מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

העברת זכות תביעה לפי חוק החברות

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט קיבל באופן חלקי את התביעה שכנגד נגד המבקשת, וקבע שמתוך הסכום של 7,242,660 ₪, שבו חויבו המבקש והחברה, עליה לשלם למשיב 3,255,440 ₪, בתוספת הפרישי הצמדה וריבית, משנמצא כי לפחות כ-3.2 מיליון ₪ מכספי המשיב שהועברו למבקש במירמה, שמשו לרכישת שתי דירות ברחוב התומר בחולון, שנרשמו על שם המבקשת.
לכן, בהתאם לסמכותו בסעיף 6(ב) לחוק החברות, התשנ"ט-1999, בית המשפט קבע כי יש לייחס למבקש את זכות התביעה של החברה נגד המשיב, והוא אינו יכול להעלות טענת היתיישנות נגד התביעה.
...
המשיב טען כי דין הבקשה להידחות.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בפסק דינו של בית המשפט המחוזי ובטענות הצדדים מצאתי כי דין הבקשה להתקבל באופן חלקי, כמפורט להלן.
סוף דבר, שהבקשה מתקבלת באופן חלקי כאמור בפסקאות 15-14 לעיל.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מסקנה דומה נקבעה גם על ידי כב' השופטת ברון ב-בש"א (מחוזי ת"א) 1140-04 דרור נ' סלטי משני (1997) בע"מ (25.5.2010): "ברי איפוא כי פירות התביעה הנגזרת גם אם יגיעו לכיסה של החברה לא ישמשו להבראתה או להמשך פעילותה, אלא יועברו לכיסם הפרטי של בעלי המניות בה. ודוק: במצב דברים מעין זה ניהול תביעה נגזרת לא ישרת את טובתה של החברה אלא את האנטרס האישי של המבקש, שכן תפקידה של החברה יהא אך ורק לשמש כצנור להזרמת כספים אל כיסו הפרטי." (שם, פסקה 12; כל ההדגשות שלי, ח.כ).
וכן באותו עניין הבהירה כב' השופטת שטרסברג-כהן: "התביעה האישית היא תביעה שמגיש בעל מניות בשמו, בגין פגיעה אישית בו. [...] לבד מהתביעות האישית והייצוגית העומדות לבעל מניות, עומדת לחברה זכות תביעה מכוח היותה אישיות משפטית עצמאית הכשירה לתבוע ולהיתבע בשמה היא כאשר נגרמת פגיעה בה. כעקרון, אין החברים בה יכולים לתבוע בשמה אלא במקרים חריגים שבהם רשאי חבר בחברה להפעיל את זכות התביעה של החברה על-ידי תביעה נגזרת. תביעה זו שונה במהותה מהתביעה האישית ומהתביעה הייצוגית. היא מוגשת על-ידי בעל מניות שלא בשמו ושלא בשל פגיעות אישיות בו ובבעלי מניות אחרים, אלא בשם החברה הנפגעת [...] מכאן, שעל בעל המניות המבקש לתבוע בשם החברה בתביעה נגזרת, מוטל הנטל להראות כי הופרה זכות של החברה, וכי נתקיימו תנאים המצדיקים שהוא יריב את ריבה. התביעה הנגזרת מתבררת באופן דיוני ומהותי שונה לחלוטין מתביעה אישית ומתביעה ייצוגית על-פי החוק. אין לטשטש את התחומים שבין תביעה נגזרת לתביעה ייצוגית אף שבשתיהן יכול שיש לבעלי המניות עניין." (שם, פסקה 13 לפסק דינה של כב' השופטת שטרסברג-כהן; ההדגשות שלי, ח.כ.).
...
עם זאת, משעה שמצאתי כי יש לדחות את הבקשה, מצאתי כי הדיון בטענה זו התייתר.
סוף דבר משעה שמצאתי כי ניהול התביעה דנן כתביעה נגזרת איננו לטובת החברה, כי עילות התביעה הנטענות אינן עילות של החברה כי אם עילות המצויות במישור היחסים שבין בעלי המניות, וכן כי המבקש הגיש את בקשת האישור בחוסר תום לב, מצאתי כי דין בקשת האישור דינה דחייה.
