מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסכמת דיירים להרחבת דירה בבית משותף על פי חוק המקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

הסכמה המיוחסת לחלק מן הדיירים לוותר על חלקם ברכוש המשותף לנתבע לצמיתות, דומה בעיקרה ובמהותה להצמדת רכוש משותף לדירה מדירות הבית המשותף, על פי סעיף 62 לחוק המקרקעין, שכן הנה שוללת את זכות ההנאה והשמוש ברכוש המועבר.
בהתאם לסעיף 71ב' לחוק המקרקעין: "(א) על אף הוראות סעיף 62(א) סיפה, או סעיף 12(ב) לתקנון המצוי שבתוספת, רשאים מי שבבעלותם שלושה רבעים מהדירות ושני שלישים מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם, להחליט בדבר הוצאה של חלקים מסויימים מהרכוש המשותף והצמדתם לדירה פלונית, לשם בניה שמטרתה הרחבת אותה דירה, וכן להחליט בדבר חלוקת זכויות הבניה הנדרשות לצורך זה, ואולם, היה נושא ההחלטה כאמור הרחבת דירה פלונית אחת או יותר לשם בניית מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי, רשאים להחליט על כך מי שבבעלותם שישים אחוזים מהדירות." ואולם, הנתבע אינו בעל דירה בבית המשותף.
...
סוף דבר מכל האמור לעיל, אני מקבלת את התביעה כנגד הנתבע ומורה על סילוק ידו מן המקרקעין.
בשים לב לנימוקים המפורטים לעיל אני מורה על עיכוב ביצועו של פסק הדין למשך 6 חודשים מהיום.
לפיכך, הנתבע ישלם לתובעים יחד הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 25,000 ₪, שישולמו תוך 30 ימים מהיום, אחרת יישאו הצמדה וריבית מהיום עד התשלום בפועל.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערערים אינם משלימים עם פסק הדין המשלים וטוענים, כי שגתה כב' המפקחת משהתירה למשיב להמשיך לבנות דירתו בהתאם להיתר הבנייה, וכי ראוי היה למנוע מן המשיב לבנות דירתו, זאת מאחר ולא היה לו הרוב הדרוש על-פי חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן: "חוק המקרקעין").
הסכמה זו מהוה הסכמה של מעל 75% מבעלי הדירות אשר צמודים להם 2/3 מן הרכוש המשותף, והיא ממלאת אחר התנאים האמורים בסעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין שכותרתו "שינויים ברכוש המשותף ובזכויות הבניה" ולפיו רשאים מי "שבבעלותם שלושה רבעים מהדירות ושני שלישים מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם, להחליט בדבר הוצאה של חלקים מסויימים מהרכוש המשותף והצמדתם לדירה פלונית, לשם בניה שמטרתה הרחבת אותה דירה..". משמעות הדבר, כי בידי מר צבי היתה הסכמה להרחבת דירותו, אף אם ההרחבה אינה כוללת ממ"ד. · בהתאם להסכמה הנ"ל פנה מר צבי לוועדה המקומית לתיכנון ובנייה והגיש בקשה להיתר בנייה .
הפסיקה התייחסה לתכלית ההוראה האמורה בסעיף הנ"ל, כזו שנועדה ל-"היתמודדות עם מצוקת הדיור ומתן אפשרות לניצול יעיל יותר של קרקעות על-ידי הרחבת הדירות בבית המשותף, תוך נטילת 'זכות הווטו' של המיעוט בהחלטות הנוגעות לרכוש המשותף" (רע"א 2575/18 יעקבסון נ' לוין (25.03.2019); ראו גם רע"א 1462/10 עטייה נ' שגיא (02.08.2012).
...
דין טענה זו להידחות.
אף לגופה דין הטענה להידחות.
לסיכום: לאור האמור לעיל, מצאנו לדחות את הערעור בכפוף להערה האמורה בסעיף 25 לעיל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראו לעניין זה דברים שנאמרו בעע"מ 2832/09 הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה גבעתיים נ' בני אליעזר בע"מ (נבו 09.01.2011)‏‏: "בידוע, זכויות הבניה נובעות מן המקרקעין אליהם הן מיוחסות, והן קשורות אליהם קשר בל יינתק...חרף המחלוקת בדבר טיבן של זכויות הבניה, נדמה כי ניתן לראות בהן מאפיינים של נכס משותף... החלת דיני השתוף על זכויות בניה משמעותה כי בדומה למצבים שתוארו מעלה, בהם בעל זכויות בנכס המבקש לעשות ברכוש המשותף שימוש שאינו סביר או העלול לגרוע מזכויות שותפיו, זקוק להסכמתם, ולכן על ניצול זכויות הבניה להעשות בהסכמה בין השותפים, או בעקבות הכרעה שיפוטית.". על פי סעיף 71ב(א) לחוק המקרקעין נידרשת הסכמת מי שבבעלותם 75% מהדירות, להחליט בדבר חלוקת זכויות הבנייה הנדרשות, לצורך בניה שמטרתה הרחבת דירה.
האמנם אין צורך בהסכמת יתר הדיירים לניצול זכויות הבניה על הגג מכח תכנית הגגות? ב"כ העותרים טוען כי פרשנות נכונה של סעיף 11.1.1 לתוכנית הגגות, לפיו: "חדר יציאה לגג ימוקם בתחום שטח הגג שמעל לדירה ויהיה רשום כשטח הצמוד לדירה או בהסכמת כל בעלי הזכויות בבניין או על פי החלטה שיפוטית", היא, כי ככל שהגג מוצמד לדירה, לא יהיה צורך בהסכמת בעלי הזכויות לבנייה עליו.
סעיף 9א(1) לתקנון המוסכם קובע: "בעל ו/או חוכר דירה אינו רשאי אף לאחר הרישום בספרי המקרקעין לעשות בדירתו שינויים בקירות החיצוניים של הדירה או בחזיתותיה (פתחים, חלונות) בלי הסכמה מראש ובכתב של נציגות הבית המשותף או מי מטעמה, ובלי לקבל בנוסף לכך את הרישיונות הדרושים על פי כל דין". הסעיף עוסק בשינוי בקירות חצוניים של הדירה או בחזיתותיה (פתחים חלונות).
...
איני מקבלת את טענת העותרים לעניין אכיפה בררנית או אפליה על ידי הועדה המקומית.
זאת ועוד, אני מקבלת את טענת המשיבות, לפיה מהמסמכים שהוגשו לא ניתן לדעת מה היו שיקוליה של הועדה המקומית בעת מתן ההיתר, מה נאמר בתקנון המוסכם של כל אחד מהבניינים, וכיצד השפיעה הפסיקה האחרונה על עמדת מוסד התכנון.
אשר על כן אני דוחה את העתירה.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, דנתי בהרחבה בהוראות החיקוקים הרלוואנטיים ובסמכות המפקח על רישום המקרקעין, במסגרת דיון בתביעה לפי חוק החיזוק, בהתאמה להוראות הדין ולפסיקה.
מטרתו זו של חוק החיזוק משתקפת בדברי ההסבר לחוק החיזוק כדלקמן: "להוריד את רף ההסכמה הדרוש על-פי חוק המקרקעין לשם ביצוע עבודה ברכוש המשותף, בנכס שהוא בית משותף, כאשר היא נעשית על-פי היתר בניה שהוצא מכוח תכנית החיזוק" (דברי ההסבר להצעת חוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), (הוראת שעה), התשס"ז-2007, ה"ח הממשלה התשס"ז 313, בעמ' 702).
זאת, תוך איזון בין זכויותיהם של בעלי הדירות לבין הצורך הצבורי החשוב בחיזוק בתים מפני רעידת אדמה" (שם.; ראו בנוסף – ע"א 3700/15 אורי רוט נ' מיכל עגנון (27.06.2016) (להלן: "עניין רוט"), 15) בהתאמה לתכליתו של חוק החיזוק, כפי שהובהרה לעיל, נקבע בסעיף 2 לחוק החיזוק, כי מקום בו ניתן היתר בנייה לבצוע עבודה ברכוש המשותף לפי תכנית חזוק ונדרשת הסכמת בעלי הדירות בבית המשותף לבצוע העבודה, יחולו לעניין הסכמה כאמור, הוראות חוק החיזוק ולא הוראות חוק המקרקעין.
ואילו סעיף 5א' (א) הדן בהריסת ביניין והקמתו מחדש והרלוונטי לענייננו, קובע: "ביצוע עבודה ברכוש המשותף שמטרתה הריסת ביניין קיים והקמתו מחדש בהתאם לתכנית חזוק, טעון החלטה מראש של כל בעלי הדירות; ואולם רשאי המפקח, אף אם לא התקבלה החלטה מראש של כל בעלי הדירות בבית משותף שיש בו ארבע דירות לפחות, ויותר משני בעלי דירות, לאשר את ביצוע העבודה, על פי תביעה של בעלי הדירות שבמועד הגשת התביעה היו בבעלותם שני שלישים מהדירות בבית המשותף ושני שלישים מהרכוש המשותף היו צמודים לדירותיהם (להלן – הרוב הדרוש לאישור ביצוע העבודה), ובילבד שנתן לכל בעל דירה בבית המשותף היזדמנות לטעון את טענותיו; בהחלטה כאמור ישקול המפקח, בין השאר, את הנסיבות המיוחדות שבהריסת דירתו של בעל דירה המתנגד לבצוע העבודה כאמור והשלכותיהן; הוראות סעיף 5(ב) ו-(ג) יחולו לעניין זה, בשינויים המחויבים." ודוקו, אמנם בהתאם להוראות חוק החיזוק, על פניו מקום בו מיתקיים הרוב הנידרש, יכול רוב בעלי הדירות לכפות דעתו על המיעוט ואולם, על מנת לאזן זאת, נקבעו במסגרת חוק החיזוק מנגנונים, אשר ייעודם שמירה על זכויות המיעוט ואשר במסגרתם מתאפשר למיעוט זה להשמיע את קולו ולהשפיע על הקביעה האם הפרויקט יצא לפועל – בכלל או למצער במתכונת עליה הסכים רוב בעלי הדירות.
כך, בסעיף 22 נקבע על ידי בית המשפט העליון בעיניין שומרוני כי: "פעולה משותפת של בעלי זכויות בדירות בבית משותף במסגרת תמ"א 38 היא תנאי הכרחי ליישומה, הן משום שהחיזוק צריך להעשות במבנה כולו והן משום שזכויות הבנייה הנוספות הן זכויות המשותפות לכלל הדיירים בבניין. על מנת שניתן יהיה ליישם את ההסדרים המקלים הקבועים בחוק החיזוק, הלכה למעשה, ודוקא כאשר קיימת יותר מחלופה אפשרית אחת לחזוק הבניין – נידרש כי למפקח תהיה סמכות להכריע גם באשר לאופן ביצוע העבודות. רק באמצעות סמכות לאישור מתכונת העבודות יהיה באפשרות המפקח ליישם את מטרתו של חוק החיזוק – קביעת הסדרים מקלים לבצוע תמ"א 38. כל פרשנות אחרת תעקר את סמכויותיו של המפקח מתוכן ותסכל את המטרות שתמ"א 38 וחוק החיזוק נועדו לקדם. למעשה, במקרה הטיפוסי, המחלוקת בין בעלי דירות נסבה על אופן מימוש הזכויות לפי תמ"א 38, להבדיל מאשר על "תמיכה עקרונית" ביישומה.
...
גם בקביעותיה אלו של המפקחת לא מצאתי עילה להתערבות ומשכך, גם טענותיו אלו של המערער נדחות בזאת.
בנסיבות אלו, לא מצאתי כל עילה להתערב לפסיקת ההוצאות וגם טענותיו אלו של המערער נדחות.
סוף דבר; משנדחו כלל טענותיו של המערער – נדחה ערעורו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

כך נקבע כי הרוב הדרוש הוא מכלל בעלי הזכויות ברכוש המשותף, ולא רק מאלו שהם מועמדים אפשריים לשימוש מעשי ברכוש המשותף שמבוקש להוציאו מגדר רכוש משותף (ע"א (מחוזי חיפה) 1725/05 דוד נ' נברוצקי (30.3.2006)); כן נקבע כי הסעיף כולל דרישות מיצטברות לקבלת החלטה לפי הסעיף- הן בנוגע לשעור הבעלות בדירות (שלושה רבעים מהדירות), והן בנוגע לגודל הרכוש המשותף הצמוד לדירותיהם שחייב להיות לפחות שני שליש (עש"א (מחוזי חי') 13877-04-09 קיסרי נ' שלומוב, פסקה נ"א (16.8.2010), שם נבחנה אף סמכותו של בית המשפט לאשר את הבניה גם כאשר לא קיים הרוב הנידרש בשל התנגדויות חסרות תום לב); עוד נקבע כי החלטת הרוב הנידרש אינה חייבת להיתקבל דוקא באספה כללית, וגם הסכמה פרטנית של הדיירים בכתב תהיה תקפה לפי סעיף 71ב לחוק המקרקעין, וכי אין חובה לעגן את רישום ההצמדה בתקנון הבית המשותף כתנאי לבצוע ההרחבה בפועל (ת.א. (שלום ת"א) 59715-07-12 רוחם נ' ביטון (13.4.2015); ראו גם עש"א (מחוזי חי') 33565-07-17‏ ‏ דינור נ' עדי (12.11.2017); אריה אייזנשטיין יסודות והלכות בדיני מקרקעין כרך שלישי 217 (2001) (להלן "אייזנשטיין")).
גם בחינה זו אינה נעשית הרי על פי בנייה בפועל אלא בהתאם לאפשרות הקיימת באותה העת להרחבת דירות אחרות (ראו פסק דינה של המפקחת על רישום מקרקעין בתל אביב-יפו בתיק מס' 5/168/2018 לוטן נ' אלבז, פסקה 43 (17.7.2022) (להלן "עניין לוטן")).
...
סך הכל ישלמו הנתבעים לתובעות סך של 261,579 ₪.
התביעה שכנגד נדחית.
הנתבעים ישלמו לתובעות שכ"ט עו"ד בסך של 30,000 ₪ וכן הוצאות משפט הכוללות אגרות, הוצאות המומחים והוצאות עדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו