דיון והכרעה
על יסוד מכלול החומר המונח לפניי, לרבות עדויות הצדדים וטענותיהם, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להיתקבל חלקית, כפי המפורט להלן:
האם נכרת הסכם תיווך בין הצדדים
לפי סעיף 9(א) לחוק המתווכים במקרקעין, תשנ"ו-1996 (להלן: "חוק המתווכים") ישנה חובה על החתמת הלקוח בהסכם שכ"ט בכתב:
"מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה".
"לקוח" מוגדר על פי סעיף 1 לחוק המתווכים: "צד להסכם עם מתווך במקרקעין לקבלת שירותיו"
פעולת "תיווך במקרקעין" מוגדרת על פי סעיף 1 לחוק המתווכים: "הפגשה בתמורה בין שני צדדים או יותר, לשם התקשרותם בעסקה בזכות במקרקעין" (ההדגשה אינה במקור – נ.ס).
אמנם, על פי חוק המתווכים היה על התובע להחתים את הנתבעת בהסכם שכ"ט אולם, שוכנעתי כי הפעולות שביצע התובע בגין עסקת השכירות ושהביאו בסופו של יום לכריתת חוזה השכירות בין הנתבעת למשכיר, ומאחר שהנתבעת ידעה כי התובע הוא מתווך דירות, והיה סיכום בין התובע לנתבעת בדבר גובה שכ"ט, ללמדך כי הנתבעת הייתה מודעת לכך שיש מחיר עבור טירחתו של התובע כפי שאף הסכימה בפני התובע, מזכים את התובע בשכ"ט מהנתבעת כפי שהוסכם ביניהם.
העובדה כי המתווך לא היה נוכח בעת כריתת החוזה אין בה כדי לבטל את היותו יעיל בעיסקה, מה גם שהאמנתי לתובע כי הוא רק איחר במקצת למועד שנקבע לחתימה על החוזה.
...
אני דוחה את דרישתו של התובע לחייב את הנתבעת בעלות שכר טרחה לפי חודש שכירות, מאחר ששוכנעתי כי היה בניהם הסכמה לגובה תשלום ספציפי, ומאחר שלא הייתה ביניהם כל הסכמה כי אם הסכום המוסכם לא ישולם, גובה שכ"ט יהיה בערך של דמי שכירות עבור חודש אחד.
כמו כן, שוכנעתי כי סירובה של הנתבעת לשלם לתובע את שכ"ט בזמן לאחר שהתובע הפחית את גובה שכ"ט, גרם לתובע לבזבוז זמן לטרחה ולעגמת נפש, בכך שהתובע פנה אל הנתבעת פעם אחר פעם וזו לא ניאותה לשלם לו, ולו גרוש ממה שמגיע לו.
סכומי ראשי הנזק עגמת נפש, בזבוז זמן וטרחה ביחס לגובה התשלום שלא שולם (4,000 ₪ בתוספת מע"מ) הם מופרזים.
לכן, אני דוחה ראש נזק זה.
לסיכום
הנתבעת תשלם לתובע סך של 5,680 ₪ בתוספת אגרת בית המשפט כפי ששולמה (בסך של 133 ₪) ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה ועד למועד תשלום המלא בפועל.