המבקש ישלם למשיבים הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 40,000 ש"ח. ניתנה היום, י"א שבט תש"פ, 06 פברואר 2020, בהעדר הצדדים.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברם, במקרה דנן עסקינן בחברה שהצו לפרוקה ניתן עוד בשנת 2018, ולכן הדין החל בעניינינו הוא הדין הקודם, כמצוות הוראת המעבר של סעיף 373(ב) לחוק חידלות פרעון, לפיה: "על הליכי פירוק לפי פקודת החברות, על הליכי פשרה או הסדר שניתן במסגרתם צו הקפאת הליכים לפי חוק החברות ועל הליכי פשיטת רגל לפי פקודת פשיטת הרגל שהיו תלויים ועומדים ערב יום התחילה, ימשיכו לחול הוראות הדין שחלו עליהם ערב יום התחילה." על כן, המחלוקת בעניינינו תוכרע בהתאם להסדר החקיקתי ששלט בכיפה עד כניסתו לתוקף של חוק חידלות פרעון.
הסעיף הרלוואנטי לענייננו הנו סעיף 189 לחוק הביטוח הלאומי, שכותרתו (בנוסחו הקודם) הייתה "העברת תביעה לגימלה" והוראותיו היו אלו: "(א) הזכאי לגימלה לפי פרק זה יגיש תביעתו למוסד באמצעות הנאמן בפשיטת רגל, מפרק החברה, האגודה העותמנית או האגודה השיתופית, או מפרק השותפות, כונס נכסיה או מנהל עסקיה (לכל אחד מאלה ייקרא להלן - המפרק), הכל לפי הענין כאמור בסעיף 182.
בהמשך, בעל התפקיד מעביר למל"ל את התביעה שהגיש העובד, בצרוף דין וחשבון על הגימלה שיש לשלם לעובד, ועל הסכומים שיש לנכותם על פי דין, והמל"ל ישלם את הגימלה "בכפוף להחלטת פקיד התביעות לפי הוראות סעיף 298." משתמע מכאן שבעל התפקיד הוא מעין "צנור" המעביר למל"ל את תביעת החוב של העובד, הגם שהוא עושה כן בצרוף דין וחשבון בדבר הגימלה שיש לשלם לעובד.
...
היעלה על הדעת ששיקול הדעת של המל"ל בעניינים כאלה רחב הרבה יותר מזה של בית המשפט? מטעמים אלה אין בידי לקבל את התיזה הפרשנית אותה הציג הכנ"ר בעמדתו, לפיה המפרק מוסמך להאריך תביעות חוב עד לתקופה של 12 חודשים ממועד צו הפירוק, ואילו המל"ל מוסמך להאריך מועד להגשת תביעות חוב מעבר לתקופה של 12 חודשים.
יחד עם זאת, השאלה הנשאלת כאן היא לא האם המנהלים המיוחדים פעלו כדין כאשר האריכו את המועד באופן קולקטיבי ושלא על פי החלטה מנומקת בכתב, אלא האם המל"ל היה רשאי לעשות דין לעצמו ולקבוע שתביעות החוב נדחות על הסף מחמת האיחור בהגשתן.
סיכומו של דבר, הואיל והמל"ל לא פנה לבית המשפט בבקשה לבטל את החלטת המנהלים המיוחדים להאריך את המועד להגשת תביעות החוב של המבקשים, אלא סילק אותן על הסף תוך חריגה מסמכותו, יש לבטל את החלטת המל"ל לסילוק על הסף, ולהחזיר את תביעות החוב לשם בדיקתן לגופו של עניין בידי פקיד התביעות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בבקשה נטען, כי לתובעים לא עומדת עילת תביעה עצמאית, אלא עילת התביעה, ככל שישנה, עומדת לחברה; לכן, כך נטען, היה על התובעים להגיש תביעה נגזרת לפי סעיף 189 לחוק החברות, תשנ"ט-1999 (להלן: חוק החברות).
מכאן, שקמה תחולה לכלל הגילוי המאוחר שבסעיף 8 לחוק ההתיישנות, תשי"ח-1958 (להלן: "חוק ההתיישנות"), כך שמירוץ ההתיישנות מתחיל לכל המוקדם במועד זה. התובעים אף טוענים, כי ידיעתם המלאה אודות העובדות העומדות בבסיס התביעה ארעה אך ביום 24.11.2019, לאחר שבנו של חזוני העביר אליו את מניות החברה המחזיקה.
הווצרות עילת התביעה לצורך היתיישנות הוא המועד שבו מתגבשות העובדות החיוניות המזכות את התובע לקבל את הסעד המבוקש (ע"א 8438/09 רובאב חברה לנכסים בע"מ נ' אחים דוניץ בע"מ, פ"ד סה(2) 629, 648 (2012)).
לא מצאתי שבעניינינו הוצג מצג מטעם התובעים לפיו ויתרו על תביעתם; והאיחור בהגשת התביעה בוצע בתם לב נוכח סיבתו – הסיכסוך עם עורך דינם הקודם (ע"א 2483/14 שלומוביץ' נ' בית חנניה, פסקה 34 (14.7.2016)).יתרה מכך, לא הוכח שינוי מצב לרעה מטעם הנתבעים, למעט טענות כלליות לגבי קושי באיתור מסמכים.
...
דינה של טענת השיהוי להידחות.
מסיבה זו, אין להיעתר לבקשה בשלב בו מצוי ההליך כעת.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה , כך שהנתבעים 1 ו־2, ביחד ולחוד, מחויבים בתשלום לתובעים כאמור בפסקה 104, קרי סך 2,000,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במהלך דיון קדם המשפט ובהתאם להמלצת בית המשפט, הוסכם בין הצדדים כי התביעה לצוו מניעה קבוע לפי סעיף 30 לחוק החברות תוגש למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב ואילו התביעה לסעדים כספיים מכוח חוק עוולות מסחריות וחוק זכויות יוצרים תועבר לבית משפט השלום.
אשר לטענת התובעת לפיה הוצגה ראיה לכך שאדם כלשהוא היתקשר בעיסקה נוכח בלבול בין החברות וכי הפניות שצורפו לתצהירי התובעת אינן אמינות נטען כי לא מוטלת על התובעת כל חובה להוכיח שמישהו היתקשר בעיסקה בשל בלבול בין החברות ודי להראות כי קיים חשש כי שמות החברות דומים כדי להטעות וכי הפניות שצורפו לתצהירי התובעת עמדו לנגד עיניה של הנתבעת בעת שהגישה את תצהיריה ובעת שביקשה (בהסכמת התובעת) לוותר על חקירות העדים בתביעה ועל כן אין לקבל כל טענה בדבר אמינות הפניות.
...
לאור כל האמור לעיל אני סבורה כי גם מבחן 'יתר נסיבות הענין' תומך במסקנה כי שם הנתבעת דומה לשם התובעת כדי להטעות.
לאור כל האמור לעיל אני סבורה כי שמה של הנתבעת דומה עד כדי להטעות לשמה של התובעת באופן המצדיק את מתן הצו המבוקש המורה לנתבעת להימנע מלהשתמש בשמה הנוכחי או בשם אחר הכולל את המילים "ישראל אירופה". יחד עם זאת, לא מצאתי מקום להיעתר לסעד הנוסף שהתבקש, ליתן צו המורה לנתבעת ולבעליה לחדול משימוש בצירוף המילים "ישראל אירופה" בהקשר של פעילות עסקית כלשהי.
סוף דברצו מניעה אני מורה לנתבעת להימנע מלהשתמש בשמה הרשום וכל עוד תעסוק בתחום ההתחדשות העירונית גם בכל שם אחר הכולל את צירוף המילים "ישראל אירופה". הנתבעת תישא בהוצאות התובעת בסך כולל של 40,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו