמן סביר" בהתאם לנסיבות החוזה הנדון ובהתאם לטיבן של ההתחייבויות הנדונות (ראו עא 3523/15 מפעלי תרנ"א מלונאות ונופש נ' רשות מקרקעי ישראל (19.3.17), ע"א 192/80 גדנסקי נ' "מוגשם" חברה למפעלי בנין בע"מ, פ"ד לו(3) 533).
סוף דבר, הוכח כי המשיבה הפרה את חיובה בהתאם לסעיף 4.7 להסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין וכי יש לכוף עליה לבצע את פסק הדין.
בענייננו, בהתחשב בכל המובא לעיל, אני מורה למשיבים לבצע את האמור בסעיף 4.7 להסכם, דהיינו להגיש את השיקים נשוא תביעת ארליך לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל תוך 15 יום מיום קבלת החלטה זו. לא יעשו כן, ישא כל אחד מהמשיבים בקנס בסך של 300 ₪ שישולם עבור כל יום בו ימשיכו להפר את פסק הדין.

בהליך התנגדות לביצוע שטר (ת"ט) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בין השנים 2016-2017 הנתבעת נכתה שיקים שונים אצל ניסן והתובעת בהקף של כ- 400,000 ₪ מבלי שקבלה ולו חשבונית מס אחת כדין, תוך שהוא מעביר את השיקים לצדדים שונים ומגוונים במטרה שלא יהיה דיווח לפי סעיף 7 לחוק איסור הלבנת הון.
כיוון שהתובעת לא קיימה הבטחות חוזרות ונשנות להפיק חשבוניות מס וקבלות בגין כל עסקה, נאלצה הנתבעת להודיע למנהל התובעת כי היא מבטלת את העסקה ודורשת להחזיר לה את השיק.
הקושי היחיד, המצדיק התיינת קבלת ההיתנגדות בהפקדה , נעוץ בעובדה כי ההסכם שכותרתו "כתב התחייבות והסכם מסגרת לניכיון שיקים מסחרי" מיום 04.02.16, לא צורף לבקשת הבצוע כפי שהיא סרוקה בתיק בית המשפט, אלא רק המסמך שכותרתו "קבלת שיקים לניכיון". השאלה האם העסקה שבוצעה במקרה שלפנינו היא עסקת ניכיון טהורה שלא חלות לגביה הוראות החוק להסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, היא שאלה מורכבת שדרך המלך לבררה היא לאחר הליך משפטי מלא בו יישמעו העדויות של שני הצדדים.
...
לאחר ששקלתי טענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי הטענות שהועלו בהתנגדות גובלות בהגנת בדים במידה המצדיקה התניית קבלת ההתנגדות בהפקדת מלוא סכום השטר בקופת בית המשפט מהטעמים שיפורטו להלן.
באשר לסמכות המקומית, שוכנעתי כי יש לבית משפט זה סמכות מקומית לדון בתביעה, לאור מקום מושבה של הנתבעת, כפי שנטען בהתנגדות, בקרית אתא , ולאור מקום מושבה של הנתבעת כפי שעולה מהשטר עצמו ובדו"ח בי.די.איי.

בהליך ביצוע תביעה בהוצאה לפועל (ת"ת) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע או חברות אשראי אליהן העביר את השיק, הציגו את השיק לפרעון, אך השיק חולל מחמת הוראת ביטול.
להשלמת התמונה מצהיר התובע כי הוא עצמו ניכה את השיק, לאחר שקבלו מהבן, אצל צ. ש. פיננסים ומאחר שהשיק הוצג לפרעון וחולל, בוטלה עסקת הניכיון מול האחרונה, היא זו שמחקה את המילה "שולם", החזירה לתובע את השיק ורשמה את שמות התובע ואבנר מאחר ששניהם עובדים עמה.
...
סוף דבר התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו